16.05.11, 08:46
chcemy starać sie o dofinansowanie zajec które synu ma w domu, wiem że MOPS na całosć nie da (30zł/h), ale niech przynajmniej troche nas odciazą,
czy wiecie na jakich zasadach oni daja kasę? czy terapeuta ma jakąś umowę czy co?
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: suo 16.05.11, 09:49
      to ile zaplacisz za 1 godz zalezy od dochodu twojej rodziny. w MOPS maja tabele i tam jest dochod od-do, i tyle i tyle za godz. mnie powalilo jak mi powiedzieli za godz ponad 20 zl. dziennie trzeba miec min 2 godz opiekunke (w tym juz jest jest dojazd do dziecka), czyli na dobra sprawe jak sie mieszka na obrzezach miasta to sam dojazd tam i z powrotem moze trwac wlasnie te dwie godz.
      co do formalnosci to musisz miec zasw o dochodach i zasw od lekarza ze dziecko potrzebuje uslug opiekunczych i skladasz to w MOPS. umowe podpisujesz, ale nie jestem pewna z kim-czy z MOPS czy z opiekunka bezposrednio. raczej wg mnie to z MOPS.
      ale znam jedna mame ktora jest bardzo niezadowolona z tych uslug. jej dziecko czesto jest chore, czesto jezdzi do innego miasta (1 x w tyg) do lekarza a opiekunki nie mozna odwolac tzn mozna ale i tak trzeba za nia zaplacic, wiec na jedno wychodzi.
      • aga_sama Re: suo 16.05.11, 10:24
        W Warszawie na Ursynowie jest trochę inaczej, chyba prościej.
        Opłaty. Tak, są ustalane wg tabeli i zależne od dochodów rodziny. Tylko że przy podejmowaniu decyzji urzędniczki biorą pod uwagę "ogólny" obraz, czyli obciążenia finansowe typu kredyty, czynsze oraz wydatki na dziecko związane z zaburzeniami, czyli koszty terapii, specjalne, drogie jedzenie z ekoszopu, leki i suplementy diety, zabawki, materiały plastyczne itp. Na tej podstawie MOPS może obniżyć odpłatność.
        Ilość zajęć. Nie wiem, dlaczego w niektorych miastach jest ciśnienie, że muszą to być min. 2 godziny dziennie. My podpisaliśmy umowe na 12 w miesiącu.
        Odwoływanie spotkań. Mnie się zdarzyło w tym i poprzednim miesiącu ze względu na choroby dziecka. Poprzednio po prostu zapłaciłam mniej, teraz chcemy "odrobić", będziemy się spotykać częściej. Czerwiec to dla nas miesiąc testowy, jak się nie wyrobimy pójde do MOPS z wnioskiem o zmniejszenie ilości godzin.

zawodowo
      • mit-och Re: suo 16.05.11, 10:24
        ...można odwołać terapeutkę - ja płacę tylko za przepracowane godziny, terapeutka składa co miesiąc kartę pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka