Dodaj do ulubionych

Przedszkole Krakow

25.08.12, 16:36
Czy ktos moze polecic mi dobre przedszkole w Krakowie dla wysokofunkcjonującego dziecka z autyzmem?
Myślę ze spejalne odpada. Znalazlam 3 integracyjne ale juz chyba za pozno bo regrutacja sie skonczyla.

Moze jakies masowe?

Prosze o popoc
Obserwuj wątek
    • madix1 Re: Przedszkole Krakow 25.08.12, 20:30
      Ja niezmiennie i gorąco polecam przedszkole Krasnal (www.przedszkole-krasnal.pl/).
      Syn właśnie je skończył, ale przecieraliśmy tam szlaki:)
      Życzyłabym sobie, aby w szkole było tak samo.
      • karenp Re: Przedszkole Krakow 25.08.12, 22:13
        Hej ! dziekuje za odzew.
        A czy Twoj syn ma jakies problemy czy jest zdrowy?

JA mieszkam w okolicach Prądnika Bialego i szkoda ze to przedszkole jest tak daleko.

Zauważyłam ze przedszkola bardziej polecane zazwyczaj są wtej przeciwnej części Krakowa.
        • madix1 Re: Przedszkole Krakow 26.08.12, 09:56
          Syn ma zespół Aspergera.
          Ja też mam zawsze wrażenie, że coś, co mnie interesuje, jest po przeciwnej stronie Krakowa, a mieszkam niedaleko przedszkola:)
          • karenp Re: Przedszkole Krakow 26.08.12, 11:23
            hehe niestety tak jest

a mozesz mi powiedziec czy mieliscie asystenta?
            czy przedszkile jest otwarte aby przeznaczyc czesc kasy dla asystenta?

Ja znalazlam super asystenta i teraz szukam przedszkola ktory go zatrudni w ramach subwencji....
            Ja bede placic czesne i wszystkie oplaty a oni z tych 4tys zaplaca za 3h dziennie cieniowi +1,2h terapi dziennie.
            Czy to jest mozliwe gdzies??Czy tylko w
            • madix1 Re: Przedszkole Krakow 26.08.12, 18:17
              Syn miał n-l wspomagającego. Pani dyrektor była bardzo otwarta na wszelkie nasze sugestie, więc najlepiej pytać u źródła.
              • marektatojakuba do madix1 26.08.12, 22:06
                Madix1, jeżeli to nie tajemnica, to czy mogłabyś się podzielić na jakich warunkach uczęszczał do przedszkola Twój syn? Ewentualnie napisać na priv? Chodzi mi o to jakie dodatkowe miał zajęcia (ponad standartowe) i ile ich było. Czy cień to był dodatkowy nauczyciel, czy po prostu jedna z Pań na grupie? W jakim wymiarze godzinowym mieliście cienia? Ponosiliście normalne opłaty (czesne)? Będę wdzięczny za info.
                • madix1 Re: do madix1 27.08.12, 07:54
                  Marektatojakuba,
                  ja nie pisałam o n-l cieniu, ale wspomagającym.
                  Syn uczęszczał do przedszkola na normalnych warunkach, z obowiązującymi opłatami. Miał panią wspomagającą (drugi n-l, ale oligofrenopedagog), która codziennie prowadziła z nim godzinę indywidualnej rewaliacji (w ramach zajęć). Dodatkowo - integracja sensoryczna. Z opieki psychologicznej korzystałam, z logopedy nie.
    • zebra12 Re: Przedszkole Krakow 28.08.12, 07:04
      Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko, ale pięciolatki przyjmuje Szkoła Podstawowa Uczeń. To szkoła prywatna, grupy nieliczne, nauczyciel wspomagający, fachowcy, ceny niskie.
      www.uczen.org.pl/
      • karenp Re: Przedszkole Krakow 28.08.12, 17:59
        Dziecko ma ponad 3 lata. Ale ta szkola fajna, moze bedzie na przyszlosc

Zna ktos jeszcze jakies miejsce?
        znalazlam przedszkole na ul Fiolkowej i ptasie radio. To 2 chyba ma negatywne opinie na forach.
        Moze na Fiolkowej?

• ania.moc Re: Przedszkole Krakow 29.08.12, 11:12
          nie polecam przedszkola 'ptasie radio' ma fatalne opinie byłam osobiście i nie polecam
          co do fiołkowej to takie 50 na 50 z przewagą na nie
          za to promitis przedszkole suuper tylko dzieci tam mają mocno autystyczne a mój jest lekki więc go nie dałam
          bardzo dobre rzeczy słyszałam o przedszkolu na ul młynska boczna państwowe a dyrektorka bardzo zaangażowana w spray dzieci niepełnosprawnych pełna serca i wyrozumialości
          prochową polecam i dobre rzeczy słyszałam o chatka kubusia puchatka na azorach minusem tego przedszkola jest to że mają bardzo mało miejsca sale ciasne nie ma ogrodu bo przedszkole mieści się w starym bloku na parterze
          pozdrawiam
          • karenp Re: Przedszkole Krakow 29.08.12, 22:51
            Ania- dziekuje bardzo za opinie. No wlasnie tez nie chce dawac dziecka do grupy specjalnej....

O chatce tez slyszalam ze nawet ok.
            O Fiolkowej wlasnie takie srednie opinie slyszalam. Mam znajoma ktora jest super zadowolona ale jej dziecko ma 8 lat i dalej tam chodzi do grupy specjalnej. Mówila ze jak pogada z dyrektorka to moze nas przyjmna. ALe nie wiem czy chce...

A tak wogole to przeciez mamy wrzesien i kto nas teraz przyjmnie....

Mimo wszystko podzwonie, zawsze jest szansa ze ktos zrezygnuje prawda?

• marektatojakuba Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 09:11
      Karenp, napisz do mnie na priv (marektatojakuba@gazeta.pl), bo Ty masz nieaktywny profil na GW i nie mogę do Ciebie napisać.
      Może coś też podpowiem, tyle że nie chcę uprawiać reklamy na forum.
      • ania.moc Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 12:18
        a i jeszcze możesz sobie tu poczytać
        forum.gazeta.pl/forum/w,10034,135738343,135738343,Zawiedziona_Przystankiem_.html
      • karenp Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 22:56
        Marek- jak tutaj pisze sie na priv? poprostu z mojego osobistego maila wysylam na ten Twoj z gazety? Dlaczego ja tutaj nie mam priv? Jak to aktywowac?

Czy ktoś zna jeszcze jakies przedszkole?
    • mamamariuszka Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 16:45
      Podepnę sie pod wątek, bo mam do Was pytanie, a propos przedszkola w Krakowie. Jestem na etapie składania podania o orzeczenie o potrzebie WWR (Półkole). Muszę jednak czekać do 19-go, na opinię psychologa. Czy jeśli chciałabym posłać synka do przedszkola powinnam tez złożyć tam jakiś papier o Potrzebie specjalnego kształcenia? Czy mogę złożyć te dwa podania równocześnie? Prawdopodobnie będę już wtedy miała orzeczenie o niepełnosprawności (w poniedziałek mamy komisję). Proszę napiszcie mi też czy przyjmując do przedszkola integracyjnego mają jakieś kryterium co do funkcjonowania dziecka tzn. np. jego samodzielności, itd? Czy jeśli w tym roku nie będzie już przyjęć ten papier się nie "przeterminuje"? Może to głupie pytania, ale jestem jeszcze całkowicie "zielona" w tym temacie.
      • ania-pat1 Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 21:12
        Wiem, że można równocześnie składac o orzeczenie o wwr i kszt. specjalne - dokumenty jedne z dwoma wnioskami (wnioski możesz uzupełnic na miejscu) do kształcenia specjalnego potrzebujesz opinię/wniosek od lekarza specjalisty (jeśli autysta to od psychiatry) . Nie wiem czy kształcenie specjalne przysługuje w młodszym przedszkolu, bo się starałam dopiero na zerowkę (więc się nie wypowiem) ale wystarczy przedzwonic - potrzebna za to opinia od psychologa i pedagoga - do orzeczeń nie jest potrzebne orzeczenie o niepełnosprawności. Co do przedszkoli specjalnych nie wiem... A i papiery są wydawane na okrsy edukacyjne np. przedszkolny (cały) - więc na logikę nie powinien się przeterminowac - zważywszy na subwencję na dziecko z orzeczeniem miejsce powinniście znaleśc - chociażby w placówce prywatnej (w której zazwyczaj nie ma wymagań co do dziecka typu widzimisię pani przedszkolanki).
        • marektatojakuba Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 21:21
          Wczoraj przyszła moja żona z przedszkola i ze zdziwieniem oświadczyła mi, że pani dyrektor powiedział, iż ustaliliśmy (znaczy się Ty i ja), że Natalka z Olą będą miały wspólnie zajęcia.
          • ania-pat1 Re: Marku 31.08.12, 10:01
            To ciekawe. Powiedziałam, że dla Oli z korzyścią są zajęcia w grupie z drugim dzieckiem - a nie indywidualne (bo takie tak czy siak realizujemy) w ramach np. przepracowywania teorii umysłu i że jeśli byłoby dziecko "do pary" to sądzę, że byłoby to sensowne - na zasadzie godzina/góra dwie na tydzień i to nie tak, aby "wyciągać" ją z grupy (z dzieci orzeczeniowych do takiej pary byłaby możliwość 2 lub 3 osób) - podobnie jak dzieci pracujące z logopedą, czy SI. Nie wyrażałam zgody w niczyim imieniu poza własnym i nie powoływałam się na żadne ustalenia.
            • marektatojakuba Głuchy telefon 31.08.12, 12:16
              Napisałem o tym tak w kategoriach żartobliwo-anegdotycznych. Przypuszczam, że powiedziałaś jedno, pani dyrektor dodała coś od siebie, moja żona też powtórzyła trochę inaczej i zrobiła się z tego prawie nasza tajna narada w sprawie dzieci :)
              • marektatojakuba A w ogóle to... 01.09.12, 23:07
                A w ogóle to nie myśl przypadkiem, że mam coś przeciwko temu. Co prawda nie wiem czy Twoja Ola zyskałaby cokolwiek na kontaktach z Natalką, ale Natalce na pewno byłoby się spodobało. Najwyżej nauczy Twoją Olę spiewać "Under pressure" Queenu, które aktualnie jest na topie.

PS
                Kuba się stęsknił za Olą. Pytał o nią dzisiaj.
        • mamamariuszka Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 22:37
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. Papier o potrzebie WWR od psychiatry mam, ale rozumiem, że muszę jeszcze ten drugi wcześniej załatwić. Będę tam dzwonić. A myślicie, że jest szansa, żeby tak w środku września dziecko gdzieś przyjęli? Jakie mniej więcej są opłaty za przedszkole prywatne?
          • karenp Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 23:01
            Marek- jak tutaj pisze sie na priv? poprostu z mojego osobistego maila wysylam na ten Twoj z gazety? Dlaczego ja tutaj nie mam priv? Jak to aktywowac?
            • marektatojakuba Re: Przedszkole Krakow 30.08.12, 23:20
              Po prostu napisz do mnie krótkiego e-maila, a ja odpiszę. Ewentualnie napisz na forum swój adres, to ja napiszę.
              Jak się zalogujesz, to gdzieś w opcjach konta aktywuje się pocztę.
    • karenp Re: Przedszkole Krakow 01.09.12, 22:53
      Witajcie.

Dziekuje za pomoc ale chyba juz wybralam.
      Nie mam za duzego wybory bo miejsc juz brak.
      Wybralam przedszkole integracyjnie, ale grupa specjalna....Dyrekcja obiecuje ze dziecko bedzie spopniowo wprowadzane do grupy zdrowych dzieci. Maja sporo specjalistow, wiec maja taka mozliwosc. Jesli to prawda to tak bedzie dla nas najlepiej bo mimo ze moje dziecko ogolnie jak na autyzm funkcjonuje dobrze to dzieci nie zauwaza wogole. I mysle ze duza grupa moglaby nie dac dobrego efektu na sam początek.
      Bedziemy miec tam tez wczesne wspomaganie wiec bedzie wiecej zajec.

Jak co to bedziemy sie przenosic...W sumie czekam na odp jeszcze z jednego przedszkola, gdzie maja jakies dzieci z orzeczeniem i sa chetni na przyjecie. Tylko niestety za pozno dalam znac ale zobaczą czy wszystkie dzieci sie zgloszą.

• marektatojakuba Re: Przedszkole Krakow 01.09.12, 23:03
        A nie chciałaś jednak spróbować w "Krasnalu"? Też chciałem Ci polecić to przedszkole.
        Nie wiem jak dokładnie funkcjonuje Twoje dziecko, ale z tego co piszesz, to niewiele różni się od dzieci bez zaburzeń. Może szkoda trochę czasu na grupę specjalną? Może niepotrzebnie będzie absorbował trudne zachowania od innych zaburzonych dzieci? Jak ma dobry potencjał do naśladowania, to może lepiej aby był w otoczeniu tylko niezaburzonych dzieci?
        Wiesz, na początku terapii to bardzo częsty problem, że dziecko nie widzi innych osób. Brakuje koncentracji, przerzutności uwagi, naprzemienności itd. itp. (pewnie wiesz, nie będę się rozpisywał). Bardzo są wtedy ważne zajęcia 1 na 1 z terapeutą, albo w bardzo małej grupie.
        • karenp Re: Przedszkole Krakow 01.09.12, 23:31
          Marek bardzo dziekue za udzielanie sie w mojej sprawie.

Moje dziecko funkcjonuje tak sobie. Owszem mówi juz jakis czas, powie co che a co nie, odpowie na pytanie, samo je, sika itp. ALE ma troche stymulacji (swiecenie i gaszenie swiatla, zabawa w toalecie, stymalacja światlem, chodzenie na palcach).
          Na placu zabaw (jedyne jak dotąd miejsce, gdzie widuje dzieci) WOGOLE sie nimi nie interesuje. A wręcz wyglada to tak ze jak inna dziewczynka siada na karuzele, to ucieka bo woli samo.
          Z jedzeniem tez nie jest rózwo, do tego ma diete wiec juz wiele zjesc nie moze.
          Nie ma agresywnych i trudnych zachowan.

Tak wiec jak widzisz nawet mi ciezko jest stwierdzic co by bylo w 20os grupie. Zawsze moge zaryzykowac ale co jak nie wyjdzie? Jak sie okaze ze bedzie caly czas poza grupą...? Ze nikt jej nie rozumie i panie nie umieja sie zajac?
          Boje sie tez zwyklego przedszkola, ze kadra bedzie nie doświadczona i nie bedą umieli pomoc nawet przy szczerych chęciach.

Jeszcze nie podpisalam rzadnej umowy i mam niby czas.

Dzwonilam do przedszkola Dorotka i tam maja mi dac znac czy jest mozliwosc. Podobno maja jakies dzieci ze spektrum i temat im nie obcy.

Ale ja dalej nie wiem specjalne czy masowe???
          Serce mowi masowe (bo chce aby dziecko szlo w "normalny" swiat) a rozum specjalne bo boje sie ze bez fachowej opieki i stopniowego wprowadzania w grupe masówka nic nie da.

• marektatojakuba Re: Przedszkole Krakow 02.09.12, 00:06
            Bez wątpienia podejmujesz bardzo ważną decyzję, która zaważy o rozwoju Twojego dziecka. Myślę, że warto aby inne osoby, które przez to już przeszły, także się wypowiedziały. W tej sposób możemy pomóc karenp, aby nie musiała uczyć się na błędach.

1. Wydaje mi się, że masz rację, że nie chcesz dać dziecka od razu do dużej grupy. Jeżeli ma problem z kontaktem z innymi dziećmi, to musi się go najpierw nauczyc. Do tego potrzebna jest mała grupa, więc raczej specjalna. Wiesz tylko jakie jest niebezpieczeństwo - w grupie specjalnej mogą być mocniej zaburzone dzieci i wówczas Twoje dziecko będzie absorbowało te zachowania (których być może teraz nie ma). Ideałem byłaby mała grupa, ale zdrowych dzieci. Myśmy mieli coś podobnego u "Maltańczyków" mała grupa (5-7 dzieci), z różnymi dysfukcjami (n. sprzężona, zespół Downa itp.), ale bez autystów. Super warunki, przeważnie 2-3 panie na grupie, a dzieci normalne w sensie kontaktów społecznych, otwarte, wesołe.

2. Może Ty trafisz na dobre przedszkole integracyjne, ale mnie jakoś nie przekonały te, które widziałem. Masz rację, że obawiasz się, że w "masowym" Twoje dziecko będzie miało za mało uwagi ze strony nauczycieli. ALe czy na pewno w integracyjnym będzie tak dobrze? Znam z opowieści sytuacje, że ten dodatkowych nauczyciel w grupie integracyjnej zajmuje się tylko tą "specjalną" piątką. De facto tworzy się grupa w grupie i ta integracja jest bardzo ograniczona.

3. "Krasnala" podpowiadałem CI dlatego, że tam są małe grupy - przeważnie w granicach 15 dzieci. Nie wiem czy mają jeszcze miejsca, ale zawsze możesz sprawdzić. Nauczycielki na grupie dwie, ale zawsze możesz powalczyć o dodatkowego nauczyciela przynajmniej na początek. O brak uwagi dla dziecka raczej nie musiałabyś sie martwić - ja mam wrażenie, że kadra się stara, bo jej zależy (bo konkretnym ludziom zwyczajnie się chce). Oni nie są przedszkolem integracyjnym, ale kilkoro "forumowych" dzieci tam jest. Z tego co czytam na forum i wiem, to raczej zadowoleni.

4. Niezręcznie jest mi cokolwiek Ci radzić, ale jeżeli mogę - to nie podejmuj decyzji dopóki nie zobaczysz jak dziecko funkcjonuje w przedszkolu. Myśmy wybrali dwa i w tych dwóch nasza córka spędziła po kilka dni (tylko nie przesadź). Dość szybko zauważyliśmy, że lepiej pasuje do jednej z grup. Nauczycielki też nam jakoś zapasowały lepiej i po kilkunastu dniach "próbowania" łatwiej było się zdecydować.

5. Nam serce też podpowiadało, że do normalnego świata droga wiedzie przez normalne przedszkole. Niestety nasze dzieci nie są normalne i muszą najpierw nauczyć się funkcjonować w normalnym przedszkolu. Nie znam Twojego dziecka, a bez tego trudno cokolwiek radzić, ale ja bym nie rzucał go na głęboką wodę, bo się zachłyśnie i już zawsze będzie się bało do tej wody wejść.
            Gdybym wybierał jeszcze raz, to wybrałbym małą grupę w prywatnym przedszkolu (pod warunkiem dobrej opieki) + dużo indywidualnych zajęć. Początkowo dużo zajęć indywidualnych lub grupowych, a mniej przedszkola. A następnie coraz więcej przedszkola, a mniej zajęć indywidualnych. Opcja druga to taka jaką wybrałaś - grupa specjalna i stopniowa integracja.
            • karenp Re: Przedszkole Krakow 02.09.12, 11:17
              Marek - w 100% zgadzam sie z Toba, widzę ze jesteś bardzo w temacie i angażujesz sie w terapie córki- super!

Poslanie dziecka do 2 miejsc aby zobaczylo to dobry pomysl!
              Tylko jak wygladaja formalnosc? Oczywiscie każde przedszkole chce miec subwence, wiec chce abym podpisala umowe. Jak podpisze to 2 nie dostaje.

1.Wszystko zależy na ile nasze nowe przedszkole będzie mialo chęci aby wprowadzac dziecko (przedszkole na ul Fiolkowej) Mówią ze codziennie idą na chwile do zdrowej grupy. Czesto nawet maja tam zajęcia. Jezeli wszystko co mówią jest prawdą to super. Ale wiadomo, w praktyce moze byc roznie. Nie wiem jakie checi bedą miec panie.

2.Grupa bedzie specjalna, dzieci napewno tak samo autystyczne jak moje. Wydaje mi sie ze jak ktos funkcjonuje dobrze to rodzice szukaja czegos innego.Wiec nie oszukujmy sie nie bedzie dzieci ktore funkcjonują dobrze.... Poza tym to najmłodsza grupa wiec dzieci świeżo w przedszkolu.

3. Zobacze co powie nam :"Dorotka" . Jak beda na nie to zadzwonie do Waszego Krasnala. (DZIEKUJE ZA POLECENIE!)

4. Masz racje nasze dzieci nie sa normalne. Wiec znowu rozum mi podpowiada idz do specjalnej, przynajmniej bedziesz miec opiekę dobra a jak bedziesz widziec ze sie garnie do grupy to zawsze mozna coś pomyslec w miedzy czasie. Mysle ze wczasie roku szkolnego tez jest jakas rotacja wiec mozna sie gdzies wepchac.

Jak ktoś ma jakieś uwagi to proszę sie podzielić.
              • ania.moc Re: Przedszkole Krakow 02.09.12, 13:36
                przedszkole Dorotka jest koło mnie ;-)
                słyszałam dobre opinie jeśli chodzi o panie
                jedyny minus to ten jak mówiły mamy dzieci że w zimie jest trochę chłodno na salach
                ale złych rzeczy po za (niedogrzaniem budynku ) nie slyszałam
                ;-)
                • karenp Re: Przedszkole Krakow 02.09.12, 13:50
                  Ania- super! tylko teraz problem jakie jest to przedszkole dla dziecka z autyzmem?
                  Bo to ze jest fajne dla zdrowego to jeszcze nic nie znaczy nie?
                  Chyba ze slyszalam o tym jak podhodzą do dzieci z orzeczeniem?
                  • marektatojakuba Re: Przedszkole Krakow 02.09.12, 14:01
                    Karen, jak zwykle wszystko rozbija się o szczegóły. Pytałaś jakie zajęcia dodatkowe zorganizują dla dziecka i ile ich będzie?

Dziecko będzie potrzebowało na początku dużo zajęć indywidualnych. Na pewno codziennie przydałoby się chociaż po jednym pół godzinnym spotkaniu z pedagogiem specjalnym lub psychologiem (pod warunkiem, że mają doświadczenie w pracy z dziećmi autystycznymi).
                    Nie znam małych autystyków, którzy nie potrzebują zajęć z SI. Z większością także pracują logopedzi.

Oczywiście dużo zależy od tego co masz zorganizowane poza przedszkolem. Skoro jednak przedszkole weźmie subwencję na Twoje dziecko, to może lepiej powalczyć, aby jak najwięcej zajęć miało na miejscu, bo przecież zabieranie go na zajęcia poza przedszkolem (+czas na dojazdy!) to strata zajęć przedszkolnych i kontaktu z rówieśnikami, które przecież też mają być formą terapii.
                    • mena69 Re: Przedszkole Krakow 04.09.12, 23:03
                      Mój syn chodził do przedszkola 104 Małego Księcia i było to jedyne przedszkole, w którym nie podziękowali nam od razu, słysząc o Zespole Aspergera, i autoagresji...było to 8 lat temu, dojeżdżaliśmy tam z drugiego końca Krakowa. Pani dyrektor załatwiła wszystko, nauczyciela wspomagającego, zajęcia, terapię, wszelka fachową pomoc...kontakty z Półkolem, tylko z tego co widzę tamci ludzie już nie pracują , więc nie mogę z czystym sumieniem polecić, ewentualnie do sprawdzenia.
    • gosia_1410 Re: Przedszkole Krakow 05.09.12, 13:40
      Witam,

Jestem mamą 3,5 letniego chłopca. Będzie diagnozowany w centrum maltańskim ale po kilku wizytach jest podejrzenie autyzmu.
      Moze ktoś mógłby polecić nam jakieś fajne prywatne przedszkole dla dziecka z tego typu zaburzeniami w okolicach ruczaju.
      • karenp Re: Przedszkole Krakow 14.09.12, 23:36
        A jak funkcjonuje Twoje dziecko?

Bo to nie prawda ze dziecko z autyzmem musi isc do przedszkola dla dzieci z autyzmem....

Ja mysle ze takie przedszkola sa
        1. dobre na krotka mete- na sam poczatek, wprowadzenie w swiat przedszkola
        2. Dla bardzo zaburzonych dzieci

Jak dziecko ci funkcjonuje wmiare to nie dawaj go do grupy specjalnej.
        W grupie specjalnej nie ma integracji, dziecko nie ma dobrych wzrorcow do nasladowania

Przeczytj ten watek, jeden rodzic polecil bardzo dobre przedszkole na ruczaju.

• dalila84 Re: Przedszkole Krakow 11.06.15, 22:23
          Odswiezam watek bo rowniez stoje przed dylematem wyboru przedszkola dla dziecka ze spektrum...zdecydowalismy sie co prawda na Przystanek ale czytajac ta dyskusje zaczynam miec watpliwosci. Syn niespelna 3 letni, dobrze funkcjonuje. Czytam o tym Krasnalu, a czy jeszcze inne okolice poludniowego krk ktos poleca? Ruczaj, Borek, Kliny?? Slyszalam ze w Bajkowej krainie maja doswiadczenie...
    • j-wieczorek-78 Re: Przedszkole Krakow 28.02.17, 09:13
      Malutkowo na ul Łepkowskiego. Moje dziecko tam chodzi i wszystko jest ok. Jedzenie dobre, sporo zajęć. Nauczycielki nie są brane z łapanki tylko widać że mają podejście do dzieci i chcę je czegoś nauczyć. Po kilku miesiąca widzę że dziecko nabiera dobrych nawyków (myje ręce po przyjściu do domu, umie się zachować wśród ludzi) Bardzo jestem zadowolona z tego przedszkola.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka