kaz111 01.12.04, 11:29 Czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu planów budowy jakiejś bardzo prostej i małej łodzi żaglowej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomjani Re: budowa łodzi 01.12.04, 15:49 Może np. tu: www.zeglarstwo.3miasto.pl/sztrand/sztrplan.html Odpowiedz Link
kaz111 Re: budowa łodzi 02.12.04, 15:10 Panie Tomku, dziękuję za podany adres www, ale chcę dopiero rozpocząć swoją przygodę z żeglarstwem (i szkutnictwem) i szukam czegoś mniejszego i prostrzego w budowie. KSzkudlarek Odpowiedz Link
tomjani Re: budowa łodzi 02.12.04, 15:44 A nie prościej popytać po klubach i przystaniach o jakiegoś starego Cadeta do remontu naprzykład? Jeśli zaś chcesz koniecznie budować samemu, to mnóstwem planów prostych i łatwych w budowie łódek ze sklejki dysponuje Krzyś Mnich ("myszek"). Wejdź na pl.rec.zeglarstwo (klikając wcześniej w "Usenet" i tam zapytaj. Sam nie mam niestety w budowie takich łódek doświadczenia: zakupiłem okrutnie sponiewieranego "Oriona", remontowałem go przez ponad rok, i obecnie na nim pływam. Odpowiedz Link
fima więc może Pirania Maderskiego? 07.12.04, 10:33 Opisana niegdyś sugestywnie w "Żaglach", z czego najbardziej pociągająca informacja o nakładzie pracy rzędu kilkudziesięciu godzin. Metoda "szycia i klejenia" sprawia że każdy może być szkutnikiem, byle miał wiertarkę i obcęgi. Plany (dla juniora) kupione za grosze pozostały niewykorzystane bo trafił się właśnie Cadet z demobilu YKP. Ale było to nienajlepsze rozwiązanie dla seniora: istotnie Holt tak zaprojektował ten jacht, żeby dorośli się dziecku nie pchali na łódkę i żeby dziecko miało ją tylko dla siebie. Piszę to z własnego doświadczenia, testowanego także na pokładzie Cadeta... Był on także trudny do transportowania na dachu, na czym najczęściej zależy pragnącym małego jachciku. Rzuć więc okiem na te plany Piranii: www.maderskiyachts.alpha.pl/pirania.htm Odpowiedz Link