aiwa31
08.11.10, 08:44
Witam , jestem mamą 2,5 letniego synka z diagnozą CZR, nadpobudliwość psychoruchowa. Na dzień dzisiejszy mamy orzeczenie o niepełnosprawności i opinię o potrzebie wczesnego wspomagania rozwojuz PPP. W ramach tego wspomagania od 15.11 mamy zacząć Tomatisa i tu moje pytanie czy dla takiego malucha to dobry pomysł, czy jakoś mu to pomoże? Czy on wogóle wysiedzi z tymi słuchawkami. Ma dużo zaburzeń SI, nadwrażliwość słuchową, dotykową, wzrokową. Zaburzone czucie głębokie. Ja cały czas mam mętlik w głowie. Czy czegoś nie zaniedbałam, czy może przesadzam, może on jest zdrowy tylko miał gorszy czas w trakcie badań/orzekania? Synek pięknie mówi, wyraźnie choć specyficznie, często powtarza jakieś zwroty bez sensu "poszła dziewczyna", " a za nim jedzie króliczek" czy rzuca całymi cytatami z bajek, zasłyszanymi gdzieś rozmowami...nigdy nie powiedział "tak" ani nie kiwa głową choć "nie" wychodzi mu pięknie, często i namiętnie...nie upomina się o jedzenie, nie zgłasza potrzeb żadnych, jest pieluchopwany bo nie czuje jak robi. Nawet jak zrobi kupkę i czuć ją w całym domu to z przekonaniem mówi, że nie ma i nie daje zmienić pieluchy. Pamięć ma świetną bo śpiewa piosenki, mówi krótkie wierszyki tylko jakoś tak hmm, fonetycznie? np. alfabet to u niego "abecedłeijotgieha"jednym wdechem. Kurcze motam za bardzo. Naszą zmorą jest obecnie sen/ a raczej brak snu, śpi krótko i niespokojnie, macie jakieś sposoby? Druga zmora to jedzenie, baaardzo wybiórcze , na obiad jedynie kotlecik lub pierogi, kolacja nic, śniadanie mleko. Ubogo. Jakieś wskazówki chętnie poczytam.,
Właściwie chciałam zapytać czy ktokolwiek ma dziecko, które miało początkową diagnozę autym a póżniej z tego wyszło? Nierealne, mrzonki czy jest szansa?