joladd5 10.01.12, 22:35 Jestem zupełnym laikiem w temacie turnusów , czy też obozów rechabilitacyjnych... Proszę ,poradzcie mi jakieś fajne miejsce , może namiary na sprawdzonych organizatorów. Wybieram się z moim czternastoletnim synem (ZA) . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joladd5 Re: turnusy 2012 ??? 10.01.12, 23:06 przepraszam, rehabilitacyjnych oczywiście... Odpowiedz Link
monisia900 Re: turnusy 2012 ??? 11.01.12, 08:55 powiem tak-zalezy czego oczekujesz od turnusu, jakich zajec czy specjalistow. ja bylam kilka razy w popularnej panoramie morskiej i tam znalazlam to, czego szukalam. zobaczylam, ze tam moj kajtek byl zadowolony i dobrze sie czul, mial kolegow. a to dla mnie priorytet-nie szukalam na turnusie diagnoz, mega intensywnych terapii, a wlasnie tego, zeby poczul sie wreszcie jak dziecko. i to tam znalazlam:). sprzyjaly temu codzieenne atrakcje dla dzieci-w cenie (przejazdzki bryczka, kucykiem, dyskoteki pod golym niebem z osobami "zabawiajacymi", pieczenie kielbasek, wielki plac zabaw itp, itd...) w tym roku tez planowalam tam jechac, ale chyba zdecyduje sie na brenne-tez robia podobne turnusy, tyle ze w gorach. Odpowiedz Link
agatazeslaska Re: turnusy 2012 ??? 11.01.12, 12:04 super, że powstał ten wątek. Ja też szukam turnusu dla mojego 10-latka wraz z opiekunem. Mogłabyś napisać coś więcej nt. tego turnusu - czy w tym roku też coś będą organizować, kto jest organizatorem. Co to za turnus w Brennej, czy są już zapisy? Odpowiedz Link
monisia900 Re: turnusy 2012 ??? 11.01.12, 13:33 moj kajtek tez 10-letni:) tu jest link do strony do brenny www.patrona.pl/osrodek-29 z tego co wiem na kazdym turnusie jest tam sporo dzieci i juz mozna sie zapisywac. trzeba wplacic drobna zaliczke. ja bym sie pisala ewentualnie na 19.05-02.06. no chyba ze podkusi mnie i pojade jak zwykle...:) www.panorama-morska.pl/ Odpowiedz Link
madziulec Re: turnusy 2012 ??? 11.01.12, 13:52 Mnie kusi Panorama. Czy ktos moze mi powiedziec jak jest?? Mam bardzo sprzeczne informacje Odpowiedz Link
joladd5 Re: turnusy 2012 ??? 11.01.12, 18:50 dziewczyny... wszystko dobrze, ale te ceny ??? mnie też kusi panorama (moje dzieci na widok zdjęć wzniosły okrzyk zachwytu) napiszcie coś więcej proszę na temat rehabilitacji jak to wygląda, jakie zajęcia oferują dla ZA. Dowiedziałam sie dzisiaj, że dzieci z różnymi problemami zdrowotnymi są w jednej grupie i sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć... Odpowiedz Link
monisia900 Re: turnusy 2012 ??? 11.01.12, 19:11 no dokladnie:). cala mieszanka roznistych chorob. a czy to w czyms przeszkadza? na turnus letni przyjezdza ok 1200 osob, z czego zalozmy 1/4 to wczasowicze, a 3/4 "turnusowicze". z tego polowa ( tych 3/4) to opiekunowie, a druga polowa to chorzy -tez pol na pol dorosli i dzieci. wiec dziecko bedzie mialo wybor kolegow:). tak jak pisalam-nie wiem czego oczekujesz od turnusu. jezeli chcesz czegos wiem specjalistycznego, to raczej tam tego nie znajdziesz. ja powiem szczerze ze na codzien juz mam po dziurki w nosie tematu autyzmu, ZA i temu podobnych. chce wreszcie zobaczyc inne dzieci (tzn nawet chore, ale na co innego), zapomniec o chorobie kajtka (a tam zapominam) i poprostu odpoczac. a jezeli bym pojechala na taki typowy turnus specjalistyczny, gdzie non stop sa terapie, gdzie bym sie otaczala ciagle tym samym co mam na codzien (bo mam na codzien na terapiach), to bym najnormalniej w swiecie zwariowala. ja bym ci radzila poprostu zadzw tam i dopytac. a co do miejsca, to...ach...te palmy...groty...baseny...raj na ziemi:). tylko jedzenie takie sobie:) Odpowiedz Link
madziulec Re: turnusy 2012 ??? 11.01.12, 20:26 Co to znaczy takie sobie jedzenie? Mozesz dokaldnie opisac co daja do jedzenia??? Jak dokaldnie wyglada program dnia itp. To dla mnie bardzo wazne Odpowiedz Link
marika012 Re: turnusy 2012 ??? 11.01.12, 21:51 Ja z kolei bym nie pojechała na obóz bez dobrej kadry terapeutów specjalizującej się w autyzmie i terapii dla dziecka. Na wypoczynek bez tego mogę sobie pojechać samodzielnie za połowę kasy albo i jeszcze mniej. Polecam obozy z udziałem dr Skotnickiej i jej kadry. Dziecko ma dziennie 4 godziny zajęć terapeutycznych (2 w grupie, 1 w parze z drugim dzieckiem i 1 z rodzicem). Te godziny to czas wypełniony realizacją zadań tematycznych danego dnia. Zabawa i nauka współpracy, komunikacji itd. Rodzic ma 3 godziny zajęć (prezentacje różnych problemów naszych dzieciaków, sposobów radzenia sobie z nimi, techniki komunikacji z dziećmi itd) i godzina zajęć z dzieckiem. W czasie zajęć ale także czasu wolnego, posiłków czy konsultacji w pokojach terapeuci bacznie obserwują każde dziecko. na koniec obozu rodzic otrzymuje dokładny opis dziecka, jego mocnych i słabych stron. Dla mnie ten opis jest wyznacznikiem tego nad czym będziemy musieli przez kolejny rok się skoncentrować. Czas wolny to wspólne gry dzieciaków w piłkę czy planszówki, spacery, wycieczki. Tutaj inicjatywa należy do samych dzieci i ich rodziców. W tym roku tez jedziemy. Dodatkowo myślę o obozie dla dziecka (takim bez rodzica). Młody ma 9 lat i dobrze jakby samodzielność ćwiczył. Kiedyś widziałam ofertę. Obóz dla chyba 15 dzieciaków, kadry drugie tyle. Przyjmowali dzieci z ZA i ADHD. Jak ktoś ma namiary to bardzo proszę. Odpowiedz Link
agatazeslaska Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 08:50 gdzie w tym roku jest organizowany turnus z udziałem dr Skotnickiej? Odpowiedz Link
mit-och Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 13:41 Szukać można na www.adhd.org. Ja też polecam obozy i warsztaty ze Skotnicką. Byliśmy 2 razy, w tym roku wybieramy się kolejny raz. Odpowiedz Link
agatazeslaska Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 14:19 na tej stronie jeste info. o turnusie w Brennej. Czy właśnie tam pojedzie p. Skotnicka? Odpowiedz Link
mit-och Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 14:23 niekoniecznie. Najlepiej skontaktować się z organizatorem i zapytać. Odpowiedz Link
marika012 Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 15:26 > Szukać można na www.adhd.org. Nie, nie. Obozy organizowane przez niezwykłe dzieci już są bez Skotnickiej. Teraz ona organizuje je sama. Wyjazd będzie do Złotego Potoku (Jura Krakowsko-Częstochowska), hotel Kmicic. Niestety w tym roku turnus będzie w sierpniu, może nawet w drugiej połowie. To z przyczyn osobistych p. dr Skotnickiej ale nie będę zdradzać na forum ;) Co do niezwykłych dzieci to oferta już jest, no ale jak pisałam to bez Skotnickiej. Kopiuję: Od 5 sierpnia do 18 sierpnia organizujemy wspólnie z Taironem Turnus rehabilitacyjny w Ustroniu Program rehabilitacyjny turnusu: · 20 godzin trening zachowań społecznych, trening modyfikacji trudnych zachowań. · 10 godzin zajęć zindywidualizowanych, doskonalenie umiejętności poznawczych, współpracy z rówieśnikami. · 10 godzin współpracy z dorosłymi, praca w zespołach, dziecko – rodzic, opiekun, nauka zabawy. · 20 godzin warsztatów umiejętności pracy z trudnymi zachowaniami dzieci i młodzieży dla rodziców i opiekunów. · 5 godzin grupy wsparcia dla rodziców i opiekunów. · 1,5 godziny konsultacji psychologiczno pedagogicznych. Grupowa i indywidualna interwencja behawioralna w zachowania dzieci i młodzieży. Terapia psychologiczna, pedagogiczna, logopedyczna, zajęcia arteterapeutyczne, wzmacnianie pożądanych zachowań, poszukiwanie i wzmacnianie zainteresowań i mocnych stron dziecka, warsztaty terapeutyczno szkoleniowe dla rodziców, jak radzić sobie z trudnymi zachowaniami dzieci, sposoby wzmacniania pożądanych zachowań, interwencje behawioralne w domu, współpraca z otoczeniem dziecka niepełnosprawnego: przedszkole, szkoła, terapeuta, lekarz, przychodnia, rodzina, dziadkowie, dalsza rodzina i znajomi, rówieśnicy. Cena turnusu: Rodzina (2 os.): 3900 zł, w tym: Dziecko objęte rehabilitacją: 2400 zł Opiekun dziecka: 1500 zł Dodatkowa osoba: 1300 zł Dziecko do lat 3, bez własnego łóżka, bez wyżywienia: gratis UWAGA: parking płatny - 5 zł /doba Wstępne zgłoszenia mailowe: niezwykledzieci@gmail.com Zakwaterowanie: Hotel *** „Ziemowit”, pokoje 2-3-4 os. z pełnym węzłem sanitarnym. W pokojach TV, radio, telefon. Na obiekcie: stołówka, kawiarenka, baza zabiegowa, sauna, solarium, dwie sale konferencyjne, sala do ćwiczeń, winda, dostęp do internetu. Na terenie Ośrodka: boisko, kort tenisowy, miejsce na ognisko, parking płatny strzeżony www.ziemowit.nat.pl Odpowiedz Link
joladd5 Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 18:33 Mariko- a masz może więcej inf. na temat tego turnusu w Złotym Potoku? Czy jest już jakaś oferta, zastanawiam się właśnie między Niezwykłymi Dziećmi - Ustroniem, lub turnusem z dr Skotnicką. Odpowiedz Link
marika012 Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 19:52 Tak wyglądała oferta w zeszłym roku. Wyjazd terapeutyczny dla dzieci i rodziców organizowany przez Centrum Neurorehabilitacji im Zofii i Józefa Dziurkowskich. Termin: 17 – 24.07.2011 Miejsce: Hotel Kmicic Złoty Potok koło Częstochowy Warunki – pokoje z łazienkami, trzy posiłki dziennie (śniadanie, obiad, kolacja); każda rodzina w odrębnym pokoju, dostęp do Internetu bezpłatnie w pokojach, parking, bezpłatnie Terapia: Autorski program modyfikacji zachowań w oparciu poznawczo - behawioralne metody psychoterapii, obejmujący trening umiejętności społecznych, trening modyfikowania zachowań trudnych, praca nad redefiniowaniem nieefektywnych przekonań, doskonalenie współpracy z innymi, doskonalenie umiejętności poznawczych. Terapia prowadzona jest przez trenerów metody współpracujących na stałe z ośrodkiem (psycholodzy, pedagodzy). Dodatkowo spotkania o współpracy ze szkołą, budowaniu systemów wsparcia. Zajęcia terapeutyczne odbywają się w jednej z dwóch tur rano (9-13) lub popołudniu (15-19). (Przydział do grup zależny od terapeutów) Codzienne zajęcia obejmują: - trening umiejętności społecznych (2 godziny); - pracę dzieci w zespole dwuosobowym (1godzina); - warsztaty dla rodziców (3 godziny); - w zespole rodzic plus dziecko (1 godzina) + konsultacja terapeutyczna - 1 godzina w czasie turnusu Razem: 43 godziny terapii. (koszt 1 godziny -20zł) Wspólna zabawa w postaci gry terenowej, ogniska Koszty: DLA DWÓCH OSÓB KOSZT WYJAZDU (rodzic plus dziecko) – 2790ZŁ (1395 od osoby) 1. Nocleg +wyżywienie – 110 zł od osoby za dobę (7 noclegów) 2. Terapia + opinia + konsultacja – 900 zł 3. 350 zł – koszty wyjazdu 4. Dla drugiej osoby dorosłej koszt – 950 zł 5. Dla drugiego dziecka= uczestniczącego w zajęciach -1290 (Jeżeli nie uczestniczy w zajęciach i pozostaje pod opieką rodzica - 950 zł.) Oferta pojawiła się późno, jakoś w marcu. Pytałam i w tym roku ma być to samo, kwota też podobna ale dokładny termin jeszcze nie jest znany. Będę w przyszłym tygodniu u dr Skotnickiej to zapytam czy coś wiadomo. W Złotym potoku jest pięknie. Wyżywienie ekstra. Śniadania szwedzki stół, obiad dwa dania i deser, kolacja tez dwudaniowa :D Wszystko bardzo smaczne. Były rodziny które korzystały tylko z terapii a zakwaterowały się gdzieś na własną rękę. Jednak wtedy dziecko traci bo poza zajęciami życie towarzyskie kwitło ;) Odpowiedz Link
joladd5 Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 21:10 dzieki Mariko, bardzo dziękuję... Jesli bedziesz miała jakies inf. dotyczące tegorocznego turnusu , to proszę odezwij się Odpowiedz Link
marika012 Re: turnusy 2012 ??? 04.02.12, 15:32 BUUUUUU :( Nie będzie jednak obozu w Złotym Potoku. W grudniu dr Skotnicka twierdziła że będzie na pewno. Obóz będzie w 2 i 3 tyg sierpnia w Gdańsku :( To teraz mam problem bo moje dziecię na Złotym Potoku zafiksowane. Chyba będzie trzeba na weekend majowy się wybrać ;) Odpowiedz Link
kasi-kasz Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 15:54 A znacie biuro podróży tairon , możecie coś o nim napisać ? był ktoś z Was na turnusie ? wstępnie się zapisałam rezerwowo na turnus do Wisły ( z prodeste ) . Może ktoś się tam wybiera ? Ceny kosmiczne 4550zł więc się zastanawiam czy warto . Odpowiedz Link
marychna31 Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 16:04 Ja jeżdżę od dwóch lat z Taironem, w tym roku tez się wybieram. Byłam w Korbielowie i Rudkach. Polecam. Dla mnie w turnusie ważny jest i program terapeutyczny i turystyczny- wszak to wakacje, które są raz w roku i warto je, oprócz tego, że pożytecznie, również miło spędzić:) W zeszłym roku byłam na turnusie z nauka pływania i dla nas to był to idealne rozwiązanie. Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 12.01.12, 22:35 Bardzo prawdopodobne, że warsztaty z dr Skotnicką będą podobnie jak w zeszłym roku w Gdańsku pod koniec sierpnia. Ja tylko będę miała ofertę napiszę na forum - będę współorganizatorem. Jako "Jaspik" planuję dwa turnusy dla samych dzieciaków na Kaszubach - jestem w trakcie ustalania szczegółów z ośrodkami wypoczynkowymi. Wchodzi w grę przełom lipca i sierpnia. Odpowiedz Link
mala_29 Re: turnusy 2012 ??? 15.01.12, 13:06 My w tym roku pierwszy raz jedziemy z taironem ,zawsze chciałam z nimi jechac,ale nie miałam tyle pieniązków,w tym roku udało nam sie nazbierac z 1 % i jedziemy z prodeste,bardzo sie ciesze bo oprócz terapii jest fajny program turystyczny 2 w 1 :) jedziemy w sierpniu do miejscowosci Susiec,moze ktos tam sie jeszcze wybiera?? Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 04.02.12, 18:07 Na stronie Jaspika umieściłam informację o dwóch turnusach dla samych dzieciaków na Kaszubach. Link w stopce. Odpowiedz Link
marika012 Re: turnusy 2012 ??? 04.02.12, 19:36 To turnusy dla samych dzieci bez udziału rodzica, tak? Czy może rodzic jest z dzieckiem na miejscu i tylko na zajęcia oddaje młode pod opiekę terapeutów? Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 04.02.12, 19:55 Te turnusy są dla samych dzieci. Tydzień czasu. Dla rodziców i dzieci z dr Skotnicką będą najprawdopodobniej pod koniec sierpnia w Gdańsku. Odpowiedz Link
marika012 Re: turnusy 2012 ??? 04.02.12, 20:24 Właśnie szukam obozu tylko dla dziecka :) Poproszę info na priv ile dzieci jest planowanych na jeden turnus? Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 04.02.12, 20:34 W sumie tej informacji nie muszę na priva chyba - 14 osób. Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 07.02.12, 14:53 Zgadza się, może być 13 również, wstępnie do końca 6 klasy. Odpowiedz Link
marika012 Re: turnusy 2012 ??? 04.02.12, 20:47 Dzięki. To ja się z mężem skonsultuję i się odezwę. Odpowiedz Link
tes-a Re: turnusy 2012 ??? 09.02.12, 14:13 A ja znalazłam taką stronę www.pierwszeslowo.pl,czy ktoś poleca? Odpowiedz Link
madziulec Re: turnusy 2012 ??? 10.02.12, 09:41 ało jak dla mnie grupowych zajęć, a jak już są to nic nie jest napisane, że grupy są dostosowane do wieku dziecka. Nie wiem, czy chciałabys, by Twój 3,5 latek przebywał z 8-latkiem w jednej grupie i odwrotnie. Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 02.03.12, 21:44 Mamy wolne miejsca na jaspikowe turnusy. Zapraszam dzieciaki na samodzielny wyjazd. Turnusy z dr Skotnicką dla rodziców i dzieci będą w Gdańsku, ostatnie 2 tygodnie sierpnia. Mam nadzieję, że po weekendzie zamieszczę ofertę. Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 05.03.12, 20:47 Na jaspikowej stronie www.jaspik.com zamieściłam ofertę warsztatów letnich dla rodziców i dzieci - z dr Skotnicką - w Gdańsku. Zapraszam chętnych. Odpowiedz Link
hansana Re: turnusy 2012 ??? 06.03.12, 15:32 Czy jest jakaś grupa wiekowa do której skierowany jest turnus? Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 06.03.12, 21:04 Nie ma, jako, że są to turnusy z rodzicami. Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 24.03.12, 21:50 Zapraszam na letnie turnusy dla samodzielnych dzieci, oraz na te dla rodziców i dzieci. Mamy jeszcze wolne miejsca. www.jaspik.com. Odpowiedz Link
nieszki Re: turnusy 2012 ??? 11.05.12, 22:58 Mamy jeszcze dwa miejsca na turnus dla dzieci samodzielnych w Sulęczynie. Więcej informacji na stronie jaspik.com w zakładce wakacje 2012. Są również wolne miejsca na drugi turnus warsztatów dla dzieci i rodziców z dr Skotnicką w Gdańsku. Zapraszam. Odpowiedz Link
sabina211 Re: turnusy 2012 ??? 21.07.12, 10:56 Czy dziecko kogoś z Was wybiera się na drugi turnus do Sulęczyna (z jaspikiem)? Jeśli tak, to chętnie nawiązałabym kontakt. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
orija Re: turnusy 2012 ??? 21.07.12, 13:15 Mój młody się wybiera. Możesz napisać do mnie na gazetowego maila Odpowiedz Link
sabina211 Re: turnusy 2012 ??? 21.07.12, 13:36 Dziękuję za odpowiedź. Czy mogłabyś napisać skąd jesteście, ile lat ma syn i jaką diagnozę? Mój to 11-latek z ZA. Na obóz jedzie też o rok młodsza córka, która nie jest autystyczna, ale ma problemy emocjonalne. Jak rozwiązujecie kwestie dojazdu? My mamy 5-osobowy samochód i dwa miejsca będą wolne, można by się podzielić kosztami dojazdu (ropa) a dzieci by się poznały przed wyjazdem. My jesteśmy z Ząbek pod Warszawą. Pozdrawiam. Sabina Odpowiedz Link
sabina211 Re: turnusy 2012 ??? 21.07.12, 13:40 Ojej, nie zauważyłam, że nie poszło być na priv. Przepraszam. Od tej pory będę pisała na gazetową.Odpowiedź też tam poproszę. Odpowiedz Link
sabina211 Re: turnusy 2012 ??? 21.07.12, 15:11 A może jedzie na ten turnus ktoś z Warszawy i okolic? Odpowiedz Link