Dodaj do ulubionych

Edukacja domowa a subwencja

19.05.12, 07:55
Czy ktoś orientuje się, jak wygląda sprawa subwencji na dziecko nauczane domowo (na zasadach edukacji domowej). Czy na takie dziecko miasto/gmina również otrzymuje subwencję?
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: Edukacja domowa a subwencja 19.05.12, 10:07
      Tak, subwencja jest. Nie wiem w jakiej wysokości.
      Rodzice zdrowych dzieci nie dostają żadnych środków na edukację domową.

Ciekawy temat...
    • brolek Re: Edukacja domowa a subwencja 19.05.12, 12:28
      Jeśli dziecko korzysta z edukacji domowej, to i tak w polskim systemie prawnym jest oficjalnie uczniem jakiejś szkoły, przeważnie rejonowej. Jest do niej zapisany, szkoła musi zgodzić się na edukację domową i odpowiada za takiego ucznia. Jeśli więc oficjalnie dziecko jest uczniem szkoły i zostanie w związku z tym umieszczone w SIO, to gmina dostanie subwencję. Wątpię jednak, by prawo oświatowe przewidywało możliwość przekazania tych pieniędzy na edukacje domową. Tak jak Aga napisala - na dzieci zdrowe też nic się nie dostaje.
      • aga_sama Re: Edukacja domowa a subwencja 19.05.12, 14:06
        Ciekawe, czy dało by się rozgraniczyć edukację i zaspokajanie specjalnych potrzeb edukacyjnych?

Tak gdybam...
        • brolek Re: Edukacja domowa a subwencja 19.05.12, 17:25
          Zaspokojenie specjalnych potrzeb edukacyjnych to edukacja, tyle ze w warunkach określonych w orzeczeniu.
      • 1iwona1 Re: Edukacja domowa a subwencja 19.05.12, 19:28
        Nie chodziło mi o przekazywanie środków na edukację domową. Prawdopodobie będę tym systemem uczyła swoje dziecko i NIE CHCĘ by gmina/szkoła zgarniała zwiększoną subwencję, skoro ja będę odwalać za nich robotę. Mam zamiar wycofać orzeczenie (ZA), bo skoro to ja uczę dziecko, nie ma mowy o kształceniu specjalnym.
        • aga_sama Re: Edukacja domowa a subwencja 19.05.12, 21:35
          A dlaczego się zdecydowałaś na edukację domową?
          I jeszcze: czy można wycofać orzeczenie? Nie wiem czy można...

A nie masz jakiejś rozsądnej poradni psych.ped, która wsparłaby Cię w ramach subwencji terapeutycznie?
          • 1iwona1 Re: Edukacja domowa a subwencja 20.05.12, 07:51
            aga_sama napisała:

> A dlaczego się zdecydowałaś na edukację domową?

To długa historia i nie chcę na forum pisać o szczegółach... W skrócie: trafiłam na bardzo niechętną i przede wszystkim dwulicową panią dyrektor, która zasłania się różnymi istniejącymi i nie istniejącymi (głównie) przepisami, by nie zapewnić dziecku warunków, jakie mieć powinno. Wiem, że mogę poruszyć górę i nacisnąć, ale wg mnie nie ma sensu. Integracja przez zaciśnięte zęby, to nie integracja. Więc uznałam, że ED będzie bezpieczniejsza, a przez rok będę się rozglądać za _przyjazną_ szkołą, w której mógłby kontynuować naukę już tradycyjnie.

> I jeszcze: czy można wycofać orzeczenie? Nie wiem czy można...
            Też nie wiem, ale mogę to obejść zapisując dziecko do innej szkoły (Kolorowy Czas lub
            u Sawickich). I tu pojawia się kolejne pytanie. Czy dziecku, które realizuje obowiązek szkolny w formie ED można zmienić szkołę? Tzn. przepisać z jednej do drugiej? Zakładając oczywiście, że dyrektor tej drugiej się zgodzi.
            >
            > A nie masz jakiejś rozsądnej poradni psych.ped, która wsparłaby Cię w ramach su
            > bwencji terapeutycznie?

A na czym miałoby polegać takie wsparcie? I co to znaczy w ramach subwencji? Moja poradnia jest w miarę ok, ale prowadzi tylko terapie indywidualne, a te nie są za bardzo potrzebne mojemu synowi. W zasadzie to najbardziej potrzebuję kasy ;-) bo będę musiała wziąć urlop wychowawczy. Ale na poważnie to nawet nie bardzo wiem, jak mogliby mi pomóc. Na dzień dzisiejszy uczę dziecko sama (ED), równocześnie staram się zapewnić mu jak najwięcej spontanicznych kontaktów z rówieśnikami. Znalazłam też zajęcia edukacyjno-ruchowe, na których mu "cieniuję".
            • mikkoevi Re: Edukacja domowa a subwencja 20.05.12, 20:10
              Ja też poważnie zaczynam myśleć o edukacji domowej. Mamy jeszcze chwilę ale po doświadczeniach z integracją w przedszkolu wolę nie ryzykować.
              • 1iwona1 Re: Edukacja domowa a subwencja 21.05.12, 07:10
                mikkoevi napisała:

> Ja też poważnie zaczynam myśleć o edukacji domowej. Mamy jeszcze chwilę ale po
                > doświadczeniach z integracją w przedszkolu wolę nie ryzykować.

Jeśli dziecko startuje w szkole we wrzesniu 2012, to na złożenie dokumentów zw. z ED mamy czas do końca maja.
                • mikkoevi Re: Edukacja domowa a subwencja 21.05.12, 09:41
                  Dzięki :)) za info. Przyda się
                  Mikko 2007 rocznik, zerówka od września 2013.

• 1iwona1 aga_sama, brolek 21.05.12, 07:12
      Dziewczyny, czy macie możliwość sprawdzenia w jaki sposób dziecko na ED jest ujmowane w sprawozdaniach SIO? Czy w sprawozdaniach jest w ogóle info, że dziecko jest nauczane domowo?
      • aga_sama Re: aga_sama, brolek 21.05.12, 09:02
        Ja nie mam pojęcia, nigdy w szkole nie pracowałam :)
        gdzieś słyszałam, że jest kilkoro dzieci ze spektrum objętych edukacją domową, ale skąd, od kogo.... nie pamiętam
        Zapytaj Rzecznika na forum ABCD edukacji włączającej....

www.abcd.edu.pl/index.php?option=com_ninjaboard&view=forums&Itemid=46
      • brolek Re: aga_sama, brolek 21.05.12, 09:03
        1iwona1 napisała:

> Dziewczyny, czy macie możliwość sprawdzenia w jaki sposób dziecko na ED jest uj
        > mowane w sprawozdaniach SIO? Czy w sprawozdaniach jest w ogóle info, że dziecko
        > jest nauczane domowo?
        >

Nie mam dostępu do takich dokumentow, ale z tego co wiem, dziecko nadal oficjalnie jest uczniem tej szkoły, więc prawdopodobnie w SIO nadal jest wpisane jako uczeń danej szkoły, ale to moje domysly.

Jeśli czegos się dowiem, to napiszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka