Dodaj do ulubionych

Johansen - zasady

06.06.11, 09:53
Jakich zasad nalezy przestrzegaż podczas słuchania w treningu Johansena. Z tego, co wiem jest to ok. 10 min. dziennie słuchania.
Czy to musi być codziennie o tej samej porze/ w tych samych warunkach? Czy dziecko podczas treningu może coś robić (np. rysować? kartkować książeczkę?)
Co w przypadku, kiedy jedno - dwa słuchania są opuszczone?
Obserwuj wątek
    • szalicja Re: Johansen - zasady 07.06.11, 15:32
      Najlepiej o tej samej porze dnia. Najlepiej, aby dziecko nic w tym czasie nie robiło, aby mogło w pełni skupić się na dźwiękach. Na pewno nie powinno hałasować i gadać;-) Im mniej bodźców zewnętrznych, tym lepiej. Myślę, że akurat rysowanie jest ok. U mnie młody różnie, np. bawił się kolorową latarką, puszczając kolorowe światła po pokoju. My zawsze słuchamy przed snem, opuszczam rolety,jest ciemno, cisza. Ostatnio bawi się taką grą zręcznościową, gdzie trzeba wpuścić kuleczkę w odpowiednią dziurkę. Na pewno należy przestrzegać kolejności słuchana utworów. A jak opuścisz...chyba nic się nie stanie. Przecież czasem dziecko zachoruje i nie powinno słuchać.
      • ojciec.karmiacy Re: Johansen - zasady 08.06.11, 15:42
        właśnie przyszła druga płyta:)
        w zaleceniach mamy, żeby w czasie słuchania dziecko robiło coś łapkami - rysowało, bawiło się ciastoliną, kuleczka pewnie też nie szkodzi;) Natomiast jeśli odpuści się dzień to trzeba go nadrobić. My mieliśmy słuchać 6 dni i 1 przerwy (i tak 6 tygodni), kiedy dzień opuściliśmy przesunęliśmy dzień przerwy. W czasie sluchania nie wolno jesc, ani pic. Nie wolno w trakcie trwania treningu sluchac innej muzyki przez sluchawki. to chyba wszystko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka