Dodaj do ulubionych

jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakowie?

25.09.13, 22:44
jakie zajecia maja Wasze dzieci z ZA? i czy wiecie gdzie w Krakowie mogę się straac o takie zajecia...mamy tylko logopedę i rewalidacje w szkole...SI poza szkola.chce się starac o biofeedback w szkole( jest za free).co jeszcze powinien mieć?od niedawna mamay diagnize
Obserwuj wątek
    • tratteolo Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 26.09.13, 22:00
      Ciężko powiedzieć co jeszcze, psychiatra powinien Ci podpowiedzieć, bo on widział i oceniał dziecko i wie, jakie są jego potrzeby. Nam poradzono TUS, a co do reszty "proszę poczytać w internecie i coś sobie wybrać" :/
      Generalnie poradnia na Zaciszu dysponuje różnymi programami i formami terapii, może tam spróbuj?
      Fajnie, że macie biofeedback w szkole-integracyjna czy "zwykła"?
    • marektatojakuba Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 26.09.13, 22:11
      Do której szkoły wysłałaś dziecko? Pytam, bo my w przyszłym roku musimy wysłać syna do pierwszej klasy (NT), a najdalej za 2 lata córkę (ASD) i zastanawiamy się nad wyborem szkoły, szczególnie, że nasz autuś całkiem dobrze funkcjonuje w normalnych warunkach (prywatne przedszkole).
      • kasia123m Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 26.09.13, 22:43
        jest w 1 klasie integracyjnej na zabiej 20.to zsi nr 148 chyba.Zacisze tak?no ciekawe co by powiedzieli..dwa razy nas diagnozowali i zawsze autyzm był wykluczony.Jutro jedziemy do jakiejś neuropsycolog z ujotu zajmującej się niby uszkodzeniami mózgu.skierowano nas do niej z prokocimia( w prokocimiu mamy SI).Lekarka prowadzaca chce koniecznie wiedzieć co jest mojemu dziecku bo diagnozę mamy niby naciagana.Jakos watpie żeby ta Pani dr z ujotu się wyznala no ale idziemy.Przez 4 lata mnikt nie umial powiedzieć czy jemy cos jest czy nie..Oprocz zaburzen Si nikt na 100proc nic nie powiedział.Psychiatra stwierdził ze cechya ma..integracja mu potrzebna to mu wpiszmy..i tak mamy diagnozę.Ale z tym zaciszem to dziekuje za podpowiedz.
        Biofedback jest w szkole..w tym roku ponoc jest tylu terapetow ze dużo wolnych miejsc jest na terapii.Potrzebuje tylko zalatwic pozwolenie od neurologa a do tego musze mu eeg zrobić wiec już pewnie w tym semestrze się niezalapiemy.ale od przyszłego...
        Mój syn jest nieco inny..potrafi np. kilka razy zadawać to samo pytanie..np wczoraj jadac do szkoły...z 10 razy Jakie mam dziś lekcje?Jest mega wrażliwy..nie umie się bronic zupełnie.bardzo uczuciowy..wczoraj na religi katechetka kazala narysować na kartce istote za która chciałby podziekowac Bogu.On narysowal swoja 6 miesieczna siostrę.Czesto mowi nam i jej ze ja kocha.staje w jej obronie.pociesza ja gdy placze.A z drugiej strony te pytania...Jak można 10 razy pytac o to samo.Z dziecmi poza szkola się bawi..w szkole jeszcze nie ma kolegi.Jechal na wycieczke z jakims...tzn siedzieli obok siebie..rozmawiali o roznych rzeczach ale on twierdzi ze to jeszcze nie jest jego kolega bo on nie wie jak tamten ma na imie.Dobra ale nie będę zanudzać.napisze może tylko dlaczego mój syn jest w klasie integracyjnej.Bo się szybko rozprasza,jest nadruchliwy i odzywa się czasami bez pytania.Bo trzeba podejść czasami i powtoezyc temat zadania bo polecenie skierowane do grupy do niego niedociera.jakby nieslyszal.Bo w malej grupie funkcjinuje jakos..na razie bardzo dobrze..a w klasie 30 osobowej by zginal.Tak to u nas wyglada
    • kasia123m Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 26.09.13, 22:46
      przepraszam musiałam doczytać co to TUS...a gdzie macie takie zajecia jeśli można spytac...to jest cos co na pewno by się nam przydalo.Z góry dziekuje za odpowiedz..
    • madix1 Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 28.09.13, 13:35
      Mój ośmiolatek ma dwie godz. rewalidacji indywidualnej, godz. z logopedą i godz. treningu umiejętności prospołecznych (tak to sobie nazwali) - to w szkole. Od półrocza ma być biofeedback i dogoterapia. Prywatnie - biofeedback, SI, a od października zaczynamy TUS ( w Agai).
      • kasia123m Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 28.09.13, 23:26
        Madix bardzo CI dziekuje.w pon tam zadzwonię.mieszkamy niedaleko to by było idealnie się dostać na zajecia tam.a placi się miesięcznie? 260zl?Lekarka u której byliśmy w piątek polecala tez kangura.dzwonialm tez na zacisze to zalecili mi reediagnoze bo oni dwa razy wykluczyli autyzm i jeśli gym chciała u nich to musze jeszcze raz mieć diagnozę.z tym ze lekarka neuropsycholog odrazdzala.mowila ze potrzebna mu terpaia ze zdrowymi dziecmi albo slabo zaburzonymi.Dlatego mowila o tym kangurze.SI zalatwie dalej w prokocimiu...biofedback będzie miał w szkole.dogoterpaia by nam się przydala bo syn się panicznie boi psów...ale finanswo kiepsko stoje i musze wybrać co najważniejsze.swiadczenia pielegnacyjngo nie dostaliśmy bo syn sam chodzi do wc i sam je.ale damy rade..byleby jemu to wszystko wyszlo na dobre.dziekuje jeszcze raz
        • madix1 Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 29.09.13, 08:54
          Kasiu, jeśli chodzi o Zacisze, to swego czasu, podczas diagnozowania, słyszeliśmy, że syn ma CZR. I że na pewno to nie ZA, bo... UWAGA... trzeba być inteligentnym. Jak dla mnie skandal - przecież zdarzają się dzieci z pogranicza. U znajomej dziewczynki (sześciolatka, ewidentny ZA) aktualnie twierdzą, że za wcześnie na diagnozę. Bez słów
          W Agai właśnie zamieszczono informacje nt. TUS i załamałam się, bo zajęcia mają być w piątki, a syn ma w tym dniu dodatkową godzinę w szkole i SI:(
          A tak w ogóle to mieszkamy niedaleko:)
          • tosia2012 Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 29.09.13, 09:51
            Madix- mieliscie juz cos w agai? Z kim macie ten tus? Ten osrodek wydaje sie byc drogi... Mieliscie tam jakies zajecia? Mozesz cos polecic?
            • madix1 Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 29.09.13, 10:04
              Tosiu, do Agai chodzi (na SI) córka znajomych. Są bardzo zadowoleni. My mieliśmy dopiero zacząć. Czy zaczniemy, nie wiem, dzień wyjątkowo nam nie pasuje. Nie wypalił TUS w naszej poradni w Wieliczce, bo zebrała się grupa 5-6 latków, więc szukałam czegoś w pobliżu. Znalazłam taki trening też w Rozwijance - będę dzwonić jutro.
              • tosia2012 Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 29.09.13, 10:10
                Madix- a nie wiesz z kim ta dziewczynka miala zajecia?
                Co do Tus to wiem ze byl kiedys w Pozytywce. Nie wiem jak teraz mozesz zobaczyc. W promitisie i w STER tez mieli. Tylko to wszystko zalezy czy sie im grupy uzbieraja. Daj znac co udalo Ci sie zalatwic.
                • madix1 Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 29.09.13, 15:34
                  Z Agnieszka Janiec, właścicielką.
                  O Pozytywce słyszałam, ale nikt nie polecał.
                  Generalnie chciałabym ustawić zajęcia po mojej stronie Wisły:)
                  Jak jadę na spotkania grupy wsparcia na Prądnik, to krew mnie zalewa. Powód - czas zmarnowany na drogę:) Ale jest tak fajnie, że i tak zawsze się pojawiam:)
                  • marektatojakuba Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 29.09.13, 19:26
                    Madix, a do której szkoły chodzi Twój syn?
                    • madix1 Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 01.10.13, 08:01
                      SP nr 4 w Wieliczce
                • madix1 Re: Tosia 2012 02.10.13, 17:25
                  Tosiu, zdecydowałam się na TUS w Rozwijance w Wieliczce. Zajęcia ruszają 14 października.
                  • tosia2012 Re: Tosia 2012 02.10.13, 18:20
                    To koniecznie daj znac jak bedzie:)
              • lofmitender Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 30.09.13, 09:51
                ja bardzo nie polecam agai, ale nie bede sie tutaj rozpisywac, traktowanie dzieci schematycznie, brak podejscia, jesli chetne do wspolpracy to ok jesli nie to zaczynaja sie pietrzyc schody ze strony p.agi.
                Brak zalecen do pracy w domu etc generalnie bardzo na NIE
                • kasia123m Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 03.10.13, 10:51
                  ale nie polecasz wlasnie TUs? czy SI?..co to znaczy wsazowki do pracy w domu z zajec tus?przeraszam ze może zadaje głupie pytania ale ciężko mi sobie wyobrazić takie zajecia.z tego co dzwoniłam to maja się bawic,,,wspólnie w grupie realizować jakies zadania...maja wzmacniac ich mocne strony czyli pewnie chwalić..zagmatwane to dla mnie..może mam zle wyobrażenie.Syn idzie jutr do agai pierwszy raz w zyciu na takie zajecia...
                  • lofmitender Re: jakie zajecia dla ZA i gdzie udezryc w krakow 04.10.13, 16:27
                    chodzilismy tam na si i logopedie i wg mnie te zajecia to byla porazka...pod wieloma wzgledami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka