Dodaj do ulubionych

problemy z percepcją wzrokową

01.08.11, 10:30
Syn ma świetny słuch, natomiast jeśli chodzi o percepcję wzrokową - jest marnie. Kontakt wzrokowy jak na autystę ma niezły i naturalny, natomiast olbrzymi problem ze skupieniem wzroku podczas zadań typu rysowanie, układanie puzzli, oglądanie obrazków. Kiedy miał 2 lata kupiłam pierwsze puzzle, do dziś (4 lata) ma problem ze złożeniem obrazka 4 elementowego, na kilka miesięcy odpuściłam układanie puzzli bo mały ich nienawidził, niedawno wróciliśmy do tego i jest marnie - mały uczy się układania obrazka "na pamięć" tak opanował swoje puzzle nawet 40 elementowe, ale jak dostanie nowe puzzle to ma problem ze złożeniem 4 el. obrazka. Rysowanie, kolorowanie, lepienie - wszystko to robi poza kontrolą wzroku. Chodzimy na zajęcia dla dzieci ze spektrum i tam zauważyłam, że tylko on jeden rysując patrzy w sufit. Podobnie jest kiedy ćwiczymy coś na obrazkach, spryciarz ostatnio jak ma wybrać odpowiedni obrazek to nie patrzy się nawet na nie tylko sięga po przypadkowy patrząc na moją twarz i szuka akceptacji. Nawet jak staram się zachować kamienny wyraz twarzy on jakoś wie że zrobił błąd, chwyta następny, następny, a kiedy już weźmie właściwy uśmiecha się szeroko. Kiedyś nie miał z tym problemów (tzn. patrzył na obrazki) teraz preferuje ćwiczenia oparte na słuchaniu. Ktoś ma pomysł jak z nim pracować nad koncentracją wzroku, myślałam nad wizytą u okulisty, ale mały raczej nie będzie współpracował przy badaniu...
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: problemy z percepcją wzrokową 01.08.11, 11:12
      Mój tez miał problemy z percepcją wzrokową.
      Ćwiczyliśmy na tym zestawie
      www.wir-wydawnictwo.com/towar.php?t=132
      i na zestawach "Wzory i obrazki:
      wysylkowa.pl/ks722971.html
      są 3 poziomy (3 książeczki dla dziecka i 3 podręczniki dla rodzica/ terapeuty z instrukcjami do ćwiczeń)
    • czarna_ida Re: problemy z percepcją wzrokową 01.08.11, 11:38
      Frostig robilismy są dobre..
      Ale to na krótko pomaga, akurat u nas..
      Moj tez jak coś robi, np. rysuje, to tak przy okazji innych czynnosci, bedzie się rozglądał po suficie, ogladal wszystko inne. Ja się zastanawiam jak to bedzie w szkole..
      Bo nie rozumie ze idzie do 1 klasy, taki trochę kosmos..
    • czarna_ida Re: problemy z percepcją wzrokową 01.08.11, 11:39
      dodam ze sluch także ma bardzo dobry, doskonały..
    • myszewa Re: problemy z percepcją wzrokową 05.08.11, 13:20
      My też ćwiczymy na wzorach frostig - narazie młody opanował linie proste i jako tako łuki. Mój za rok teoretycznie powinien iść do zerówki (choć napewno będziemy odraczać) a nie jest w stanie narysować koła... :( Pisania czy rysowania w ogóle sobie w wykonaniu małego nie wyobrażam. Dzięki za linki do książek, napewno skorzystamy, choć to pewnie będzie ciiiężkaaa praca ;)
      • gorawka Re: problemy z percepcją wzrokową 07.08.11, 20:57
        U nas jest identycznie. Gdy mały coś robi dłońmi, najchętniej odwraca nie tylko wzrok, ale całą głowę. Hanna Olechnowicz (zdaje się) pisze, że dzieciom autystycznym trudno znieść dopływ bodźców z dwóch różnych kanałów. Czyli np. dotyka czegoś, to stara się nie patrzeć. Oczywiście jak ze wszystkim - nie wszystkie dzieci tak mają i nie w takim samym natężeniu. U nas niejaką poprawę przyniosło moje nieustanne tłumaczenie. Mały wpadał w rozpacz jak kreska mu się nie udała - a jak miała mu się udać, kiedy nie patrzył na to, co rysował? Jak miał nałożyć skarpetkę, skoro głowę miał wykręconą w bok i patrzył na ścianę? Bardzo charakterystyczne jest też u nas rzucanie piłki: mały odwraca głowę i rzuca gdziekolwiek nie zważając, że ja stoję przed nim z wyciągniętymi rękami, czasami wręcz staje za drzwiami i wyrzuca zza futryny jakby rzucał granatem;) Ale jeszcze wracając do percepcji - synek ma problem z wyizolowaniem przedmiotu z otoczenia. Np. jakis przedmiot leży na podłodze tuż obok niego, ja proszę, żeby mi go podał, a on rozgląda się dookoła, po ścianach, półkach, ale na to co pod nogami nie spojrzy.
        • myszewa Re: problemy z percepcją wzrokową 09.08.11, 12:05
          gorawka - u nas podobnie. Neurologopeda dała nam takie ćwiczenie do domu. Układam w różnych miejscach rzeczy atrakcyjne dla młodego ( w naszym przypadku to owoce, ale mogą być też zabawki lub cokolwiek innego) i mówię "morela jest tam gdzie patrzę" - zadaniem młodego jest podążanie za moim kierunkiem patrzenia tzn. docelowo, bo póki co pomagam mu palcem - jest postęp, do niedawna mogłam mu pokazywać na ulicy paluchem "patrz - koparka" a on rozglądał się bezradnie, teraz podąża już w większości wzrokiem w kierunku w którym pokazuję.
          • madziulec Re: problemy z percepcją wzrokową 09.08.11, 12:48
            Ja po prostu kupiłam konsole do grania i raptem poprawiła się koordynacja uchowa, oczno-ręczna ...
            Nawet nei myślałam.
          • ania-pat1 Re: problemy z percepcją wzrokową 22.08.11, 11:22
            Spróbuję z tym rozkładaniem przedmiotów - coś mi się zdaje, ze u nas powinno pomóc. U nas skutkiem tego o czym piszecie jest dodatkowy kłopot w grupie, czyli wszystkie dzieci coś zauważają i intuicyjnie biegną w danym kierunku, a moja po minucie rozgląda się, bo dopiero zauważa, że została sama....(5-latce to jakoś uchodzi, ale myślę, że później będzie wyśmiewana). A propos rysowania nam pomogło łączenie kropek (najpierw ja rysowałam wielkie kropy na kartce, a ona rysowała - odcinek, kwadrat, trójkąt) - teraz sama chcąc np. narysować gwiazdkę rysuje sobie najpierw krzyżyk a potem cztery kropki, które łączy (wie, że na skos przez środek krzyżyka) - iks jeszcze nie opanowany (musi być 5 punktów). Przy kropkach często używałam kolorów, żeby wiedziała, że np. czerwona z czerwoną itd.
            • mikkoevi Re: problemy z percepcją wzrokową 02.09.11, 10:29
              U nas przy komputerze wszystkie zmysły działają świetnie, realu jest dużo gorzej;((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka