Dodaj do ulubionych

pan gadżet :)

02.03.11, 22:26
Czyli mój mąż, zagorzały fan apple, imaców, iphonów, ipodów i wszystkiego ajwaj :)
Ojciec dziecka ze zdiagnozowanym Zespołem Aspergera, ale z tej puli, co to im słowo autyzm przez usta nie przechodzi.
Oczywiście zaangażowany w terapie, ale na poziomie zadaniowym, na autyzmie on się nie będzie skupiał.
Tyle wstępu
Siedzi dziś rozemocjonowany przed swoim makiem, odświeża co pół minuty strony, śledząc transmisję live z prezentacji nowego ipada. Ja i syn mamy zakaz wchodzenia do pokoju. I nagle wrzask: wiedziałem, wiedziałem! Kochanie, patrz. I pokazuje mi tekst z konferencji: iPad jest używany w terapii autystycznych dzieci. "iPad nie leczy autyzmu, ale pomaga".
I pyta: kupimy? no bo pomaga, a my mamy autystyczne dziecko! Z 1%, co?
hmmm
chyba wolę tomatisa :)
Obserwuj wątek
    • lidqa Re: pan gadżet :) 02.03.11, 22:38
      Jako posiadaczka macbooka, ipoda i Iphona:

JAK POMAGA???

:D :D :D
      • lyra_belaqua Re: pan gadżet :) 02.03.11, 22:47
        Jako współposiadaczka maca mini, iphona, ipoda i kilku innych gadżetów ajwaj
        jutro zapytam, dziś chcę film obejrzeć, a to pytanie zrodzi wykład, poprzedzony koniecznością obejrzenia całej!!!! prezentacji oraz podniecenia się faktem, że Wielki Steve jeszcze dycha.
        Sorry, jutro, pojutrze mój mąż wraz z kumplami rozłoży tę prezentację na cześci pierwsze, jak już będzie dostępna w sieci to podam Ci timecody, żebyś mogła sama zobaczyć, jak to można sprzedać nawet autystykom :)

Offtopic, ślubny jest przekonany, że Jobs i Gates mają Aspergera.
        • lidqa Re: pan gadżet :) 02.03.11, 23:21
          Ale ja nie chcę oglądać, ja chcę w skrócie- u mnie też to idzie od męskiej linii- ja jakby rykoszetem ...

Nie wiem jak oni- ale jeśli film o tworcy facebooka nie jest prerysowany to Marc Zuckerberg ma :)
          • ojciec.karmiacy Re: pan gadżet :) 03.03.11, 00:21
            Gdzieś czytałem, że praca na jakimkolwiek kompie rozwija neurony lustrzane. Coś w tym może być. natomiast chłopy... no co ja mam powiedzieć;) nie rozumiem ich?;)
            • mywork Re: pan gadżet :) 03.03.11, 23:23
              no więc ja się muszę tu odezwać jako posiadaczka dziecka ze spektrum autyzmu oraz ipada.
              Moje dziecko (prawie 3-latek) śmiga na tym urządzeniu jakby się z nim urodził (nigdy nie uczyliśmy go obsługi, sam doszedł jak co się robi), gdyż obsługa wydaje się być intuicyjna i oczywista nawet dla zaburzonych dzieci. Młody ma kilka programów dla dzieci - memo, puzzle, dopasowywanie figur do ich cieni, itd. I może o to w tym wszystkim chodzi, że tego typu urządzenie jest łatwe do pojęcia nawet przez osoby upośledzone a tym samym pomaga im w poruszaniu się w świecie techniki i korzystania z jego dobrodziejstw. Bo skoro obsługa takich urządzeń jest dla nich łatwa to mogliby korzystać z wielu programów przygotowanych do konkretnej terapii, np. terapii mowy, komunikacji. Osoby z niedowładem rąk, którym trudno jest trafić myszką w konkretny punkt mogą lepiej poradzić sobie z dotykowym ekranem.
              W urządzeniach apple nie ma tzw. systemu plików (czyli systemu katalogów, mapy katalogów) który w normalnych komputerach może być problemem dla ludzi z zaburzoną wyobraźnią "przestrzenną" (nie potrafią odnaleźć plików w podkatalogach). Tu wszystko jest jakby na wierzchu, jakby na pulpicie.
              I myślę, że nie chodzi tu o to, że konkretnie produkty firmy apple są najlepsze dla osób z deficytami, ale urządzenia w takim typie i o podobnej zasadzie obsługi, również oprogramowaniu. Firma nie ma tu znaczenia, no a że akurat "jabuszko" jest na razie liderem to tylko kwestia czasu aż pojawi się konkurencja.

Tak więc ja widzę tu przyszłość jako pomoc w terapii czy też ułatwienie życia osobom niepełnosprawnym (i ruchowo i umysłowo).

• lyra_belaqua Re: pan gadżet :) 03.03.11, 23:45
                events.apple.com.edgesuite.net/1103pijanbdvaaj/event/index.html
                13:07 się zaczyna o użyciu ipada w terapii autyzmu
                Głównie chodzi o to, co napisała mywork. Urządzenie jest bardzo intuicyjne i łatwe w obsłudze, z bardzo przyjaznym interfejsem. O jego wykorzystaniu wypowiada się lekarz, szef centrum dla dzieci autystycznych w Bostonie oraz matka autystycznego chłopca. Zachwalają głównie łatwe, intuicyjne aplikacje pomagające w komunikacji.
                Ciekawe czy PFRON da dotację :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka