Dodaj do ulubionych

choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a autyzm

21.09.13, 11:31
witam. właściwie tyle co w tytule. synek 4 lata, trafiliśmy właśnie na oddział gastroenterologii z powodu zalegających mas kałowych w jelitach. masakra ogólnie rzecz ujmując i męczy się strasznie. jak oczyszczą będą prawdopodobnie robić biopsję (jelita). Celiakię mamy wykluczoną na 100%, (p-ciała i genetyka). Moja pytanie - czy jest Wam coś wiadome o związku między chorobami jelit (np chorobą Hirszpunga), zaparciami, a cechami autystycznymi?
Bo się nie znam, ale jak sobie tak myślę, że mu tam ciągle zalegają i krążą gdzieś te wszystkie bakterie z kału po organiźmie to może mieć to szkodliwy wpływ na mózg :| Tak okiem laika.
Wiecie coś? Może ktoś miał/ma podobny przypadek? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 21.09.13, 11:57
      do biopsji nie można wykluczyć celiakii. Ja jestem tego przykładem - przeciwciała ujemne, histopatologia wskazała celiakię.
    • agusia.24 Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 21.09.13, 13:44
      mój synek ma autyzm i też duże problemy z jelitami, ale moim zdaniem dzieci takie mają po prostu wrażliwsze jelita, skłonność do alergii pokarmowych, u mnie to też czynnik genetyczny na pewno, bo ja mam crohna :/
    • marychna31 Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 21.09.13, 14:54
      Mój syn- autyk nie mażadnych problemów z metabolizmem i w ogóle przewodem pokarmowym. Przebadałam go w tym kierunku na oddziale metabolicznym w szpitalu.

Znam wiele dzieci, których rodzice uważają, że ich dzieci mają problemy gastryczne powiązane z autyzmem i są na bardzo wykluczających dietach+standardowe problemy z wybiórcza dietą. Jak dla mnie problemy z wypróżnianiem u osób, które nie jedzą normalnie (bogaty, urozmaicony jadłospis bogaty w błonnik) a tylko łykają tony supelmentów, wydają się byc oczywiste.
      • pamika82 Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 21.09.13, 15:27
        Tylko, że my oprócz przeciwcial zrobiliśmy genetykę w kierunku celiakii, jest ujemna i dostaliśmy info że te dwa badania razem z prawdopodobieństwem 99% celiakię wykluczają. Synek nie jest na żadnej diecie, ale jest niejadkiem ogólnie. Ma wydęty brzuszek od zawsze i niskorosłość. Więc wszystko wskazuje na celiakię. Autyzm ma ale nie klasyczny, głęboki, raczej atypowy, PDD NOS czy coś w ten deseń. Jak się nie wie i nie przebywa z Nim długo to ciężko coś zauważyć. Intelekt niby w normie do wieku, PEP-R wyszedł fajnie. Choć na pierwszy rzut oka wygląda i zachowuje się jak typowy 3 latek (ma 4). Jakoś intuicyjnie wyczuwam, że to coś z wewnątrz właśnie i związanego z 'brzuszkiem' ale wróżką nie jestem. Chyba też uderzymy na oddział metabolizmu albo kurde czd bo dużo tych niewiadomych i już nie mam pomysłu jak to ugryźć. Jednocześnie jest w terapii oczywiście.
        • tijgertje Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 21.09.13, 16:08
          autyzm to autyzm, choroby jelit to choroby jelit. Jedno drugiego nie wywoluje, choc czesto ida w parze. Robiliscie testy oddechowe na nietolerancje laktozy? Moj mlody mial problemy z waga, nawet jak byl koszmarnie chudy, to mial wydety brzuch, choc celiakii nie ma. Nie zdawalismy sobie sprawy z problemu, bo ze wzgledu na zaburzenia sensoryczne mlody po prostu nie czul zgagi czy bolu. Zaczal narzekac, ze go "serce boli" po jakims czasie terapii SI, jak np poskakal na trampolinie. okazalo sie, ze winna jest wlasnie laktoza. Znosi niewielkie ilosci i nie za czesto, brzuch mu sie poprawil, tzn nie jest juz taki nadmuchany, ale ma baaardzo slabe miesnie brzucha, wiec zupelnie plaski tez nigdy nie jest, ale roznica jest naprawde wyrazna.
          • kamilka1979 Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 21.09.13, 18:00
            Witam
            Mój 7 letni synek od dwóch tygodni chodzi normalnie na kibelek i się wypróżnia. Przez ostatnie 4 lata była masakra.Nie było normalnych stolców tylko popuszczanie,standardowo majtki pobrudzone,brzuch wzdęty maksymalnie.Chodziliśmy po lekarzach,testowaliśmy wszystkie leki,diety...nie pomagało ,aż do teraz.Kiedy jeden mądry lekarz nakazał natychmiastową lewatywę i dopiero podanie leków.Niby banalne,ale pomogło!!!!!!!! Dlaczego przez tyle lat nikt tego nie zasugerował...Ja już nie wierzyłam,że moje dziecko kiedykolwiek normalnie zrobi kupę...Jestem mega szczęśliwa :)
          • pamika82 Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 21.09.13, 20:55
            Nietolerancja laktozy, właśnie, jeszcze to nam zostało. Gdzie można to zrobić?
            • aga_sama Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 22.09.13, 12:16
              Na każdym oddziale gastrologicznym i alergologicznym.
              Podaje się z tego co pamiętam roztwór laktozy do picia, a potem bada jej obecność w wydychanym powietrzu.
              • mamaalka78 Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 22.09.13, 12:55
                Mój syn (obecnie 9 lat) odkąd pamiętam miał problemy z wypróżnianiem. Popuszczanie, zaparcia, zaleganie kału z którym permanentnie trafialiśmy na ostry dyżur-kał zalega zawsze w miejscu, które sugeruje atak wyrostka. Do tego bardzo (!) silny refluks. W domu dieta bogatoresztkowa, dużo warzyw, owoców, kasz. Badałam zwieracze odbytu, bo wydawało mi się, że może dlatego nie trzyma-wszystko w normie. Badaliśmy go w kierunku candidy - jeden raz wynik wyszedł: średnio liczne. Wobec tego dieta. W kwietniu tego roku dostaliśmy się do gastroenterologa w Międzylesiu. Zalecił utrzymać dietę, duuuuużo pić ( to fakt, syn nie pił za dużo ) i podawać Forlax. Powiedział że trzeba ściągać do jelit wodę, co spowoduje rozluźnienie stolca i uregulowanie wypróżnień. Powiedział też, że jak uregulujemy wypróżnienia, to jest duża szansa, że ustąpi refluks. Od wizyty stosujemy się do zaleceń i faktycznie poprawa jest ogromna. Kolejna wizyta w październiku, dla mnie istotna, bo nie zadałam panu doktorowi ważnego pytania, a mianowicie, jak długo podawać forlax? Do końca życia? Czy jest szansa, że organizm w końcu sam to wyreguluje? Mam nadzieję, że dowiem się na wizycie jak to ma wyglądać na przyszłość.
                • gomado Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 22.09.13, 16:04
                  pamika82, nie tylko okiem laika, jak piszesz, ale i opisane w wielu publikacjach. Dr Wakefield badał powiązanie chorób jelit z autyzmem, dr Jaquelyn McCandless lecząca autystyczne dzieci opisała to w książce "Dzieci z głodującymi mózgami", dr. Natasha Campbell-Bride lecząca dietą "zespół psychologiczno-jelitowy GAPS", dr Bruce Fife "Stop Autism Now". Wiele masz na forum dzieci.org. Sama przez to przechodziłam, dziecko moje nie mogło spać, wiecznie czuło dyskomfort. Jak zaczęłam leczyć jelita- oczyszczanie z toksyn i dieta to od razu przełożyło się to na poprawę zachowania. Jak chcesz więcej info- pisz gomado@wp.pl
                  • agniesia1982 Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 22.09.13, 16:24
                    A jak leczylas jelita i oczyszczalas z toksyn?
                    • gomado Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 22.09.13, 17:43
                      na początku tradycyjnie, potem izopatia/homeopatia, biorezonans, medycyna naturalna
                      • gomado Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 22.09.13, 17:46
                        Ale jak czytam teraz właśnie książkę o diecie GAPS to w sumie samą dietą też można doprowadzić do wyleczenia jelit.
              • rosen.rot Re: choroby jelit, przew.pokarmowego,zaparcia a a 23.09.13, 10:12
                > Na każdym oddziale gastrologicznym i alergologicznym.

W Trójmieście w Szpitalu Wojewódzkim, w ramach jednodniowej hospitalizacji.

Synek miał skierowanie, ale to z powodu przewlekającej się biegunki (typowe dla nietolerancji laktozy, zaparcia raczej nie). Terminy nie były długie, ale przeszło mu zanim doczekaliśmy przyjęcia na to badanie :-)
                • tosia2012 do pamika82:) 25.09.13, 10:57
                  Ja mam nadzieje ze u was juz lepiej.

Mam do Ciebie pytanie z innej beczki, niestety tutaj bo nie mam aktywnego maila na tym forum.

Też mam facebooka o swoim synku:) założyłam bo chciałam zbierać 1% w tym roku. Uzupełniam wpisy, wszystko fajnie ale nie umiem dodać znajomych...Oczywiscie zaprosiłam znajomych z importowanych kontaktów z moich maili ale zaproszenia nie dochodzą (sprawdzałam u niektórych ludzi). Tak więc nie wiem jak dotrzeć do ludzi?
                  Jaki rodzaj konta Ty zakładałaś? Bo ja wybrałam opcję "Strona dobroczynnej organizacji non-profit lub społeczności".
                  Najgorsze ze nikt ze znajomych nie wie jak pomóc bo ludzie mają zwykle konta a nie takie....

Może ktoś jeszcze wie?
                  • pamika82 Re: do pamika82:) 26.09.13, 10:56
                    Hej. Lepiej, wyszlismy już ze szpitala bo 5 dniach. Dzień w dzień po 2 lewatywy, grzebanie w tyłku palcem, nakłucia, mały stawał się coraz bardziej autystyczny, na szczęście po powrocie do domu wrócił do nas. Dieta i leki na stałe. Taką ma budowę jelit, że ma i będzie miał skłonnośc do zaparć.

Odnośnie Twojego pytania - my tez mamy społeczność. Zaprosiłam znajomych, tych których uznałam, że warto ze swoich, będzie ich około 40, reszta osób jakoś systematycznie zaczęła się sama zbierać. Jeśli nie dochodzą do może w wiadomości wyślij linka z tekstem, że zapraszasz do polubienia? Ja jakoś nie miałam jazdy na zbieranie ludzi, może na początku bardziej, w każdym tygodniu przybywa po 2-3 osoby i jest to bardzo miłe. Zdaję sobie sprawę, że forma mojej strony nie każdemu musi odpowiadać, bo to raczej blog niż krótkie notki jak u Ojca Karmiącego np, a nie każdy ma ochotę czytać dłuższe teksty. Ale robię to głównie dla siebie, lepiej mi jak piszę, układam sobie wszystko w głowie, taka forma terapii. Myślę, że trzeba tu cierpliwości i tyle, nie mam żadnego systemu :) Pozdrawiam.
                    • tosia2012 Re: do pamika82:) 26.09.13, 12:45
                      Bardzo mi przykro ale dobrze ze juz lepiej. Wlasnie pomyslalam o diecie, jak czytalam ten watek. Moj mial problem ale w odwrotna strone....10 luźnych kup dziennie.Pomogla dieta bez cukru, mleka i glutenu. A Wy jaka macie diete?\
                      Co do facebooka, to jak Ty wysłalaś zaproszenia? Wchodzisz na dana osobe? Najlatwiej importować kontakty z maili i tak wysłać, tylko że u mnie to nie zadziałalo....Masakra taki prosty ten facebook a czlowiek się gubi:(
                      • tosia2012 Re: do pamika82:) 26.09.13, 13:09
                        I jeszcze jedno...:) Ja nie umiem inaczej zaprosić ludzi tylko idę do zbierz publicznośc i tam jedyna opcją jest wysłanie zaproszen przez maila. Co u mnie nie zadziałalo:( A Ty jak dokładnie zapraszasz ludzi do znajomych/ polubienia?
                        • pamika82 Re: do pamika82:) 26.09.13, 15:02
                          hmm. jak ja to robiłam. na więc jak jesteś na swojej stronie, jako administrator, to gdzieś w prawej kolumnie jest takie coś : [tyle i tyle] znajomych lubi [nazwa strony] a poniżej masz miniaturki i nazwiska swoich znajomych i obok przycisk "zaproś". masz coś takiego? generalnie loguję się do własnego konta i do swojej strony z tego samego adresu e-mail, może to ma znaczenie?

www.facebook.com/PopatrzNaMnieKacperku
                          • tosia2012 Re: do pamika82:) 26.09.13, 16:27
                            No ręce mi opadają bo ja takiego czegos nie mam. Zdaje sobie sprawę że tak to się robi w koncie osobistym, widziałam u znajomych ale w tym społecznościowym ja nie mam takiej opcji.

A masz tez osobisty facebook i do tego dołożyłaś ten spolecznosciowy?
                            Rozwiązanie jest na pewno oczywiste ale nie mam pojęcia dlaczego tak mam...
                            • pamika82 Re: do pamika82:) 26.09.13, 23:28
                              Jutro to rozgryzę i postaram się Ci pomóc :-)
                              • pamika82 Re: do pamika82:) 27.09.13, 11:47
                                witaj. więc wydaje mi się, że clue to założenie strony na ten sam adres e-mail co Twój osobisty facebook. wtedy proponuje zaproszenie Twoich prywatnych znajomych do polubienia strony. masz tak? jeśli nie nie wiem czy adres e-mail z którego zakładałaś stronę możesz teraz zmienić na ten sam, z którego logujesz się do prywatnego facebooka, żeby je połączyć. na Twoim miejscu zrobiłabym tak jak mówiłam, wysłała z prywatnego konta wiadomość do znajomych z linkiem zapraszającym do zapoznania się ze stroną o Twoim dziecku i ew polubienia jej.
                                • tosia2012 Re: do pamika82:) 28.09.13, 08:45
                                  Dziala! Masz racje, kluczem do sukcesu jest zalozenie najpierw zwyklego konta a potem spolecznosciowego. Ja chcialam miec tylko spolecznosciowe ale to jak widac nie ma sensu bo nikt o nim nie bedzie wiedzial. Niestety musialam tamta strone skasowac ale grunt ze dziala:) dziekuje za pomoc:)
                                  • pamika82 Re: do pamika82:) 30.09.13, 11:21
                                    Cieszę się, że mogłam pomóc :) Pozdrawiam. Powodzenia!
                                    • grzalka podnoszę i proszę o radę 24.11.13, 09:54
                                      Bo po raz drugi synowi zdarzyło się wypróżnić w czasie snu, nic nie czuł, obudził się dopiero po. Do tej pory nie było problemów ze stolcem, owszem, ma nocne nietrzymanie moczu (nie stale, są noce suche). Nie ma biegunki, nie jest chory, czuje się dobrze, nic go nie boli. Diety żadnej specjalnej nie stosujemy, syn je wybiórczo, ale je. Jest bardzo chudy od zawsze, 132 cm i 20 kg, napięcie mięśniowe obniżone, brzuch nie bywa wzdęty- zawsze plaski. Czy już mam panikować i zaczynać diagnostykę, czy potraktować to jak wypadek/przypadek?
                                      • helka_butelka Re: podnoszę i proszę o radę 24.11.13, 21:21
                                        Hej, ja bym zrobiła mu diagnostykę. Być może to jedynie "wypadek przy pracy", ale być może jakieś zaburzenia czucia głębokiego lub inne problemy - nie czuję się ekspertem. Niemniej lepiej prewencyjnie wybrać się bodajże do gastrologa lub przynajmniej porozmawiać z pediatrą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka