Dodaj do ulubionych

mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta

17.03.07, 09:14
Witam

Za kilka miesiecy przeprowadzamy sie do Niemiec w okolice Frankfurta.
Mamy 19 miesieczna corke - przez pierwszy rok bede sie nia opiekowac a potem,
jak opanuje w stopniu wystarczajacym jezyk, mam zamiar podjac prace, maz
bedzie pracowal w Russelsheim.

Firma meza zapewnia nam mieszkanie do kwoty 1700e - I tu mamy pytanie: co i
gdzie powinnismy wynajac- mieszkanie we Frankfurcie czy dom pod Frankurtem,
czy jeszcze inna opcja? Musimy brac pod uwage male dziecko i czeste podroze
lotnicze meza.
Na co w ogole mozemy liczyc za 1700-1800e (z oplatami) - jaki metraz w jakim
rejonie?

Bede wdzieczna za podpowiedzi

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • martekx Re:mieszkanie czy dom w okolicy Frankfurtu n.Menem 17.03.07, 15:46
      ups, ale wpadka :(
      oczywiscie w okolice -Frankfurtu-
      wybaczcie
      • annajustyna Re:mieszkanie czy dom w okolicy Frankfurtu n.Mene 17.03.07, 17:46
        Drobnostkami sie nie przejmuj.
        Zobacz sobie mniej wiecej na www.immobilienscout24.de
        jakie sa ceny (niestety sama mieszkam w Monachium, wiec nie mam rozeznania).
        Powodzenia!
    • donkaczka Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 17.03.07, 18:25
      za 1700 euro, nawet mniej, spokojnie wynajmiesz fajny dom, to dla rodziny z
      dzieckiem lepsze rozwiazanie niz mieszkanie
      linka dostalas, wiec szukaj na immobilien, tam jest wiekszosc ogloszen

russelsheim do mieszkania to taka sobie okolica, tam jest zdaje sie korytarz
      powietrzny lotniska i bywa dosc glosno
      jesli maz bedzie dojezdzal kolejka, to szukaj czegos na linii, tu masz plany sbahna:
      www.rmv.de/coremedia/generator/Bilder/0Abbildungen/PlaeneNetzplaene/PLA__Schnellbahnplan2007_3Dgr,property=image.gif
      jesli samochodem, to zlewka, F jest maly, bedzie i tak mial blisko

no i zalezy co wolisz - pod miastem, gdzies blisko lasu czy w centrum blisko do
      zycia nocnego ;)

kup mape i ogladaj okolice, zobaczysz gdzie sa autostrady, zeby nie tracic czasu
      na turlanie sie przez wioski, gdzie sa duze polacie zieleni a gdzie obszary
      bardziej industrialne
      • donkaczka Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 17.03.07, 18:27
        aha odliczajac oplaty zostaje jakies 1500 na mieszkanie, ceny sredni oscyluja
        ok, 10 euro za metr, czyli do 150 metrow spokojnie lub dom
        ladne domy w tamtej okolicy widzialam za 1300 euro wiec luzno cos znajdziecie
        • wiki113 Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 17.03.07, 19:24
          w okolicach Frakfurtu sa super fajne miasteczka na wzgorzach w strone Taurus-
          to takie ichnie male gorki ok 800mnpm z trasami na spacery i rowerowe
          przejazdzki.
    • martekx Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 17.03.07, 20:06
      dzieki za linka
      przejrzalam oferty i generalnie wyglada to niezle ale jest male ale
      zdecydowana wiekszosc domow/mieszkan jest nieumeblowana a my chcielibysmy, zeby
      byly juz meble- jakos nie bardzo wyobrazam sobie przewozenie mebli, zakup nowych
      mebli tez nie bardzo wchodzi w gre

Generalnie chcielibysmy mieszkac dogodnie komunikacyjne (1 samochod), w zielonej
      okolicy, ale tez nie zupelnym odludziu, z dostepem do lekarzy, sklepow, parkow,
      placow zabaw- bede przez rok prawie sama z dzieckiem (i kiepska znajmoscia
      jezyka -przynajmniej na poczatku) - myslelismy o Wiesbaden, Mainz, Offenbach...
      -moze ktos z Was mieszka w tej okolicy?
      a moze mozecie polecic konkretne miejscowosci, poslugujac sie tylko mapa trudno
      ocenic atrakcyjnosc miejsca
      na pewno zrobimy wczesniej wizje lokalna - ale juz teraz chcialabym wiedziec na
      co zwracac uwage

dzieki

Pozdrawiam

• caysee Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 17.03.07, 20:45
      Hej :)

Powiem tak: mieszkam w Mainz, pracuje w Rüsselsheim, wiec chyba mamy o czym
      rozmawiac ;)
      Niestety nie mieszkam tutaj zbyt dlugo (nieco ponad pol roku), wiec az tak super
      w okolicy sie nie znam, ale co wiem, to ci opisze :)

Po pierwsze - 1700€ na mieszkanie to bardzo ladna kwota, podejrzewam ze da sie
      za to wynajac jakis szeregowiec a napewno bardzo ladne duze mieszkanie. Z
      umeblowaniem jest pewien problem, bo zazwyczaj wynajmuje sie mieszkania
      nieumeblowane. Dosc czesto na stanie jest juz jednak kuchnia, ktora mozna
      niezbyt drogo odkupic od poprzednich wlascicieli, o ile wiem to zdarza sie tez,
      ze kuchnia jest juz w cenie, ale raczej rzadko. Mieszkania szukalabym w waszym
      przypadku na www.immobilienscout24.de, podanym juz przez Anne Justyne.

Jak chodzi o miejscowosci, to nie za duzo ci opowiem z doswiadczenia. Sama
      mieszkam w Mainz, w dzielnicy o nazwie Hechtsheim (taka typowa dzielnica
      domkowa) i jestem zadowolona. Spod domu do parkingu w mojej pracy mam 15km, jade
      tam autostrada A60 i przy srednim ruchu dojazd zajmuje mi 20-25 minut, przy
      duzym ruchu albo przy wypadku nawet i 50 minut. Na szczescie nie zdarza sie to
      czesto, a korki i wypadki i tak sa wszedzie, wiec jest dobrze. Do tramwaju mam 5
      minut piechota, do centrum miasta jade tramwajem 15 minut. 5 minut spacerem mam
      park, tak samo zlobek i przedszkole. 10 minut spacerem - stadnina koni i pola :)
      Mainz to ladne miasto, nie za duze, nie za male, mi sie bardzo podoba.

Ale reklame zrobilam ;) No ale... tak naprawde jak chodzi o jakies place zabaw
      dla dzieci czy parki, to mysle ze raczej wszedzie (wylaczajac centra miast)
      bedzie dobrze. Tutaj w dzielnicach domkowych zwykle sa jakies male parki i place
      zabaw i raczej ciezko napisac w ktorym miescie bedzie najlepiej pod tym wzgledem
      :) Ja bym sie chyba nie nastawiala na konkretne miasto, zwlaszcza ze ciezko
      bedzie znalezc cos umeblowanego, tylko szukalabym konkretnych ofert i sprawdzala
      jak jest z tymi parkami wlasnie w tym miejscu.

Jezeli chodzi o dojazd do lotniska, to podejrzewam ze maz bedzie latal z
      lotniska pod Frankfurtem, wiec tak naprawde gdziekolwiek w okolicy nie
      zamieszkasz, to bedzie dobrze go na to lotnisko podwiezc. Poza tym do tego
      lotniska sa bardzo dobre polaczenia pociagiem, praktycznie pod lotniskiem jest
      duza stacja, do ktorej co chwile cos dojezdza. Przykladowo, gdybys mieszkala tu
      gdzie ja, moglabys podwiezc meza samochodem na stacje "Mainz-Süd" i stamtad
      pojechal by sobie pociagiem za bodajze 3,30€ prosto pod lotnisko, co zajeloby mu
      20 minut, pociagi w dzien jezdza na tej trasie co 10-15 minut. Przy szukaniu
      polaczen do lotniska z danej lokalizacji przyda ci sie strona:
      www.bahn.de/, stacja przy lotnisku nazywa sie: Frankfurt(M) Flughafen.

A moge spytac, dla jakiej firmy maz bedzie pracowal? Bo jesli dla najwiekszego
      pracodawcy w Rüsselsheim, to moze bedziemy pracowali w tej samej firmie ;)
      • mazur39 musi być ładnie w tej Moguncji! 17.03.07, 21:31
        ;-)))
        • annajustyna Re: musi być ładnie w tej Moguncji! 17.03.07, 21:37
          W Karlikowie pod Mnichowem tez ladnie:)))).
        • caysee Re: musi być ładnie w tej Moguncji! 17.03.07, 21:53
          No pewnie, ze ladnie :) Podoba mi sie to miasto :)
    • fufu_ffm Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 18.03.07, 13:50
      Witam -

Ja mieszkam we Frankfurcie i polecam Ci Frankfurt lub bliskie okolice Frakfurtu
      jak Bad Homburg badz Kronberg.

We Frankfurcie znakomita dzielnica do mieszkania z dzieckiem jest Westend.
      Jest to na piechote 10 minut od glownego dworca ale kompletnie odzielone od
      niego za pomoca takiej duzej ulicy "Mainzerlandstr." Z dworca jest kolejka na
      lotnisko gdzie dojezdzasz w 15 minut.

W dzielnicy jest super cicho, super spokojnie, duzo drzew i zieleni, dwa duze
      parki - Palmgarten, Grüneburg Park oraz miesjca zabaw dla dzieci.
      Jak sie przejdziesz w tygodniu tak kolo 5 po poludniu na Westendplatz. to plac
      zabaw dla malych dzieci jest pelen wlasnie takich malych "majtkow" jak Twoja
      coreczka.

Westend jest takze miedzynarodowy - slyszy sie tu rownie czesto Angielski jak
      Niemiecki. Jest tez prywatna miedzynarodowa szkola Montesori gdzie przyjmuja
      dzieci do przedszkola juz od dwoch lat - do grupy angielskie, Niemieckiej albo
      mieszanej.

Z Westend masz 5-10 minut na piechote do Alte Oper i do taz zwanego "miasta"
      gdzie mozesz wszytkie zakupy zrobic. Ogolnie jest to chyba najbardziej wygodne
      miesjce do mieszkania w samym Frankfurcie.

Latwo by Ci bylo sie dostac na kursy jezyka czy pozniej do pracy - bo Franfurt
      lezy w centrum wszystkiego.

Ceny w Westend sa najwyzsze ze wszytkich dzienic we Franfurcie ale to nic nie
      znaczy by Franfurt wszedzie jest dosc drogi. Do ceny 1800 z oplatami mysle ze
      powinniscie byc w stanie znalezc mieszkanie w ladnej secesyjnej kamienicy na
      spokojnej uliczce. Najlepiej niech firma zaproponuje jakiegos agenta zeby Wam
      czegos szukal.

Nastepne miejsce ktoe lubie w okolicach to Kronberg - taki rodzaj malej,
      kurortowej enclawy w gorach. Bardzo czyste, ladne i spokojne miesjce polozone
      wsrod zieleni. A do Franfurtu jedzie sie 15 minut kolejka - wiec na lotnisko
      maz nie mialby tak daleko.

Bad Homburg tez jest ok i miasteczko ma dobrze rozwinieta siec opieki na
      dziecmi. Tez 15 minut od Frankfurtu kolejka.

Wydaje mi sie ze w nowym kraju jak nikogo nie znasz to lepiej jest mieszkac w
      duzym miescie - zwlaszcza dla mlodej mamy - gdzie jest latwo nawiazac nowego
      kontakty. Dlatego ja proponuje Ci Frankfurt - Westend.
      Te Niemieckie wsie mnie dobijaja - ludzie siedza w tych domkach wielkosci
      dziupli i patrza na opustoszale ulice.

Nie wiem tez dlaczego ludzie mysla ze jak sie ma dziecko ma to koniecznie
      najlepiej na wsi mieszkac. Dzieci to nie psy ktore wypuscisz do ogrodu zeby
      sie "wyhasaly". Moim zdaniem lepiej niz meiszkanie wsrod zieleni robi dziecku
      kontakt z rowiesnikami gdzie sie moze bawic i nauczyc jak sie z innymi
      obchodzic. A o to jets najlatwiej w miescie.

Wiesbaden ma opinie "zakurzonego miasteczka biurokratow" - a przynajmniej kilka
      razy to slyszalam od zaprzyjaznionych Niemcow. Osobiscie, Mainz mi sie bardziej
      niz Wiesbaden podoba.

• margo125 Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 18.03.07, 14:24
      Z podobnym budzetem od firmy mojego meza zaczynalismy nasza przygode w DE.
      Miasta wymienione przez Ciebie znam wprawdzie tylko turystycznie/szkoleniowo,
      ale z moich krotkich obserwacji polecilabym Frankfurt. Na poczatek dla Ciebie z
      dzieckiem, nie znajacej jezyka duze miasto daje mozliwosci kursow jezykowych,
      szybszego nawiazywania znajomosci, wolnosci. Jesli dom na prowincji to tylko z
      gosposia, w przeciwnym razie mozesz zapomniec o wlasnym rozwoju zawodowym, po
      posprzytaniu tych 150m i ogarnieciu ogrodu nie bedziesz miala najzwyczajniej na
      nic wiecej czasu.
      Wypowiadajaca sie powyzej mieszkanka Frankfurtu wspomninala o
      przedszkolach/szkolach miedzynarodowych. Sadzac po kwocie na mieszkanie
      wnioskuje, ze Twoj malzonek podejmuje prace w duzej firmie na stanowisku
      managera/specjalisty. Z doswiadczenia wlasnego tudziez znajomych wiem, ze
      czesto firmy pokrywaja rowniez koszty ksztalcenia dzieci w przedszkolu/szkole
      miedzynarodowej (jesli umowa jeszcze nie sfinalizowana warto zapytac o to
      pracodawce). Zycze powodzenia.
    • pucor Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 18.03.07, 17:43
      tez mieszkam w mainz i baaardzo mi sie tu podoba wiesbaden tak sobie a frankfurt
      wcale, za taka sumke wynajmiesz fajne mieszkanie...a moze jak taka kaske daac
      na wynajem lepiej zainwestowac w kupno? a co do dzieciaczka to masz pewnie w
      kazdym miescie spore mozliwosci fajne place zabaw, rozne spotkania mam z
      dzieciaczkami, baseny itd. z taka kaska poradzisz se
    • martekx Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankfurtu 18.03.07, 19:58
      Dziękuję Wam wszystkim za mase informacji :)

Wydaje sie, ze rzeczywiscie w naszym przypadku najlepsza opcja byloby mieszkanie
      we Frankfurcie (chociaz caysee tak zachecajaco pisze o Mainz :) - tym bardziej,
      ze chcialabym chodzic na intensywne kursy jezyka, zeby jak najszybciej sie
      "usamodzielnic", duze znaczenie ma zaplecze "rekraacyjno-uzytkowo-komunikacyjne"
      no i mozliwosc nawiazania kontaktow

Nadal martwi mnie brak umeblowania mieszkan do wynajecia - jednak duzo ciekawsze
      sa oferty tych nieumeblowanych -pewnie bedziemy musieli rozwazyc opcje
      meblowania we wlasnym zakresie

A jak Wy poradziliscie sobie z tym problemem?
      Przeprawadzka z meblami czy zakupy juz na miejscu?

caysee - chyba rzeczywiscie mamy cos wspolnego, przynajmniej jesli chodzi o
      Russelsheim ;)
      mozemy sie do Ciebie odezwac na priv jak juz nasza umowe klepna?

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje :)
      • mazur39 z meblami to najmniejszy problem 18.03.07, 20:22
        przywiozą, wniosą i zmontują względnie ustawią.
        Może tylko z kuchnią będzie łatwiej wynająć już z tzw. EBK = Einbauküche,
        wówczas wszystko jest gotowe, tylko garnki napełnić i gotować. ;-)
      • caysee Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankfurtu 18.03.07, 21:07
        Martekx,
        No to tak w miare reklamy Mainz ;) dodam jeszcze, ze w Niemczech jest taka
        "siec" szkol, ktora sie nazywa VHS, maja one bardzo szeroka oferte kursow i duzo
        osob bardzo chwali sobie kursy niemieckiego wlasnie w tych szkolach. W Mainz
        oczywiscie mamy VHS i to spora ;)

Co do meblowania mieszkania, to my sie nie przeprowadzalismy, bo jestesmy mlodym
        malzenstwem i gdy wynajmowalismy nasze pierwsze wspolne mieszkanie rok temu to
        maz )wtedy narzeczony) mieszkal w akademiku, a ja ciagle w Polsce u rodzicow. I
        tak trzeba bylo meble kupic, chociaz moi rodzice proponowali nam, zebym wziela
        swoje meble "panienskie" z domu i nawet tak troche kombinowalam czy by sie nie
        oplacilo kupic mebli w Polsce i przewiezc do Niemiec, ale okazuje sie to bardzo
        droga impreza. Wszystkie meble kupilismy wiec w Ikei i to... jednego dnia :-)
        Oczywiscie duzo wczesniej sobie je wybralismy, ale zakupilismy je jednego
        wieczoru. Na transport czekalismy ponad tydzien, poza tym zeby te wszystkie
        meble posciagac z polek i dotachac do kasy to byla kupa roboty... obecnie bym
        chyba je zamowila w internecie - czeka sie na nie dluzej (bodajze 4 tygodnie),
        ale w ostatecznym rozrachunku jest mniej roboty.

Jezeli lubisz stylistyke Ikei i odpowiada ci ona jakoscia (bo cenowo wierz mi -
        odpowiada ci, tutaj nic tanszego o podobnej jakosci nie znajdziesz), to jak
        planujecie przeprowadzke a tu nikogo nie macie, kupienie mebli w Ikei moze
        okazac sie praktyczne. Mozesz sobie poogladac meble w Internecie, a ich jakosc i
        faktyczny wyglad ocenic jeszcze w Polsce w najblizszej Ikei.

Nie bardzo wyobrazam sobie kupowanie tutaj mebli nie majac jeszcze gdzie
        mieszkac, bo tutaj raczej nie ma tak, ze kupujesz mebel i jutro ci go dowioza.
        Jak juz to poczekasz sobie miesiac albo i dluzej. Rekordowe czasy oczekiwania to
        4 miesiace:)) Wujek meza zamowil sobie sofe w listopadzie, dostarcza mu ja w ten
        piatek:)) Ja wiec na twoim miejscu szukalabym mieszkania/domu z gotowa kuchnia,
        bo jej montaz trwa dosc dlugo, dluzsze sa terminy oczekiwania, a reszte mebli
        kupilabym przez siec w Ikei, tak zeby byly tuz po waszym przyjezdzie. Najblizsza
        Ikea do Mainz jest w Wallau.

Kurcze, teraz to zrobilam reklame Ikei ;) Ale coz poradzic, mam sentyment do
        tego sklepu i wszystkiego co szwedzkie :)

A napisac mozesz, pewnie :) Ciekawa jestem do jakiego dzialu maz trafi ;)
    • srs2 Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 18.03.07, 21:04
      Fajnie jest w Obertshausen.Spokojne miasteczko jeżdżę tam z rodziną co roku do
      znajomych. Polecam
    • starucha121 Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 27.03.07, 10:57
      W zasadzie dziewczyny wszystko już napisały. Od siebie mogę polecić mieszkanie
      pod Frankfurtem - w małych miasteczkach najczęsciej jest b. dobra
      infrastruktura: sklepy, przedszkola, szkoły, baseny, kino itd. Zaletą jest dużo
      zieleni, mało spalin i hałasu - a to są dobre warunki dla dziecka.
      I wcale nie skazuje Cię to na "wyobcowanie", jeśli mieszkasz 20km od FFM,
      spokojnie możesz dojechać tam pociągiem/sbahnem lub samochodem w 20-30 minut.
      Nie jest to żaden problem chodzić na kurs do FFM czy pojechać tam na zakupy.
      Frankfurt jest niestety brzydkim miastem, i wg statystyk najniebezpieczniejszym
      w Europie i w niektórych obszarach bardzo zanieczyszczony (smog).
      Dlatego polecam mieszkanie poza tym miastem:)
      Co do mebli - my znaleźlismy bardzo tanią i dobrą firmę przeprowadzkową z
      Wrocławia - zapłacilismy ok. 1500zł za przeprowadzkę. Także meble mamy własne,
      jedynie wynajęlismy najpierw mieszkanie, teraz szeregówkę z wbudowaną kuchnią
      (EBK).
      • yasmin_ch Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 28.03.07, 18:22
        starucha121 napisała:

> Frankfurt jest niestety brzydkim miastem

z tym sie absolutnie nie zgodze
        niezbyt atrakcyjnie jest moze na Zeilu, ale to tylko ulica "zakupowa", sa
        dzielnice i miejsca, ktore maja swoj klimat. Mi sie we Frankfurcie podoba.
        Z tym niebezpieczenstwem, to tez dosc przejaskrawione - niebezpieczne sa okolice
        glownego dworca i na pewno one zawyzaja statystyke. tyle czasu mieszkalam we
        Frankfucie i czulam sie tam jak najbardziej bezpiecznie, chodzilam o roznych
        porach, w roznych miejscach i bylo ok.
        O tym smogu tez pierwsze slysze, ktore miejsca sa tak zanieczyszczone?
        • starucha121 Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 28.03.07, 21:31
          Rok albo dwa lata temu był w lokalnej gazecie (nie pamietam której) duży
          artykuł o zanieczyszeniu powietrza we Frankfurcie. Była tam mapa miasta z
          zaznaczonymi najbardziej skażonymi obszarami.
          Jeśli temat Cie interesuje moze zacznij od raportu:
          Luftqualität in Frankfurt am Main 1990 - 2004 (3. aktualisierte Ausgabe) (pdf,
          1.7 MB)
          www.frankfurt.de/sixcms/media.php/738/luftbericht_2005.pdf
          Z pewnością są we Frankfurcie miejsca/dzielnice urokliwe. Jednak są to tak małe
          obszary patrząc na Frankfurt jako całość - że mozna powiedziec ze generalnie
          jest brzydkim miastem. Jest w Niemczech wiele dużo ładniejszych miast - z
          porównywalnie dużych - choćby Monachium:)
          • yasmin_ch Re: mieszkanie czy dom w okolicy Frankurta 28.03.07, 23:09
            bylam w Monachium, ladne. ale mieszkac wolalabym we Frankfurcie:-)
            z niecierpliwoscia czekam az tam znow zamieszkam.

i nie uwazam, ze male obszary miasta sa ladne, a reszta brzydka. mysle dokladnie
            odwrotnie:-)
            a moge powiedziec, ze Ffm znam dosc dobrze.
            ale rozumiem, ze taki typ miasta nie wszystkim musi sie podobac.

dziekuje za link:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka