Dodaj do ulubionych

Alalia sensoryczna

18.12.12, 19:55
Witam was i prosze o pomoc. Dzis dostałam diagnozę mojego synka, który ma juz zdiognozowany autyzm wczesnodzieciecy. Diagnoza logopedyczna, alalia sensoryczna. Szukam czegolkolwiek o tym schorzeniu i fakt mały nie mówi, ale duzo wokalizuje, głoskuje, nie rozumie mowy, choć czasem wykonuje proste polecenia, do tej pory myslałm ze nie mówi bo ma zaburzenia autystyczne. Co więc z ta alalia, wrecz spotkałam sie z opiniami ze dziecko ma badz alalie lbadz autyzm Zgłupiałam, logopedka powiedziała ze czesto dzieci z autyzmem maja alalię, czy to prawda? Spotkał sie ktoś z takim tematem? Jakie sa w takim wypadku rokowania co do dalszego rozwoju i mowy?
Obserwuj wątek
    • roggalique Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 19:59
      Czy to była logopedka tzw. szkoły krakowskiej?

pozdrawiam
      r.
      • kaskax25 Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 20:24
        nie, zwykly neurologopeda, jest tez oligofendropedagogiem, pracuje u nas w przedszkolu z małym
        • kaskax25 Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 20:25
          dodam jeszcze tylko ze jest przeciwna metodzie krakowskiej w stosunku do mojego synka
          • roggalique różnice pomiędzy a i a 18.12.12, 20:44
            Alalia jest wynikiem uszkodzenia CUN.
            Autyzm jest całościowym zaburzeniem rozwoju o niewyjaśnionej etiologii.

Wbrew pozorom i wbrew temu co uważają niektórzy teoretycy, problemem w autyzmie NIE JEST opóźnienie rozwoju mowy lub jej zupełny brak. W autyzmie problemem jest zaburzona KOMUNIKACJA.
            Czy dziecko nawiązuje kontakt wzrokowy, buduje i dzieli pole uwagi? Czy dialoguje na innych dostępnych poziomach, tzn. czy "rozmawia" ciałem (gesty, mimika, postawa ciała), emocjami? Innymi słowy, czy kompensuje deficyt języka werbalnego? Ciągnięcie za rękę i używanie ręki dorosłego się nie liczy. Pokazywanie palcem bez przeniesienia wzroku między obiektem a osobą (budowanie pola uwagi właśnie) się nie liczy. Mówimy wtedy o niedostatecznej kompensacji.
            Głuchoniemi kompensują, prawda? Mówić - nie mówią, ale porozmawiać z nimi możesz nawet niekoniecznie orientując się w zawiłych ruchach języka migowego. Dziecko z alalią też będzie kompensowało.

Dziecko z autyzmem może umieć mówić, ale nie bez kozery w kryteriach jest o stereotypiach językowych (echolalie, perseweracje) i mowie idiosynkratycznej. Bo dzieci z ASD często potrafią mówić, ale nie potrafią się komunikować. I to może dotyczyć również dzieci wysokofunkcjonujących, także z Z.A., gdzie mowa przecież pod względem ilościowym, rozwija się prawidłowo. Oczywiście zachowujemy odpowiednie proporcje poruszając temat HFA/ZA.

I to jest podstawowa różnica pomiędzy autyzmem a problemami z mową.

Jeśli do tego Twoje dziecko ma opóźnienie/zaburzenia w rozwoju zabawy oraz zaburzenia relacji międzyludzkich, to ma autyzm, a nie żadną alalię. Choć nie wiem czy cię to pociesza, to w alalii rokowania raczej takie sobie (uszk. CUN), a w autyzmie natomiast nic Ci o rokowaniach nie powiem, bo nie znam Twojego malca:)

pozdrawiam
            r.

• roggalique Re: różnice pomiędzy a i a 18.12.12, 20:55
              Poza tym luknąłem na dokumentację z diagnozy Twojego młodego w PPP. Tam są jasno objawy popisane, a testach wyszedł we wszystkich sferach deficyt i dysharmonia.
              Niech Ci logopedka nie mąci w głowie:)

Tylko lekarz chyba miał z 70 lat w tej PPP, co? Bo nie używa się już od bardzo dawna nazwy "autyzm wczesnodziecięcy" tylko po prostu "dziecięcy";D

pozdro
              r.
              • kaskax25 Re: różnice pomiędzy a i a 18.12.12, 21:05
                no prawie 70, psychiatria miała koło 80tki:D
                dziekuje!!! tylko jesli bedzie go leczyc na alalię a jej nie ma to nie wpłynie na niego negatywnie? nie mam mozliwosci zmiany logopedy
            • kaskax25 Re: różnice pomiędzy a i a 18.12.12, 21:02
              Ja nie mam zadnych watpliwosci ze mały ma ASD , ciagnie za ręke gdy chce coś pokazać, nie pokazuje paluszkiem, nie dzieli się polem uwagi, unika dzieci, nie bawi się z nimi, ma fiksacje na punkcie autek, stymuluje sie kólkami, macha raczkami przed oczami, no dużo tego. Co do mowy nigdy nie mówił, nie gaworzył, od jakiegos czasu duzo wokalizuje, na prosbę szczeka, mówi ała, ku. Na moja prośbe przybija piątkę, robi papa, kładzie sie do zmiany pieluszki, jednakze polecen dluzszych i ciut bardziej skomplikowanych, nie wyuczonych nie potrafi? badz nie chce wykonywac, sek w tym ze ja nie wiem czy on nie rozumie czy nie chce wykonywać polecen, logopeda twierdi ze to wina alalii, a ja sama mam duze wątpliwosci co do tej diagnozy. Dziekuje ci za szczególowy opis, nie chce juz zadnych alalii, wystarczy nam autyzm, Hashi, niedosluch jednego uszka, grzybica ufffff
              • roggalique Re: różnice pomiędzy a i a 18.12.12, 21:26
                kaskax25 napisała:

> Ja nie mam zadnych watpliwosci ze mały ma ASD , ciagnie za ręke gdy chce coś po
                > kazać, nie pokazuje paluszkiem, nie dzieli się polem uwagi, unika dzieci, nie b
                > awi się z nimi, ma fiksacje na punkcie autek, stymuluje sie kólkami, macha racz
                > kami przed oczami, no dużo tego. Co do mowy nigdy nie mówił, nie gaworzył, od j
                > akiegos czasu duzo wokalizuje, na prosbę szczeka, mówi ała, ku. Na moja prośbe
                > przybija piątkę, robi papa,

Na prośbę. Czyli technicznie umie coś zrobić, a nie robi. To jest właśnie kwint i esencja autyzmu.

>kładzie sie do zmiany pieluszki, jednakze polecen d
                > luzszych i ciut bardziej skomplikowanych, nie wyuczonych nie potrafi? badz nie
                > chce wykonywac, sek w tym ze ja nie wiem czy on nie rozumie czy nie chce wykony
                > wać polecen,

Prawdopodobnie nie rozumie. Prawdopodobnie opanował codzienny słownik rzeczownikowo-czasownikowy plus znajome konteksty. Możesz zrobić prosty test. Weź polecenie, które wiesz, że na pewno umie. I je zmodyfikuj. Typu: zamiast "włóż łyżeczkę do kubka" powiedz "włóż łyżeczkę do buta", albo "wyciepnij łyżeczkę do śmietnika". Oczywiście te przedmioty koło niego połóż. I zobacz co będzie. Wg mnie po prostu zrobi pierwotną czynność, tę, której się wyuczył w toku codziennego życia.

Myślę, że nie rozumie, bo nie ma myślenia symbolicznego na podstawowym poziomie, na co mógłby wskazywać choćby wynik w sferze poznawczej. Operuje konkretem i tylko to co się konkretnie wyuczył - to robi.

Myślenie symboliczne można rozwinąć oczywiście, można "naprawiać" także nieprawidłowe wzorce myślenia.

> tylko jesli bedzie go leczyc na alalię a jej nie ma to nie wpłynie na niego negatywnie?

Jeśli alalia to nie to samo co autyzm, to odpowiedź w kwestii skuteczności już znasz. W sensie fizycznym mu nie zaszkodzi, co najwyżej zniechęci do terapii, a może uda jej się zrobić, żeby więcej mówił na prośbę, co nie zmieni faktu, że komunikacja nadal będzie leżeć....

pozdrawiam
                r.
                • kaskax25 Re: różnice pomiędzy a i a 18.12.12, 22:13
                  nawet nie musze tego testu robić bo sama wiem ze to tylko wyuczone "sztuczki". Dziekuje ci bardzo za odpowiedzi bardzo jasno naswietliłaś mi niezrozumiałe kwestie. Pozostaje obalić hipotezę logopedy, no cóz bedzie cięzko, troche ją juz znam i obawiam się ze jest przekonana ze wie lepiej.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  • roggalique Re: różnice pomiędzy a i a 18.12.12, 22:18
                    Okej. Pamiętaj, że autyzm jest zaburzeniem relacji. To nie zaburzenie "edukacyjne" czy "logopedyczne".

pozdrawiam
                    r.
    • alcia555 Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 20:30
      ile syn ma lat?
      • kaskax25 Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 21:07
        alcia555 napisał(a):

> ile syn ma lat?

nie napisałam najwazniejszego, w sierpniu skonczył 3 latka
    • alcia555 Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 21:21
      Spytałam się ile Twój syn ma lat bo moja córka ma autyzm i podejrzewali alalie ,jest to mikrouszkodzenie mózgu ,dziecko powinno mówić do siedmiu lat .Najlepsza metoda nauki mowy to jest właśnie metoda krakowska,a nie możesz zmienić logopedy?Na pocieszenie powiem ,że moja córcia zaczeła mówić dopiero teraz ma 6 lat,ale są postępy
      • roggalique Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 21:28
        alcia555 napisał(a):

> Najlepsz
        > a metoda nauki mowy to jest właśnie metoda krakowska,

Nauki mowy - być może. Komunikacji - litości.

pozdrawiam
        r.
        • kaskax25 Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 22:18
          Alciu tak wiem ze mowa ma prawo się jeszcze pojawić, ale alalii bysmy bardzo nie chciali, stad moje wątpliwości i pytania. Dotad nie brałam alalii pod uwagę poniewaz myslałam ze jedno wyklucza drugie.
          Co do metody krakowskiej to sie nie wypowiem, slyszałam o niej zarówno duzo złego jak i dobrego. Najbardziej w tej chwili zalezy nam na komunikacji i rozumieniu mowy, jestesmy na etapie wprowadzania piktogramów i mysle ze to dobra kolej rzeczy
          Pozdrawiam
          • polaa27 Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 23:01
            Hej mój synek w sierpniu skończył 4 latka. I to co piszesz to tak jak o moim synku. Z tą różnicą że młody gugał, gaworzył i sylabizował wg normy (dla wcześniaków). Obecnie dużo wokalizuje i sylabizuje, ale nadal nie mówi. Mamy diagnozę autyzmu. Młody nie pokazuje paluszkiem spontanicznie (na prośbę tak) i nie dzieli pola uwagi, bierze za rękę. Wykonuje proste polecenia, też ma wyuczone zwroty, kieruje się najczęsciej kontekstem i konkretem. Komunikację symboliczną ćwiczymy na Pecsach, ale zaczynamy od zdjeć, bo jednak konkret najlepiej do niego przemawia. Młody ma problemy z naśladowaniem i powtarzaniem. Z komunikacją i kontaktami społecznymi również.

Chodzić młody jest wczesniakiem po przejściach i wylewach nikt nigdy nie mówił o alalii. Mnie też raczej wydaje się, ze brak mowy wynika z cech autystycznych. A na jakiej podstawie zdiagnozowali Wam tę alalię?
            • kaskax25 Re: Alalia sensoryczna 18.12.12, 23:13
              na podstawie obserwacji kilkutygodniowej
              z tego co wyczytałam alalie charakteryzuje
              -dostateczny rozwój umysłowy
              - dobra ruchomość narządów mowy,
              - prawidłowy słuch fizjologiczny (chociaż w alalii percepcyjnej może być obniżenie słyszalności),
              - dziecko nie mówi w ogóle (głównie w alalii motorycznej),
              - posługuje się gestami, krzykami, onomatopejami lub kilkoma wyrazami z własnego słownika,
              - dziecko nie jest w stanie powtarzać.
              no i to w sumie wszystko do małego pasuje, tylko.. trzeba dorzucic do tego wora mnóstwo zachowań autystycznych
    • oluskap Re: Alalia sensoryczna 08.03.13, 20:04
      Witam,

jestem logopeda, słuchaczką Studiów Neurologopedycznych, poszukuję dzieci chętnych do diagnozy i terapii, których wyniki będę mogła opisac w pracy dyplomowej. Jestem z Warszawy,
      mój mail: aprystupa@gmail.com
      Pozdrawiam,
      Ola
    • joannab923 Re: Alalia sensoryczna 18.06.13, 17:28
      Droga pani. Proszę zmienić specjalistów zajmujących się pani dzieckiem gdyż wykazują oni brak kompetencji. Nie można stawiać diagnozy autyzm i alalia. Te dwa zaburzenia wzajemnie sie wykluczają inne też są metody prowadzenia terapii i co chyba dla pani powinno być najważniejsze inne tez rokowania. Proszę poszukać przede wszystkim doświadczonego psychologa i koniecznie neurologopedy. Pozdrawiam i zycze powodzenia Dziecko z autyzmem nie może mieć alalii. Od takiego logopedy nalezy trzymać się z daleka. nie wie co robi i co mówi.
    • joannab923 Re: Alalia sensoryczna 18.06.13, 17:29
      PODEJRZEWAM RÓWNIEŻ ŻE TO LOGOPEDA ZE SZKOŁY TZW. KRAKOWSKIEJ..... KTÓRY JEDNYM SŁOWEM PLECIE OD RZECZY... ACH SZKODA DZIECI....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka