Dodaj do ulubionych

orzeczenie o niepełnosprawności W-wa i okolice

30.05.12, 14:11
Syn od roku ma na piśmie diagnozę ZA oraz orzeczenie o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Teraz "dojrzeliśmy" do orzeczenia o niepełnosprawności, głównie po to, żeby mógł korzystać z terapii współfinansowanej z różnych programów unijnych. Niestety psychiatra, która podpisywała diagnozę nie pracuje już w tamtej poradni i z tego co wiem gdzie indzie przyjmuje tylko dorosłych. Czy ktoś może podpowiedzieć mi miejsce, gdzie mogłabym iść z diagnozą w celu uzyskania podpisu i pieczątki na podstawie diagnozy? Czy musi to być lekarz przyjmujący na NFZ? Papiery wg miejsca zamieszkania będziemy składać w Wołominie.
Obserwuj wątek
    • mamawaw Re: orzeczenie o niepełnosprawności W-wa i okolic 30.05.12, 16:36
      w Markach jest psychiatra dzieciecy w wikimapia.org/3439810/pl/ESKULAP
    • tylkocafe . 30.05.12, 20:55
      My tez z Wolomina :)
      Ja jezdzilam na konsultacje do dr Sredniawy na Pilicką do OWI.
      Wiem ,ze jest poradnia na Radzyminskiej w Wwie i w Markach.
      • mamawiki32 Re: . 04.06.12, 12:50
        My mieliśmy zaświadczenie od lekarza z synapsis. Dzisiaj mamy komisje w Wołominie...ciekawa jestem czy dostaniemy orzeczenie bo opinie na temat mojej córeczki są na razie podzielone.
        • sabina211 Re: . 06.06.12, 09:26
          I jak po komisji? Macie orzeczenie, a jeśli to na ile?
          Dziękuję wszystkim za wskazówki i namiary. Udało mi się umówić syna jeszcze w czerwcu do poradni na Jagiellońskiej.
          • mamawiki32 Re: . 10.06.12, 00:19
            ta cala komisja to jakas fikcja...po decyzje mamy sie zglosic 12 i nie powiedziano mi jaka to decyzja bedzie...
            • mamawaw Re: . 10.06.12, 12:47
              ale to normalne
              ja tez o decyzji dowiedziałam sie w dniu odebrania
              a na komisji pani dr miala kamienna twarz(pominę fakt ze nie przygotowała sie do badania, nie miała zielonego pojęcia o chorobie syna:/)
              • aspergea Re: . 11.06.12, 14:28
                no to nieźle...
                w Lublinie decyzję dostałam od ręki, dostaliśmy orzeczenie na 3 lata, mimo że mały zaprezentował się rewelacyjnie, grzecznie rozmawiał i się uśmiechał ;)
                wszyscy zgodnie stwierdzili, że dziecka tak dobrze funkcjonującego z taką diagnozą nie widzieli - ale nikt nawet nie próbował podważać diagnozy (z Synapsis)...
                • mamawiki32 Re: . 14.06.12, 22:10
                  Dostalismy orzeczenie na 3lata. 7 i 8 punkt na tak wiec moge starac sie o świadczenie i zasiłek.
                  Może tak jak pisze aspergea to ta diagnoza z synapsis tak działa,że komisja nawet sie nie wczuwa we własne obserwacje ;)
    • korusiar Re: orzeczenie o niepełnosprawności W-wa i okolic 15.06.12, 11:22
      Komisja w Grodzisku Mazowieckim (miejsce zamieszkania Nadarzyn).
      Pierwsze orzeczenie na 3 lata.
      Obecne (drugie) do ukończenia przez dziecko 16 roku życia.
      O decyzji (w obu przypadkach) dowiedziałam się w dniu stawienia się na komisję.
      • sabina211 Re: orzeczenie o niepełnosprawności W-wa i okolic 19.06.12, 19:44
        Mam jeszcze pytanie do osób z okolic Wołomina - ile czasu upłynęło od złożenia wniosku do komisji, czy gdyby termin wypadał w środku wakacyjnego wyjazdu można prosić o przesunięcie bez konieczności ponownego dostarczania dokumentów?
        • tylkocafe Re: orzeczenie o niepełnosprawności W-wa i okolic 19.06.12, 22:31
          U mnie miesiac od zlozenia dokumentów.Zadzwon do pani Michalak ,jest psychologiem i członkiem komsji d/s orzekania.Pracuje też w poradni psych-ped na Legionów w Wołominie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka