Dodaj do ulubionych

budowa łodzi

01.12.04, 11:29
Czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu planów budowy jakiejś bardzo prostej i
małej łodzi żaglowej.
Obserwuj wątek
    • tomjani Re: budowa łodzi 01.12.04, 15:49
      Może np. tu:
      www.zeglarstwo.3miasto.pl/sztrand/sztrplan.html
      • kaz111 Re: budowa łodzi 02.12.04, 15:10
        Panie Tomku, dziękuję za podany adres www, ale chcę dopiero rozpocząć swoją
        przygodę z żeglarstwem (i szkutnictwem) i szukam czegoś mniejszego i prostrzego
        w budowie.
        KSzkudlarek
        • tomjani Re: budowa łodzi 02.12.04, 15:44
          A nie prościej popytać po klubach i przystaniach o jakiegoś starego Cadeta do
          remontu naprzykład?
          Jeśli zaś chcesz koniecznie budować samemu, to mnóstwem planów prostych i
          łatwych w budowie łódek ze sklejki dysponuje Krzyś Mnich ("myszek"). Wejdź na
          pl.rec.zeglarstwo (klikając wcześniej w "Usenet" i tam zapytaj. Sam nie mam
          niestety w budowie takich łódek doświadczenia: zakupiłem okrutnie
          sponiewieranego "Oriona", remontowałem go przez ponad rok, i obecnie na nim
          pływam.
        • fima więc może Pirania Maderskiego? 07.12.04, 10:33
          Opisana niegdyś sugestywnie w "Żaglach", z czego najbardziej pociągająca
          informacja o nakładzie pracy rzędu kilkudziesięciu godzin. Metoda "szycia i
          klejenia" sprawia że każdy może być szkutnikiem, byle miał wiertarkę i obcęgi.
          Plany (dla juniora) kupione za grosze pozostały niewykorzystane bo trafił się
          właśnie Cadet z demobilu YKP.
          Ale było to nienajlepsze rozwiązanie dla seniora: istotnie Holt tak
          zaprojektował ten jacht, żeby dorośli się dziecku nie pchali na łódkę i żeby
          dziecko miało ją tylko dla siebie. Piszę to z własnego doświadczenia,
          testowanego także na pokładzie Cadeta...
          Był on także trudny do transportowania na dachu, na czym najczęściej zależy
          pragnącym małego jachciku.
          Rzuć więc okiem na te plany Piranii:
          www.maderskiyachts.alpha.pl/pirania.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka