Dodaj do ulubionych

prosba - petycja

16.01.13, 23:36
www.petycje.pl/petycja/9200/ratowanie_zespolow_wsparcia_uczniow_z_dysfunkcjami.html
Mamy wielka prosbę o podpisanie petycji, jesli sie zgadzacie z jej treścią, a także dalsze jej rozpowszechnianie.
mamy bowiem jedynie 31 dni aby zebrać podpisy.
Obserwuj wątek
    • backwoodsman Re: prosba - petycja 17.01.13, 00:15
      moi drodzy, to niebagatelna sprawa, a przy tym tak ważna dla naszego środowiska, dla naszych dzieci. Dlatego proszę, przeczytajcie i podpiszcie, a jeśli przy okazji możecie rozpowszechnić ten link będziecie mieli dwie zasługi...
      • ania-pat1 Re: prosba - petycja 17.01.13, 06:30
        Zrobione. Puszczę to w dalszy obieg - ile podpisów będzie miało znaczenie? Warto też podać link Elbanowskim (ratujmy maluchy itd - oni mają ogromną liczbę adresów mailowych - kiedyś tam trochę działałam - spróbuję coś odgrzebać - chyba, że ktoś ma coś przeciw, albo już to zrobił).
        • madziulec Re: prosba - petycja 17.01.13, 09:45
          Akcję zaczęlismy wczoraj, bardzo późno wieczorem, więc własciwie poszło tylko tu i na FB. Prosba jest o udostępnianie, wszędzie gdzie się da (blogi, fora, grupy)

Jesli masz namiary - napisz i podaj dalej ;)
          Czas od wczoraj to 31 dni, potem petycja z automatu jest wysyłana
          • ania-pat1 Re: prosba - petycja 17.01.13, 19:16
            A na ile podpisów liczymy?
            • madziulec Re: prosba - petycja 17.01.13, 20:05
              Ha!
              statystyka lecąc (dane z 2008):
              W końcu 2008 roku ludność Polski liczyła 38136 tys. mieszkańców, z tego 7349,7 tys.
              – to dzieci i młodzież w wieku 0-17 lat, co stanowiło niewiele ponad 19% ogółu ludności. W
              grupie osób do 17-go roku życia ponad 5829 tys. (15,3%) to dzieci w wieku 0-14 lat.

Lecac dalej: 5.829.000 i dalej jedno na 80 ma autyzm. Podpisują oboje rodzice plus dziadkowie ;)

No więc sporo ;)
              Ale wiadomo, że nei dotrzemy ;)
    • emma514 Re: prosba - petycja 17.01.13, 08:53
      Petycja podpisana.
      • gostki2ija Re: prosba - petycja 17.01.13, 09:10
        poszło:)
        • aga.n.f Re: prosba - petycja 17.01.13, 11:09
          Podpisałam, puszczam dalej.
          Dam też informację na blogu
          • kej5 Re: prosba - petycja 17.01.13, 11:26
            Podpisałam
            • halogen75 Re: prosba - petycja 17.01.13, 12:27
              Podpisałam, puszczam na własnym, prywatnym forum i gdzie się da, ponieważ popieram jak najbardziej.

Pozdrawiam.
              • aga_sama Re: prosba - petycja 17.01.13, 13:04
                Pełna treść nowelizacji oraz uwagi do niej

www.wszystkojasne.waw.pl/projekt-nowelizacji-rozporzadzenia-o-pomocy-psychologiczno-pedagogicznej-wraz-z-naszymi-uwagami/
    • marika012 Re: prosba - petycja 17.01.13, 14:44
      Tez podpisałam ale w sumie nie bardzo wiem po co ;)
      Te zespoły, które teraz istnieją to FIKCJA!!!! Tony papierów (dokumentacja wzorowa) i ZERO działań z których dziecko miałoby jakiś pożytek.
      • firella2 Re: prosba - petycja 17.01.13, 15:02
        marika012 napisała:

Te zespoły, które teraz istnieją to FIKCJA!!!! Tony papierów (dokumentacja wzor
        > owa) i ZERO działań z których dziecko miałoby jakiś pożytek.

Tak, to niestety prawda ;(. Może nie wszędzie tak jest, ale wiekich złudzeń nie mam.
        • brolek Re: prosba - petycja 17.01.13, 15:32
          U nas tak nie jest - na spotkaniu zespołu wspólnie - rodzice, nauczyciele i specjaliści rozmawiamy o potrzebach dziecka. Jako rodzic też mam prawo się wypowiedzieć, a zespół powinien odnieść się do tej propozycji. Mam równiez prawo zaprosić na posiedzenie zespołu specjaliste z zewnątrz - w nowej wersji rozporządzenia rodzic już nie będzie czlonkiem zespołu (nie będzie zespołu) i te prawa stracimy, a teraz mamy szansą, by coś jednak wynegocjować.
      • yula Re: prosba - petycja 17.01.13, 15:43
        Jeżeli chociaż komuś gdzieś pomogło to już warto.
    • alcia555 Re: prosba - petycja 17.01.13, 17:45
      podpisałam,prześlę moim znajomym
    • backwoodsman Re: prosba - petycja 17.01.13, 20:18
      marika napisała:
      "Tez podpisałam ale w sumie nie bardzo wiem po co ;)
      Te zespoły, które teraz istnieją to FIKCJA!!!! "

Mariko, otóż sprawa rozbija się właśnie o dalsze istnienie tych zespołów. Nie wszędzie są one fikcją, a tam gdzie są jest to niestety winą rodziców, ponieważ póki istnienie tych zespołów wynika z obowiązującego prawa rodzice mają podstawę do nacisków na dyrekcję i powód do egzekwowania zapisów ustawy, tym samym nie dopuszczając do fikcji. Trzeba mieć świadomość, że najdoskonalsza ustawa niczego naszym dzieciom nie da, jeśli nie będziemy świadomi przysługujących nam praw i nie będziemy ich egzekwować od władz oświatowych. Jeśli wiesz o fikcji, czemu nie złożysz skargi w kuratorium, czemu to tolerujesz wyrażając jedynie swe zdanie na ten temat tu na forum, zamiast w pierwszym rzędzie w gabinecie dyrektora szkoły, której to dotyczy? To tyle tytułem twoich wątpliwości - podpisałam, ale po co nie wiem...
      • marika012 Re: prosba - petycja 17.01.13, 20:54
        W szkole syna na zespół nie zapraszano rodziców, ("jak to sobie pani wyobraża, mamy 100 dzieci z opiniami/orzeczeniami"-powiedziała mi dyrektorka, "ja sobie wyobrażać nie muszę, ustawodawca sobie wyobraził- odparłam i mimo to mnie olali) przełknęłam ten fakt bo szkoła zaplanowała synowi wszystkie zajęcia o jakie prosiłam (napisałam w podaniu). IPET dano do podpisu, naniosłam swoje uwagi i szkoła się ustosunkowała.
        Młody ma 3 rewalidacje, zajęcia korekcyjno-kompensacyjne, zajęcia z pedagogiem, zajęcia z logopedą. Wow...6 godzin!!! Ależ byłam happy.
        I co.... i wielkie g..... Na tych zajęciach nic się nie dzieje. Pedagog daje młodemu kolorowanki, logopeda (i vicedyrektor jednocześnie) daje kserówki z króciutkimi wierszykami do czytania lub nauki na pamięć i labirynty do rysowania (młody nie ma wady wymowy, logopeda miał z nim ćwiczyć dialogowanie) albo chodzi z panią po szkole, na rewalidacji odrabia matmę albo maluje farbami czy coś lepi z gliny (no tu choć jakiś pożytek dziecko ma bo lubi się babrać). Na korekcyjno-kompensacyjnych jest ich 3 dzieci i sobie rozmawiają albo kolorują. Strata czasu. A w dokumentacji wszystko cacy.
        Duże nadzieje wiązałam z nowym rozporządzeniem (a właściwie już starym bo za chwilę będzie nieaktualne) ale nie oszukujmy się nauczyciele maja to w d..., w ramach swoich obowiązków dostali mnóstwo pracy extra i praktycznie zero wiedzy i zero kasy.
        Na papiery musi im starczyć motywacji bo z tego będą rozliczani. Na porządne zajęcia wspierające dziecko, już chęci zbrakło. Ewaluacja będzie pięknie opisana, już to widzę!!!, papier wszystko przyjmie.
        Nie będę z tym nic robić. Nie widzę możliwości zmuszenia nauczycieli tzw. specjalistów (bo do przedmiotowych nie mam zastrzeżeń) żeby rzetelnie wykonywali swoją pracę.
    • nefret_ete Re: prosba - petycja 17.01.13, 21:59
      załatwione!
    • hankam Re: prosba - petycja 18.01.13, 11:21
      Podpisałam.
    • marika012 tak sobie myślę... 18.01.13, 13:23
      www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3883%3Apomoc-dla-ucznia-posiadajcego-orzeczenie-o-potrzebie-ksztacenia-specjalnego-nie-zmienia-si&catid=29%3Aministerstwo-pozostae-wydarzenia-edukacyjne&Itemid=53
      Przeczytałam i zespoły mają zostać tylko nie będą powoływane dla wszystkich jak jest do tej pory. A faktycznie doszło do absurdu: uczennica w ciąży-zespół, uczniowi zmarł tata-zespół, wagaruje-zespół, odnosi niepowodzenia szkolne z fizyki-zespół, itd. Tak oni wszyscy wsparcia potrzebują ale jak szkoła wypełni już te wszystkie dokumenty (zgłoszenie do dyrektora wniosku o potrzebie udzielenia pomocy, decyzja dyrektora, rozporządzenie powołujące zespół, harmonogram prac zespołów, informacja na piśmie do rodzica o posiedzeniu zespołu, KIPU, PDW, informacja o formach pomocy) to już ani czasu ani chęci na realne działania z dzieckiem nie ma.
      • brolek Re: tak sobie myślę... 18.01.13, 16:02
        Zespoły zostaną, ale zasad ich działania określonych nie będzie - jak ktoś chce, to polecam lekturę rozporządzeń. Zasad współpracy z rodzicami też nie - szkoła tylko bedzie mogła, nawiązać współpracę, nie będzie do tego zobligowana (sądzicie, że wiele szkół będzie z tego korzystało?). Jeśli nie dostaniesz decyzji o rodzaju, wymiarze i okresie wsparcia na piśmie, to jak się odwolasz od czegoś, co ktoś tylko Ci powiedział. Wbrew temu co twierdzi MEN, ta nowelizacja może bardzo negatywnie wpłynąć na pomoc dla naszych dzieci w szkole. To tylko mydlenie oczu - zespoły zostają, ale co z tego, jak tyle innych rzeczy znika?
        A my,jako rodzice już zupełnie nie będziemy mieli nic do powiedzenia.
    • czarna_ida Re: prosba - petycja 18.01.13, 21:16
      podpisalam wczoraj
    • madziulec Dziękujemy! 18.01.13, 21:32
      W imieniu własnym i osób zaangazowanych (szczególnie Olivii) bardzo dziekuję za każdy glos za petycją.
      Na kilkuu blogach widziałam też udostpępniony link do petycji - wielkie buziaki dla was za to, to bardzo dociera do ludzi ;)

mamy jeszcze 29 dni!!!
    • ania-pat1 Re: prosba - petycja 22.01.13, 07:48
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka