sibeliuss 02.09.07, 15:08 www.wisla.turystyka.pl/locja.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chaladia Re: [polecam lekturę] Żagle na Wiśle 02.09.07, 19:54 Mam to w positaci locji śródlądowej. Szkoda, że aktualizowanej na koniec lat '60 ub. stulecia. Odpowiedz Link
tomjani Re: [polecam lekturę] Żagle na Wiśle 03.09.07, 10:19 chaladia napisał: > Mam to w positaci locji śródlądowej. Szkoda, że aktualizowanej na > koniec lat '60 ub. stulecia. > I w efekcie nie ma nic na temat niebezpiecznej kamiennej rafy na środku rzeki nieco poniżej Portu Czernakowskiego na 511km (przy stanie wody poniżej 80cm wystaje kamienny, szczerbaty "mur"); na szczęście można łatwo opłynąć ją z obu stron, ani o sztucznie utworzonym (przez zrzucenie kamieni i gruzu w celu podpiętrzenia wody przy bulwarach, co w efekcie jest poniżej nich - nie obchodziło autorów tego kretyńskiego pomysłu) - "przełomie" Wisły między Spójnią i zrzutem ścieków (517km) Pływanie tamtędy przy stanie wody poniże 100cm - grozi rozbiciem jachtu :-( Bezpieczniej jest powyżej Warszawy, tam jednak prawdziwym utrapieniem są kilkunastocentymetrowej głębokości mielizny na rozlanej na niemal kilometr rzece. Wiem conieco na temat warszawskiego odcinka Wisły - bo to mój macierzysty akwen! Kto w dzisiejszych czasach ma okazję zobaczyć żeglującego po Warszawie Oriona - najpewniej ogląda mnie :-) Odpowiedz Link
seaskipper To moze...? 03.09.07, 12:07 Ahoj! Opracuj ten fragment w formie przewodnika-locyjki? Może potem rozwiniesz sie bardziej jako autor, ale pewnie najłatwiej zacząć od akwenu najbardziej znanego? Żeglarstwo morskie gg 1728585 Odpowiedz Link
tomjani Re: To moze...? 03.09.07, 15:24 To jest niewielki fragmencik Wisły; niewielki z niego pożytek miałyby osoby spływające np. z Oświęcimia do Gdańska. Zapewne ukaże się on jako część opisu innego szlaku: z Warszawy na Mazury. Noszę się z zamiarem aby soś takiego opublikować... Odpowiedz Link
seaskipper Re: To moze...? 04.09.07, 15:20 tomjani napisał: > To jest niewielki fragmencik Wisły; niewielki z niego pożytek > miałyby osoby spływające np. z Oświęcimia do Gdańska. Zapewne ukaże > się on jako część opisu innego szlaku: z Warszawy na Mazury. Noszę > się z zamiarem aby soś takiego opublikować... Ahoj! Spokojnie! Nie musisz od razu pisać locji "wszechśródladzia" polskiego czy europejskiego. Zacznij! Zrób pierwszy krok... Opatrz fotografiami, szkicami itp... Puśc w necie, zrób klina kopii na CDrach lub DVD... Zbierzesz doswiadczenia i z czasem napiszesz cos powazniejszego, co da Ci wielka satysfakcje.., moze sławe i kase... :)) Żeglarstwo morskie gg 1728585 Odpowiedz Link