madzia26.essen 10.07.08, 19:04 Dzień dobry, w sierpniu przyjeżdżam do Niemiec, do Essen. Będę pracowała tylko parę godzin w tygodniu w weekendy to się chyba nazywa mini Job. Czy należy mi się urlop? I ile dni? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jessi_a Re: Pytanie - urlop 10.07.08, 19:30 dopiero zaczynasz a juz o urlopie myslisz ;) Pytanie :ile dni w tygodniu bedziesz pracowala? ´ Odpowiedz Link
madzia26.essen Re: Pytanie - urlop 10.07.08, 19:39 Dwa lub trzy dni, w piątki, soboty i niedziele. Odpowiedz Link
jessi_a Re: Pytanie - urlop 10.07.08, 19:47 Mini-Jobbern steht der gesetzliche Mindesturlaub nach dem Bundesurlaubsgesetz (24 Werktage) zu. Wenn es im Betrieb üblich oder per Tarifvertrag geregelt ist, besteht auch Anspruch auf längeren Urlaub, meist auf sechs Wochen. np: przy 24 Werktage Twoj tydzien pracy wynosi 3 dni. wiec przysluguje Cie urlop w wysokosci 12 Werktage. Odpowiedz Link
konrad-walenrod profesjonalne skargi 10.07.08, 19:44 jessi_a napisała: > dopiero zaczynasz a juz o urlopie myslisz ;) > > Pytanie :ile dni w tygodniu bedziesz pracowala? ´ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ A co? Mają ją wyzyskiwać? Nie daj się! Ja bym już teraz złożył profilaktycznie skargę. Za drobną opłatą piszę profesjonalne skargi do różnych instytucji z najprzeróżniejszych powodów. Specjalizacja: Wyzysk, prześladowania, mobbing, odszkodowania itp. Odpowiedz Link
madzia26.essen Re: profesjonalne skargi 10.07.08, 19:58 Dziękuję. I jeszcze co to są Werktage? Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: profesjonalne skargi 10.07.08, 20:00 madzia26.essen napisała: > Dziękuję. I jeszcze co to są Werktage? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dni robocze... Odpowiedz Link
gadupa Re: profesjonalne skargi 10.07.08, 19:59 hehehe potrafisz mnie rozbawic konradzinka, jak zwykle pokazujesz wielka klappe za ktora stoi pustka. Ciekawe ile razy TY tak profesjonalne skargi piszesz w realu. Dziecko, nie znasz zycia i bys sie wczesniej wypalila energie i swoje szczuple finanse zanim bys cos osiagnela, moja droga konradzinko. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: profesjonalne skargi 10.07.08, 20:08 gadupa napisała: > hehehe potrafisz mnie rozbawic konradzinka, jak zwykle pokazujesz wielka klappe > za ktora stoi pustka. Ciekawe ile razy TY tak profesjonalne skargi piszesz w re > alu. > Dziecko, nie znasz zycia i bys sie wczesniej wypalila energie i swoje szczuple > finanse zanim bys cos osiagnela, moja droga konradzinko. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ tiny.pl/2qns Hallo Gadupa! Gut siehst Du aus auf Deinem Bild. tiny.pl/2qns Odpowiedz Link
madzia26.essen Jeszcze chciałam 10.07.08, 20:07 zapytać, czy jest tutaj na forum może ktoś z Essen lub okolic? Odpowiedz Link
realdirect myślisz, że po jednym miesiącu pracy 10.07.08, 20:22 nabiera praw do urlopu? Odpowiedz Link
jessi_a Re: myślisz, że po jednym miesiącu pracy 10.07.08, 20:26 ja nie mysle, ja wiem, ze nie nabiera sie. Odpowiedz Link
madzia26.essen Re: myślisz, że po jednym miesiącu pracy 10.07.08, 20:47 nawet przy mini jop? Odpowiedz Link
jessi_a §4 BUrlG 10.07.08, 21:06 Der volle Urlaubsanspruch wird erstmalig nach 6monatigem Bestehen des Arbeitsverhältnisses erworben. wedlug prawodawcy pelny urlop dopiero po przepracowaniu 6 miesiecy . Odpowiedz Link
s.z-n Re: Jeszcze chciałam 10.07.08, 20:25 Tak jest jedna artystka, pojawia sie co jakis czas i szuka na forum roznych info. jest zakrecona niezniemsko, spamuje na polonijnych , ja jej czasem cos podlinkuje temat spada a ona za jakis czas pyta o to samo :-) Dziewczyna przyjechala ostatnim autobusem z dzieckiem i uwaza, ze w ms umebluje mieszkanie, zalatwi sprawy z urzedami, znajdzie przedszkole, bedzie pracowac, nauczy sie jezyka :-) itd "Musisz" ja poznac :-) i pozdrow ode mnie - tesknie za jej watkami. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Immer positiv denken! 10.07.08, 20:34 s.z-n napisała: Dziewczyna przyjechala ostatnim autobusem z dzieckiem i uwaza, ze w ms umebluje mieszkanie, zalatwi sprawy z urzedami, znajdzie przedszkole, bedzie pracowac, nauczy sie jezyka :-) itd ××××××××××××××××××××××××× Tysiącom się udaje! Dlaczeho nie madzi Nr. 26 z Essen ? Immer positiv denken! Odpowiedz Link
s.z-n Re: Immer positiv denken! 10.07.08, 21:13 Madzia, w Ciebie wierze , absolutnie :-) Mieszkam niedaleko Essen ale z kontaktami prywatnymi u mnie licho. Powodzenia. Odpowiedz Link
madzia26.essen Re: Jeszcze chciałam 10.07.08, 20:48 a jakiego ma nicka? to może ja do niej napiszę. Umiem się dogadać trochę po niemiecku ale niektórych tych trudnych wyrazów nie znam. Odpowiedz Link
madzia26.essen Re: Jeszcze chciałam 10.07.08, 20:46 a skąd? z samego Essen? Nigdy nie byłam w Essen, duże jest? Odpowiedz Link
jessi_a Re: Jeszcze chciałam 10.07.08, 21:02 w porownaniu z Warszawa to nie, ale mozna sie zgubic. Niedaleko Essen Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Jeszcze chciałam 10.07.08, 20:24 madzia26.essen napisała: > zapytać, czy jest tutaj na forum może ktoś z Essen lub okolic? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nur auf Kondzio ist wirklich verlas! --------------------------------- Odpowiedz Link