Dodaj do ulubionych

Ten arytykuł mi się spodobał - branża IT

19.06.13, 11:30
Moje dziecko jest wysokofunkcjonującym aspim. Jako osoba niezwykle zafiksowana na temat pieniędzy i zarabiania, bez przerwy szuka pomysłów na swoją przyszłość. Mówi "muszę się ustawić". Wczoraj pokazałam dziecku ten artykuł: "Co zrobić z ludźmi chorymi na autyzm? Jak to co? Zatrudnić ich w IT!". Są w nim błędy merytoryczne, ale ogólnie bardzo pozytywny wpływ wywarło to na moje dziecko, które jest dobre z informatyki.
Sprawdzaliśmy te firmy z artykułu. Na razie wszystko dzieje się w USA, ale teraz szybko idee się przemieszczają. Dziecko się podbudowało. Cieszę się.
Obserwuj wątek
    • speedy_gonzo Re: Ten arytykuł mi się spodobał - branża IT 19.06.13, 15:13
      Sama fiksacja na punkcie kasy to troche malo, aby dostac prace w SAPie czy Microsofcie. Juz teraz pracuje w IT bardzo duzo "dziwakow", ale tych naprawde sensownych laczy raczej fiksacja na punkcie kodu binarnego niz stanu konta. Informatycy sa zazywyczaj specyficzni - dociekliwi i bystrzy, rzadko kiedy praktykujacy overconsumption. Rozbudz moze w potomku jakies pasje, jak bedzie w czyms naprawde dobry, to wygra. Kasa to przeciez tylko srodek do celu.
      NB Nie sadze, zeby kiedykolwiek zatrudniali w IT korporacjach kogos, tylko dlatego, ze jest na spectrum. To troche malo...
      • truffla333 Re: Ten arytykuł mi się spodobał - branża IT 19.06.13, 23:54
        :) czytaj ze zrozumieniem: "...jest dobre z informatyki.". Kasa to niezły motor działania. Nikt zdrowy na umyśle nie chce bowiem niczego za darmo robić. Dlaczego zakładać, że fiksacja na punkcie kasy, to coś "be". Ja to rozumiem, jako po prostu zdrowe podejście do tematu "jestem niepełnosprawny, ale chcę godnie żyć i jak ja to mam osiągnąć w przyszłości. No i do tego jestem dobry z informatyki". Na razie ma 12 lat. I nie sądzę, żeby ktoś go zatrudnił teraz. Ale artykuł daje mu nadzieję. O to chodzi głównie.
        • speedy_gonzo Re: Ten arytykuł mi się spodobał - branża IT 20.06.13, 08:35
          > :) czytaj ze zrozumieniem: "...jest dobre z informatyki.".
          Taaaa I jest dobry z informatyki wiec z otwartymi rekami przyjma go do SAPu. ha ha
          Tam przyjmuja wybitnych z mega umiejetnosciami.. Musi byc byc genialny a nie dobry.

> ego zakładać, że fiksacja na punkcie kasy, to coś "be"..
          Z tego co widze to nie fiksacja, tylko rodzinne podejscie do zycia.
          To wlasnie ten bezsensowny materializm, maxi konsumcjonizm i produkcja na potege przyczynia sie do potwornego zatrucia srodowiska naturalnego. Jako ze ty tez jestes czescia tego srodowiska to rozniez ciebie dotyczy i w jakis tam sposob wplywa na twoje potomstwo.
          • hankam Re: Ten arytykuł mi się spodobał - branża IT 20.06.13, 12:50
            Ale będąc dobrym też można pracowac.
            Moze niekoniecznie w SAPie, ale w wielu innych miejscach.

A do autorki wątku:
            mnóstwo osób pracuje nie dla pieniędzy, naprawdę. Ludzie mają różne motywacje.
        • kylafire Re: Ten arytykuł mi się spodobał - branża IT 20.06.13, 18:00
          truffla333 napisała:

> Nikt zdrowy na umyśle nie chce bowiem niczego za darmo robić.

Ja bardzo chętnie działam w ramach wolontariatu. Ale w sumie jestem HFA, więc może to właśnie "niezdrowy na umyśle"...

(Trochę żenada to zdanie.)

• speedy_gonzo Re: Ten arytykuł mi się spodobał - branża IT 20.06.13, 18:30
            Troche??????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • pinkdot Re: Ten arytykuł mi się spodobał - branża IT 22.06.13, 10:51
          Nikt zdrowy na umyśle nie chce bowiem niczego za darmo robić. Dlacz
          > ego zakładać, że fiksacja na punkcie kasy, to coś "be".

Ja zaczynałam swoją karierę od wolontariatu - pracowałam za darmo, bez tego w życiu nie udałoby mi się dojść tu gdzie jestem, zwłaszcza, że w kraju jest parę osób z Polski po tym samym kierunku studiów, które były "zdrowe na umyśle" i nie chciały pracować za darmo, nigdy też się nie przebiły by zaistnieć w branży. Pracuję dla przyjemności, niezła kasa jest efektem ubocznym. Nie chciałabym, żeby pieniądze były głównym motorem wyborów życiowych dla mojego dziecka.
    • backwoodsman Re:speedy_gonzo 21.06.13, 21:39
      speedy_gonzo czytając cię można by pomyśleć, że branża IT to jedynie SAP lub Microsoft...
      Niedawno czytałem dość obszerny artykuł o tym, że jedna z przodujących na niemieckim rynku firma IT będzie zatrudniać kilkaset osób z ASD ze względu na ich szczególną przydatność w tej branży. Wiem, wiem, powiesz że to nie SAP i nie Microsoft, eeech...
      I wcale nie trzeba być geniuszem, by w tej branży znaleźć dobrą i dobrze płatną pracę
      • speedy_gonzo Re:speedy_gonzo 21.06.13, 22:20
        Rynek IT bardzo dynamicznie ewaluuje. W PL jeszcze stosunkowo latwo dostac prace, jak sie w miare cos sensownego potrafi, ale juz w CH, UK, NO, DK, US (za lepsze pieniadze) z kazdym rokiem nawet ci najlepsi maja coraz wieksze problemy. Co bedzie za nastepne 10 lat ciezko powiedziec. Na razie idziemy na fali razem z Indiami, Chinami, Irlandia... Fajnie, ze duze koroporacje daja przyklad i chca punktowac osoby z autyzmem i mam nadzieje, ze nie o PR tu chodzi... Ale gerneralnie ich pojemnosc wcale nie jest tak duza, jak sie powszechnie mysli. Obecnie pierwsza prace dostac w corpo jest bardzo ciezko (Nie mam na mysli Comarchu i temu podobnych tworow). A male firmy zatrudniajace informatykow na umowy smieciowe nie sadze zeby bawily sie w jakies premiowanie osob z autyzmem..
        • truffla333 inne takie 22.06.13, 11:59
          Wy na serio oceniacie motywację 12-latka z ZA?
          • pinkdot Re: inne takie 22.06.13, 12:21
            Ja oceniam postawę jego mamy - dwunastoletniemu dziecku taka motywacja sama z siebie nie przyszłaby do głowy, jeżeli jednak w domu najważniejsze są pieniądze...
            • tateuszowa Re: inne takie 22.06.13, 21:05
              Ja tylko widzę cieszącą się matkę. Dzieci z ZA mają różne fixy. Jakby napisała, że dziecko lubi podglądać psy, to przyszłoby Ci do głowy, że w domu najważniejszy jest sex, bo samo z siebie dziecku nie przyszłoby do głowy? Bzdety wypisujesz Pinkdot.
              • triss21 Re: inne takie 23.06.13, 13:18
                A co jest złego w posiadaniu ambicji osiągnięcia czegoś w życiu? Zwłaszcza jak się ma problemy, albo ma się dziecko z problemami? A potem powstają wątki - nie mam kasy na terapię państwo powinno pomóc i to niby jest lepsze? Ja uważam, że jeżeli dziecko samo z siebie chce kiedyś ciężko pracować i mieć finansowe zabezpieczenie to należy się tylko cieszyć. To są zdrowe motywacje, niefajnie byłoby gdyby chciał zarabiać żeby mieć na "hulaszcze i próżniacze" życie.
                Taka postawa jest dominująca w USA i tam nikt nie robi z tego "halo", ale raczej w zdrowy sposób szuka motywacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka