Dodaj do ulubionych

moje dziecko nie chce w nocy spac!

04.03.13, 12:32
spi zawsze do 1 -ej,gora 2-giej w nocy,zasypia zawsze o 19stej.... corka ma 6 lat.Nic nie pomaga,ani ziolka ano ashwaganda od lekarza.....w dzien tez nie odsypia.
Macie tez takie problemy?
Obserwuj wątek
    • niunia_mamunia Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 04.03.13, 13:11
      Oj tak! Z tymi dziećmi to czasem jest masakra. Mój młody też kilka razy zrobił mi taki maraton 2-3 tygodniowy, że budził się o 2 w nocy i był wyspany i wesolutki jak skowronek. U nas nic się nie sprawdziło oprócz przeczekania. W końcu wróciło do tzw. normy. Najważniejsze aby dziecko miało stały rytm dnia, czyli o tej samej porze kąpiel, kolacja, spanie... a przed snem wyciszenie. A budzi się z płaczem? Czy wesoła i wyspana? Bo jak z płaczem, to może wydarzyło się ostatnio coś, co przeżywa w nocy?
      Jeśli to dłużej jednak potrwa, to namawiam na wizytę u lekarza w kwestii zaburzenia snu.
      A tak na marginesie, to troszkę nie za wcześnie, aby 6-letnie dziecko szło o 19-tej spać? Może spróbuj ją przeciągnąć troszkę dłużej?
    • grubcia_bubcia Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 04.03.13, 14:14
      Nie wiążesz tego z chaletacją?
      • seniorita76 Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 04.03.13, 17:34
        raczej nie,bo moje dziecko zawsze nie spalo prawidlowo w nocy, w zasadzie od urodzenia...

dostalismy lek Naltrexone,nie wiem czy znacie ,czy stosowalyscie.

Moje dziecie chodzi spac o 19,ale jak pojdzie spac o 22 to tez zazwyczaj wstanie o drugiej w nocy:(
        • noa0 Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 03.10.14, 23:05
          W jak wysokiej dawce był stosowany naltrekson? Czy był robiony w aptece w niskiej dawce? Z góry dziękuję za odpowiedz.
    • mruwa9 Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 04.03.13, 22:32
      to klasyka w autyzmie.
      Melatoniny probowaliscie?
    • kas2009 Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 04.03.13, 22:42
      Mój zaczął spać rok temu. Nie wiem dlaczego, fakt byliśmy już w trakcie terapii, ale jakoś nie wydaje mi się żeby logopeda albo SI pomogli w tym. Teraz wykluczyliśmy każdy odpoczynek dzienny, bo on sprzyja niespaniu i jest bardzo dobrze. Oczywiście zdarzają się dni, kiedy budzi się o 2 lub 3 i już hula. Ale generalnie śpi do 5.
      Pamiętam jak nam lekarze mówili, że 8h na dobę snu dla noworodka to jest w normie i mam się nie martwić, a on przysypiał na rękach po karmieniu i na dłużej w nocy a my nie wiedzieliśmy ja się nazywamy. I tak przez 2,5 roku. Teraz wiem, że i tak mamy farta, że zaczął spać i to sam z siebie.
      • mikkoevi Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 05.03.13, 18:26
        a ile mala przebywa na powietrzu w ciagu dnia, czy ma dużo zabaw ruchowych ??? czy chodzicie na basen? u nas takie rzeczy bardzo pomagają mały pada o 21 i śpi do 7.30. Też sześciolatek...
        • seniorita76 Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 05.03.13, 19:20
          Melatonine probowalismy rok temu ale nic nie pomoglo.

Ruchu ma dziecko sporo,chodzimy nawet w zimie na kryte place zabaw,specjalisci nawet kaza mi bardziej go wyciszac wieczorem,ograniczyc hustanie,glosna muzyke,bajki - i tak robimy.
          • mikkoevi Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 06.03.13, 19:22
            Wieczorem to jak najbardziej wyciszenie;) u nas fajnie sie sprawdzila kołderka obciażeniowa przed snem... wiadomo kazde dziecko inne ale u nas 19.00 by nie przeszła ;))
            • seniorita76 Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 06.03.13, 19:58
              U nas wyglada to tak,ze nie trzeba dziecka usypiac,samo idzie do pokoju sie kladzie i zasypia twardym snem.Jak probuje przetrzymac,wybudzac to krzyk,pisk i awantura...
              • halogen75 Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 06.03.13, 21:24
                My mamy ostatnio gorszą fazę. Zasypianie dopiero o 2,3 w nocy. To już wolałam spanie do 3;)
    • ini.nka Re: moje dziecko nie chce w nocy spac! 07.03.13, 14:04
      może cięższa kołdra pomoże?
      • halogen75 Melatonina 07.03.13, 18:43
        Ja skorzystam z wątku i zapytam, bo interesuje mnie ta melatonina. Wiele osób pisze, że w ich przypadku pomogło, wiele też, że nie. Ja nie próbowałam ale może warto byłoby spróbować?
        Powiedzcie mi, ktoś ją Wam przepisywał? Ustalał dawkę? Czas zażywania? Pytam dlatego, że w ulotce widzę, by nie podawać dzieciom. Opowiedzcie o tym troszkę szerzej. Chciałabym poznać temat bliżej.
        • polaa27 Re: Melatonina 11.05.13, 22:05
          U nas tez problem ze spaniem w zasadzie od zawsze. Teraz w wieku 4,5 roku już jest dużo lepiej, budzi się w nocy, przychodzi do nas, ale przeważnie da sie go szybko uśpić. Wcześniej pobudki ok. 2-3 w nocy, nie spanie po 3-4 h, zasypianie nad ranem, problemy z wybudzeniem, potem marudny i nerwowy cały dzień (nie odsypiał).

U nas pomogło chyba parę rzeczy na raz, od dawna konsekwentnie przestrzeganych, a także polepszenie w sferze SI.

- kołderka obciążająca na całą noc, cięższa niż przewidują standardy
          - stały plan dnia, a szczególnie wieczoru
          - wyciszanie i stały rytuał zasypiania
          - kompletne zaciemnienie pokoju (rolety gumowe w oknie)
          - wywietrzony pokój, niska temperatura w nocy i przewiewna piżama
          - lekkostrawna kolacja
          - spanie zawsze w domu, w swoim pokoju i łóżku (oprócz wakacji), nawet jak oddajemy pod opiekę dziadkom, to dziadkowie przyjeżdżają do nas na noc
          - polepszyło się po tym jak przestał spać w ciągu dnia i jak trochę polepszyło się w serze SI
          • kuiad Re: Melatonina 06.10.14, 21:55
            czytam i czytam i mialam tak samo jak kas009. jak młody był mały to nie mial spania wcale. po butelce zasypial na 5-10 minut, po wiekszym placzu na 30 minut. ja po miesiacu bylam wykonczona psychicznie. teraz nawet polozony o 20 zasypia o 2 - 3 w nocy. on lezy w lozku i spiewa albo gada sam do siebie i czasem nawet sie smieje z tego co sam powie.... a wstaje do szkoly o 7 rano a bywaly lata ze wstawal do przedszkola o 6. w dzien nie dosypial. Miał tez taki okres chyba dwa lata że budzil sie z takim strasznym krzykiem w nocy jakby go obdzierali ze skóry i juz spac nie chcial.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka