Dodaj do ulubionych

Fernstudium Hagen

29.10.07, 11:28
Witajcie,planuje rozpoczac studia wlasnie na tej Uni.
Czy ktos z was mial moze stycznosc z Fernuni Hagen ?
Za wszelkie uwagi i evtl.porady,krytyke z gory dziekuje.Pozdrawiam.Agnieszka
Obserwuj wątek
    • agnesia82 Re: Fernstudium Hagen 30.10.07, 23:09
      Naprawde nikt z was nie mial kontaktu z fernuni hagen ?
      • saksalainen Niby miałem, ale niewiele moge powiedziec 31.10.07, 04:42
        Konczac informatyke wymysliłem sobie ze mógłbym zrobic jeszcze matme, bo duza czesc koniecznych wykładów i cwiczen juz zaliczyłem. Tak ze zrobiłem jeszcze to i owo w Aachen (gdzie konczyłem informatyke) a potem przeniosłem sie na Fernuni Hagen - ale nie miałem tyle samozaparcia zeby powaznie sie za to zabrac (w koncu zrezygnowałem).

Człowiek dostaje materiały poczta i musi pracowac w domu, bez regularnego bywania na uczelni. Nie ma kontaktu z innymi studentami, tak ze... trzeba miec duzo samozaparcia i motywacji zeby to doprowadzic do konca. Z tego co wiem, sa jakies spotkania, ale to nie to samo co regularne chodzenie na wyklady i cwiczenia, nie ma tego uczucia "bycia na uczelni".
        • agnesia82 Re: Niby miałem, ale niewiele moge powiedziec 31.10.07, 12:15
          Witaj,dzieki za odpowiedz.
          Wiesz zdaje sobie sprawe,ze trzeba miec ogromna motywacje zeby to szafnac ale
          chce sprobowac.To jest dla mnie jedna z niewielu mozliwosci studiowania poniewaz
          najblizsza miejscowosc to flensburg a tez nie jestem pewna czy chcialabym
          spedzac cale dnie na uczelni.Calkiem dobrze pracuje mi sie w domu.

Ale powiedz jak jest z poziomem,jaka jest jakosc tych materialow,jak dlugo tam
          studiowales ? Napisz troche wiecej jesli mozesz.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
          • fleischwolf Re: Niby miałem, ale niewiele moge powiedziec 31.10.07, 13:37
            ja zaczelam od pazdziernika Wirtschaftswissenschaften. Materialy sa wg mnie OK,
            przynajmniej w moim kierunku - duzo przykladow, zadan, pytan kontrolnych,
            odsylacze do materialow poglebiajacych wiedze.

Jesli chodzi o poziom - na stronach uni masz gdzies rozpiske, ile godzin
            potrzeba na przerobienie danej jednostki (Kurseinheit). Jak dotad przerabiam
            skrypty w tempie 6ciokrotnie wyzszym niz przewidziane w tej rozpisce, wiec nie
            jest zle:)

Mnie motywuje to, ze sama sobie te studia oplacam, no i te Selbstkontrollaufgaben
            i Einsendearbeiten, ktore musisz rozwiazac do okreslonego terminu.

Jesli chodzi o kontakt z innymi studentami, to sa listy adresowe osob z Twojego
            regionu no i spotkania - od poczatku pazdziernika bylam na dwoch.

Sa tez grupy mailowe i fora.

Jak dla mnie - mamy przedszkolaka - to calkiem fajna metoda na doksztalcanie. No
            ale ja to sie lubie po nocach uczyc, przynajmniej na razie.

Pozdrawiam
          • znana.jako.ggigus ej szafniesz to:))) 22.06.08, 21:23
            slowo szafnac jest przeurocze
    • mary_an Re: Fernstudium Hagen 18.06.08, 19:09
      Wymyslilam sobie, ze zapisze sie na Fernuni w Hagen, od WS. Tylko zastanawiam
      sie, czy warto - agnesia82, zapisalas sie? Jak to wszystko wyglada? I wlasnie
      jak to jest z nakladem pracy - mam ochote czegos sie nauczyc, ale na pewno nie
      bede spedzala zbyt duzo czasu nad ksiazkami. 1/6 podawanego czasu na stronie
      jest sensownym przelicznikiem? Bo tyle to jeszcze jestem w stanie poswiecic. Nie
      wiem, ile modulow wziac na poczatek, zeby ani sie nie przemeczyc, ani zupelnie
      nic nie robic.
      • mary_an Do Moni 02.03.09, 17:34
        Dostalam twojego e-maila z pytaniem o Uni Hagen chetnie odpowiem ale jak to
        zwykle jest z poczta gazety - nie dziala i moj mail (wyslalam 4 razy) od razu
        wraca z bledem. Wiec jak masz jakies pytania napisz z innego maila albo tutaj,
        chyba inaczej sie nie uda. Gazetowe konto e-mail sucks :))
    • nikolinaa Re: Fernstudium Hagen 27.06.09, 16:37
      Witajcie, mam zamiar zaczac od pazdziernika studia wlasnie na uni w hagen. Czy ktos moglby mi doradzic ile moduli wziac na poczotek, tak zeby to wszystko ogarnac?
      • jessi_a modułów 28.06.09, 09:22
    • aga_ta_70 Re: Fernstudium Hagen 28.06.09, 14:43
      Hej, ja studiuje na Fernuni Hagen psychologie i jestem bardzo zadowolona. Co chcesz konkretnie wiedziec?

Moj prywatny mail jest: moukym@web.de - tego gazetowego niestety nie uzywam.

Aga
    • inda-sia Re: Fernstudium Hagen 06.07.09, 17:31
      Witam.Podpinam sie pod pytania o te forme doksztalcania,bo wlasnie tez czegos
      szukam.Jak wygladaja oplaty za te studia? Jakie sa szanse na prace?Nie do konca
      tez rozumiem o co chodzi z tymi modulami(czytalam na stronach niemieckich).Czy
      FernUni traktowane jest przez pracodawcow tak samo jak zwykle Uni czy BA.Czy sa
      to studia calkowicie zaoczne czy tez sa jakies spotkania stacjonarne?I co
      najwazniejsze,jaki poziom znajomosci niemieckiego jest wymagany.Jak wygladaja
      zaliczenia i egzaminy.Wiem,ze to mozna poczytac na stronie Uni,ale chcialabym
      sie dowiedziec cos od strony praktycznej jakie sa doswiadczenia osob dla ktorych
      niemiecki nie jest Muttersprache.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka