Dodaj do ulubionych

Dojazd do Sandor

08.07.08, 14:52
Musze dojechać z Frottmanig na Stefan-George-Ring 3.Wiem,że na Frottmanig jest
U6,tylko gdzie najlepiej wysiąść i w co się przesiąść,żeby tam dojechać?tak
podejrzewam,że U4 przy Prinzregentenplatz ale nie jestem pewna...
Aha i jak to jest z biletami,czy w U-bahn i S-bahn kupuje się bilety,czy jest
jakieś okienko?no i jak się przewozi taką torbę podróżną?pewnie też trzeba
bilet kupować?
Obserwuj wątek
    • breili Re: Dojazd do Sandor 08.07.08, 15:31
      Do Zamdorf.
      Teraz musze leciec ale jak ci sie nie spieszy to ci dokladnie opisze
      za jakies 2 godzinki. Aha i za bagaz tu sie nie placi.
    • konrad-walenrod Zapomnienie kosztuje 50 EURO! 08.07.08, 15:37
      aneczka871-0 napisała:

pewnie też trzeba bilet kupować?
      ~~~~~~~~~~~~~~~~
      Nie wiem jak tam w Monachjumie się jeździ, ale wiem że samo kupienie karty nie wystarcza!

Trza ją jeszcze postemplować specjalną maszynką, która stoi na peronie.

>>Entwerten<< auf Dojch!

W pociągu i u kontrolera nie można.

Zapomnienie kosztuje 50 EURO!
      • breili Re: Zapomnienie kosztuje 50 EURO! 08.07.08, 18:09
        Biletow nie kupuje sie w U- i S-Bahnach. Ale na kazdym dworcu jest
        automat. 01.07 podrozaly bilety ale nie wiem dokladnie o ile bo
        jezdze miesiecznymi wiec zaraz popatrze zeby ci glupot nie
        opowiadac. Kosztuje 2,20 albo 2,30 Euro. Kupiony bilet musisz
        skasowac i tu UWAGA kasowniki nie sa w U-/S- Bahnach tylko przy
        zejsciu na peron. Tzn teoretycznie czekajac na peronie na pociag
        moga Cie skontrolowac. "Zapomnienie" kosztuje 40 €, przy czym jezeli
        zlapia cie po raz pierwszy to mozna zredukowac na 20 ale to nie o
        tym watek.
        A za bagaz jak pisalam nie placi sie - jedynie za rower. (tak a
        propos to bylo moje pierwsze pytanie w U-bahnie jak przyjechalam do
        Niemiec) :-D
        • gadupa Ordnung muß sein! 08.07.08, 18:25
          A gdy czekasz na kogos na peronie bez biletu Niemiaszki zrobia z ciebie
          kryminaliste.
          Kochane Niemcy, jak ja lubie glupote ich przepisow!
          • breili Re: Ordnung muß sein! 08.07.08, 18:39
            Popatrzylam w necie i troszke bedziesz musiala podejsc na nogach. W
            weekend wiecej, w tygodniu mniej. Jezeli przyjedziesz w tygodniu to
            z Fröttmaning U6 (kierunek Klinikum Großhadern) do Odeonsplatz. Na
            Odeonsplatz przesiadz sie w U4 (Richtung/kierunek Arabellapark) i
            jedz do konca. Na Arabellapark przesiadz sie do autobusu linii 185
            kierunek Josephsburg. Wysiadz na przystanku Nettelbeckstraße. A
            stamtad ok 0,7 km na nozkach (przynajmniej wedlug planu w necie).
            To w tygodniu, bo w weekend autobus nie jezdzi.
          • jureek Re: Ordnung muß sein! 08.07.08, 18:39
            gadupa napisała:

> A gdy czekasz na kogos na peronie bez biletu Niemiaszki zrobia z ciebie
            > kryminaliste.
            > Kochane Niemcy, jak ja lubie glupote ich przepisow!

Takie same zasady obowiązują w metrze w Pradze i w Mediolanie.
            Głupole z tych Czechów i Włochów.
            Jura
          • breili Re: Ordnung muß sein! 08.07.08, 18:57
            Tak jak myslalam wirtualnym planom nie mozna ufac. Cos mi sie tu nie
            widzialo i sama sprawdzilam.
            A wiec zapomnij poprzedni opis ;-P

Wsiadz na Fröttmaning w U6 kierunek Klinikum Großhadern i jedz do
            Odeonsplatz. Na Odeonsplatz przesiadz sie w U4 w kierunku
            Arabellapark albo w U5 kierunek Neuperlach. Wysiadz na Max-Weber-
            Platz i przesiadz sie do autobusu linii 190. Wysiadz na przystanku
            Süßkindstraße (pos burger kingiem). A stad to na prawde rzut
            kamieniem - wiem bo bylam. I co najlepsze 190 jezdzi caly tydzien.
            W Monachium wszystkie przystanki autobusowe sa na zadanie. Tak dla
            orientacji zebys wiedziala kiedy przycisnac - to 9 przystanek,
            poprzedzajacy go to Zamdorf Siedlung a jazda autobusem trwa 11
            minut.
            • breili I przesiadac sie "do" a nie "w" N/T 08.07.08, 19:00

• aneczka871-0 Re: Ordnung muß sein! 09.07.08, 11:28
              Kurcze,strasznie Ci dziękuje:)napisałaś,że korzystasz z biletów
              miesięcznych.Powiedz mi,gdzie można sobie w Monachium taki bilecik wyrobić?i co
              jest do tego potrzebne,normalnie jak u nas zdjęcie?jestem studentką,pokazuje
              wtedy legitymację?
              • breili Re: Ordnung muß sein! 09.07.08, 11:37
                To nie takie proste ze znizka na studentke ;-) Jestes studentka w
                Polsce (wtedy zapomnij o znizce) czy bedziesz studiowac w Monachium?
                Jezeli jestes studentka "tylko" w Polsce to sa rozne rodzaje biletow
                okresowych (tygodniowe, miesieczne, od 9:00). Napisz prosze trase,
                ktora bedziesz jezdzic i od ktorej godziny (przed 9 rano czy po), a
                wtedy pomoge Ci dobrac bilet.
                • breili Re: Ordnung muß sein! 09.07.08, 11:52
                  Bilety tygodniowe i miesieczne kupuje sie albo w automatach, albo w
                  wiekszosci kioskow z gazetami i papierosami. Nie potrzebujesz
                  legitacji ze zdjeciem jak to jest w Polsce. Bilet okresowy kupujesz
                  tak samo jak bilet jednorazowy. To maly swistek papieru na
                  okaziciela. Mozesz go pozyczac innym.
                  • breili Re: Ordnung muß sein! 09.07.08, 13:53
                    Przyjezdzasz w polowie miesiaca wiec bilet miesieczny na lipiec
                    odpada. Kup sobie tygodniowy. IsarCard. Teraz trudno powiedziec na
                    ile "Ringow". Monachium dzieli sie na Innenraum i Außenraum.
                    Innenraum to samo Monachium, dzieli sie z kolei na 4 Ringi.
                    Außenraum to miejscowosci dookola w zasiegu monachijskiej
                    komunikacji publicznej. Stefan-George-Straße lezy na pograniczu 2 i
                    3 Ringu a Aidenbach w 3 Ringu, czyli starczylaby Ci "IsarCard für
                    eine Woche für drei Ringe", ktora kosztuje 13,80 €. IsarCard für
                    vier Ringe (cale Monachium) kosztuje 16,40 €. Trudno powiedziec
                    gdzie Cie rzuca do sprzatania........
                    Innenraum i Außenraum skladaja sie z 16 ringow (4 ostatnie nie
                    wchodza w rachube bo tam nawet S-bahn nie dociera).

Proponowalabym zebys pojechala na podpisanie umowy na normalnym
                    bilecie jednorazowym za 2,30 € i jak dowiesz sie gdzie
                    bedziesz "przydzielona" to kupisz sobie Isarke na odpowiednia
                    ilosc "ringow".
                    • breili Pare linkow 09.07.08, 14:02
                      Podzial Innenraum na Ringi:
                      tiny.pl/2hnz
                      Podzial Innen- i Außenraum na Ringi:
                      tiny.pl/2hkq
                      Obliczanie ceny IsarCard:
                      tiny.pl/2hkx
                • aneczka871-0 Re: Ordnung muß sein! 09.07.08, 12:23
                  Z trasą to będzie trochę gorzej...jade w ten piątek do Monachium, w poniedziałek
                  musze jechać na Aidenbachstrasse, i tam podpisze umowę z firmę Dr. Retler
                  Service,coś takiego i będę pracować przy sprzątaniu budynków,tylko jescze nie
                  podali mi dokładnego adresu,gdzie będę sprzątać,dowiem się wszystkiego w
                  poniedziałek.Jestem studentką w Polsce,w Monachium będę pracować ok 2miesiące
                  • realdirect nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 13:34
                    są zniżki.
                    • breili Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 13:56
                      Jakie? Moze cos sie zmienilo.
                      Przeciez Ausbildungstarif II jej nie obejmuje, chyba ze
                      Streifenkarte o ile ma ponizej 21 lat...........
                      • breili Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 13:58
                        Tez zaczynalam kariere w reichu jako studentka ale na znizki sie nie
                        lapalam
                        • aneczka871-0 Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 15:05
                          No,ja jeszcze nie skończyłam 21lat,to mam jakieś zniżki?
                        • aneczka871-0 Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 15:08
                          Aha jeszcze jedno pytanko.Wspominałaś coś,że przed 9jakoś inaczej się płaci?to
                          rozumiem,że jak kupie taki bilet na tydzień,to mogę jezdzić wszystkimi U-bahn i
                          S-bahn w obrębie tych np 3 Ring-ów?
                          • breili Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 15:47
                            Tak, niezaleznie od godziny. Bo jest jeszcze inna IsarCard9Uhr ale
                            jak pracujesz w firmie sprzatajacej to chyba raczej odpada bo nie
                            mozna nie jezdzic przed 9.
                            • breili Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 15:52
                              Jest jeszcze tzw. Streifenkarte. Kosztuje 11 € i sklada sie z 10
                              paskow. Zastepuje bilety jednorazowe. Za przejazd w rejonie
                              Monachium Innenraum zagina sie 2 paski i sie je kasuje (czyli w
                              przeliczeniu 2,20€). Jednak osoby 15-21 lat maja znizke i kasuja
                              tylko jeden pasek. Czyli taka Streifenkarte wystarczy Ci na 10
                              przejazdow w obrebie Monachium. Kupuje sie ja w automatach.
                              • breili Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 16:02
                                Wybor nalezy do Ciebie: albo kupisz Streifenkarte na 10 przejazdow
                                za 11 € albo tylko 2 jednorazowe na dojazd z Fröttmaningu i do biura
                                za 4,60 € i potem tygodniowy. Sama musisz przeliczyc co Ci sie
                                bardziej oplaca. Bilety jednorazowe i Streifenkarte sa na terenie
                                Monachium wazne 3 godziny.
                                • aneczka871-0 Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 20:47
                                  Oki,czyli na Frottmaning kupuje bilet za 2,20E i kasuje RAZ?to jest taki tylko
                                  jeden kwadracik,czy dwa?
                                  czy na każdym przystanku mówi,jaki jest teraz przystanek,albo gdzieś to się w
                                  U-bahn-ie wyświetla?a do tego autobusu nr 190 to gdzie kupuje się bilet?
                                  ile kosztuje taki bilet jednodniowy?te bilety tygodniowe i miesięczne są też na
                                  autobusy?
                                  • breili Re: nie zapomnij legitymacji studenckiej, 09.07.08, 21:38
                                    Jednorazowy kosztuje 2,30 i kasujesz tylko raz jak normalny bilet.
                                    Streifenkarte ma 10 paseczkow i jeden przejazd dla osoby ponizej 21
                                    kosztuje 1,10. Zaginasz miedzy 1 a 2 i wkladasz do kasownika
                                    paseczkiem z cyferka 1 do gory. Jak skasujesz bilet (obojetnie
                                    ktory) to mozesz jechac 3 godziny i przesiadac sie ile chcesz. Za
                                    autobus nie musisz ekstra kasowac. Z zapowiedzia przystankow jest
                                    roznie. Jezdza nowe i stary U-Bahny. Tak samo jest z autobusami. Te
                                    nowe zapowiadaja a stare nie. W U-bahne nie ma problemu, nad kazdymi
                                    drzwiami masz czytelny plan. Bilet tygodniowy i miesieczny jest na
                                    wszystkie srodki transportu (U-/S-Bahny, tramwaje u autobusy).
                        • realdirect tylko studia i dom? 09.07.08, 23:11
                          nie chodzilas do kina, do teatru itd., nie korzystalas ze znizek dla studentow?????
                          • breili Re: tylko studia i dom? 10.07.08, 19:14
                            czasami sie dalo dostac znizke a czasami nie, roznie to bywalo. Ale
                            ogolnie malo sie chodzilo bo sie oszczedzalo ;-)
        • jureek Re: za rower trzeba płacić? 08.07.08, 18:43
          To niefajnie macie. U nas, w Rhein-Main nigdzie nie płaci się za przewóz roweru.
          Ja prawie codziennie wożę z sobą rower w drodze do pracy i z pracy.
          Jura
          • breili Re: za rower trzeba płacić? 08.07.08, 18:58
            placi sie i do tego trzeba kupic bilet calodzienny, a w godzinach
            szczytu i tak nie wolno wziac rower do U-bahnu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka