Dodaj do ulubionych

problem z planowaniem ruchów

16.01.10, 13:30
problem jak w tytule- mamy terapię w OWI, tzn podczas rehabilitacji ruchowej mamy elementy SI, właściwie podczas zajęć więcej SI niż rehabilitacji. dostać się na "pełne" SI w gdańsku, nawet prywatnie graniczy z cudem- oczywiście zapisałam, ale nawet nie podano nam terminu, jesteśmy w kolejce oczekujących. a problemy mamy niesamowite, nie wiem co robić, oliwia za niecały miesiąc kończy 3 lata, a jest taka meganiesamodzielna i totalnie leniwa- w ogóle na spacerach nie chce chodzić, tylko wózek lub sanki. sama nie podejmuje inicjatywy- szczególnie na dworze(w domu jakotako sobie radzi), np kiedy wołam ją, ona stoi jak wmurowana, wolam i wolam i dopóki do niej nie podejdę i nie złapię za rączkę, to ona za chiny nie pójdzie- latem czy jesienią od czasu do czasu pojawiała się jakaś inicjatywa, ale teraz, od kiedy ciuchy coraz cięższe, to w ogóle nie ma mowy.najgorsze, kiedy zobaczy psa- stoi w miejscu, tupta i tupta, wyciąga maksymalnie napięte rączki i robi "żaróweczki", przy tym mówi "nienienie" i wtedy nawet za rączkę nie pójdzie- muszę ją wziąć na ręce. na schodach to samo- potrafi samodzielnie wchodzić(czasem nawet naprzemiennie), ale zdarza się(dość często),że się "zawiesza" i stoi- ja celowo idę przed nią, żeby wymusić jakotaką samodzielność, bo kiedy łapię ją za rękę to cały ciężar wchodzenia po schodach spada na mnie, mała się uwiesza, niby idzie, ale ja mam wrażenie,że totalnie spada jej napięcie mięśniowe- nie umiem tego opisać fachowo. do tego problem na zajęciach grupowych, strasznie ogranicza ją nadmiar bodzców, kiedy w domu powtarzamy, to co jest na grupie, to nawet jej wychodzi, ale przy dzieciach, nie ma możliwości, że oliwia coś bedzie naśladować. nie wiem co robić- czekam na to pełne SI jak na zbawienie, ale co mogę sama zrobić?
Obserwuj wątek
    • kasia_de Re: problem z planowaniem ruchów 16.01.10, 14:19
      hmm, może jakiś dobry fizjoterapeuta? bo problem z planowaniem ruchu
      to dyspraksja i wymaga rehabilitacji z tego co wiem, ale piszesz, że
      ona umie np wchodzić po schodach. Dzieci z dyspraksją takie
      raczej "niezborne" są - przy wchodzeniu np na drabinkę nie umieją
      przemiennie rąk i nóg układać. Może problem twojej córki jest inny?
      może neurolog powinien to ocenić? i wydać jakieś zalecenia?
    • oleczek555 Re: problem z planowaniem ruchów 16.01.10, 16:36
      rehabilitacje ma, terapie logopedyczną, ręki, psychologa i terapię behawioralną również, ale problem jest z nadmiarem bodzców- neurologów to już omijam szerokim łukiem( 4 już ją widziało i nikt nie pomógł) i na temat jej rozwoju więcej wytłumaczy mi terapeuta niż neurolog... nie wiem co robić, kiedy ona stoi taka wmurowana w podłoże, co robić,żeby zachęcać do ruchu... może ktoś ma jakiś pomysł... bo mi się już na dwór nie chce wychodzić.w domu to ciągle się rusza, włazi na stół, próbuje biegać i skakać(a ma z tym duże problemy) a na dworze nic, totalne lenistwo...
      • marychna31 Re: problem z planowaniem ruchów 16.01.10, 16:52
        Tutaj na forum nikt nie pomoże bo nawet jeśli by miał odpowiednie kwalifikacje
        to tak zaocznie, bez obejrzenia dokładnego dziecka trudno zdiagnozować przyczynę.

Na pewno to nie jest lenistwo tylko jakiś problem.
        Piszesz, ze dziecko ma terapię behawioralną. NIech więc terapeuta pójdzie z Toba
        i dzieckiem na spacer i zobaczy w czym problem, niech opracuje program
        terapeutyczny i nauczy Ciebie jak pracować z dzieckiem i jak radzić sobie w
        takich konkretnych sytuacjach.

Jeśli ja mam jakiś problem z synkiem to właśnie w taki sposób z jego terapeutą
        nad tym pracujemy. Z doświadczenia wiem, że z najtrudniejszymi rzeczami można
        dać sobie radę:)
        • oleczek555 Re: problem z planowaniem ruchów 16.01.10, 16:58
          ALE tu behawioralna sobie nie da rady- chodzi o planowanie ruchu - tu potrzbne SI ( a niestety nawet prywatnie są megakolejki). ja wiem co dziecku dolega, tylko nie wiem jak sobie z tym radzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka