Dodaj do ulubionych

asperger w poznaniu

24.04.10, 14:20
Jestem mama prawie 4-letniej dziewczynki u której podejrzewa się
zespół Aspergera. Szukam rodziców z Poznania, którzy mogliby mi
pomóc to zrozumieć, porozmawiać, udzielić informacji gdzie szukać
pomocy,gdzie bezpłatnie zdjagnozować dziecko ,jak je wychowywać? Są
dni kiedy budzę się i mam wrażenie,że moja córka jest chora właśnie
dzięki mnie.Boli mnie to,że nie zawsze mogę jej pomóc.Mała nie mówi
więc praca z nią jest bardzo ciężka. mój mail: pati8207@o2.pl
Obserwuj wątek
    • roggalique Re: asperger w poznaniu 24.04.10, 17:45
      pati8207 napisała:

> Jestem mama prawie 4-letniej dziewczynki u której podejrzewa się
      > zespół Aspergera. [...] Mała nie mówi
      > więc praca z nią jest bardzo ciężka.

Nie chcę Cię dodatkowo dołować, ale skoro dziecko ma 4 lata i nie mówi, to
      najpewniej niestety nie jest to Zespół Aspergera, tylko coś poważniejszego.

Natomiast myślę, że zupełnie niepotrzebnie zadręczasz się myślami, że problemy
      dziecka wynikają z jakiejś Twojej winy. Jeśli dziecko ma całościowe zaburzenia
      rozwoju no to nie miałaś na to wpływu. Chyba, że piłaś w ciąży i dziecko ma FAS,
      to wtedy możesz śmiało przyjąć, że to Twoja wina...

pozdro
      r.
      • marychna31 Re: asperger w poznaniu 24.04.10, 18:17
        Hej Pati,
        Rozumiem jak się czujesz. Jestem z Poznania mam czteroletniego synka z diagnozą
        autyzm dziecięcy. Synek wysoko funkcjonuje, może to będzie ZA. Napisz na
        gazetowego. Chętnie odpiszę, poradzę, spotkam się... głowa do góry:)
        • roggalique Re: asperger w poznaniu 24.04.10, 18:25
          marychna31 napisała:

> Jestem z Poznania mam czteroletniego synka z diagnozą
          > autyzm dziecięcy. Synek wysoko funkcjonuje, może to będzie ZA.

Hmm... autyzm dziecięcy nie "przechodzi" w Z.A. z powodu wysokiego
          funkcjonowania dziecka. Nie bez kozery ukuto termin "autyzm wysokofunkcjonujący".

pozdro
          r.
          • marychna31 Re: asperger w poznaniu 24.04.10, 19:42
            O tym, że synek za rok lub dwa dostanie może diagnozę ZA powiedziała nam
            psychiatra w Synapsis podczas pierwszej diagnozy. Termin kolejnej diagnozy,
            kontrolnej, mamy we wrześniu. Pozwól, że pozostanę przy opinii zespołu
            specjalistów, którzy diagnozowali moje dziecko a nie kogoś, kto go nawet na oczy
            nie widział.
            • roggalique Re: asperger w poznaniu 25.04.10, 12:35
              marychna31 napisała:

> Pozwól, że pozostanę przy opinii zespołu
              > specjalistów, którzy diagnozowali moje dziecko a nie kogoś, kto go
              > nawet na oczy
              > nie widział.

Z poprzedniego postu zrozumiałem, że dziecko ma diagnozę autyzmu dziecięcego.
              Jeśli tak, to albo:
              - diagnoza autyzmu dziecięcego jest błędna i dziecko ma Z.A., wtedy rozumiem, że
              chodzi o zmianę jednostki klinicznej, no bo ktoś się pomylił.
              - diagnoza autyzmu dziecięcego jest prawidłowa, co oznacza, że dziecko nie ma
              Z.A. i mieć go nie będzie, bo są to jednostki wykluczające się.

Zwróć też uwagę, że słowem nie wypowiedziałem się na temat dziecka, albowiem -
              jak słusznie podkreśliłaś - nie znam go.

Wypowiedziałem się tylko na temat tego, że autyzm dziecięcy nie przechodzi w
              Z.A. w miarę poprawiania się funkcjonowania dziecka.
              Jeśliby ktokolwiek tezę taką wygłaszał, to nieważne czy jest psychiatrą z
              Synapsis czy wręcz samym Tonym Attwoodem - opowiadałby banialuki.

Autyzm to autyzm, Z.A. to Z.A. - różnica jest bardzo duża i nie ogranicza się do
              nazwy.

pozdro
              r.

• pati8207 Re: asperger w poznaniu 01.05.10, 09:21
                Witajcie kochani. Moja córeczka mówiła do 1,5 roku. Potem nagle
                przestała. Obwiniałam to bardzo ciężką sytuacją w rodzinie. Jej
                ojciec mnie bił,w domu ciągle była policja , mała na to wszystko
                patrzyła. Lekarze długo myśleli, że to szok i mała popadła poprostu
                w depresję albo jest to juz nerwica(o której większość lekarzy
                mówi ,że małe dziecko nie może jej mieć).W ciąży nie piłam, prawie
                rok staraliśmy się o dziecko.Nigdy nie paliłam, jak tylko
                dowiedziałam się że jestem w ciąży przestałam nawet pić kawe.Miałam
                bardzo dobrego ginekologa ,kóry zrobił mi badania prenatalne. Mała
                rozwijała się bardzo dobrze do prawie drugiego roku życia.Jej
                wychowawczyni w przedszkolu jest terapeutka to ona zaczeła stawiać
                diagnozę o która opierają się lekarze ale nadal nic nie robią :
                ZESPÓŁ ASPERGERA - ZABURZENIA SEMANTYCZNO-PRAGMATYCZNE. jestem
                załamana, mimo ,że wychowawczyni od jakiegoś czasu twierdzi że mała
                zaczeła bardzo mocno nad soba pracować...
                • tekam68 Re: asperger w poznaniu 01.05.10, 21:09
                  pati - nie załamuj się. Diagnoza nie zmieni dziecka - to nadal ta sama
                  córeczka... Za to dzięki diagnozie można zacząć małą wspomagać!
                  • pati8207 Re: asperger w poznaniu 02.05.10, 10:12
                    Witajcie , nie załamuje mnie diagnoza. Ona wręcz sprawia ,że kocham
                    tego królika jeszcze bardziej bo wiem ,że ciągle mnie
                    potrzebuje.Załamuje mnie to ,że jestem taka bezradna. Nie stać mnie
                    na leczenie prywatne, nie mam rodziny która mogłaby mi pomóc, jej
                    ojciec od czasu jak odszedł płaci mi takie pieniążki , że po
                    opłaceniu państwowego przedszkola nie zostaje mi praktycznie nic.
                    Smutna rzeczywistość. Najbardziej na świecie chciałabym umieć sama
                    jej pomóc, przygotować ją do życia w taki sposób aby sobie sama
                    radziła , bo jeśli mnie zabraknie to ona ma tylko siebie. Przeraza
                    mnie myśl ,że mogłabym ja tak zostawć a jesem już po drugim udarze
                    mózgu. Dobrze jest się tak Wam wypisać z tych bolączek, bo kiedy
                    odchodze od komputera muszę mieć promienny uśmiech dla mojego
                    dziecka.
                    • iska2009 Re: asperger w poznaniu 02.05.10, 15:27
                      Z takich rzeczy, ktore mi przychodza na szybko do glowy - jako matka
                      samotnie wychowujaca mozesz zlozyc wniosek w przedszkolu o
                      zwolnienie z oplat. Zawsze to pare groszy do przodu.
                      Postaraj sie o wszelkie mozliwe orzeczenia i walcz o wczesne
                      wspomaganie. Postaraj sie o SUO. Twoja trudna sytuacja rodzinna i
                      materialna na pewno bedzie wzieta pod uwage przy rozpatrywaniu
                      wszelkiego rodzaju wnioskow, a zwlaszcza o SUO.
                      • pati8207 Re: asperger w poznaniu 04.05.10, 21:25
                        witajcie, gdzie w Poznaniu mogę bezpłatnie zdiagnozować córkę? Ile trwa
                        postawienie takiej diagnozy? Składałam podanie o dofinansowanie do przedszkola
                        ale ojciec małej ,który nawet z nami nie mieszka ma za wysokie dochody!paranoja...
                        • marychna31 Re: asperger w poznaniu 04.05.10, 21:39
                          W Poznaniu polecam dwie panie psychiatry: dr Słopień i dr Pers (z NFZ). Obie
                          będa potrzebowały opinii neurologa (polecam dr Milecką-NFZ ze skierowaniem) oraz
                          psychologa i pedagoga specjalnego (diagnozują razem w Poradni Psychologiczno
                          Pedagogicznej nr 1 na Trybunalskiej z NFZ, bez skierowania)oraz badań
                          genetycznych (Poradnia Genetyczna na Grudzieńcu z NFZ ale potrzebne
                          skierowanie). Wszędzie niestety długo się czeka na terminy. Miejsc, gdzie nie
                          czeka się długo, z dobrymi specjalistami, niestety nie znam.
                          • pati8207 Re: asperger w poznaniu 05.05.10, 21:31
                            witaj, na Trybunalska jestem zarejestrowana na 10.05 .Mam tam
                            przydzielonych dwóch psychologów gdyż jest to poradnia ściśle
                            współpracyjąca z naszym przedszkolem. Ucieszyłaś mnie ,czekałam tam
                            od stycznia na termin .Moze nareszcie coś się ruszy. JAk reagujesz
                            gdy twoje dziecko wpada w złość i próbuje wymuszczać. Ciągla staram
                            się tłumaczyć i mówić spokojnie ale ona nie zawsze chce mnie
                            słuchać. Nie wiem czy ustępować jej ciągle czy wykłócać się.
                            • aagawek Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 10:56
                              Trybunalska jest super. Warto czekać tam na termin. A jak trafisz na duet Pani
                              J. i Pan R. to już w ogóle rewelacja:) Potem możesz chodzić do nich na terapię w
                              ramach WWR.
                              Trzymam kciuki.
                              • marychna31 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 12:27

> Trybunalska jest super.
                                Niestety nie wygląda to tak różowo. Merytorycznie i Pan Rudzik i Pani Jasińska
                                są jak najbardziej w porządku ale oferują pomoc w minimalnym wymiarze (w zeszłym
                                roku to były spotkania zaledwie raz w tygodniu po 1,5 godziny). Profesjonalna
                                terapia to minimum 4-5 godzin dziennie, o czym zresztą z pewnością cię
                                poinformują, z zaznaczeniem, że poradnia takim wsparciem nie dysponuje.

Wiem, że od przyszłego roku na os. Bajkowym rusza przedszkole z odpowiednią
                                opieka/terapią dla autystów (znam kilkoro rodziców dzieci autystycznych, które
                                chodzą do innego oddziału tego przedszkola ale tam już nie ma miejsc). Z tego co
                                słyszałam, dzieci tam mają każde swój pokój i terapeutę jeden na jeden. Jak
                                jesteś zainteresowana to mogę dla ciebie popytać (spotykam sie z tymi rodzicami
                                co wtorek).
                                • aagawek Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 13:46
                                  Żadna poradnia nie udziela wsparcia w takim wymiarze godzin, o jakim piszesz.
                                  Teraz na trybunalskiej jest jeszcze inaczej. Spotkania są raz na dwa tygodnie
                                  lub nawet raz na miesiąc, w zależności od stopnia funkcjonowania dziecka.
                                  Zajęcia są bardziej pokazowe dla rodziców, jak z dzieckiem pracować i jak je
                                  uczyć zachowań w życiu codziennym. Mi te zajęcia bardzo dużo dają i uważam, że
                                  warto na nie chodzić. Nawet tak rzadko.
                            • marychna31 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 15:28
                              Ale nie czekaj tylko na wizytę w poradni. Sama poradnia do diagnozy nie
                              wystarczy. POtrzebny jest również psychiatra i neurolog. Zarejestruj do nich
                              dziecko jak najszybciej bo są niestety bardzo długie terminy oczekiwania.
                              • pati8207 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 18:11
                                Witajcie dziewczyny, psychologiem w moim przedszkolu jest właśnie
                                pani Jasińska a ten drugi pan o którym piszecie też ma się zająć
                                moim dzieckiem. kochana marychno31 byłam już u logopedy ,
                                neurologopedy , laryngologa, psychiatry, u dr.Ognika ,robiłam
                                badania słuchu, neurolaryngologa, nawet u bioenergoterapeuty i oni
                                nic nie widza u mojego dziecka. Neurolog to naet sie śmiała bo pow
                                ze mała jest tak bystra i cwana ze to jej wygoda ze nie mówi i tak
                                od 2 lat... Tylko Ognik stwierdził nieprawidłowości ale po paru
                                wizytach nie było mnie już na to stać.... ODnośnie przedszkola to
                                małej wychowawczyni jest terapeutka i sama z dobrego serca zajmuje
                                sie mała, cudowna kobieta. lekarze odradzaja mi specjalne
                                przedszkola bo mówią ze nawet jesli coś jest nie tak to szybciej
                                nauczy się przez obserwację. Ja jestem rozdarta ,nie jestem lekarzem
                                i cieżko mi podjać taka decyzje bo ona ciezko znosi zmiany a wiem ze
                                kocha te swoje ''ciocie''w przedszkolu. To jest jej trzecie
                                przedszkole najpierw chodziła do prywatnego bo mniała niecałe 2 lata
                                jak musiałam wrócić do pracy ,potem państwowe ale tam była wiecznie
                                ciężarem ,złamała podczas pobytu w przedszkolu ręke ,panie nie
                                chciały sie przyznać a ja w szatni słyszałam jak krzyczy , wypchnęly
                                ja szybko i kazały zabrać do domu bo ryczy. 5 tygidni póżniej któs z
                                nauczycieli o 15 kończąc zmiane zamkął ja w kantorku za sala gdzie
                                chowaja leżaki do godziny 17 dopóki po nią nie przyszłam spała tam i
                                płakała na zmiane osikana osmarkana i trzęsąca się. jakiś tydzień
                                pożniej odebrałam ja i w szatni krzyczała jak zdejmowałam jej
                                paputek , pojechałam z nauczycielka na pogotowia okazało sie ze
                                palec był zbity. Wypytywałam dzieci w szatni następnego dnia. Jeden
                                z ojców wraz z córka powiedzieli mi ze mała przewróciła się na
                                hulajnodze. Nie wytrzymałam , zrobiłam awanturę postraszyłam sądem
                                3 godz póżniej dostałam tel z opieki , podobno pani dyrektor
                                stwierdziła , ze zaniedbuje dziecko prawdopodobnie złamałam mu ręke
                                (w opini bhp-owca napisano ze mała złamała ręke prawdopodobnie w
                                przedszkolu ale nie zostało to naperno stwierdzone) i jestem
                                niezrównoważona psychicznie. i dzień pózniej odbierajać dziecko
                                dyrektorka rzuciła mi rozwiazanie umowy na biurko wiedząc ze jestem
                                matka samotnie wychowujaca dziecko i bede musiała zrezygnować z
                                pracy aby sie nia zająć. Na szczęście moja klientka pomogła mi w
                                znalezieniu obecnego przedszkola.Jest rewelacyjne ,mojej córce nigdy
                                nawet włos tu z głowy nie spadł , szanuja mnie, moje zdanie, dbaja o
                                moje dziecko i widze jak mała je uwielba. JESTEŚCIE CUDOWNE KOCHANE
                                CIOCIE Z PRZEDSZKOLA NR 25!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                • marychna31 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 18:19
                                  To super, że w obecnym przedszkolu nad córeczką sprawują dobrą opiekę tylko mi
                                  nie chodziło o opiekę a terapię. Poradnia nie zapewni terapii. Jak można
                                  przeczytać powyżej obecnie poradnia na Trybunalskiej oferuje spotkania raz na 2
                                  tygodnie czyli tyle co nic. Trudno mi sobie wyobrazić, zeby czteroletnie
                                  niemówiące dziecko po terapii raz na dwa tygodnie zaczęło mówić.

A czy mogłabyś napisać, w którym przedszkolu twoja córeczka była poprzednio? To
                                  co opisujesz to jakiś horror... chciałabym wiedzieć gdzie tak okropnie traktują
                                  dzieci.
                                  • pati8207 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 20:16
                                    jest to jedno z przedszkoli na Kopernika.
                              • pati8207 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 18:18
                                MARYCHNO31 czy ja też mogłabym się kiedyś z Wami spotkać w taki
                                wtorek?
                                • marychna31 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 19:00

> MARYCHNO31 czy ja też mogłabym się kiedyś z Wami spotkać w taki
                                  > wtorek?

Oczywiście! Byłoby mi super miło:) Spotykamy się w świetlicy środowiskowej na
                                  ul. Strzeszyńskiej W siedzibie Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci ze Złozoną
                                  NIepełnosprawnością:

www.wsparcie.org.pl/
                                  NIestety nie wiem, czy są jeszcze wolne miejsca. Zadzwoń Pati do nich i zapytaj
                                  koniecznie:) Bardzo fajne miejsce dla dzieci i ich rodziców:)
                                  Spotkania dla dzieci w naszym wieku są od 14.30 do 17.30.

Organizują też Dzień Dziecka w Hermanowie z mnóstwem atrakcji:) (bezpłatnie),
                                  może są jeszcze wolne miejsca-spytaj:)
                                  Mam nadzieję, że do zobaczenia we wtorek!
                                  • pati8207 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 20:23
                                    masz może jakiś tel do nich?
                                  • pati8207 Re: asperger w poznaniu 06.05.10, 20:29
                                    a już znalazłam
                                    • aagawek Re: asperger w poznaniu 07.05.10, 09:41
                                      Wiesz Pati, dziecko w grupie specjalnej nie musi oznaczać od razu przedszkola specjalnego. Ja te dwie rzeczy połączyłam. Mamy miejsce w grupie specjalnej w przedszkolu integracyjnym. Przedszkole jest bardzo małe, kameralne. Są dwie grupy dzieci zdrowych i jedna grupa specjalna. W tej grupie jest czwórka autystów (akurat tak się złożyło, że to sami chłopcy). Chłopaki mają stały kontakt ze zdrowymi dziećmi i jednocześnie codziennie kilka godzin właściwie dobranej dla nich terapii. Każdy z nich ma napisane dwa programy terapeutyczne (od psychologa i logopedy). Dla siebie mają 2 wychowawczynie i trzecią Panią do pomocy, która chodzi z nimi do toalety, pomaga jeść, jeśli potrzebują tego, pomaga pilnować na spacerach itp. Młody robi ogromne postępy cały czas, chodzi tam chętnie. My jesteśmy naprawdę bardzo zadowoleni.
                                      • pati8207 Re: asperger w poznaniu 11.05.10, 17:04
                                        wiem, ale domyslam się ze jest to przedszkole prywatne a na takie
                                        porostu mnie nie stać. Chciałabym aby moje dziecko miało codziennie
                                        jakieś zajęcia, które pozwolą jej nadrobić zaległości. gdzie jest to
                                        przedszkole?
                                        • marychna31 Pati:) 11.05.10, 20:07
                                          Pati, co się stało? Czekałam, żeby Cię dzisiaj poznać i Twoją córeczkę:)
                                          • pati8207 Re: Pati:) 11.05.10, 20:48
                                            niestety z franowa jestem tam w stanie dotrzeć dopiro po 18.....
                                          • marychna31 Re: Pati:) 11.05.10, 20:50
                                            Pati, tu film o świetlicy:
                                            ww2.tvp.pl/780,20100502970392.strona
                                            wynka z niego, że są jeszcze wolne miejsca w przedszkolu (bezpłatnym).
                                            • pati8207 Re: Pati:) 12.05.10, 18:07
                                              marychno31 ten film mi nie działa. gdzie jest to przedszkole? na
                                              Strzeszynie? dzieki za pamięć. Ucałowania dla Was!
                                              • marychna31 Re: Pati:) 12.05.10, 21:44
                                                Pati, to przedszkole znajduje sie przy ul. Strzeszyńskiej (na Podolanach),
                                                dojazd 68 albo 83. W tym samym budynku, co świetlica środowiskowa.
                                                Serdecznie pozdrawiam!
                                                • pati8207 Re: Asperger w Poznaniu 13.05.10, 19:18
                                                  hello, więc to oznacza że codziennie nie byłabym po nią dopoiero po
                                                  18...nie dałabym rady jej odebrać....
                                        • aagawek Re: asperger w poznaniu 15.05.10, 10:32
                                          To jest państwowe przedszkole, które z rytmiką i hipoterapią kosztuje nas ok.
                                          300 zł miesięcznie. Linka wysłałam na priv
                                          • pati8207 Re: asperger w poznaniu 15.05.10, 12:43
                                            przedszkole prezentuje się naprawde fajnie, tylko , ze ja jeszcze
                                            nie mam diagnozy. Do wtorku czekam na odpowiedz z Trybunalskiej czy
                                            wogóle beda moją córeczke diagnozować bo jest w niej mnóstwo
                                            sprzeczności. Ona bardzo wysoko funkcjonuje i może to być tylko
                                            jakieś niewielkie opóżnienie ,które da się nadrobić.Zagadką jest dla
                                            wszystkich dlaczego nie mówi... chciałabym mieć już w ręku diagnoze
                                            bo ta bezczynność mnie zabija.
                                          • dalashim Re: asperger w poznaniu 05.05.15, 11:56
                                            Witam,

Chciałbym wrócić do wątku przedszkoli w Poznaniu, które mają program przeznaczony dla dzieci z ZA. Mógłbym prosić o radę jaką placówkę polecacie? Chętnie wziąłbym również pod uwagę placówki niepubliczne.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka