Dodaj do ulubionych

szkoła specjalna

17.10.13, 14:09
Co prawda mamy jeszcze sporo czasu do tego etapu, ale jestem ciekawa jak wygląda nauka w takiej szkole. Może ktoś ma dziecko w takiej szkole i zaspokoi moją ciekawość. Interesuje mnie ilu osobowe są klasy, ile lekcji mają dzieci, jakie są przedmioty, jakie podręczniki, jaki program, co dzieci robią na lekcjach, jak wygląda opieka np. w kwestii obsługi w toalecie dziecka niesamodzielnego?
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: szkoła specjalna 17.10.13, 17:07
      moge zasspokoic twoja ciekawosc:). tylko ja pisze nie o klasie specjalnej dla autystow (bo tam podobno moze byc inaczej-nie wiem do konca jak to wyglada), ale o zwyklej klasie, mieszanej, w szkole specjalnej, gdzie sa tez dzieci w normie intelektualnej.
      1. klasy sa max 8 dzieci
      2. moj syn ma prawie codziennie po 8 godz dziennie-w tym rewalidacje, wpp, komunikowanie, logopede, psychologa, kola zainteresowan.
      3. przedmioty takie jak w zwyklej, normalnej szkole. tylko program jest dostosowany do mozliwosci dziecka i dzieci oczywiscie przerabiaja podstawe programowa.
      4. podrecznikow-bynajmniej u syna-nie ma. panie na wszystkich przedmiotach (oprocz religii) robia dla dzieci kserowki i to jest wklejane do zeszytu+ewentualnuie krotka notatka dyktowana.. i to jest wszystko co dziecko powinno umiec- przejrzyscie i zrozumiale opisane, prostym jezykiem.
      5. program jak pisalam nie odbiega od normalnej szkoly. mam porownanie, bo przenosilam syna w polowie roku szkolnego z integracji. dam przyklad czym sie rozni nauka: w integracji ucza mnozenia pod kreske na liczbach 21212x54789, a w specjalnej 21x45. doslownie! zachowana jest procedura dzialania, dziecko uczy sie mnozyc, ale na o wiele prostszych liczbach, przez co latwiej to zalapuje.
      6. na lekcji pani traktuje kadego indywidualnie-jeden dostaje 5 za kilka powiedzianych zdan, a inny za to samo 4. ale dzieci sa bardzo motywowane i chwalone. np pani z matematyki potrafi postawic na jednej lekcji np 10 plusow:). przewaznie na lekcji jest nauka, ale sa lekcje kiedy pani szybko przerobi temat i do konca lekcji dzieciaki graja w gry planszowe-przyjemne z pozytecznym:).
      7. co do opieki to sie nie wypowiem, bo nie wiem.
      • aniaidaniel monisia900 17.10.13, 18:37
        Ja mam syna w normie intelektualnej 5 latka. Z matematyki jest powyżej bo kocha liczyć. I się zastanawiam jaka szkoła. Trochę boję się integracji (przemocy rówieśniczej). Napisz czy Twój syn jest wysokofunkcjonujący? Dlaczego zrezygnowaliście z integracji. Zastanawiam się czy nie lepsza jest np. klasa z 4 autystów w normie niż ... integracja...
        • monisia900 Re: monisia900 17.10.13, 18:55
          tak, moj syn jest wysokofunkcjonujacy. i na dobra sprawe poradzilby sobie spokojnie w integracji, ale niestety nikt z nauczycieli nie pokwapil sie zajrzec do jego orzeczenia, nie mowiac juz o stosowaniu sie do zalecen z niego. poza tym dzieci sa wredne:(. syn byl wysmiewany, co poskutkowalo tym ze zamknal sie w sobie, w ogole nie chcial nigdzie jezdzic z klasa (teraz tylko wyczekuje kolejnej wycieczki). brrr, jak sobie przypomne te szkole, to az mnie strzesie z nerwow! wiesz, ja np nie chcialabym dac syna do klasy autystow, bo wydaje mi sie ze taka klasa nie ma mozliwosci jakby sie zgrac. kazde dziecko sobie rzepke skrobie:). w tym roku szkolnym u nas w miescie powstala klasa dla autystow i namawiali mnie usilnie zebym tam syna przeniosla, ale stanowczo odmowilam.
          • brolek Re: monisia900 17.10.13, 20:03
            Mój syn jest w klasie dla autystów. Dzieciaki sa bardzo zgrane i zżyte ze sobą. Uwielbiaja swoje towarzystwo. Cieszą sie bardzo kiedy spotykaja się też w innym miejscu, poza szkołą. Mój syn zaczął się rozwijac społecznie od czasu, kiedy trafił do tej klasy. Jest to dla niego rozwiązanie idealne. Syn jest w normie intelektualnej i wszystkie dzieci w jego klasie rownież. Wszystkie mają autyzm, nie ZA.
            • sabina211 Re: monisia900 17.10.13, 20:15
              Ale o jaką szkołę specjalną chodzi? Czy dziecko jest w normie, jaki ma stopień upośledzenia (jeśli ma)? Jak funkcjonuje społecznie? Ja mogę opowiedzieć o szkole, w której pracuję, czyli szkole dla autystów z upośledzeniem umiarkowanym i znacznym, ale nie wiem, czy Twoje dziecko do takiej może się kwalifikować. Jeśli tak, napisz.
              • monisia900 Re: monisia900 18.10.13, 09:36
                to moze kwestia przypadku przy doborze dzieci go grupy (klasy). syn chodzi na zajecia grupowe -poza szkola-i jest tam bodajze 5 czy 6 dzieci, ale przed zajeciami i po zajeciach kazde stoi samo. podobno na zajeciach bawia sie wspolnie-no ale zajeciami kieruje pani. ja wlasnie wzorujac sie na tym doswiadczeniu zrezygnowalam z klasy dla autystow.
                dodam, ze w obecnej klasie syna tez sa tylko dzieci w normie. syn tez jest w normie. i jest tylko jednym autysta.
                • brolek Re: monisia900 18.10.13, 10:20
                  Zgodnie z przepisami prawa oświatowego klasy specjalne tworzone są dla dzieci z jednym określonym typem niepełnosprawności. Jeśli Twój syn nie ma problemów ze słuchem, to nie powinien znaleźć się w tej klasie, a przynajmniej nie musieli go tam przyjąć. Dziecko z autyzmem w szkole specjalnej powinno uczyć się w klasie dla uczniów z autyzmem, lub jeśli ma również niepełnosprawność intelektualną, to też w klasie dla dzieci z odpowiednim stopniem uu. Może uczyć się również w klasie dla dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną. Może nie opowiadaj tutaj, że klasy dla dzieci z autyzmem są czymś złym dla dziecka ze spektrum, bo nie jest to prawda. Mam wiele doświadczeń, również spoza szkoły, ze nasze dzieci mogą fajnie w takich jednorodnych grupach funkcjonować i mogą też rozwijać się w nich społecznie. Klas takich jak klasa mojego syna jest w naszej szkole więcej i klasa ta nie jest żadnym wyjątkiem potwierdzającym regułę. Bardzo dużo zawdzięczamy faktowi, ze mój syn trafił do tej klasy - dzięki temu w końcu zaczął korzystać faktycznie z tego, ze chodzi do szkoły i zaczął robić duże postępy w wielu dziedzinach, w tym w sferze komunikacji i funkcjonowania społecznego.
                  • monisia900 Re: monisia900 18.10.13, 10:45
                    ale czemu na mnie naskakujesz?! napisalam tylko swoje zdanie i nie twierdze ze ty zle zrobilas dajac swoje dziecko do takiej a nie innej klasy.
                    • brolek Re: monisia900 18.10.13, 11:34
                      Nie naskakuję, tłumaczę, że nie musisz miec racji, i że może być inaczej niż zakładasz. Taką jednoznaczną oceną klas dla autystów możesz komuś zrobić krzywdę po prostu, bo nie bedzie szukał takiej formy edukacji dla swojego dziecka, a moze akurat temu dziecku tego potrzeba. Ja wiem i przekonałam sie na własnej skórze, że jest inaczej niż napisałaś.
                      • monisia900 Re: monisia900 18.10.13, 11:52
                        wiesz, kazdy moze miec inne doswiadczenia. ja, gdyby moj syn trafil do takiej klasy jak opisalam grupe, to bym sobie tego nigdy nie wybaczyla. i gdybym sie zasugerowala np twoim wpisem, ze klasa dla autystow to super wybor, to wiadomo jakie mialabym odczucia. dlatego forum sluzy do wymieniania opinii na rozne tematy i ja nie narzucam autorce watku absolutnie swojego zdania. zrobi jak bedzie uwazala. ja sie wypowiedzialam, zrobilas to i ty, a ze mamy inne zdanie... takie jest zycie.
                        • monisia900 Re: monisia900 18.10.13, 11:58
                          a czy mozesz mi jeszcze wytlumaczyc bo nie rozumiem, czemu moje dziecko nie powinno chodzic do tej szkoly co chodzi? w moim miescie sa co najmniej 4 szkoly specjalne, albo i 5 (w tym dwa SOSW) i kiedys orientowalam sie jak to wyglada w tamtych szkolach. otoz w zadnej nie bylo klas np tylko dla autystow, dla dzieci z zespolem downa czy inna choroba. nie znam sie na przepisach, ale moje dziecko ma tylko i wylacznie autyzm i do szkoly sie dostalo.
                          • brolek Re: monisia900 18.10.13, 12:46
                            Jak rozumiem jest to klasa dla uczniow z niedosłuchem. Powinni do niej chodzic wyłącznie uczniowie, którzy mają niedosłuch, lub niedosłuch sprzężony z inna niepełnosprawnością. Zespół Downa to choroba, nie rodzaj niepełnosprawności i uczniowie z Zespołem Downa nie sa kierowani do kształcenia specjalnego ze wzgledu na zespół Downa, a ze względu na niepełnosprawnośc intelektualną. Jesli mają ją w stopniu lekkim, to mogą chodzić do klasy dla dzieci z lekkim, jeśli w stopniu umiarkowanym lub znacznym, to też do odpowiedniej klasy, a jeśli sa w normie intelektualnej, co bardzo rzadko, ale jednak się zdarza, to wcale nie moga dostac orzeczenia, a co za tym idzie uczyc się w klasie specjalnej, chyba, ze mają jeszcze inny rodzaj niepełnosprawności, np. niedosłuch. Dzieci w normie tez nie moga uczyc się w klasach dla uczniów z lekkim, mimo, ze mają ta samą podstawe programowa. Zgodnie z prawem oświatowym uczniowie z autyzmem, ale bez niepełnosprawności intelektualnej moga uczyc się w klasie specjalnej, ale wyłącznie takiej dla uczniow z autyzmem. Twój syn dostał się do tej szkoły, ale nie powinien zostac przyjety do takiej klasy. Tworzone moga byc klasy dla uczniów: z niepełnosprawnością intelektualna w stopniu umiark. i znacznym, z niepeł. intelekt. w stopniu lekkim, niewidomych, niedowidzących, niesłyszących, niedosłyszących, z niepełnosprawnością ruchową, z autyzmem i z niepełnosprawnością sprzężoną. W klasach specjalnych nie powinny uczyć się dzieci z inna niepełnosprawnością niz ta, dla ktorych klasa została stworzona. Każda klasa specjalne jest tworzona dla dzieci z jedna określoną niepełnosprawnością. Dziecko ze sprzężeniem może uczyć się w klasie dla dzieci z jedną z tych niepełnosprawności jakie ma lub w klasie dla dzieci ze sprzężeniem, oczywiście podstawa zakwalifikowania do danej klasy jest tez odpowiedni poziom funkcjonowania intelektualnego.
                            • monisia900 Re: monisia900 18.10.13, 13:25
                              to ne jest klasa tylko dla dzieci z niedosluchem. w ogole szkola od kilkudziesieciu lat byla tylko dla gluchych i pokrewnych temu schorzeniu (afazja, niedosluch, problemy z mowa itp...). od krotkiego czasu przyjmuja autystow-w tamtym roku szkolnym w calym zespole osrodka bylo ich 3. w tym roku jest bodajze 8-ale to tylko zaslyszane od innych rodzicow informacje. z tego napewno 2 przeniesione z innej szkoly specjalnej w naszym miescie. napewno nie jest to nic nie zgodnego z przepisami, skoro jest tyle dzieciakow w szkole:)
                              • brolek Re: monisia900 18.10.13, 17:20
                                Monisia900 - nie zamierzam się z oba kłócić. Napisałam Ci jak jest, jakie są przepisy. Co robi szkoła, kogo przyjmują, to inna sprawa. Prawo nie przewiduje klas specjalnych wspólnych dla różnych niepełnosprawności. Zawsze jedna niepełnosprawność powinna być wspólna dla wszystkich uczniów, a poza tym oczywiście mogą być sprzężenia.
              • twins00 Re: monisia900 18.10.13, 18:27
                sabina211 napisała:

> Ale o jaką szkołę specjalną chodzi? Czy dziecko jest w normie, jaki ma stopień
                > upośledzenia (jeśli ma)? Jak funkcjonuje społecznie? Ja mogę opowiedzieć o szko
                > le, w której pracuję, czyli szkole dla autystów z upośledzeniem umiarkowanym i
                > znacznym, ale nie wiem, czy Twoje dziecko do takiej może się kwalifikować. Jeśl
                > i tak, napisz.
                Bardzo proszę, napisz o takiej szkole. Córka ma 5 lat, wg przeprowadzonych testów wychodzi autyzm głęboki. Mówi pojedyńcze wyrazy lub dwuwyrazowe zdania, ale tylko zapytana w prosty sposób i to nie zawsze, sama z siebie nie mówi. Skupiamy się na komunikacji PECS. Nie komunikuje głodu, pije sama, bo zawsze ma przy sobie butelkę z wodą, je sama niezdarnie łyżką, ale pokarmy wymagające gryzienia np. kanapki nie wchodzą w grę, tylko rozdrobnione papki. Niestety nadal ma pieluchę. Nie umie umyć sama rąk, założyć butów, podciągnać rajstop. Kontakt wzrokowy słaby. Słabo współpracuje, koncentracja leży. Jak na razie nie trzyma prawidłowo kredki. "Bawi się" sama, dzieci raczej nie zauważa, czasami obserwuje. Cały czas jest w ruchu, trudno jest ją na czymś skupić.
            • patrycja62-3 Re: monisia900 18.10.13, 12:37
              a czy orientujesz się czy w Waszej szkole jest klasa trzecia dla dzieci z ZA ?
              • patrycja62-3 Re: monisia900 18.10.13, 13:11
                to było pytanie do Brolka.
                • brolek Re: Patrycja. 18.10.13, 17:16
                  W naszej szkole jest klasa trzecia, ale jest w niej maksymalna liczba uczniow to znaczy 4. To nie jest typowa szkoła specjalna. To zwykła szkoła ogólnodostepna, w ktorej od 5 lat sa klasy integracyjne, a od 3 lat rownież specjalne dla uczniow z autyzmem. W tej chwili sa już 4 klasy dla autystow i jedna dla dzieci z uu.
      • edytkanytka Re: szkoła specjalna 03.01.14, 16:43
        monisia900 napisała:

> moge zasspokoic twoja ciekawosc:). tylko ja pisze nie o klasie specjalnej dla a
        > utystow
        > 1. klasy sa max 8 dzieci
        > 2. moj syn ma prawie codziennie po 8 godz dziennie-w tym rewalidacje, wpp,

Witaj Monia proszę cię o podanie informacji na temat przyjęcia do szkoły specjalnej. Obecnie toczę bój o przyjęcie córki z autyzmem niby w normie do placówki specjalnej blisko domu.
        Obecnie uczęszczała do placówki specjalnej oddalonej o 30 im od naszego miejsca zamieszkania. Obecnie jest w 2 klasie szkoły specjalnej. Nie potrafi pisać, rysować , kolorować, wykonywać czynności takich jak ubieranie butów, zapinanie zamka guzików od spodni. Jest bardzo wycofana społecznie a jednak mieści się na dolnej granicy normy. Poradźcie dziewczyny co robić , szkoła zasłania się wewnętrznymi przepisami o konieczności posiadania upośledzenia. Dziewczynka cierpi jeszcze na epilepsje. Z tej szkoły posiada terapeutki które same twierdzą , że ta szkoła da Zuzi możliwość rozwoju i lepszej terapii. Co robić jak walczyć z wiatrakami. Ręce już mi opadają a każde drzwi się zamykają.
        • marychna31 Re: szkoła specjalna 03.01.14, 18:05
          Jeśli jesteście przekonani, że taka szkoła będzie dla córki najlepsza to warto zrobić wszystko, żeby córka się w niej znalazła. Testy inteligencji to kwestia bardzo uznaniowa, raz wypda lepiej raz gorzej. Jeśli córka jest przy granicy to nie powinno być problemu. Idz do poradni, wytłumacz dokładnie dlaczego dziecku potrzebny jest taki a nie inny wynik testu i niech ten test powtórzą, a najlepiej niech powtarzają do skutku... PZECIEŻ DZIECKO I JEGO POTRZEBY SA NAJWAŻNIEJSZE.
          Powodzenia.
          • edytkanytka Re: szkoła specjalna 04.01.14, 10:37
            Dziękuje za odpisanie, poradnia test robiła jak Zuzia chodziła jeszcze do 6 latków do grupy integracyjnej. Mimo zgłaszanych gróźb że jest problem. Poradnia odmawia nam kolejnych badań popiera się tym że badanie jest ważne na etap edukacyjny 1-3. dosłownie mówia a co my możemy na przepisy. Placówka do której chcemy posłać Zuzie dysponuje bogata kadrą dokształcając się specjalistów. Zresztą 6 miesięcy terapii codziennej z nimi pokazało nam właśnie ile wnosi ta palcówka. W klasie są dzieci z upośledzeniem lekki. W klasie do której chodzi obecnie zuzia, wszystko jest razem lekkie, umiarkowane, znaczne. Dzieci sa niedopilnowane, nie maja nawet świetlicy , gdy kończą zajęcia siedzą czasem po 3 godziny na zimnym korytarzu . W orzeczeniu o kształceniu specjalnym ma napisane poziom intelektulany kształtuje się na granicy normy. Jednak mam wyniki skała słowna : Wiadmości obecnie 6 lat, arytmetyka obecnie 4 lata, powtarzanie cyfr również kształtuje się poziomie 6 lat. Jednak podobieństwa i słownik kształtują się na poziome 12 roku życia. Skla bezsłowna rozumienie obrazków 8 lat, kodowanie 8 lat, powtarzanie obrazków 12 wzory z klocków 8. Nie wiem co dalej robic. Czy tak trudno jest dziecko pomóc. Wychodzi na to że nie nadajemy się do żadnej szkoły. Integracyjny brak , w masowej wogule nie ma mowy. A w specjalnej blisko domu zasłaniają się orzeczeniem o lekkim stopniu niepełnosprawności.
            • edytkanytka Re: szkoła specjalna 04.01.14, 10:50
              Te wyniki testu robiłam teraz prywatnie. Tej skali która opisuje nie zauważyłam ze wpisałam do obok zerówki. Przepraszam za błąd Zuzia ma obecnie 9 lat.
            • monisia900 Re: szkoła specjalna 04.01.14, 15:24
              edytkanytka napisała:

> Dziękuje za odpisanie, poradnia test robiła jak Zuzia chodziła jeszcze do 6 lat
              > ków do grupy integracyjnej. Mimo zgłaszanych gróźb że jest problem. Poradnia od
              > mawia nam kolejnych badań popiera się tym że badanie jest ważne na etap edukacy
              > jny 1-3. dosłownie mówia a co my możemy na przepisy.

teraz jeszcze raz doczytalam i poradnia nie ma racji. badanie (domyslam sie ze chodzi o wechslera?) mozna robic juz w przypadku gdy zachodzi taka potrzeba juz po 1,5 roku od poprzedniego. a bezproblemowo i bez laski to po 2. poprostu-tak jak pisalam-idz prywatnie (chyba ze masz tyle nerwow zeby sie klocic z PP), zrob test i zanies wyniki do PP. no i dolacz tez wskazanie lekarza prowadzacego ze dziecko wymaga nauki w takiej szkole.
        • monisia900 Re: szkoła specjalna 04.01.14, 15:12
          edytkanytka napisała:

> monisia900 napisała:
          >
          > > moge zasspokoic twoja ciekawosc:). tylko ja pisze nie o klasie specjalnej
          > dla a
          > > utystow
          > > 1. klasy sa max 8 dzieci
          > > 2. moj syn ma prawie codziennie po 8 godz dziennie-w tym rewalidacje, wpp
          > ,
          >
          > Witaj Monia proszę cię o podanie informacji na temat przyjęcia do szkoły specja
          > lnej. Obecnie toczę bój o przyjęcie córki z autyzmem niby w normie do placówki
          > specjalnej blisko domu.
          > Obecnie uczęszczała do placówki specjalnej oddalonej o 30 im od naszego miejsca
          > zamieszkania. Obecnie jest w 2 klasie szkoły specjalnej. Nie potrafi pisać, ry
          > sować , kolorować, wykonywać czynności takich jak ubieranie butów, zapinanie za
          > mka guzików od spodni. Jest bardzo wycofana społecznie a jednak mieści się na d
          > olnej granicy normy. Poradźcie dziewczyny co robić , szkoła zasłania się wewnęt
          > rznymi przepisami o konieczności posiadania upośledzenia. Dziewczynka cierpi j
          > eszcze na epilepsje. Z tej szkoły posiada terapeutki które same twierdzą , że t
          > a szkoła da Zuzi możliwość rozwoju i lepszej terapii. Co robić jak walczyć z wi
          > atrakami. Ręce już mi opadają a każde drzwi się zamykają.

witaj
          znam ten problem z nieprzyjmowaniem dzieci bez uu do szkol specjalnych. sama to przerabialam bodajze ze 2-3 lata temu. objechalam wszystkie szkoly specj w miescie i zawsze slyszalam: dziecko musi miec uu chocby w stopniu lekkim. dzwonilam wtedy gdzie sie dalo i dowidywalam sie sie o to czy moga odmowic przyjecia-okazalo sie ze moga:(. kazda szkola ma wlasne przepisy. przez przypadek dowiedzialam sie o obecnej szkole syna-ona przyjmuje dzieci bez uu, ale za to tylko bodajze z 2 czy 3 chorobami. z tego co pamietam to: autyzm, zaburzenia sluchu i mowy albo uu.
          jedyne co ci moge doradzic, to pojsc (najlepiej prywatnie) do psychologa i zrobic test wechslera. no i powiedziec wprost ze chcesz zeby wyszlo uu w stopnu lekkim. a moze byc i tak, ze samo wyjdzie. bo z tego co zrozumialam poprzednie badanie bylo 3 lata temu? i nie jet prawda ze nie mozna zmienic orzeczenia w trakcie jego trwania-bo piszesz ze masz na okres do1-3 klasa. ja synowi zmienialam, bo musialam do nowej szkoly. w poprzednim orzeczeniu byla wymieniona jako szkola tylko integracyjna. a ja potrzebwalam wpisu: SOSW. przy zmianie orzeczenia dopilnuj wpisania szkoly specjalnej, anajlepiej to wszystkich mozliwych szkol. mam nadzieje ze nic nie pomylilam z tego co ty opisywalas:).
          • patrycja62-3 Re: szkoła specjalna 04.01.14, 16:00
            Ja wczoraj dzwonilam do swojej rejonowej specjalnej i myslalam, ze tez bedzie problem, bo syn jest w normie ,ma ZA. Ale bez uposledzenia tez przyjmuja i jest klasa dla dzieci w normie. Wiec nie wiem od czego to zalezy. Moze popros o statut szkoly i sprawdz czy koniecznie musi byc uposledzenie.
            • monisia900 Re: szkoła specjalna 04.01.14, 16:28
              patrycja62-3 napisała:

> Ja wczoraj dzwonilam do swojej rejonowej specjalnej i myslalam, ze tez bedzie p
              > roblem, bo syn jest w normie ,ma ZA. Ale bez uposledzenia tez przyjmuja i jest
              > klasa dla dzieci w normie. Wiec nie wiem od czego to zalezy. Moze popros o stat
              > ut szkoly i sprawdz czy koniecznie musi byc uposledzenie.

moze dodam tu jako ciekawostke, ze te szkoly ktore kilka lat temu wymagaly uu u dzieci, od tego roku szkolnego czy poprzedniego, juz go nie wymagaja. wrecz na sile szukaja uczniow wmawiajac rodzicom, ze jak tylko dziecko ma jakis delikatny problem, to juz tylko i wylacznie dla niego szkola specj.
              • edytkanytka Re: szkoła specjalna 04.01.14, 17:11
                Dziękuje dziewczyny za odpowiedź. Tak między nami to powiedzcie mi , czy w Wielkopolsce jest jakiś psycholog , który byłby skłonny prywatnie wystawić mi uu lekkie załóżmy dla dobra Zuzi. Na Boga kochanego musi nam ktoś pomóc. Oraz w poznaniu mam neurologa , czy to też było by brane pod uwagę takie zaświadczenie lekarskie?.
                • monisia900 Re: szkoła specjalna 05.01.14, 09:29
                  mysle ze neurolog tez moze wystawic. ja mialam zasw od neurologa do PP jak zalatwialam NU w integracji. pozniej do obecnej szkoly mialam juz od psychiatry-ale nie kazali mi wziac konkretnie od tego lekarza, tylko bylam akurat na wizycie i poprosilam.
            • blekitnalaguna123 Re: szkoła specjalna 04.01.14, 18:59
              patrycja62-3 napisała:

> Ja wczoraj dzwonilam do swojej rejonowej specjalnej i myslalam, ze tez bedzie p
              > roblem, bo syn jest w normie ,ma ZA. Ale bez uposledzenia tez przyjmuja i jest
              > klasa dla dzieci w normie. Wiec nie wiem od czego to zalezy. Moze popros o stat
              > ut szkoly i sprawdz czy koniecznie musi byc uposledzenie.

Jeśli jest to klasa dedykowana dla dzieci z autyzmem i/lub ZA, to logiczne, że przejmują do niej wszystkie dzieci z tą diagnozą, nie zależnie od upośledzenia lub jego braku, ale dzieci z innymi diagnozami nie mają prawa przyjąć do tej klasy.
              • edytkanytka Re: szkoła specjalna 04.01.14, 19:26
                W statusie szkoły nie mają określenie dla kogo jest szkoła. Dla dzieci z jakim schorzeniem , tylko szkoła specjalna. I upierają się ciągle o tym upośledzeniu.
                • blekitnalaguna123 Re: szkoła specjalna 04.01.14, 20:20
                  Poprzedni post był do patrycja62-3. Ogólnie szkoły specjalne nie mają specjalizacji. Chyba że tak jak monisia pisała w mieście jest podział i jedne przyjmują jedne niepełnosprawności a drugie jeszcze inne, nie miesza się różnych form niepełnosprawności, takie rozgraniczenie jest możliwe w dużych miastach. Przepisy jednak są po stronie szkoły, musi być uu, chyba że założą klasę dla dzieci z konkretną chorobą np. Zespołem Downa lub diagnozą. Pytanie, czy obecna szkoła jest specjalna czy integracyjna? Co masz wpisane w orzeczeniu o kształceniu specjalnym, jakie typy szkół? Czy szkoła, do której chcesz przenieść jest w Twojej gminie? Obie szkoły są w tej samej gminie?
                  • edytkanytka Re: szkoła specjalna 04.01.14, 21:58
                    Szkoła do której chce przenieść jest 500 metrów od mojego domu. A do której Zuzia jeździ w sąsiedniej gminie. Miała zalecone kształcenie specjalne w placówce integracyjnej , ale nie ma takiej szkoły nigdzie w pobliżu. Najbliższa 60 km od naszego miejsca zamieszkania. Ale z tego co ja się orientuje to nie trzeba się kierować wytycznymi poradni,i bo to rodzic podejmuje decyzje . Tak też było przy wyborze 1 placówki specjalnej , jednak odeszła wychowawczyni a nowa nie radzi sobie. Dlatego chce umieścić ja w nowej szkole ale stwarza ona problemy.
                    • blekitnalaguna123 Re: szkoła specjalna 04.01.14, 22:23
                      Czyli ta obecna jest nie w Waszej gminie i też jest szkołą specjalną. Na jakiej podstawie przyjęła córkę? Do jakiej klasy córka chodzi?
                      Jeśli szkoła docelowa jest w Waszej gminie, mój pomysł jest taki. Wypisać dziecko z dotychczasowej szkoły i pójść do gminy, żeby wskazała placówkę na terenie gminy, która przyjmie dziecko i zapewni realizację zaleceń z orzeczenia. Skoro nie ma w gminie szkoły integracyjnej i pewnie gmina nie pali się, by płacić za nauczyciela wspomagającego w klasie integracyjnej w szkole masowej, to powinni skierować Was do tej wybranej szkoły.
                      Czy w szkole docelowej nie ma klasy dla dzieci z autyzmem?
                      • edytkanytka Re: szkoła specjalna 05.01.14, 12:49
                        Dziękuję ci za podsuniętą propozycje. Z tego co wiem , w tej placówce specjalnej są dzieci z autyzmem tylko wszystkie z uu. W obencnej szkole specjalne były przyjmowane dzieci z autyzmem, oraz specjalnymi potrzebami edukacyjnymi.Tak jest dokładnie jak opisujesz integracyjnej szkoły , klasy brak a tylko 1 masowa i dokładnie nie kwapią się do pomocy . Mają w masowej szkole z tego co wiem dziecko ale z adhd , które w nauce dorównuje klasie i niestety jeśli coś słabiej opanowuje to w domu pracuje. A ja nie mam jak z córką pracować mimo że już tyle lat terapii np, jak nauczyć dziecko odejmować powyżej 10 nawet na konkretach skoro w żaden sposób nawet na terapii nie daje rady?.
                        • aga_sama Re: szkoła specjalna 06.01.14, 21:03
                          Edytko
                          1. kiedy robiłaś ostatnio badanie inteligencji? Te wyniki są aktualne?
                          2. Upośledzenie umysłowe - tego nie stwierdza psychiatra czy neurolog, tylko psycholog, który ma uprawnienia do wykonania testów.
                          3. Dziecko z tego co piszesz jest w dolnej granicy, ale jednak w normie intelektualnej, więc może uczyć się w klasie: masowej, integracyjnej, specjalnej dla dzieci z autyzmem, specjalnej dla dzieci przewlekle chorych (ze względu na epilepsję). Nie wiem, czy epilepsja razem z autyzmem dają sprzężenie? Musisz spojrzeć w orzeczenie o potrzebie kształcenia specj., z jakiego powodu je wydano. Jest napisane na 1.szej stronie.
                          4. za szkoły specjalne odpowiada nie gmina, ale powiat.
                          5. Czy szkoła, do której chodzi córka jest w Waszym powiecie?

Ja bym zrobiła tak: przeczytała dokładnie statuty obydwu szkół, bo placówka musi mieć dokładne zapisy, jakie dzieci przyjmuje i jakie klasy prowadzi. Jeżeli nie znajdziesz zapisów, że szkoła przyjmuje dzieci tylko z uu, to powinni córkę przyjąć. Tylko jest problem - musisz znaleźć przynajmniej jeszcze jedno dziecko z autyzmem w normie intelektualnej, bo klasa dla autystów może liczyć od 2 do 4 uczniów. Musimy być ich przynajmniej dwójka. Nie wiem na jakiej podstawie przyjęto córkę do obecnej szkoły, ale jeżeli epilepsja nie wchodzi w sprzężenie, to zgodnie z prawem ona w szkole specjalnej może uczęszczać tylko do klasy dla autystów.
                          Przekop statuty i szukaj drugiego autysty w normie, którego rodzice chcieliby takiej klasy. Jak będzie Was dwoje, to napiszcie pismo do powiatu, że zgodnie z ustawą o systemie oświaty wnioskujecie o zapewnienie Waszym dzieciom edukacji w klasie specjalnej dla dzieci z autyzmem. Powiat na mocy ustawy odpowiada za szkolnictwo specjalne.
                          • aga_sama Re: szkoła specjalna 07.01.14, 08:25
                            Ok, sprawdziłam. Córka może sie uczyć w klasie specjalnej dla autystow. Dzieci przewlekle chore (padaczka jest choroba przewlekła) mogą sie uczyć w klasach terapeutycznych, tworzonych przy ośrodkach leczniczych.
                            Padaczka nie jest powodem wydania orzeczenia. Jak dziecko jest w normie, to może sie uczyć w klasie specj. Dla autystow. Powinnaś znaleźć rodzicow drugiego dziecka i starajcie sie wspólnie o klasę specj. autystyczna w którejś ze szkół w powiecie.
    • twins00 Re: szkoła specjalna 18.10.13, 18:02
      Bardzo dziękuję za uzyskane informacje, do tej pory nie miałam kompletnie pojęcia jak dzieci są przyporządkowywane do klas.
    • brolek Re: szkoła specjalna 18.10.13, 18:21
      W szkole specjalnej dzieci jeśli sa w normie intelektualnej, lub z uu w stopniu lekkim, to realizują ta sama podstawe programowa, co wszędzie. Mają tez takie same przedmioty i ilość lekcji. W klasie dla uczniów z uu w stopniu umiarkowanych i znacznym dzieci realizuja inną podstawę programową, mają inne przedmioty i przewaznie nie maja typowych podręczników. Podręczniki wybiera nauczyciel spośrod wszystkich zatwierdzonych przez MEN dla danego etapu edukacyjnego, klasy czy przedmiotu, wiec moga byc bardzo rożne. W klasie specjalnej dla uczniow z autyzmem może uczyć sie od 2 do 4 uczniów, w klasie dla dzieci z uu w stopniu lekkim 14 - 16, z umiarkowanym 6 - 8, ze sprzężeniem tak jak z autyzmem. W klasie pracuje jeden nauczyciel - pedagog specjalny odpowiedniej specjalności w klasach specjalnych dla dzieci z uu, autyzmem, niełnosprawnością ruchową, sprzężeniami zatrudnia się w klasach 1-4 pomoc nauczyciela na etacie niepedagogicznym. W innych klasach też można, ale nie jest to juz obowiązkowe. To zwykle ta osoba pomaga dziecku niesamodzielnemu. W szkole specjalnej duzo uwagi poświeca się usamodzielnianiu uczniów właśnie.
      • patrycja62-3 Re: szkoła specjalna 20.10.13, 21:00
        czy w klasie autystycznej są również dzieci z ZA ?
        To zaburzenie jednak ze spektrum autyzmu ale nie wiem jak to jest.
        • brolek Re: szkoła specjalna 20.10.13, 21:42
          W klasie dla uczniów z autyzmem może uczyć sie każde dziecko z diagnozą ze spektrum autyzmu, więc również dziecko z ZA.
    • zakladka Re: szkoła specjalna 20.10.13, 21:35
      Mój syn / Autyzm atypowy i uu w stopniu lekkim, tak trochę naciągane bo n granicy normy totalny dyskalkulik/ wszystkie etapy edukacji poza 1 półroczem w pierwszej klasie odbył w szkole specjalnej. W klasie "normalne' -był jedynym facetem z autyzmem. Klasy liczyły od 12 do 18 osób / to już na końcu/
      Zalety: można tam być do 24 roku życia.
      Przedłużałam mu edukację trochę sztucznie, prosząc o "niezdanie" go w zawodowej szkole.
      W rezultacie skończył tam LO uzupełniające na podbudowie ZSZ. Facet z trudem dodaje do 20 :) ale za to wymiata z innych rzeczy.
      Program dostosowany do możliwości ucznia. Wszystkie uzupełniające zajęcia i reedukacje miał w szkole.
      Był etap, kiedy męczyła go odrobinę przewaga intelektualna nad kolegami wynikająca głownie z odmiennego doświadczenia życiowego z racji trybu życia naszej rodziny -ale
      za to oni znacznie lepiej od niego funkcjonowali społecznie i go ciągnęli tolerując dziwactwa i brak empatii.
      Nie wiem czy w ogóle nauczyłby się kupować sobie bułkę, gdyby nie fakt,
      że koledzy latali po fajki.
      Jedynym minusem było to, że to jedyna szkoła w powiecie, więc trafiają tam również
      dzieci, których u pośledzenie jest wynikiem zaniedbania społecznego, trudno liczyć na współpracę rodziców i czasami trzeba sprostać wyzwaniom wynikającym z tego faktu.
      Ja zaliczyłam dwa mandaty za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym- bardziej wyrobieni koledzy nawiali, moja ofiara została :) ale za to mam załatwioną lekcję wych. pt. korzystanie z napojów wyskokowych i młody tak skutecznie popróbował ,że nie sięga- co wcale takie łatwe do osiągnięcia nie jest, a mam podgląd na " normalne " dzieci znajomych.

Prze wiele lat widziałam wiele dzieci, które trafiając zmaltretowane z masówek do szkoły specjalnej rozkwitały.
      I nie spotkałam żadnej matki, która żałowałaby podjęcia decyzji o przeniesieniu.
      Jestem za szkołami specjalnymi gdy dziecko nie radzi sobie gdzie indziej.
      Intergracja to piękny zamiar, tylko, że nader często wymaga się integracji
      w jedną tylko stronę: to nam wolno łaskawie odskakiwać do normy, bylebyśmy nie przeszkadzali normalsom.
      • halogen75 Re: szkoła specjalna 14.01.14, 23:13
        Zakladka, dzięki za Twój wpis :) nie jestem jeszcze na etapie wyboru szkoły ale czuję się podbudowana już po samym przeczytaniu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka