Dodaj do ulubionych

Zaburzenia snu:(

25.11.13, 15:45
Część naszych zaburzeń snu opisywałam już wcześniej: forum.gazeta.pl/forum/w,10034,145219136,145219136,Farmakologia_na_sen.html

Niestety, ale ciągle trwają i nawet się pogłębiają. W skrócie młody nie śpi tak na poważnie od jakiś 2 lat. Od roku zaburzenia snu sa tak duże, ze zaczęliśmy chodzić z tym do lekarzy (najpierw psychiatra, teraz neurolog).

Wykluczyliśmy/wyleczyliśmy: 3.migdał, pasożyty, grzyby, materac w łóżku, zaciemnienie okien i cisza w pokoju, odpowiednia temperatura, stały plan dnia, wyciszenie wieczorem, próby z różnym planem dnia - wiecej/mniej zajec stolikowych, wiecej/mniej zajec ruchowych, etc, etc, dieta lekkostrawna, bezmleczna, bezglutenowa, wszelkie produkty bio i eko, zęby skontrolowane, kołderka obciążająca w użyciu, etc.etc.

Zasypia ok. 21.30 ok.2-3 w nocy budzi się. Na godzine, dwie, trzy. Potem troche jeszcze odsypia, ale nie za dużo. Jak sie wybudzi to męczy się, bo nie moze zasnąć. Po dłuższym czasie płacze, albo zaczyna mieć jakieś śmiechawki, przy dużym zmęczeniu histerie, etc. W ciągu dnia jest umęczony, rozdrażniony, pobudzony. Koncentracja b.niska, nie robi zadań, które miał opanowane pół roku temu, wszystkie terapie leżą. Łatwo sie denerwuje, wpada w histerie z byle powodu, nie chce jeść, etc. Im dłużej nie śpi, im wiecej nocy pod rząd nie spi, tym problem narasta, nie jest niestety tak, ze się zmęczy i kolejną noc prześpi. Aktualnie nie przespał chyba od miesiąca ani jednej nocy.

Próbowaliśmy już melatoninę i rispolept. Melatonina nie działa, rispolept trochę działał, ale przy dawce, która działała na noc, były koszmarne skutki uboczne w ciągu dnia, więc to nie lek dla nas. Szukam rodziców dzieci, które miały podobne problemy ze snem. Piszcie proszę co u was pomogło, co było przyczyną, jak i gdzie leczyliście. Bo my już jesteśmy na skraju wyczerpania:(
Obserwuj wątek
    • rika1991 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 16:38
      Po przeczytaniu tego wątku przypomniało mi się, że w szpitalu, w którym cała moja rodzina leczy problemy laryngologiczne, działa "laboratorium snu". Jest to jakby odrębna interdyscyplinarna poradnia, która zajmuje się diagnostyką i leczeniem zaburzeń snu. Wiem, że pracują tam lekarze różnych specjalizacji (laryngolodzy, neurolodzy, pulmonolodzy) i że podczas diagnostyki wykonuje się badania różnych parametrów organizmu nocą. Leczone tam są również dzieci. Niestety, nie wiem, na ile skutecznie, ale placówka jako taka ma bardzo dobrą opinię, szczególnie laryngolodzy, u których leczę się od dziecka.

Nie wiem, czy mogę tu podawać jakieś szczegóły dotyczące kontaktu z instytucjami, więc na wszelki wypadek proszę Panią o adres mailowy, gdyby była Pani zainteresowana. Szpital znajduje się na Śląsku.
    • speedy_gonzo Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 16:56
      Budzenie miedzy 1-3 am moze wskazywac na przeciazona watrobe (ww dodatku te smiechawki tez na to wskazuja). Sprobuj malego wspomagac ostropestem (moze byc np. sylimarol). Po miesiacu powinno zaczac sie poprawiac.
      • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 18:48
        Rika dzięki za informację, tylko my jesteśmy z Warszawy:(

Speedy ale jakby coś sie działo z watrobą, to wyszłoby to chyba na jakiś badaniach z krwi? A zawsze wszytsko wychodziło ok. Poza tym młody jest na bardzo zdrowej diecie, bezmlecznej, bezglutenowej, je tylko produky bio, nic smazonego, bez słodyczy, etc.
        • speedy_gonzo Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 21:32
          Bylabym bardzo zdziwiona, gdyby to jednak nie byla u was watroba. Ja na bezmlecznej i bezglutenowej przez pol roku bardzo meczylam sie w nocy - wybudzalam sie czesto, w dzien mialam straszne ataki szalu, agresji, histerii, potrafilam plakac bez powodu. Wzmocnilam watrobe i wszystko jak reka odjal. W nocy spie jak niemowle i nie pamietam kiedy mnie cos ostatnio wkurzylo, do wszystkich sie szczerze :D
          Sprobuj (po konsultacji z lekarzem) ostropestu, dziala cuda. Tymbardziej, ze z histeria, agresja, smiechawkami rowniez macie problem.
      • drop.s18 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 18:57
        imid.med.pl/nauka/images/cmkp/cmkp-zaburzenia_snu.pdf
        • mamach4 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 19:11
          Ktos wyżej napisał WATROBA,u nas tez tak było,watroba jest juz w lepszym stanie,dziecko przesypia cala noc
          • drop.s18 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 19:15
            a jakie badania wątroby robiliście?, a jak eeg w czasie snu?
            w warszawie, imid na kasprzaka i chyba czd międzylesie.
            wrzuciłam link pracy pani dr z kasprzaka
            • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 19:21
              Ostatnie eeg jest sprzed 2,5 roku, jeszcze kiedy w miare spał. Jest prawidłowe. Teraz też oczywiscie mamy wskazania do zrobienia, ale jak na razie jest to niemożliwe. W obcym miejscu nie zaśnie na 100%. Myślę o eeg w domu, ale jak na razie zasypianie w domu, we własnym łóżeczku, w ciszy, ciemności, spokoju, z ze swoim rytuałem, etc. to co najmniej 1godzinna histeria lękowa z płaczem i uciekaniem z łóżka.
              • drop.s18 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 19:50
                to może rzeczywiście spróbuj się skontaktować z jakimś osrodkiem od zaburzeń snu. współczuje wam bardzo, bo ja jestem strasznym śpiochem i nie wiem ile bym tak pociągneła

www.sen-instytut.pl/kontakt.html
                a tak swoją drogą to mozesz spróbować z rapacholinem, nie zaszkodzi, a jak pomoże))))
                możesz w imidzie na neurologii spróbować się dowiedzieć, może podpowiedzą gdzie szukać, albo na litewskiej (neurologia i psychiatria), a jak z endokrynologią stoicie??
                • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 22:41
                  Chodzimy do neurologa z IMIDZ, endokrynologicznie jesteśmy pod kontrolą, aktualnie wszelkie hormony tarczycowe ok, mlody jest mamy i chudy, wiec w czeka nas badanie hormonu wzrostu, ale tarczyca ok.
    • mruwa9 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 21:09
      pisalam chyba w poprzednim watku: chyba nie ma sily.. My staramy sie zrobic wszystko,zeby nocne pobudki nie byly atrakcyjne. Pochowane jedzenie,powykrecane zarowki (nie da sie wlaczyc oswietlenia). Ma byc ciemno i nudno. I nic do roboty. Oprocz tego podzial nocnych dyzurow pomiedyz oboje rodzicow, jedna noc nalezy do mamy druga do taty, i tak na zmiane. To nie sprawi od razu, ze dziecko zacznie przesypiac noce, ale da kazdemu rodzicowi szanse na regeneracje sil i wyspanie sie. Przynajmnej co druga noc.
      • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 25.11.13, 22:37
        Mruwa, ale wiesz to nie jest tak, ze mlody budzi sie i chce sie bawic, wstawać czy robić cos innego. On nawet nie wstaje przez pierwsza godzinę. On chce spac, ale nie moze. Kreci sie, zmienia pozycje, przytulamy go, przykrywamy kolderka obciazajaca, zakladamy jeszcze taka opaskę samolotowa na oczy i próbujemy go uśpić. I widzę, ze on jest bardzo zmęczony i chce zasnąć, ale nie moze:(
        • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 27.11.13, 13:27
          Poola, ja z zaburzeniami snu u syna jestem już 4 lata. Bywa lepiej, gorzej, czasem totalnie źle. Nikt i nic w tej kwestii nie pomogło. Odpuściłam, przywykłam, przeorganizowałam, a długi czas poświęcony przeze mnie na szukanie pomocy, analizowanie dlaczego, wertowanie uważam obecnie za stracony.
          • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 27.11.13, 19:05
            Halogen, a ile Twój syn nie śpi w nocy i czy jakoś odsypia? Bo u nas doszło już do 4-5h niespania. Odsypia trochę rano, ale i tak jest niewyspany. Wszelkie dodatkowe zajecia musze odwoływać, bo na nie nie zdążamy. A w przedszkolu jest zmęczony i niewyspany.

Ogólnie to już nie jest tylko kwestia niespania i zmęczenia całej rodziny. ale także zahamowanie rozwoju. Młody jest tak zmeczony, ma tak niską koncentrację, ze na zajeciach nie robi rzeczy, które miał perfekcyjnie opanowane już pół roku temu:(((
            • mruwa9 Re: Zaburzenia snu:( 27.11.13, 21:34
              po twoim dziecku przynajmniej widac zmeczenie..Moje, po pobudce o np.2.30 , potrafi szalec reszte nocy i caly dzien. Wszyscy wokol padaja na twarz, a dziecko kwitnie i jest w swietnym humorze.
              Naprawde radze: ustalcie z partnerem nocne dyzury i nie zaswiecajcie w nocy lamp. Niech pozostanie w mieszkaniu ciemno.
              • tosia2012 Re: Zaburzenia snu:( 27.11.13, 22:48
                U nas problemy ze snem byly podobne. Maly szedl spac ok 21 i ok 1-2 pobutka. Probowal zasnac i srednio nie spal ok 4h, zasypial 6, 7 i spal do 11 a czasem i do 14 po poludniu... Teraz jest duzo lepiej chociaz czasem przytrafiaja sie dni kiedy sie obudzi, zazwyczaj trwa to 'tylko' ok 2h wiec da sie zniesc. Co nam pomoglo? Stosowalam na raz kilka rzeczy, czesc z nich ma sie na pewno nijak do spania ale je wymienie
                1. Dieta bm bg i absolutnie bez cukrowa a nawet bez ksylitowa :) sero slodkiego.
                2. Suplementy na watrobe
                3. Tran, wit d, wit c
                4. Wyregulowanie poziomu neuroprzekaznikow ktore mial albo grubo za wysokie albo za niskie m.in. dopaminy, serotoniny, glutaminy, gaba, hva
                5. Konsekwencja wychowawcza. Zawsze sie jak sie obudzi to idziemy do wc i ma isc spac. Nie wolno chodzic i sie bawic. Wiec czesto lezal przez 4h...
                6. Regularne wstawanie rano
                7. Wyleczenie, lub zaleczenie candidy poprzez diete i probiotyki

jak sobie cos jeszcze przypomne to napisze
              • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 11:50
                mruwa9 napisała:

> po twoim dziecku przynajmniej widac zmeczenie..Moje, po pobudce o np.2.30 , pot
                > rafi szalec reszte nocy i caly dzien. Wszyscy wokol padaja na twarz, a dziecko
                > kwitnie i jest w swietnym humorze.

O to, to właśnie ;)
            • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 11:43
              Polaa, różnie to wygląda i nigdy nie przewidzisz z góry jak będzie danej nocy, bo młody może w ciągu dnia mieć milion ruchu, które nazwijmy to "zmęczą go" i spowodują, że w nocy padnie, a bywa wręcz odwrotnie. U nas przechodziło to w różne etapy. Spanie w nocy po 4 godziny i odsypianie w południe, zupełne niespanie w nocy i zamiana dnia na noc, w skrajnych przypadkach niespanie nawet przez całą dobę. Ostatnio wygląda to tak, że zasypia bardzo późno, wstaje bardzo wcześnie i niczego nie odsypia. Bywa zmęczony i nie. Różnie.

Jeśli chodzi o zmęczenie rodziny, masz rację. Bywało, że wstawałam o 3 rano do pracy bez zmrużenia oka i padałam na przysłowiową gębę. Po pewnym czasie wykształcił się we mnie zupełnie naturalnie pewnie z racji sytuacji sen "pod kontrolą" (nie umiem tego nazwać). Młody leży, gada, nie śpi, kręci się, zapala światło, a ja przywykłam i drzemię w półśnie mimo to.
    • tratteolo Re: Zaburzenia snu:( 27.11.13, 22:44
      Tak po prawdzie, to nie bardzo wiem co Ci poradzić... U nas jest w sumie dość podobnie i mimo ponawianych prób stosowania "nowych ulepszonych metod" nie widać długofalowej poprawy.

W skrócie mówiąc - mój syn (lat 10) nie sypia. Od urodzenia ma problemy ze snem - a ja nie sypiam razem z nim :/ Pierwszą noc w całości przespał (i ja też...) gdy miał 4 lata. Zasypia z reguły najwcześniej koło 23ciej, choć zdarzało się i koło 2 nad ranem (w łóżku jest o 21szej) w nocy budzi się co 1,5 godziny. Nie zaśnie, gdy jest całkiem ciemno, więc musimy świecić w holu lub w łazience. Ciągle przeszkadza mu "za twardy materac" (wymieniony już 2 razy) oraz "gorąca poduszka". Choć bardzo próbuje, nie może zasnąć. W nocy ma koszmarne sny - stąd te wybudzenia. Rano - nieprzytomny, ciężko go zwlec z łóżka, budzi się chyba dopiero w szkole, zaś ja przy 3 kawie.

Próbowaliśmy chyba wszystkiego, ze stałych działań cały czas działamy wg wieczornego, bardzo konkretnego i rozbudowanego schematu (bez tego jest gorzej), ograniczamy też wszelki kontakt z ekranami typu monitor lub telefon na ok. 1,5 godz. przed snem.
      Najlepiej działa jednak przynajmniej godzina w ciągu dnia wystawienia na światło słoneczne (niekoniecznie bezpośrednie) i kontakt z zielenią. Nawet nie chodzi o to, żeby np. szalał na placu zabaw lub coś w tym stylu - wystarczy jak sobie siedzi spokojnie w ogrodzie i czyta. Po dniu z "dawką słońca i zieleni" zasypia szybciej a nocnych wybudzeń jest mniej, choć noce przespane w całości można chyba na palcach jednej ręki policzyć :/
      • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 00:01
        Ech, my prawie wszystko z tego co piszecie stosujemy:| Dietę, rytual dnia, codzienny ruch na świeżym powietrzu, ciemność calkowita, materac i pościel tez wymienialismy. Dostaje eye q, wit D, probiotyki, candidy nie ma, pasożytów tez nie.

Poza tym jak sie budzi to nie chce wstawać, bawic sie, etc. On chce spac, ale nie moze i bardzo sie meczy:(

Zastanawiam sie jeszcze nad ta wątrobą. Tylko jemu alat, aspat zawsze dobrze wychodzi w badaniach krwi. To tez moze byc cos nie tak? Tosia jakie dajesz suplementy na wątrobę? I to samemu mozna kupić w aptece, czy jednak trzeba z lekarzem skonsultować?
        • drop.s18 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 09:03
          to tylko 2 podstawowe enzymy wątrobowe. możecie jeszcze zrobić AP, bilirubinę wolna i związaną, GGTP. myśle ze jesteś na takim etapie że warto spróbować podreperować wątrobę, nie znam nikogo komu zaszkodziły by leki regenerujące wątrobę, ale skonsultuj się ze swoim lekarzem a propos dawki
        • tratteolo Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 09:33
          Skonsultuj się z lekarzem. Osobiście jestem przeciwna podawaniu suplementów bez konsultacji, bo nawet "ziołowe" czy "naturalne" nie oznacza w 100% bezpieczne.

Najpierw zastanów się co chciałabyś dziecku podać (suplementów bez receptowych jest sporo, popatrz w necie), a potem pójdź do lekarza i zapytaj jakie jeszcze badania wykonać i co ew. podawać i w jakiej dawce.
          • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 11:48
            > Najpierw zastanów się co chciałabyś dziecku podać (suplementów bez receptowych
            > jest sporo, popatrz w necie), a potem pójdź do lekarza i zapytaj jakie jeszcze
            > badania wykonać i co ew. podawać i w jakiej dawce.

Chyba odwrotnie jeśli już? Najpierw lekarz, potem leki.

Popatrz sobie sama w necie? Pomyśl co byś chciała podać? Co to jest? Zabawa- znajdź sam? No chyba sobie żartujesz.
            • tratteolo Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 13:28
              Absolutnie nie żartuję.
              Suplementów "na wątrobę" jest masa, często o takim samym składzie a różnych nazwach. Są i ziołowe i "sztuczne"-przeciętny pediatra nie ma szansy poznać ich wszystkich i na pytanie "co pan/i poleca" najprawdopodobniej lekarz nie udzieli konkretnej odpowiedzi. Warto poczytać ulotki konkretnych preparatów w necie i zadać lekarzowi, znającemu dziecko, konkretne pytanie "czy pana/i zdaniem preparat "..." mający taki to a taki skład może być zastosowany i w jakiej dawce u mojego dziecka"
              • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 14:07
                > Suplementów "na wątrobę" jest masa, często o takim samym składzie a różnych naz
                > wach. Są i ziołowe i "sztuczne"-przeciętny pediatra nie ma szansy poznać ich ws
                > zystkich

A pospolity, szary, zwykły człowiek ma, prawda? Proszę Cię, nie opowiadaj bzdur. Net to owszem kopalnia info ale często też sterta śmieci i wolna amerykanka we wrzucaniu co się da. Dobrze o tym wszyscy wiemy.
        • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 11:45
          polaa27 napisała:

> Ech, my prawie wszystko z tego co piszecie stosujemy:| Dietę, rytual dnia, codz
          > ienny ruch na świeżym powietrzu, ciemność calkowita, materac i pościel tez wymi
          > enialismy. Dostaje eye q, wit D, probiotyki, candidy nie ma, pasożytów tez nie.

Dokładnie. Ja również przerobiłam wsio co się tylko dało.

> Zastanawiam sie jeszcze nad ta wątrobą.

Nie sądzę.
          • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 11:54
            Dobrym rozwiązaniem też jest rada Mruwy. Dobrze jest ustalić z partnerem kto dziś śpi, a kto śpi jutro ;) Myśmy swego czasu też się podzielili i dzięki temu zawsze można było się jakoś do kupy pozbierać ;) Teraz jestem sama ale są dni przydzielone ojcu więc każde z nas może gdzieś tam odespać swoje.
            • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 12:09
              Halogen, tylko to juz nie chodzi tylko o nas. Młody od niespania i zmęczenia przestaje się rozwijać, w ciągu dnia jest zbyt zmęczony na terapie i jakiekolwiek zajęcia.
              • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 14:04
                Polaa, a może regres? A może jesień/zima, czyli pora roku, która w naszych autikach często powoduje niechęć, zmęczenie? Może jest przestymulowany i czas na odpoczynek od terapii? Może warto którąś zamienić na inną? Wyeliminować jeśli jest nadmiar, bo dzień jest krótszy?itp Może to niekoniecznie brak snu tak wpływa. Dzieciaki z autyzmem, porażeniem mózgowym, zespołem Downa, innymi zaburzeniami często krótko śpią i tyle im wystarcza. Tu kiedyś któraś mama dorosłego już autika pisała, że w nocy wszyscy śpią, a on nie. Siedzi i robi swoje. I też wypróbowała milion porad i nic. Niektórzy zatem już tak mają. Tego pewnie tak naprawdę na 100% nie wie nikt :)
                • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 15:30
                  Zaburzenia snu mamy od ponad 2 lat i Np. Jedno z nasilen bylo latem, podczas pieknej pogody i totalnego luzu (bez przedszkola, z ok. 1/4 terapii, reszta czasu luz i zabawy na świeżym powietrzu). Wiec to ani pora roku, ani ilosc terapii.

No i wiem ile godzin snu potrzebuje moje dziecko, żeby dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Na pewno jest to minimum 9. To nie jest tak, ze on spi mniej bo nie potrzebuje.
                  • tosia2012 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 16:12
                    Skoro Maly jest nie wyspany to znaczy ze jego organizm potrzebuje czegos. Nie wiemy na ile suplementacja watroby pomoze ale w ime zasady ze trzeba zrobic wszystko aby sie przekonac ja bym podala jakies suplementy. Nie dajmy sie zwariowac, nie musisz konsultowac z lekarzem. Wit c, tranu czy vibowitu nie konsultujesz tez. To sa male ilosci. Ja podaje sylvit 150. Dawalam przez chwile 2 dziennie teraz 1. Efekt jest po dluzszym czasie.
                    A synek jest pobudzonym dzieckiem? Bardziej ospalym, ma wahania nastrojow czy w miare normalnie? Oczywiscie w dniach kiedy w miare sie wyspi bo jak nie wyspany to wiadomo ze wtedy jest inny.
    • fik.sum.dyr Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 17:47
      a co robi jak nie śpi?

może te czynności są dla niego bardziej atrakcyjne niż spanie i czeka na nie cały dzień?

może być i tak że 'biologicznie' jest nocnym markiem i na to chyba ciężko coś zaradzić
      są ludzie którzy dopiero wieczorem są w stanie się skupić, pracować
      wieczorowe klasy, praca na III zmianę itp itd

hormnalnie u niego ok? bo może ma niedporodukcję melatoniny czy 'czegoś' innego ważnego co zakłóca rytm aktywność-wypoczynek-sen
      • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 28.11.13, 18:09
        Hormony tarczycy ok, melatoninę braliśmy i nie pomagała.

Jak nie śpi, to się meczy - tzn. próbóje zasnąć, wtula się, krtęci, jak już długo nie śpi to płacze, albo wpada w takie śmiechawki. Na pewno niespanie jest dla niego męczące i traumatyczne.

Ogólnie jest dzieckiem ruchliwym bardziej, choć jak jest wyspany i normalnie funkcjonuje ma nawet sporą koncentrację i jest w stanie wysiedzieć podczas prac stolikowych.
        • tosia2012 Re: Zaburzenia snu:( 02.12.13, 13:53
          Pola- wyslij mi Twoj mail to ci cos podesle. Tutaj mail mi nie dziala:(
          • drop.s18 Re: Zaburzenia snu:( 02.12.13, 17:28
            ja bym jednak poszukała psychiatry od zaburzeń snu, ostatnio w dzień dobry tvn była lekarka która całkiem sensownie gadała, może spróbuj ją namierzyć. znalazłam
            dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/niefarmakologiczne-sposoby-na-bezsennosc,106941.html
            • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 02.12.13, 17:56
              Dzięki.

Tosia mój mail to polaa27@gazeta.pl
              • joanka05 Re: Zaburzenia snu:( 02.12.13, 20:02
                suplementy jak najbardziej. U nas pomogły jeszcze przy szybszym zaśnięciu zwłaszcza teraz jak jest chłodniej - termofor przy brzuchu i poduszka elektryczna w nogach (w domu wcale nie jest zimno). A na dźwięki (wbrew pozorom cisza nigdy nie jest zupełna i dla dziecka z nadwrażliwością słuchową może być nawet męcząca) - generator dźwięków z włączonym szumem morza (można dobrać coś z szumów, dźwięków deszczu itd.) - zalecony przez audiologa. Może być włączony całą noc, jeśli sprawdzicie, że pomaga.
    • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 02.12.13, 20:00
      Nie wierzę i nigdy nie uwierzę, że podanie vibowitu wpłynęło u któregoś dziecka w sposób diametralny na poprawę snu. Zbyt długo żyję i za stara jestem, by w to uwierzyć.
      • drop.s18 Re: Zaburzenia snu:( 02.12.13, 20:09
        a może spróbujcie zatyczek do uszu)))) albo muzyki cichutko puszczonej
        • polaa27 Re: Zaburzenia snu:( 02.12.13, 23:22
          Muzyki próbowaliśmy, bo ogólnie lubi, ale do zasypiania nic nie pomaga.

Z termiforem i kocem elektrycznym to by sie ugotowalo mi dziecko:) on ewidentnie woli chlod, w nocy mamy 19 stopni i jak sie obudzi i sie kreci to potrafi sie spocić, co go jeszcze bardziej wkurza i rozbudza. W lato klimatyzacja musi byc wlaczana.

Z suplementów daje magnez z wit b6, probiotyki i eye q, ale nie zauwazylam jakiś spektakularnych efektow, jeśli chodzi o sen:/
          • halogen75 Re: Zaburzenia snu:( 04.12.13, 16:06
            Mogę Ci Polaa podesłać te szumy jak chcesz ale u mnie niczego nie zmieniły. Działały w miarę jak młody dużo mniejszy był. Zasypiał wtedy i spał przy szumie wodospadu.
            • tosia2012 Re: Zaburzenia snu:( 04.12.13, 16:57
              Pola wyslam maila mam nadzieje ze doszlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka