Dodaj do ulubionych

witam się serdecznie!

27.02.11, 23:55
marychna skierowała na tego foruma, za co dziękuję bardzo :)

byłam w stanie podczytać co nieco i.... już czuję, że jestem jedną z was, mimo, że do diagnozy mi daleko, jestem w przedbiegach.... ta diagnoza może być słuszna, może być bezpodstawna.... powalczymy, zobaczymy.

żyję w świecie mojego cztero- a właściwie prawie już pięciolatka, a świat ten skonstruowany jest z literek, cyferek, numerów autobusów, detali dot. konstrukcji samochodów, autobusów, pociągów. tak strasznie mi się to podoba... nie sądziłam, że to może być objawem chorobowym.... jednocześnie bardzo ignoruję tą notoryczną niechęć do pisania, kolorowania, rysowania, nie każdy przecież musi to lubić, choć ja akurat w jego wieku uwielbiałam...

no cóż, pobędę tu chyba dłuższą chwilę, będę bezczelnie podczytywać, a w razie sytuacji emergency postawię pewnie niejedno pytanie...

pozdrawiam

marta
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: witam się serdecznie! 28.02.11, 08:20
      witaj:)
      no tak, jakbym czytala o kajtku:))
      niech sie pali i wali, a on o autobusach/smieciarkach. zna nr boczne autobusow, wie na jakich trasach konkretny autosus jechal, ile ma kol, ile drzwi itp. smieciary to samo. tu jego znakiem rozpoznawczym sa rejestracje. no i caly czas sie dziwi, ze nikt poza nim nie zna nr autobusow i smieciar.
    • gemmavera Re: witam się serdecznie! 28.02.11, 10:31
      Cześć Demarta.
      Dobrze, że nie zignorowałaś sprawy.

> żyję w świecie mojego cztero- a właściwie prawie już pięciolatka, a świat ten s
      > konstruowany jest z literek, cyferek, numerów autobusów, detali dot. konstrukc
      > ji samochodów, autobusów, pociągów. tak strasznie mi się to podoba... nie sądzi
      > łam, że to może być objawem chorobowym....

Zespół Aspergera to nie choroba sensu stricto - to zaburzenie rozwoju. Oznacza to mniej więcej tyle, że Twój syn, o ile dostanie diagnozę, rozwija się w sposób inny od rówieśników.
      Co wcale nie oznacza, że jest chory. Po prostu inny.
      Im wcześniej zacznie sie działać, tym większa szansa, że dziecko będzie sobie dobrze radzić w przyszłości.
      Moja córka dostała diagnozę mając 4,5 roku. Od razu wczesne wspomaganie, przedszkole integracyjne. Teraz ma 10 lat, chodzi do klasy integracyjnej i radzi sobie naprawdę świetnie. Ma koleżanki, jest bardzo dobra w szkole. Czasem oczywiście coś zgrzyta, czasem pewne rzeczy sprawiają jej trudność, ale generalnie jest bardzo ok.
      czego i Wam życzę oczywiście :)

Co do diagnozy:
      Jeśli cierpisz na nadmiar kasy, ;))) zapisz dziecko na diagnozę do Prodeste
      prodeste.pl/
      • demarta Re: witam się serdecznie! 28.02.11, 13:36
        gemmavera,

czasami fora zalewa nicość i kupa bzdur, ale w tych WAŻNIEJSZYCH tematach zawsze czuć drugie dno, które składa się z chęci niesienia pomocy i podzielenia się doświadczeniem. no nie mogłam się oprzeć temu wrażeniu i go zignorować :)

z kasą różowo nie jest, ale termin w "prodeste" mam już zaklepany na maj, do tego czasu powinien spłynąć podatek "dzieciowy", jeszcze w tym roku jest aktywny, nie będę go żałować na taki cel, psyche męża jest dla mnie ważniejsza, świadomość jakości rozwoju mojego dziecka również.

mąż próbował dziś zarezerwować jakiś termin u psychologa dziecięcego w rejonie, ale usłyszał, że nasze problemy nie kwalifikują się do ustalenia terminu, bo.... to nie są żadne problemy. podczytałam tu u was o "prodeste" i nie miałam żadnych wątpliwości, gdzie zbója zapisać ;)
    • marychna31 Re: witam się serdecznie! 28.02.11, 10:35
      Hej Demarto, fajnie, ze wpadłaś. Również jeśli Twojemu dziecku nic nie jest:) Pytaj o co chcesz, wszystko na pewno się ułoży:)
      • lyra_belaqua Re: witam się serdecznie! 28.02.11, 11:01
        Odpowiedziałam Ci w tamtym wątku.
        Pytaj, zaglądaj, wielką miłość do autobusów i ich numerów bocznych znam z autopsji :)
    • gosia80020 Re: witam się serdecznie! 28.02.11, 15:55
      witam jestem tu od dziś mój synek też lubi literki liczby.bardzo lubi oglądać gazety zwłaszcza programy telewizyjne.i tak jak u was my też stawiamy pierwsze kroki nie mamy jeszcze diagnozy czekamy na wizytę w poradni dziecka autystycznego.Nigdy nie pomyślałam że to wszystko i to że słabo mówi bedzie znaczyć że może być chory a może bałam się tak myśleć.serdecznie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka