alutek.33 27.02.10, 15:46 Przeczytałam, gdzieś że mleka koziego też nie można przy diecie bez mlecznej a znalazłam artykuł że można www.lorenc.krakow.pl/mi/?page_id=18 a jak z sojowym? bo też znalazłam różne opinie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agawa62 Re: Mleko kozie? 27.02.10, 17:53 Dieta bezkazeinowa w autyźmie zakłada eleiminację mleka ssaków (wszystkich) a z roślinnych - sojowego. pozdrawiam Odpowiedz Link
balbina.x Re: Mleko kozie? 20.03.10, 18:15 Soja jest trzecia w kolejności do eliminowania po glutenie i nabiale. Mleko kozie zawiera kazeinę, więc to nie jest odpowiedni zamiennik krowiego. Można używać mleka ryżowego, chociaż czytałam, że nie powinno się tego mleka podawać dzieciom z uwagi na wysoką zawartość arszeniku (?!) My kupujemy mleko migdałowe - jest rewelacyjne :) Odpowiedz Link
iska2009 Re: Mleko kozie? 20.03.10, 19:48 Poza tym mleko kozie zawiera podobnie jak mleko krowie laktoze, ktora z kolei powinna byc wyeliminowana przy diecie bezcukrowej (przeciwgrzybiczej). Odpowiedz Link
calosciowezaburzeniarozwojowe Re: do balbina.x 20.03.10, 21:44 A gdzie kupujecie to migdalowe? Ja nie znalazlam, a robic samej juz naprawde nie mam kiedy :-(, bo i tak prawie codziennie pieke chlebek dla malego i ogolnie mam juz dosc sterczenia w kuchni. Odpowiedz Link
oleczek555 Re: do balbina.x 20.03.10, 21:58 ja od jakiegoś czasu kupuję kokosowe- do nabycia w marketach na działach ze zdrową żywnością. ma konsystencję trochę jak masło i smaruję tym chrupkie pieczywko ryżowe lub dodaję do quinoa lub jaglanki z jabłkiem. pycha! Odpowiedz Link
muminkowa Re: do balbina.x 20.03.10, 22:30 hmm ja z kolei byłam poinformowana przez lekarza, że w diecie bezmlecznej i bezglutenowej w autyźmie nie chodzi o kazeine czy laktoze (no chyba, że ktoś jest uczulony lub tego nie trawi), ale o opiaty. To samo dotyczy glutenu. Opiaty są jak narkotyk i zaburzają funkcjonowanie organizmu. Tylko mleko krowie ma takie działanie, kozie można podawać, oczywiście jesli nie ma alergii na nie. Odpowiedz Link
iska2009 Re: do balbina.x 20.03.10, 22:36 Bo o opiaty chodzi, kazomorfine i gliadomorfine, pochodne kazeiny i glutenu. A poniewaz problem opiatow wiaze sie przewaznie z niszczelnym jelitem, ktore powstaje w wyniku przerostu grzybow, diecie bezmlecznej i bezglutenowej towarzyszy najczesciej dieta przeciwgrzybicza, czyli pozbawiona cukrow, a laktoza cukrem jest.... Odpowiedz Link
iska2009 Re: do balbina.x 20.03.10, 22:38 A, no i niektore dzieci maja rowniez uczulenie na kazeine i gluten, no i to tez jest wskazaniem do diety. Odpowiedz Link
balbina.x Re: do balbina.x 21.03.10, 13:23 Kupuję w supermarkecie, w dziale z żywnością bezglutenową. Ale nie mieszkam w Polsce, więc niestety nie orientuję się, gdzie w Polsce można kupić takie mleko. Na pewno bym szukała w internecie. To nasze nie musi stać w lodówce i ma długi termin przydatności do spożycia, więc jak bym nie mogła kupować na bieżąco w sklepie, to pewnie bym zamawiała większą ilość raz na miesiąc przez internet. Odpowiedz Link
balbina.x Re: do balbina.x 21.03.10, 13:24 Znalazłam to nasze mleko w necie :), sprzedają za 15 zł: www.evergreen.pl/mleko-migdalowe-1l-bio-p-542.html Odpowiedz Link
calosciowezaburzeniarozwojowe Re: do balbina.x 21.03.10, 19:39 Dzieki, niestety dla nas nieodpowiednie, bo zawiera cukier kukurydziany ;-). Moj akurta na kukurydze tez uczulony, ale chyba wszystkie dzieci na diecie bezcukrowej takiego dosladzanego nie powinny pic. Odpowiedz Link
alutek33 Re: do balbina.x 27.03.10, 16:00 a ja kupuję na alegro napój ryżowy ( mleko ryżowe )w proszku i to jedyna rzecz , którą oszukałam maluchy i nie poznały, ze to nie melko krowie, kupowałam tez mleko ryżowe w kartonie płynne, ale to dla mnie taniej wychodzi i wygodniejsze Odpowiedz Link
baskokvet Pomózcie mi z tym mlekiem 29.03.10, 09:08 moja córka ma zaburzenia ze spektrum autyzmu. Mamy wyeliminowac mleko. w tym linku z pierwszego postu-wyczytałam,ze mozna mleko dla alergików. Bebilon pepti mozna? Jak myślicie? Odpowiedz Link
tasia_w Re: Pomózcie mi z tym mlekiem 29.03.10, 13:37 Można. Mo Syn pije i wręcz codziennie się upomina o to, aby dac mu na rączkę trochę samego proszku. Ale wprowadzaliśmy powoli mieszają w różnych proporcjach z mlekiem krowi, które wcześniej nie wiedząc, że trzeba zachowywać takie diety przy autyzmie pił - stopniowo zwiększaliśmy proporcje Pepti względem normalnego, aż zaakceptował smak. Zamiana od razu na ogół kończy się katastrofą i ważne jest też, gdybyś próbowała Pepti, żeby Dziecku nie pokazać, że Tobie to nie smakuje, bo możesz Je zrazić i żadna próba wprowadzenia Pepti się nie powiedzie. Powodzenia :) Odpowiedz Link
baskokvet Re: Pomózcie mi z tym mlekiem 30.03.10, 08:42 no własnie o dziwo moja wypiła juz to pepti ( bo młodszy brat pije) - bez entuzjazmu-ale jednak. No to tego się będziemy trzymac-póki co. Odpowiedz Link