12.09.13, 20:58
Witam . Jestem mama 18 miesiecznego chlopca, mieszkamy w UK. Podejrzewam u synka pewne cechy autystyczne ale poki diagnozy nie mamy , nie mam pewnosci czy to autyzm czy moze cos innego. W wielu watkach przewinelo sie o tym jak to w Polsce zle sie dzieje bo kolejki do specjalistow, pediatrzy nie douczeni ;-) , wmawiaja matkom histerie i wymyslanie problemu u dziecka......Moge pocieszyc ze w UK jest to samo.
Bylam juz na konsultacjach w osrodkach dla dzieci ( nie osrodkach dzieci ds autyzmu ) i uslyszalam ze synek jest wstydliwy, ze za malo czasu spedzam z dzieckiem ( mama full time), ze chlopcy pozniej sie rozwijaja, a raz jedna pani mi powiedziala ze brak kontaktu wzrokowego i braak reakcji na imie to norma rozwojowa dla chlopcow w tym wieku. Tak wiec czekamy az ktos nas pokieruje do specjalistow , mam juz badanie sluchu za soba , wiec jeden kroczek mniej , ale cos czuje ze jeszcze dlugo poczekamy bo kazdy mowi ze maly jest za maly.
Duzo jest tutaj mam z Uk?.
Obserwuj wątek
    • niestandardowa Re: Witam. 20.09.13, 21:44
      Pewnie nieduzo skoro nikt sie nie odzywa ;-)
      Sluchaj, maly jest dosc maly, ale wcale nie oznacza to, ze nie mozna mu jakos juz teraz pomoc. Sprobuj pogadac z pielegniarka srodowiskowa (znajdziesz ja w health clinic w swojej dzielnicy) moze bedzie mogla Ci podpowiedziec czy w okolicy funkcjonuja grupy wsparcia? Zakladam, ze znasz angielski, taka grupa mam moglaby pokierowac Cie a takze wiele Ci podpowiedziec. Trzymaj sie!
      • loorynka Re: Witam. 20.09.13, 22:16
        Hej. Dzieki ze sie odezwalas ;) . Chodze z synkiem na rozne play grupy do Centrum dziecka. Rozmawialam juz z wieloma Hv i wieloma GP i kazdy rozklada rece , bo maly jest za maly. Grupy wsparcia dla rodzicow autystow sa dla rodzicow ktorzy maja potwierdzenie choroby na papierze. Moj angielski rewelacyjny nie jest ale daje rade. Jak do tej pory mamy dobra HV , ktora kieruje nasza sprawa i dzieki niej mamy za soba badanie audiologiczne i w przyszlym tygodniu mamy terapelte od mowy ( gdzie sa poinformowani przez Hv o Obserwcji pod wzgledem atyzmu ) . Niestety Hv nic nie moze zrobic przed 24 mies dziecka aby nas skierowac na diagnostyke. Tutaj tylko GP. A GP w naszej przychodni to barany do ntej potegi.
        W nastepnym tygodniu wybieram sie znowu do przychodni tym razem biore ze soba skopiowane strony Nhs o autyzmie , moze ktos raczy to przestudiowac i przestana mi wmawiac ze dziecko jest ok bo patrzy na guziczki od bluzki pani doktor.
        Od 4 miesiecy probuje znalesc kogos kto mi pomoze i jak na razie widze ze tylko moge liczyc na pomoc swoja i internetu
        • niestandardowa Re: Witam. 21.09.13, 11:00
          No niestety, tak jest prawie wszedzie, ze trzeba liczyc tylko na siebie. Coz, skoro tak jest, to przez te pol roku mozesz tez duzo sama zrobic: obczytaj sie w zabawach terapeutycznych, duzo w internecie takich rzeczy mozna znalezc i sobie posciagac.
          A grupy wsparcia nie wszystkie sa dla tych z orzeczeniami, ja mialam na mysli takie nieformalne grupki mam, sama do takiej naleze, nikt sie o papiery nie pyta, spotykamy sie raz w miesiacu na kawie i bardzo sobie nawzajem pomagamy.
          Odbierz maila :-)
    • niestandardowa Re: Witam. 21.09.13, 11:05
      Poczta Ci nie dziala? Mail wrocil do mnie. Trudno. No to w taki sposob: wpisalam Cie na liste, zajrzyj tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/f,101128,NiEsTaNdArDoWe_DzIeCkO.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka