Dodaj do ulubionych

Terapia dla 2 latka

18.11.12, 11:01
Witam
Proszę o poradę czy 2 h tygodniowo z terapeutą wystarczą dziecku?
Nie dostałam żadnych wytycznych od psychiatry co do terapii,złożyłam wniosek o WWR w PPP,złożyłam wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności i sama prywatnie wzięłam terapeutę,do której chodzimy 2 h tygodniowo.
Dowiedziałam się,że tak szybko to WWR się nie odbędzie,trzeba będzie czekać w kolejce.
Zależy mi na SI,czy mogę gdzieś się ubiegać z NFZ czy dopiero po wydaniu opinii z PPP?
Jak to jest z tym SUO,czy mogę się też ubiegać?
U nas pracuje tylko mąż,czy to daje podstawę by się o to ubiegać i czy to się opłaca?
Zależy mi,żeby syna prowadził 1 terapeuta ale nie stać mnie na więcej jak 2 h tyg.
Co jeszcze mogę zrobić?Gdzie uderzyć?
Mały jeszcze nie mówi,zależy mi bardzo,żeby ktoś go stymulował do mowy ale nie ma u nas neurologopedy tylko logopedzi.
Dziękuje za odp.
Obserwuj wątek
    • halogen75 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 11:29
      > Witam
      > Proszę o poradę czy 2 h tygodniowo z terapeutą wystarczą dziecku?

Wiesz, to zależy od tylu ważnych czynników obocznych, że ciężko oceniać czy wystarczy. U nas musi wystarczyć, bo nie ma innej opcji. Mój trzylatek szczerze mówiąc nie "uniósłby" większej ilości godzin po przedszkolu czy przed przedszkolem. Zresztą ja samo uczęszczanie w zajęciach przedszkolnych, gdzie syn ma styczność z większą grupką dzieci wliczam w godziny terapii. To taka codzienna terapia życia. W ramach przedszkola jest też WWR więc wydaje mi się, że w zupełności wystarczy choć oczywiście można więcej i więcej i jeszcze więcej. U nas się po prostu nie da więcej więc bazujemy na tym co mamy.

> Dowiedziałam się,że tak szybko to WWR się nie odbędzie,trzeba będzie czekać w k
      > olejce.

To prawda. My też czekaliśmy choć nie zawsze się długo czeka. Zależy od miasta, od liczby dzieci, od samej placówki.

> Zależy mi na SI,czy mogę gdzieś się ubiegać z NFZ czy dopiero po wydaniu opini
      > i z PPP?

SI bezpłatne przysługuje w zajęciach wczesnego rozwoju, a czy bez skierowania da się to załatwić, tego nie wiem.

> Jak to jest z tym SUO,czy mogę się też ubiegać?

Osobiście nie znam tematu. Wiem, że to zależy od dochodu, ja przeważnie przekraczam zakres we wszystkim co jest związane z rozliczaniem dochodowym więc nawet nie wnikałam w temat ale chętnie za pośrednictwem Twojego pytania się dowiem.

> Zależy mi,żeby syna prowadził 1 terapeuta ale nie stać mnie na więcej jak 2 h t
      > yg.

Więc masz odpowiedź. A myślałaś o fundacji? Rozliczenia z 1% podatku oraz wpłaty dobrowolne w formie darowizny pozwalają na pokrycie kosztów związanych z opłacaniem terapii.

> Mały jeszcze nie mówi,zależy mi bardzo,żeby ktoś go stymulował do mowy ale nie
      > ma u nas neurologopedy tylko logopedzi.

U mnie też nie ma, w dodatku logopedzi też jakoś nie błyszczą i nie widzę ciekawych opcji terapeutycznych z ich strony. Jakoś tak funkcję logopedy przyjął u nas na szczęście pedagog Szymka włączając mu pewne elementy metody krakowskiej. Od logopedy nic ciekawego nie słyszę poza zleceniem, by udać się do ortodonty, bo przednie górne zęby nie stykają się z dolnymi.

Na początku na terapie jeździliśmy w bardzo odległe miejsca ale kosztowało nas to bardzo wiele czasu, podróże małemu nie służyły, dojeżdżaliśmy na miejsce i syn był tak zmęczony i zarazem sfrustrowany, a my razem z nim, że nie miało to sensu. Odpuściłam. Rozejrzałam się za wszelkimi dostępnymi opcjami na miejscu. Nie było w związku z tym tego za wiele ale coś znalazłam i to był strzał w 10. Mieliśmy też po drodze ciekawą propozycję uczestnictwa syna w zajęciach typowo dla autystów. Czyli coś, o czym niektórzy mogą tylko pomarzyć ale również musieliśmy zrezygnować, bo zajęcia odbywają się tam codziennie w godzinach rannych (8-11), dojazd mamy koszmarny do tej placówki i ktoś z nas musiałby w związku z tym zrezygnować z pracy. W takiej sytuacji nie było by mnie stać na sam dojazd, zresztą co wówczas z przedszkolem? Po dogłębnym przeanalizowaniu uznaliśmy, że nie skorzystamy choć wiele osób nazywa nas to w związku z tym "samobójcami". Cóż, możliwe, że sami podłożyliśmy sobie nogę, bo taka terapia jest skarbem ale ja dochodzę do wniosku, że zawsze trzeba wziąć pod uwagę wszelkie aspekty, a te aspekty wyparły decyzję na "tak".
      • mamakacperka11 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 12:41
        Napisz proszę gdzie otrzymałaś taką propozycję terapii dla autystów?
        Ja mieszkam w Wodzisławiu na śląsku,tutaj jest tylko 1 przedszkole integracyjne, nabór bedzie się odbywał w marcu.
        Mały chodzi obecnie do żłobka,ale takiego normalnego,bez żadnych zajęć dodatkowych.
        Czy bez orzecz. o niepeł. mogę też założyć konto w fundacji?co to daje oprócz pieniędzy z 1% podatku i darowizn?Gdzieś przeczytałam,że jakaś mama rozlicza się z zakupów na specjalne jedzenie dla dziecka, jak można takie coś załatwić?
        Chciałabym jak najwięcej móc załatwić z NFZ,po co tyle płacić jeśli małemu się to należy...
        • halogen75 Re: Terapia dla 2 latka 24.11.12, 04:29
          mamakacperka11 napisała:

> Napisz proszę gdzie otrzymałaś taką propozycję terapii dla autystów?

Navicula, pod Zgierzem.

> Mały chodzi obecnie do żłobka,ale takiego normalnego,bez żadnych zajęć dodatkow
          > ych.

Żłobek to też pewien rodzaj terapii życiowej, grupowej, codziennej.
    • polaa27 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 12:02
      W ramach WWR dostaniesz tylko 8x45 minut miesięcznie terapii. Bezpłatne SI to raczej poszukaj w jakiś fundacjach, na nfz nie licz. Co do SUO to ilość dopłaty zalezy od ilosci zarobków na 1 osobę w rodzinę. Sprawdż w necie ile to jest, zeby dostać dopłatę lub 100%. Z mojego rozeznania wynika, ze labo trzeba być samotną matką z 5 dzieci, albo przymierać głodem, zeby dostać 100% dopłaty SUO. No i zależy gdzie mieszkasz, bo przy SUO to też trochę załatwiania jest, wywiad środowiskowy, gmina musi zatrudnić taką osobę, etc.

Z dotowanych programów bardzo ciekawy jest projekt Scolara jeśli jestes z Warszawy to sprawdż, własnie prowadzą nabór na kolejny semestr.

Załatw też sobie orzeczenie o kształceniu specjalnym, przyda się do przedszkola, a papierologia trochę trwa. Zapisy do przedskzoli, zwłaszcza tych dobrych, integracyjnych, specjalizujących sie w pracy z dziećmi z autyzmem już od poczatku roku.

No i reszta terapii niestety prywatnie, na państwo nie licz. Załóż moze sobie subkonto w Fundacji, bo terapia będzie droga i długotrwała.
      • halogen75 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 12:18
        polaa27 napisała:

> W ramach WWR dostaniesz tylko 8x45 minut miesięcznie terapii.

Polaa, nie zawsze, nie zawsze tyle dostaniesz. Wielu osobom tu, w tym nam przyznano raptem 5 godzin w miesiącu. Staraliśmy się o te 8 max wychodząc z różnymi papierami ale się nie udało. Mieliśmy na początku 4 godziny, po staraniach się długotrwałych dołożona jedną godzinę dodatkową. U nas była ciekawa sytuacja, bo powiedzmy córce w wieku przedszkolnym wystarczałyby te 4, a dostała 8. Syn jak najbardziej potrzebuje 8, dostał 4, później 5.
        • polaa27 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 14:12
          Halogen oczywiście My akurat tyle mamy i dla mnie jest to śmiech na sali, jak dziecku z autyzmem ma pomóc 1,5h zajęć w tygodniu? Taka to polska rzeczywistość.
          • polaa27 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 14:14
            Cos mi sie skasowało w poprzednim poście.

Halogen ma oczywiscie rację. 8x45 minut miesięcznie to maksimum, które można dostać, bo czesto dostaje się tylko 4x45 minut w miesiącu. Czyli 45 minut terapii na tydzień. Nie wiadomo czy śmiać sie czy płakać...
            • mamakacperka11 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 20:01
              Napisz mi proszę jakiej dodatkowej terpi poddajesz Twojego malucha?Ile godzin,prywatnie wszystko?
              • polaa27 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 20:11
                My mamy codziennie 3,5h terapii indywidualnej w przedskzolu integracyjnym prywtanym. Do tego mamy co tydzien 4h terapii domowej prywtanie i 1,5h terapii logopedycznej prywtanie. Dwa razy w tygodniu SI po 45 minut i to jedynie nieodpłatnie (jedno SI z Fundacji, jedno w ramach WWR).

Czyli tygodniowo mamy ok. 25h terapii, w tym tylko 1,5 h jest nieodpłatna.
                • aniaidaniel Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 20:48
                  By założyć subkonto np. w Fundacji Dzieciom "Zdążyć z pomocą" wymagają orzeczenia o niepełnosprawności... ono daje Ci też zasiłek 153 zł m-cznie i prawo ubiegania się o dofinansowanie rehabilitacji z PEFR-onu... chyba warto.
                  Mój syn korzysta z bezpłatnych terapii, w jednej Fundacji 4,5 h tyg., bo Fundacja wygrała projekt z UE. SI ma bezpłatnie w PP-P tam gdzie otrzymał orzeczenie o kształceniu specjalnym, co z kolei pozwoliło mu dostać się do przedszkola integracyjnego (w przedszkolu ma SI i neurologopedę).

Podaruj 1% - KRS 0000037904 cel szczegółowy: Daniel Kopczyński 15830
                • mamakacperka11 Re: Terapia dla 2 latka 18.11.12, 21:01
                  Pola sporo Cię to musi kosztować..Ile Twoje dziecko ma lat,kiedy otrzymaliście diagnozę i jakie postępy macie?Co dokładnie dolega Twojemu maluchowi?
                  • gomado Re: Terapia dla 2 latka 23.11.12, 22:23
                    Polecam Son-Rise. Na południu jest już parę rodzin prowadzących ten program, więc może być łatwiej.
                    • halogen75 Re: Terapia dla 2 latka 24.11.12, 04:31
                      Gomado, masz jakieś ciekawe materiały dotyczące son-rise? Tak mało ich w necie. Podrzucisz coś na priv? Będę wdzięczna. Coś tam otrzymuję od psychologa ale to wciąż kropla w morzu.
                      • gomado Re: Terapia dla 2 latka 24.11.12, 17:43
                        bycblizejsiebie.pl/
                        również na facebooku
                        Tam jest najwięcej informacji.
                        Piękny film o historii Kaufmanów:
                        www.youtube.com/watch?v=LZ_VTjOhiJU
                        • gomado Re: Terapia dla 2 latka 24.11.12, 21:03
                          www.youtube.com/watch?v=0Q1QGptr7Gk&feature=relmfu
                          tu są filmiki z pomysłami do wykorzystania w playroomie
            • monisia900 Re: Terapia dla 2 latka 24.11.12, 09:11
              polaa27 napisała:

> Halogen ma oczywiscie rację. 8x45 minut miesięcznie to maksimum, które można do
              > stać, bo czesto dostaje się tylko 4x45 minut w miesiącu.

my mamy 8x60 min, czyli 2 godz zegarowe /tydz. podobno (ale nie doswiadczylam na wlasnwj skorze) jak wypada w miesiacu np 5 wtorkow-bo chodzimy we wtorki-to tez jest ok, bo w kolejnym miesiacu moze wypasc np 3 wtorki i tak srednio wyjdzie 4/m-ac.
              to albo jestesmy szczesliwym wyjatkiem, albo u was delikatnie mowiac-kantuja:)
              • monisia900 Re: Terapia dla 2 latka 24.11.12, 09:13
                a, no i dodatkowo codziennie 1 godz zajec w ramach SUO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka