03.01.13, 10:03
Mlody dotychczas mial jakieś tam zestawy duplo, średnio go interesowaly, ostatnimi czasy to już w ogóle. Ostatnio nastapila zmiana - zacząl podpatrywać rówiesników w przedszkolu, a że wśród chlopców w jego wieku furorę robi lego to się zaczęlo - najpierw zabieral im figurki i uciekal, a oni go ganiali po calym przedszkolu i mial radochę, jednocześnie coraz częściej i dlużej stawal z boku i obserwowal. Ostatnio podczas wizyty u znajomych dorwal się do zestawu, zbyt trudnego dla niego jednak, ale zaśwital mi pomysl, by pociągnąć to dalej. Tylko czuję się bezradna wśród mnogości tego, nie wiem jakie wybrać. Już nie duplo, ale jakiś niezbyt trudny zestaw, żeby mógl mieć sukcesy i się nie zniechęcil (motoryka mala jeszcze niezbyt), doradzicie coś? Te z którymi odniósl porażkę to byl jakiś zestaw strażacki 5 plus i elementy byly maleńkie - jest coś pomiędzy duplo a nimi?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: lego 03.01.13, 10:17
      Niestety, pomiedzy nic nie ma, wlasnie taka drobnica. Swojemu kupilam kiedys nie zestaw tematyczny, a pudelko roznych zwyklych klockow, do tego dachy i okna i jakis czas mu pasilo, ale szczerze mowiac to lego on sie po prostu nie potrafi bawic. Jako 5/latek skladal zestawy dla 12/latkow, wedlug instrukcji zlozy wszystko, ale co z tego, jak tylko raz? po jednokrotnym zlozeniu wyzwanie traci sens, a nawet jak zlozy np samolot czy woz strazacki z dodatkami, to nie wie, jak sie tym bawic i nawet w towarzystwie w ogole go to nie interesuje. Ze swojego dziecinstwa pamietam, ze mielismy pudlo klockow podobnych do lego, ale jedyne co mnie interesowalo, to budowanie , hmmm, rzutow domow ;) Cos jak plan architektoniczne poszczegolnych pomieszczen. Wsrod kolegow mlodego furore robil playmobiel, podejrzewam, ze tu nie o fascynacje samymi klockami chodzi, a wlasnie figurkami i Playmobiel daje tu duuuuzo wieksze pole do popisu, z tym, ze ceny so jeszcze gorsze niz lego :( Na twoim miejscu zaczelabym od zakupu paru mini opakowan z jakimis figurkami i podpatrzenia, czy faktycznie go to kreci, czy w przedszkolu trafilo na lego tylko dlatego, ze akurat kolegow fascynuje.
    • madziulec Re: lego 03.01.13, 11:29
      Lego.. U nas było tak, że Miś od dawna dostawał rózne zestawy, a to policję, a to straż pożarną, a to straz przybrzezna. Do tego mniejsze różniste.
      I było budowanie, ale własnie wg instrukcji i klocki szły na bok.
      Do tego kiedyś dokupilismy pudełko klocków, róźnistych i stało, bardzo bardzo długo.

Jakiś rok temu Mis ruszył z budowaniem czegos z fantazji, przy czym bardzo przydaja sie te straże i policja bo sa baza gormitów na przykład.

Teraz pod choinke dostał od ojca jakiś tam zestaw Władcy Pierścieni, bo jesteśmy na etapie tego.
    • zablakanaowieczka Re: lego 03.01.13, 11:41
      Właśnie nie ma.
      Ja kupiłam pudełko najzwyklejszych, no name, w kiosku, które właśnie rozmiarowo były między duplo a zwykłymi i okazało się że moje dziecko przepięknie buduje i że go to potrafi zająć na bardzo długo. Dodatkowo te klocki wykorzystuje do tysiące różnych sposobów.
    • gizmaaa Re: lego 03.01.13, 12:05
      my kupujemy cobi zestawy i zainteresowanie jest i to bardzo

ostatnio kupiłam zestaw creative 500 klocków i można z tego ułożyć kilka różnych rzeczy od małych samochodów, samoloty , żyrafę i domki, papugę, wszystko zależy od pomysłu :)
      Ksiązeczki też są w środku. I myślę że to jest zestaw łatwiejszy niż gotowe wozy strażackie i śmieciarki czy helikoptery. Dziecko układa samo :)
      • hipopsotam Re: lego 03.01.13, 13:16
        U nas też Cobi w tej chwili na tapecie :).
        Syn jakiś czas temu dostał kilka zestawów /stacja benzynowa , myjnia, cysterna/ i najpierw budował według instrukcji, a później zaczął sam tworzyc konstrukcje lub auta. Zwykle buduje to, co go aktualnie najbardziej interesuje , czyli na dzień dzisiejszy: garaże, warsztaty, domy i kościoły ;).
        Cobi ma dośc małe elementy, ale z budowaniem nie ma problemów. Jedynie podczas odczepiania najmniejszych bądź płaskich klocków muszę mu pomagac.
    • pinkdot Re: lego 03.01.13, 12:10
      Najlepiej najpierw zainwestować w kilka kubełków z podstawowymi klockami - takimi nietematycznymi bez instrukcji. Cyceron teraz układa już sam te tematyczne z serii dla dzieci 7-12 lat, bez bazy z klocków podstawowych byłoby jednak nudno. My kochamy Lego całą rodziną (ja jestem maniaczką wręcz)- to najfajniejsza zabawka na świecie:). Super, że Twój młodzian się zainteresował.
      • lara-ama Re: lego 03.01.13, 15:52
        Mój 3.8 latek lubi bawić się lego. Kupiłam mu duży zestaw pod choinkę, i do tego dużą plansze. Buduje głównie to co chce (zwykle budynki). Nigdy nie chce tego co jest na rysunku.
    • myszewa Re: lego 04.01.13, 19:32
      wlaśnie wcięlo mi dlugaśny post, bo kot mi poluje na klawiaturze... Dzięki dziewczyny, muszę przyjżeć się tym cobi - widzialam, ale myślalam, że to są takie zestawy jak playmobil do zabawy figurkami. Mój mlody też raczej nie będzie się bawil, ale mi by wystarczylo gdyby coś próbowal budować, nawet jeśli nie z wyobraźni (z tym może być krucho), to chociaż z instrukcji, to byloby i tak wiele, bo u niego i motoryka i koncentracja i planowanie leży, więc możnaby poćwiczyć te funkcje na czymś przyjemnym. No i jakaś nić porozumienia z rówieśnikami, bo dotychczas jedyne interakcje to ganianie i zapasy - jeśli już. A ma ktoś może zestaw z serii lego bricks - o czymś takim myslalam, 4 plus... A tak w ogóle w temacie zabawek raz uzytych (lego, puzzle, które są fajne do pierwszego ulożenia itp) bardzo żaluję, że nie ma wypożyczalni zabawek...
      • pinkdot Re: lego 04.01.13, 20:45
        Moim zdaniem Cobi sa nie za fajne. Dostalismy w prezencie, sama bym nie kupila. Co Lego, to Lego, Cobi - jakosc nie ta, konstrukcja przynajmniej tych zestawow stacji benzynowych, ktore dostalismy przekombinowana, figurki- brzydkie...nawet kolory sa nie te, ja z daleka widze, ktory bialy klocek jest Cobi, ktory Lego...
        • pinkdot Re: lego 04.01.13, 20:58
          No I nie bylo u nas nigdy przypadku, ze zestaw zostal tylko raz ulozony - wszystkie klocki trzymamy w jednym wielkim pudle I w zasadzie to jest jedna wielka kreacja- a buduje mlody genialnie, widac ze ma dusze konstruktora I swietna wyobraznie przestrzenna:). Absolutnie nie polecalabym playmobili, chyba ze dla 2-3 latkow, bo w zasadzie z Lego wszystko mozna sobie wybudowac I potem bawic sie jak playmobilami.
          Na poczatek polecam taki zestaw: shop.lego.com/en-US/LEGO-Deluxe-Brick-Box-5508
          Z tego da sie juz cos wybudowac:).
    • ese1 Re: lego 09.07.13, 16:50
      proponuje zaczac od Lego City, najpierw proste zestawy, male - samochod, etc, pozniej coraz wieksze. I nie przejmowac sie zniecheceniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka