Dodaj do ulubionych

Prezent dla nastolatka

20.11.13, 09:49
W związku z tym że, zbliżają się święta mam ogromny problem z pomysłem na prezent pod choinkę dla wnusi, trzynastolatki. Interesuje się kosmosem czyli planetami / teleskop ma /, nie lubi ciuchów, ubrania ją nie interesują tak jak i kosmetyki. Zaczyna czytać książki, myślałam o kupnie kompletu książek "Zmierzch" ale się boję bo jest troszkę za dziecinna. Mało ją ostatnio widuję, stała się bardzo samodzielna nie chce mojej pomocy i jest z tego bardzo dumna, tak z resztą jak ja.:) Mam świadomość tego że jest w okresie dojrzewania i jest to okres dużych zmian w psychice nastolatki + rzadki kontakt, powoduje że jestem w kropce. Bardzo proszę o pomoc / pomysły.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Prezent dla nastolatka 20.11.13, 10:05
      Kup to, co jej sie spodoba. Skoro lubi astronomie, jestem pewna, ze jakis fajny allbum z odjazdowymi zdjeciami w ksiegarni znajdziesz. Albo np model ukladu slonecznego. Albo film z Hubble. jesli jest taka realistka, to sagi "zmierzch" bym na pewno nie kupila. wampiry i wilkolaki? Raczej nie przejdzie, chyba, ze jako komedia.
      Mysle, ze jak najbardziej na miejscu jest rowniez zapytanie samej zainteresowanej, czy ma jakies zyczenia. Najprawdopodobniej nawet jak bedzie wiedziec, co dostanie, to i tak sie ucieszy. O, jakas kosmiczna posciel mozesz tez kupic, ale taka jak wydruk zdjecia, nie rysunkowe i dziecinne.
      • hankam Re: Prezent dla nastolatka 20.11.13, 13:43
        Tijger dobrze mówi.
        Jeszcze plakat na ścianę z jakąś mgławicą.
        A moze jakichś ciuch z galaktyką - trochę już moda przebrzmiała, ale jak ktoś lubi kosmos...
        Taką bluzę albo legginsy: alohafromdeer.com/galaxy-two.html
        blackmilkclothing.com/collections/leggings/products/galaxy-blue-leggings
    • violik Re: Prezent dla nastolatki 20.11.13, 15:12
      Zmierzch odradzam. To książka negatywnie oceniana i ja podpisuję się pod tymi negatywami.
      Jeśli ma 13 lat = 1 klasa gimnazjum, a jeszcze nie zna serii o polskich nastolatkach, gorąco polecam jej książki Rafała Kosika o Felixie, Necie i Nice. Polskie realia, polskie nastolatki, trochę niesamowitości i coś, co myślę, że jej się spodoba, czyli odrobina kosmosu w tych realiach. Bo to o mądrych nastolatkach i o ich uzdolnionych rodzicach. Książki z tej serii są nagradzane i powszechnie czytane przez nastolatki. Część pierwsza to "Felix, Net i Nika oraz Gang Niewidzialnych Ludzi" Link: sklep.powergraph.pl/produkt/1-felix-net-i-nika-oraz-gang-niewidzialnych-ludzi-1-w-serii.
      Jeśli chcesz jakiś album, to polecam przejrzenie pozycji wydawnictwa Arkady, które specjalizuje się w takich edycjach. Ja znalazłam na przykład taką pozycję: "Atlas nieba. Gwiazdy, planety, wszechświat." Link: merlin.pl/Atlas-nieba-Gwiazdy-planety-wszechswiat_praca-zbiorowa/browse/product/1,568157.html
      • 1952.r Re: Prezent dla nastolatki 20.11.13, 16:03
        Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Z tą książką to niewypał, tak też myślałam. Ciuchy jak pisałam niezbyt ją pociągają ale ? Czy w Warszawie takie znajdę ? Atlas i proponowane książki są warte uwagi, dziękuję, jednak faktycznie, zacznę od zapytania samej Zainteresowanej :) Bardzo dziękuję za pomoc i ukierunkowanie na odpowiedni tor. Babci 60+ jest coraz trudniej nadążyć za nastolatką. Miłego dnia.
        • hankam Re: Prezent dla nastolatki 20.11.13, 16:39
          Ciuchy Aloha kupuje się internetowo - chyba w ogóle nie mają sklepu, bywają na targach "modowych".
    • katja.asd Re: Prezent dla nastolatka 20.11.13, 17:20
      Możesz kupić komplet Star Treka, jeśli lubi takie rzeczy. Albo komiks o Łajce, który sama mam i polecam. Albo Lego-rakietę kosmiczną, jeśli lubi składać klocki.
      • pinkdot Re: Prezent dla nastolatka 21.11.13, 08:45
        Lego-rakietę kosmiczną

Mój syn zbulwersował się, że ktoś nazwał zestaw orbitera ze zbiornikiem paliwa i rakietami pomocniczymi, "rakietą kosmiczną";).
        • wanderratte Re: Prezent dla nastolatka 07.11.16, 22:56
          Jeśli Twoją wnuczkę interesuje nie tylko czysta astronomia, ale również kosmonautyka, możesz się zastanowić nad tą grą komputerową:

kerbalspaceprogram.com/en/?page_id=7

Ja nie grałum, ale znajomy (z oficjalną diagnozą ZA) grał i podobała mu się. Tu masz jego blogonotkę m.in. na ten temat:

wiatrowski.be/1269/wycieczka-na-czerwona-planete/

A z książek, to jeśli Twoja wnuczka nie czytała ani nie oglądała ekranizacji, polecam "Marsjanina". Ale to też jest bardziej o kosmonautyce niż o astronomii.
          • tijgertje Re: Prezent dla nastolatka 08.11.16, 06:19
            Wanderratte, to wątek sprzed 3 lat. Jakiś pacan odgrzebał, zeby wrzucić chamska reklamę.
    • gemmavera Re: Prezent dla nastolatka 20.11.13, 19:56
      Jeżeli lubi czytać i interesuje sie kosmosem, to polecam serię o Jerzym autorstwa Stephena Hawkinga:
      "Jerzy i poszukiwanie kosmicznego skarbu"
      "Jerzy i tajny klucz do Wszechświata"
      "Jerzy i Wielki Wybuch"

www.biblionetka.pl/search.aspx?searchType=book_catalog&searchPhrase=stephen+hawking+jerzy
      • hankam Re: Prezent dla nastolatka 20.11.13, 23:01
        Nie wiem, czy trzynastolatka już nie za duża na Jerzego.
        A może to: lubimyczytac.pl/ksiazka/93982/wszechswiat-jenny
        • pinkdot Re: Prezent dla nastolatka 21.11.13, 08:49
          Jezeli nie czytała, dlaczego nie? Ja przeczytałam książki o Jerzym z przyjemnością:).
        • truffla33 Re: Prezent dla nastolatka 21.11.13, 09:31
          Moja 12-latka Aspie przeczytała Jerzego jak miała 9 lat. Mi też się te książki podobały. Ale oceniam, że nie zachwycą 13-latki. Też stawiałabym na książki o Feliksie, Necie i Nice. Moje dziecko na mikołaja dostanie najnowszy tom i to jest jej wymarzony prezent.
          Polecenia godna pozycja to także PONADCZASOWY PRZEWODNIK PO GWIAZDOZBIORACH I UKŁADZIE SŁONECZNYM wydawnictwa Multico.
        • gemmavera Re: Prezent dla nastolatka 21.11.13, 09:58
          hankam napisała:

> Nie wiem, czy trzynastolatka już nie za duża na Jerzego.

Ale autorka wątku użyła sformułowania, że wnuczka "zaczyna czytać" - jeśli dopiero zaczyna, moim zdaniem na Jerzego pora będzie akurat. :) Poza tym, jak tu ktos napisał, nawet dorosły może mieć z Jerzego niezłą frajdę. :)

Felixa, Neta i Nike moja prawie trzynastolatka bardzo lubi, to fakt. Ale miało byc o kosmosie.
    • tata.po.30 Re: Prezent dla nastolatka 21.11.13, 00:09
      Hmm, teleskop już ma... Porządny, przynajmniej w miarę?
      • 1952.r Re: Prezent dla nastolatka 14.12.13, 12:59
        Hm, szczerze mówiąc nie wiem, wiem że dużo miejsca zajmuję. :)
    • rudab1979 Re: Prezent dla nastolatka 08.12.13, 22:02
      Ja na pewno mam jego pewną część mianowicie planuje synowi założyć konto junior w PKO BP. Niech się uczy oszczędzać a jak dostanie coś od rodzinki tj. kaskę to będzie mógł już wpłacić i zbierać sobie na coś.... Oszczędzanie ważna sprawa w dzisiejszych czasach.
      • 1952.r Re: Prezent dla nastolatka 14.12.13, 13:09
        Założenie konta to świetny pomysł, dziękuję. Pomyślę o tym na okazję jej urodzin.
        Pod choinkę kupiłam pierwszą /dla wprowadzenia/ i ostatnią część książki "Felix, Net i Nika". Zwróciłam uwagę ostatnio że, zainteresowania jej się zmieniają. Jestem bardzo ciekawa jak przyjmie tą książkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka