Dodaj do ulubionych

Pomocy, dieta!

13.12.12, 11:21
Witajcie, znowu mam problem.
Otóż u mojego syna wykryto alergię na pszenicę i ryż, Młody jest ekstremalnym nie jadkiem, do tej pory żywił sie suchym chlebem, bułkami i płatkami kukurydzianymi. Teraz chleb i bułki odpadają, a ja nie wiem co dalej. Szukam jakiegoś przepisu na chleb bez składników które go uczulają, a który choć trochę będzie przypominał ukochane pieczywko w smaku. Przeryłam internet ale nie znalazłam nic co on mógłby zjeść. Wszędzie jak nie ma pszenicy to jest ryż, albo chleb żytni którego nie ruszy. Może ktoś z was wie gdzie szukać, albo dysponuje jakimś fajnym przepisem.
Mam jeszcze pytanie o zachowanie, młody miewa ataki szału połączone z waleniem głową w twarde przedmioty, robi tak gdy cos mu nie wyjdzie,albo czegoś mu zabronie, lub gdy chce dostać coś zabronionego. Czasami puka lekko jak się bardzo cieszy. Nie wiem jak reagować, jak ignoruję naparza z całych sił i wyje, jak go przytrzymuję to próbuje uderzyć we mnie, najczęściej odkładam w bezpieczne miejsce i czekam aż mu przejdzie, nie wiem dlaczego tak się zachowuje. Podejrzewam że jest nie do wrażliwiony w okolicach głowy. Przyznam że mnie to wykańcza psychicznie bo nigdy nie wiadomo kiedy to nastąpi, jak to wygasić?
Pozdrawiam, Aga
Obserwuj wątek
    • roggalique Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 11:48
      agjot1979 napisała:

> Witajcie, znowu mam problem.
      > Otóż u mojego syna wykryto alergię na pszenicę i ryż, Młody jest ekstremalnym n
      > ie jadkiem, do tej pory żywił sie suchym chlebem, bułkami i płatkami kukurydzia
      > nymi. Teraz chleb i bułki odpadają, a ja nie wiem co dalej. Szukam jakiegoś prz
      > episu na chleb bez składników które go uczulają, a który choć trochę będzie prz
      > ypominał ukochane pieczywko w smaku. Przeryłam internet ale nie znalazłam nic c
      > o on mógłby zjeść. Wszędzie jak nie ma pszenicy to jest ryż, albo chleb żytni k
      > tórego nie ruszy. Może ktoś z was wie gdzie szukać, albo dysponuje jakimś fajny
      > m przepisem.

Ja po prostu kupuję pieczywo bezglutenowe firmy "Schar" - które jest naprawdę niezłe, obiektywnie niezłe, zbliżone w smaku maksymalnie na ile się da do zwykłego. Mają różne chleby i bułki. Z tej firmy też polecam makarony, które w smaku niczym się nie różnią od zwykłych. Słodycze też niezłe, np. ciastka typu delicje są świetne. Minusem oczywiście cena.
      W firmie Bezgluten kupisz produkty "Schar". Możesz też kupić mąkę bezglutenową i sama piec chleb, jak masz czas. Wszystko da radę zrobić, choć początki bywają trudne, bo mąka bg przypomina ziemniaczaną w konsystencji i właściwościach, ale to kwestia wprawy, teraz śmigam nawet naleśniki z niej;D

> Mam jeszcze pytanie o zachowanie, młody miewa ataki szału połączone z walenie
      > m głową w twarde przedmioty, robi tak gdy cos mu nie wyjdzie,albo czegoś mu zab
      > ronie, lub gdy chce dostać coś zabronionego.

Może to być też wynik zaburzeń sensorycznych.

pozdro
      r.
      • lara-ama Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 12:03
        Z dietą niestety nie doradzę bo mały nie je tylko mleka i jego produktów. A co do zachowań autoagresywnych mój ma je dość często, dawniej uderzał głową o podłogę teraz kopie nogą o wszystko co się da. Jak zauważam, że zaczyna tak robić biorę go na kolana, staram się chwytać jego rączki i nóżki i trzymam tak długo aż się uspokoi, inaczej zrobiłby sobie krzywdę.
      • kaskax25 Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 12:04
        jedyne wyjscie to dieta bezglutenowa, jest ona na tyle cięzka że gluten potrafi byc dosłownie wszedzie sladowe ilości mogą być nawet w lizakach. Musisz czytać etykiety na wszystkich produktach,. Problem mam podobny jak ty , mój mały uwielbia pieczywo i na bezglutenowe niestety nie chce się przerzucić. Jest ono dość suche mówię tu o białym bo ciemne u nas nie przejdzie chocby ze wzg na kolor. Równiez nie pogardzę dobrym przepisem ja jasne ale dość mokre pieczywo, specjalnie kupiłam wypiekacz w tym celu, jednak chleb który upiekłam mu nie smakował mimo ze wg mie był naprawdę dobry.
        Co do agresji nasz psychiatra twierdzi ze moze być wynikiem candidy, badaliście sie pod tym kątem? U nas faktycznie po przeleczeniu candidy walenie głową całkowicie ustąpiło
        • roggalique Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 12:22
          kaskax25 napisała:

> jedyne wyjscie to dieta bezglutenowa, jest ona na tyle cięzka że gluten potrafi
          > byc dosłownie wszedzie sladowe ilości mogą być nawet w lizakach. Musisz czytać
          > etykiety na wszystkich produktach,

Prawda, z tym, że ja też nie przesadzam. Córka ma dość ciężką alergię na gluten/mleko, ale czasem je jedno lub drugie, bo się inaczej nie da. Problem jest przy długotrwałym zażywaniu. Po świętach na bank będą odczyny;)) Nie mam serca czasem odmówić jej np. lodów, skoro inne dzieci jedzą, a akurat nie ma pod ręką sorbetu bm.
          Albo zapomnę kupić czy coś, no to bułkę zwykłą też zje incydentalnie. Myślę, że nie ma co wpadać w paranoję. Trzymać dietę, ale jak raz zje coś "alergizującego" to dramatu nie będzie.

Co do pieczywa, no to mam o tyle łatwiej, że od urodzenia był problem i ona po prostu przywykła, w sensie nie przyzwyczaiła się do normalnego pieczywa.

pozdro

r.
          • hansana Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 17:40
            Rogaliqu, niestety nie moge sie z Toba zgodzić. Każde dziecko reaguje inaczej. Moje dziecko nawet po niewielkiej ilości pszenicy na problemy z brzuchem, później przekłada sie to na zachowanie- fixuje zupełnie, robi sie agresywna. I kilkudniowe niepodawanie produktu nie pomaga- mija najwcześniej po 4-6 tygodniach. Ostatnio wysypka ustąpiła po ok. 2 miesiącach po podaniu glutenu przez kilka dni w niewielkich ilościach.
            Podobno organizm oczyszcza sie z mleka ok. 6-8 tygodni, z glutenu 6 miesięcy!
            • roggalique Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 18:39
              hansana napisała:

> Rogaliqu, niestety nie moge sie z Toba zgodzić. Każde dziecko reaguje inaczej.

Zgadza się, dlatego warto poeksperymentować. Nam zresztą lekarka mówiła, żeby po jakimś czasie dawać małe dawki glutenu/mleka i patrzeć co będzie. Liczyliśmy, że to minie, ale niestety 6 r. ż. idzie i bez większych zmian. W sumie przyzwyczaiłem się do tej diety i jakoś tych wszystkich początkowych uciążliwości już nie dostrzegam. Chociaż jak mam wydać dychę na literek mleka sojowego to mi wciąż ręka drży. A że płatki są w menu prawie codziennie... ;))))

pzdr
              r.
              • tijgertje Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 19:00
                Ja sie zgodze:) dlatego, ze taki system tez testowalismy. Mlody mial rozne alergie, ale jak skonczyl 4 lata po kolei mijaly. Wyszlo pozniej ze ma nietolerancje laktozy i choc wyniki testu oddechowego wyszly niemal katastrofalnie, to mlody raz na jakis czas moze zjesc cos zabronionego, pod warunkiem, ze nie zje za duzo na raz albo nie dostaje czegos pod rzad przez kilka dni. Jesli tego sie trzymamy, to objawow zadnych wlasciwie nie ma. Jego kolega, z duzo lepszymi wynikami testow nawet przy jednorazowej, sladowej ilosci laktozy nie moze sie obejsc bez lekow:/
                Testy i zalecenia w sumie niewiele mowia i najpewniejszym sposobem sprawdzenia alergii jest dieta eliminacyjna i prowokacja. Moj mlody na bialko mleka reagowal w ciagu 15-30 min, choc w testach absolutnie nic nie wyszlo i lekarze uwazali mnie za wariatke. Na szczescie trafilam do kumatej dietetyczki:)
      • aga_sama Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 12:04
        Niektóre mieszanki schara - do pieczenia - nie mają w składzie mąki ryżowej.
        Na południu USA, na karaibach piecze się chleby na sodzie - kukurydziane, ja piekę banana bread na mące z ciecierzycy.
        • agjot1979 Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 13:56
          Aga podziel sie przepisem :)
          • aga_sama Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 16:17
            ja piekę ten, smakuje bardziej jak ciasto, jest pyszny.
            www.natchniona.pl/upieczmy-chleb-z-bananow
            Tu masz przepis na cornbread
            dairy-free.food.com/recipe/cornbread-dairy-free-104814
            • kaskax25 Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 16:39
              aga_sama napisała:

> ja piekę ten, smakuje bardziej jak ciasto, jest pyszny.
              > www.natchniona.pl/upieczmy-chleb-z-bananow
              > Tu masz przepis na cornbread
              > dairy-free.food.com/recipe/cornbread-dairy-free-104814

o ten z bananow mnie zaciekawił jutro spróbuję, ciekawi mnie tylko jak wyrósl bez niczego? bez drozdzy proszku
              • aga_sama Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 17:50
                chleb z bananów rośnie na sodzie
                • kaskax25 Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 21:34
                  aga_sama napisała:

> chleb z bananów rośnie na sodzie

o dziekuję, jutro napewno spróbuje
    • tabletka_bez_krzyzyka Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 13:39
      Z uderzaniem głową mieliśmy straszny kłopot. Mój synek walił we wszystko, z chodnikiem włącznie, miał siniaki, a my byliśmy zupełnie bezradni. Bo nie zawsze da się dziecko chwycić, przytrzymać czy powstrzymać.

I uderzał dokładnie w tych samych momentach jak twój - bunt, reakcja na odmowę, frustracja itp.

Jedna z terapeutek podpowiedziała nam, żebyśmy kilka razy dziennie opukiwali jego głowę naszymi opuszkami palców - dość mocno i w tym czasie zrezygnowali z głaskania po głowie, tulenia itp., tylko mocne opukiwanie. Po 3 dniach było po problemie, a wcześniej nie wiem jak długo się z tym zmagaliśmy. Spróbuj. Nam bardzo pomogło i problem już nie wrócił. Czasami tylko przychodzi i prosi, żeby opukać mu głowę:)
      • agjot1979 Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 13:55
        Dziewczyny! jesteście cudowne, bardzo wam dziękuję za odzew i pomoc.
        W kwestii diety, dzięki za tego Schara, faktycznie mają sporo produktów bez pszenicy i ryżu, myślę że jakoś przeżyjemy :)
        Co do autoagresji, to Tabletko chętnie spróbuję waszej metody bo nic nie działa. Mam nadzieję że u nas to tez pomoże bo szczerze na razie jestem bezradna. Napisz mi tylko, czy tę głowę opukiwaliście jak młody był spokojny, czy w czasie ataku też?
        Badań na candidę nie robiliśmy ale mam to w najblizszych planach,więc sie okaże że może to tez przez grzyby.
        Dzięki! Pozdrawiam
        • tabletka_bez_krzyzyka Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 16:56
          I tak, i tak. Ważne, żeby na początku robić to często - co godzinę, dwie. Bez względu na atak szału. Chociaż w praktyce nieraz przypominało się nam w trakcie. Wtedy tylko mówiliśmy synkowi: "Choć, opukamy główkę". Po kilku dniach (dosłownie 2-3) przestał uderzać. Miałam trochę obawy, czy to się nie przemieni w nowy rytuał opukiwania (ostatecznie takie kontrolowane zawsze lepsze), ale nic takiego się nie stało. Minęło mniej więcej pół roku - nie uderza, w zasadzie już nie dopomina się o opukiwanie.

Zastanawiam się, czy nie zrobić czegoś podobnego z nóżkami, bo ciągle biega na placach.

Trzymam kciuki!
          • agjot1979 Re: Pomocy, dieta! 17.12.12, 21:45
            Tabletko od piątku stosuje metode opukiwania głowy i musze przyznac ze to chyba naprawde zaczyna dzialac! Co prawda nadal zdarzy mu sie trzasnac glowa, ale jest ogromny postep, wyciszyl sie troche i uspokoił, w koncu zeszly siniaki z czola i na razie brak nowych. W zyciu bym nie przypuszczala ze tak proste rozwiazanie moze dac takie efekty, dziekuje!
    • kozak_k Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 20:48
      Czekaj, czekaj - alergia na pszenicę, nie alergia na gluten? Bo wtedy jest do dyspozycji mąka owsiana, żytnia. No i można kupić mąkę amarantusową, sojową, gryczaną, jaglaną, cieciorkową, ziemniaczaną, kukurydzianą i próbować piec z tego chleb, bułki.

My jesteśmy uczuleni na gluten(oraz mleko) i piekę chleb w wypiekaczu z mieszanki Shar Mix B, ale tam jest dodatek mąki ryżowej. W Mixie C nie ma tego dodatku, ale to mąka nie do chleba tylko do ciasta i nie piekłam z niej, więc nie wiem co będzie.
      W Bezglutenie są takie mieszanki gdzie nie ma ani pszenicy ani ryżu.

Ja piekę w wypiekaczu, na programie bezglutenowym, skórka średnio wypieczona

500 ml wody
      łyżeczka soli,
      2 łyzki cukru
      2 łyżeczki oliwy z oliwek/oleju słonecznikowego
      2 łyżeczki octu
      500 gr mąki bezglutenowej
      łyżka mąki migdałowej (zapewnia wilgotność chleba przez 2-3 dni)
      łyżka mielonego lnu bezglutenowego
      1,5 łyżeczki drożdży suchych na wierzch

Ważna jest kolejność, wsypywanych do wypiekacza składników, bo drożdże z solą się gryzą:)
      Jak dam za mało soli to chleb przerasta i ma brzydką strukturę w środku, jak nie dam octu to nie wyrasta, jak nie dam mąki migdałowej to jest suchy i kruszy się jak piasek w ustach.
      Napiekłam się co moje, ale teraz już wiem gdzie popełniałam błędy:) I nie mogę ustawiać pieczenia na noc, bo ze dwa razy nie wymieszały mi się składniki i rano miałam zapieczoną sypką mąkę:)
      Niektórzy aby chleb nie był suchy dają trochę utartych gotowanych ziemniaków, ja jeszcze nie próbowałam.
      • agjot1979 Re: Pomocy, dieta! 13.12.12, 21:11
        No właśnie na pszenicę i ryż, i jest problem bo jak pieczywo bez pszenicy to z ryżem i odwrotnie. Bez tych składników bardzo trudno coś znaleźć. Z tych mąk wymienionych przez ciebie mam żytnią, amarantusową, gryczaną, ziemniaczaną i kukurydzianą, inne mogę dokupić, problem w tym co z tego zrobić żeby było dobre i przypominało zwykły chleb.
        • kozak_k Re: Pomocy, dieta! 15.12.12, 13:31
          Spójrz proszę na ten przepis:
          bezglutenowiecwarszawski.blox.pl/html
        • kozak_k Re: Pomocy, dieta! 17.12.12, 19:18
          Uparłam się na Twój wątek:)
          Specjalnie dla ciebie upiekłam chleb na mieszance Shar Mix C (czyli do ciast, bez mąki ryżowej) i niestety porażka. Chlebek zapadł mi się w środku, jest suchy, ostry, potwornie się kruszy i nie da się na nim rozsmarować ani masła ani dzemu. CZyli Shar odpada, trzeba próbować piec na mieszankach Bezglutenu (obecnie nie posiadam w domu).
          • agjot1979 Re: Pomocy, dieta! 17.12.12, 21:32
            Kozak wielkie dzięki za upartość ;) Akurat schara nix c nie kupiłam bo nie było, mam mieszanke z proveny go chleba owsianego i własnie dzis upiekłam na tym chleb w automacie wg przepisu który podała chyba aga_sama. w smaku wyszedł bardzo dobry, troche musze dopracowac konsystensje bo jest nieco lepki ale naprawde da sie zjesc,nawet möj wybredny syn zjadł kawałek. Jutro chce wypróbowac ten z bananami.
    • agjot1979 Re: Pomocy, dieta! 17.12.12, 21:40
      Sorka, wkradł sie bład,chleb z mąki z proveny byl wg twojego przepisu kozak, a ten bananowy jest agi. Jeszcze pytanie o ten chleb, pieczesz go zawsze z jednego rodzaju mąki czy mieszasz różne? Bo ja sie własnie zastanawiam co z czym wymieszac i w jakich proporcjach żeby było dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka