polaa27
11.06.12, 19:30
Czy z orzeczeniem o niepełnosprawnosci m.in. ze względu na autyzm mam szansę na kartę parkingową?
Co do zaburzeń ruchowych to nie jest dobrze bo młody to wcześniak z wylewami, z ONM, ze słabszą prawą stroną, zaburzoną motoryką małą i dużą (niezgrabność ruchowa, szybko się męczy, nie umie sam wchodzić po schodach etc.).
Być może to za mało, żeby wpisać w orzeczeniu o trudności w poruszaniu się, bo młody przecież sam chodzi. I ok, zgadzam się, ale tak naprawdę on nie umie chodzić za rękę. Nie da mu się wytłumaczyć, ze mamy gdzieś dojść, etc. Najczęściej chce iść w swoją stronę, a jak nie to ryk i rzucanie się na ulicę. Nie reaguje na polecenia, a już tym bardziej na hasło stop, czy nawet swoje imię, więc muszę mieć go cały czas na oku, żeby nie wbiegł mi pod inny samochód. Jak powiedziałam to lekarce, to odpowiedziała mi, ze na rękach mogę go nosić. Ciekawe jak nosić na rękach wijące się, drapiące i gryzące dziecko?
Chciałabym się odwoływać od orzeczenia, ale czy mam szanse? Czy powinnam mieć jakieś zaświadczenie od psychologa dziecka, że naprawdę czasami trudno nam przejść dłuższą drogę np. z parkingu położonego daleko od lekarza, centrum rehabilitacji, przedszkola, etc.