Dodaj do ulubionych

Przegryzki

22.10.12, 11:09
Podajcie pomysł na ciekawe przegryzki w ciągu dnia dla dzieci. Takie żeby stały sobie na talerzyku trójdzielnym, a były jednocześnie zdrowe, nienapychające. Nie ma u mnie chipsów w domu, ciastka są raz kiedyś z różnych powodów, owoce w plasterkach idą marnie ale idą. Co jeszcze można podać w tzw. przerwie "pomiędzy"? Ktoś tu kiedyś polecał fajne chrupaki z błonnikiem ale nie mogę znaleźć.
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: Przegryzki 22.10.12, 11:19
      mogą być jeszcze owoce suszone:)
    • zablakanaowieczka Re: Przegryzki 22.10.12, 11:29
      U nas królują muffinki - w zależności od nastroju mniejsze albo większe, z różnymi dodatkami, słone, słodkie... Zabawa jest i przy pieczeniu i przy zjadaniu ;-)
      • elach76 Re: Przegryzki 22.10.12, 11:36
        u nas marchew ,jablka...
    • mit-och Re: Przegryzki 22.10.12, 11:45
      Ale po co przegryzki? Kilka posiłków (najlepiej 5 małych) dziennie załatwia sprawę. Przegryzki to pierwszy krok do otyłości. U nas w domu młody nie ma swobodnego dostępu do takich rzeczy. Owoce też są wydzielane. Najlepiej wypracować zdrowe nawyki żywieniowe i jest jakaś szansa, że w dorosłości też tak będzie :)
      • zablakanaowieczka Re: Przegryzki 22.10.12, 11:51
        Po co przegryzki? Przykład: wracamy z terapii SI do domu. Wiem, że będziemy tam w ciągu 20-30 min i dziecię dostanie tam "właściwy" posiłek. Jednak on jest głodny już tu i teraz. Jak czegoś nie zje, to te 30 minut to będzie hardcore. Dostaje więc muffinkę. Otyłość mu zdecydowanie nie grozi, nawet miło by było, gdyby go trochę przybyło...
        • halogen75 Re: Przegryzki 22.10.12, 12:11
          zablakanaowieczka napisała:
          Otyłość mu zdecydowanie nie grozi, nawet miło by było, gdyb
          > y go trochę przybyło...

:)
      • halogen75 Re: Przegryzki 22.10.12, 12:09
        mit-och napisała:

> Ale po co przegryzki? Kilka posiłków (najlepiej 5 małych) dziennie załatwia spr
        > awę.

Ponieważ interesują mnie przegryzki, a nie posiłki główne czy "przyboczne". Gdybym miała napisać dlaczego musiałabym streścić życiorys jednego i drugiego dziecka, a nie sądzę byś miała czas to czytać.

>Przegryzki to pierwszy krok do otyłości

Taaa, a czytałaś mnie dobrze o jakie przegryzki mi chodzi? Aczkolwiek dziękuję za radę, o której naprawdę zupełnie nie miałam pojęcia;)

U nas w domu młody nie ma swobodn
        > ego dostępu do takich rzeczy.

Ale to Twój dom i Twoje dziecko. Mój jest inny, nie znaczy gorszy:P

>Owoce też są wydzielane.

Twój wybór, u mnie wydzielane nie będą, bo wydzielanie w naszym przypadku równa się pozbyciu się owoców zupełnie.

Najlepiej wypracować zdr
        > owe nawyki żywieniowe i jest jakaś szansa, że w dorosłości też tak będzie :)

Nie mogę niestety rozpatrywać dorosłości mojego starszego dziecka. Być może na tym etapie w jej sytuacji to już dorosłość. Nie pytaj dlaczego. Nie chcę tego tematu rozwijać choć łatwo się domyśleć.

Nie mniej dziękuję za rady i porady:)
        • mit-och Re: Przegryzki 22.10.12, 14:06
          Proszę, nie bierz wszystkiego do siebie ;) Wiem, że każdy jest inny a ja napisałam oczywistości :) Ale po ostatnim obozie terapeutycznym dla aspich poprzyglądałam się chłopakom i większość z nich taka zaokrąglona była. Tak mi się wydaje, że wynika to z pewnych składowych: brak ruchu + przyspawanie do komputera + "przegryzki". Ja na wszelki wypadek unikam, co nie znaczy, że młody je tylko zdrowe i treściwe rzeczy, niestety.
          Na marginesie, unikałabym kwasów tłuszczowych trans w przegryzkach (wszelkie ciasteczka), mogą prowadzić do miażdżycy w wieku dorosłym bo osoby z ZA mają tendencję do hipercholesterolemii:
          www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178106000345
          • halogen75 Re: Przegryzki 22.10.12, 14:40
            mit-och napisała:

> Proszę, nie bierz wszystkiego do siebie ;)

Mit-och, nie biorę, po prostu odpisuję jak wygląda u nas real:) A ogólnie nie obrażam się, nie buczę, nie przegryzam warg przed monitorem;)

>brak ruchu + przyspawanie do komputera + "p
            > rzegryzki

Rozumiem, aczkolwiek bywają przegryzki, Przegryzki, "przegryzki" i choć litery te same to jednak inny sens i cel:)

> Na marginesie, unikałabym kwasów tłuszczowych trans w przegryzkach (wszelkie ci
            > asteczka)

Ja o słodycze nie pytałam, nie mniej nie ma u mnie w domu dozgonnego i wiecznego szlabanu na nie. Szczególnie jeśli chodzi o mnie:P
    • szironna Re: Przegryzki 22.10.12, 12:48
      Tak na szybko mi do głowy przychodzi:
      1/przekąska z błonnikiem (granex)
      2/ Bakalie:
      •nasiona z dyni (łuskane)
      •pistacje bez soli (w skorupkach)
      •migdały
      •żurawina
      •orzechy laskowe
      •orzechy ziemne
      •słonecznik
      •banany suszone
      •figi suszone
      •orzechy brazylijskie
      •orzechy włoskie
      •daktyle
      •rodzynki
      •moreli suszone
      •śliwki suszone
      •Suszona gruszka
      3/ Owoce - to wiadomo :)
      4/ Chrupki, przekąski:
      •ryż preparowany
      •chrupki kukurydziane
      •prażynki ziemniaczane
      •wielozbożowe Sunbites (są różne - na słodko i na ostro)
      •paluszki
      5/ warzywa w słupki krojone

Pozdrawiam :)

Słodycze:
      •Czekoladka Malaga (20g)
      •Czekoladka Tiki-taki (23g)
      •2 i ½ czekoladki Toffifee (20g)
      •5 cukierków Werther’s Original (25g)
      •1 i ½ Rafaello (15g)
      •13 żelków misiów (30g)
      •1,5 czekoladki Merci (20g)
      •2 ptasie mleczka (24g)
      •2 i ½ krówki (25g)

Ciastka:
      •2 ciasteczka Oreo (22g)
      •5 herbatników (25g)
      •2 ciasteczka owsiane Złotokłose (24g)
      •4 krakersy (28g)
      •10 okrągłych małych biszkoptów (30g)
      • szironna Re: Przegryzki 22.10.12, 14:12
        To się doczepiło niepotrzebnie, wybacz :)

Słodycze:
        •Czekoladka Malaga (20g)
        •Czekoladka Tiki-taki (23g)
        •2 i ½ czekoladki Toffifee (20g)
        •5 cukierków Werther’s Original (25g)
        •1 i ½ Rafaello (15g)
        •13 żelków misiów (30g)
        •1,5 czekoladki Merci (20g)
        •2 ptasie mleczka (24g)
        •2 i ½ krówki (25g)

Ciastka:
        •2 ciasteczka Oreo (22g)
        •5 herbatników (25g)
        •2 ciasteczka owsiane Złotokłose (24g)
        •4 krakersy (28g)
        •10 okrągłych małych biszkoptów (30g)
        • halogen75 Re: Przegryzki 22.10.12, 14:43
          szironna napisała:

> To się doczepiło niepotrzebnie, wybacz :)

Hahahhaha, no i rozwaliłaś mnie pozytywnie na łopatki:D
          Nie mniej ilości, które są tu podane są absolutnie do przyjęcia, a wręcz wskazane;)
          • alcia555 Re: Przegryzki 22.10.12, 15:55
            U mnie dzieciaki jedzą owoce,deserki typu monte lub danonki nie daje słodyczy bo są wtedy pobudzone,chrupki kukurydziane .
            • nefret_ete Re: Przegryzki 22.10.12, 18:57
              a po monte i danonkach nie są pobudzone? takich słodkich rzeczy nigdy nie byłam w stanie jeść. Co za róznica czy dasz monte czy czekoladkę?
              • alcia555 Re: Przegryzki 22.10.12, 20:53
                po monte jest spokój,a po kawałku czekolady nawet małym pół dnia kręcenia się wokół siebie
          • szironna Re: Przegryzki 23.10.12, 06:04
            Tak to jest, jak się za szybko chce coś zrobić ;) No ale z drugiej strony się uśmiechnęłaś, więc warto było :-))
    • tata.po.30 Re: Przegryzki 22.10.12, 16:32
      Bardzo gorzka czekolada (70%, 85%), mlecznej nie lubi (i dobrze). Czasem wafle kukurydziane. Podpiekany ciemny chleb lub pita. Czasem szkrab ma fazę na orzechy/migdały. Jogurt naturalny lub z truskawkami (ale prawdziwymi, nie barwnik+aromat). Własnoręcznie robiona chałwa. Czasem paski marchewki. W sezonie truskawki, maliny. Czasem jabłka.
      • halogen75 Re: Przegryzki 24.10.12, 12:31
        tata.po.30 napisał:

> Bardzo gorzka czekolada (70%, 85%), mlecznej nie lubi (i dobrze).

Szczęściarz;)

>Własnoręcznie robiona chałwa.

Czuję się mocno zaciekawiona tematem:) Wrzucisz przepis? Tylko jeśli mas zna myśli ciasto "chałwa" to odpadam w przedbiegach. Nie mam serca do pieczenia, z motywacją w tej czynności też się okrutnie mijam;)
    • myszewa Re: Przegryzki 22.10.12, 16:42
      U nas przegryzki ratują sytuację kiedy musimy jechać gdzieś autobusem, tramwajem czy pociągiem, czekać gdzieś w poczekalni itp - są nieocenione. Najlepsze są chrupki gryczane, takie czeskie - jak nasze kukurydziane, można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością o takie www.natusfera.pl/pieczywo-ekologiczne/chrupki-gryczane-bez-soli-i-cukru-50g.html, młody je lubi, nie zapychają, zdrowe, bezglutenowe. Inne rzeczy to owoce, orzechy, migdały, wafle ryżowe, chrupkie pieczywo, czasem kukurydziane nachosy (ale warto sprawdzić skład) zawsze staram się mieć coś z tych rzeczy w domu i w torebce.
      • rohatyna Re: Przegryzki 22.10.12, 16:57
        U nas , gdyby Młody dostał jakieś "przegryzki" między posiłkami , to już nie zjadłby ani obiadu ani kolacji. Wszystko robił kompulsywnie, tak więc gdyby dorwał się do "przegryzek", to pochłonął by całą miskę -:) Żadnych " przegryzek", więc nie było -:)
        • mit-och Re: Przegryzki 22.10.12, 17:13
          U nas dokładnie to samo. Przegryzka eliminuje normalny posiłek. A przecież chcemy, żeby dziecko jadło, prawda :) I nie było wybiórcze...
          • aga_sama Re: Przegryzki 22.10.12, 20:27
            Dlla dziecka z celiakią
            wafle ryżowe
            amerelki (ciastka z amarantusa)
            przeciery/ deserki owocowe, pakowane w czteropakach, kupuje w leclercu
            mikrobatoniki z migdałów i miodu
            owoce: banan, jabłko, kiwi, mandarynki
            kabanosy
            W torebce mam zawsze batonik, wodę, kilka wafli w osobnym pudełku, po zajęciach fizycznych zjada banana
            Mój syn je regularnie co 2 godziny, zdecydowanie taniej go ubierać niż karmić - jak mamę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka