1.wetta
19.01.14, 17:33
Chcialabym podzielic sie z Wami moim problemem i prosic o probe spojrzenia na sprawe przez osoby bezposrednio niezaangazowane. Problem dotyczy oczywiscie mojego syna - lat 8,5 ZA.
Otoz, syn uczy sie w szkole dla dzieci niepelnosprawnych ruchowo, chociaz on nie ma w tym zakresie zadnych deficytow, ani niepelnosprawnosci, inteligencja powyzej sredniej. Zostal tam skierowany na podstawie decyzji Osrodka psychologiczno-pedagogicznego po naciskach przedszkola, ze syn wykazuje liczne deficyty w zakresie relacji spolecznych z innymi dziecmi. Trafil tam do ostatniej grupy przedszkolnej, jest tam do teraz - II klasa. Od poczatku edukacji duze problemy w relacjach z dziecmi, mimo ze klasa 6. osobowa, nie potrfi sie odnalezc, potrafi byc agresywny, w chwilach zdenerwowania, rzuca przedmiotami w dzieci, ogolnie ta szkola nie jest dla niego, nie ma zadnego programu terapii dla takich dzieci.
Zgloszony znowu do osrodka z prosba o znalezienie miejsca w szkole specjalnej dla dzieci z zaburzeniami spolecznymi. Odpowiedz ze szkoly - mamy 130 zgloszen na 56 miejsc. Zero mozliwosci przyjecia dziecka, nawet po wakacjach szansa wynosi zero.
Aktualna szkola mowi dosc - nie mozemy zapewnic warunkow do nauki ani synowi, ani innym dzieciom w klasie, nie mamy specjalistow do pracy z autystami.
I teraz: osrodek pp mowi - jest miejsce dla syna w osrodku terapeutycznym zamknietym ze szkola specjalna. Osrodek ten prowadzi program dla dzieci niedostosowanych spolecznie bez specjalnego ukierunkowania na autyzm. Problemem dla mnie jest tez system pracy - dziecko tam mieszka przez cala dobe - do domu przyjezdza w sobote rano, w niedziele wieczorem wraca.
Co robic, wyrazic zgode na skierowanie tam syna? Biorac pod uwage, ze szansa na szkole specjalna jest zadna, a w obecnej szkole nie moze sie dalej uczyc, bo stanowi zagrozenie dla innych, w domu go przeciez nie moge trzymac.
We wtorek mam spotkanie w tym osrodku wraz zdyrekcja obecnej szkoly i przedstawicielem pp. Bardzo ciezka decyzja przede mna.
Troche dlugo, ale staralam sie przedstawic obiektywnie w jakim punkcie jestesmy.