kasiamamawitka
07.03.14, 13:54
Dzień dobry.
Jesteśmy jeszcze w trakcie diagnozy, ale ze wskazaniem na autyzm. Synek ma teraz 2 lat i 8 miesięcy, słabo mówi, korzysta z pieluszki, wymaga pomocy przy jedzeniu, słabo nawiązuje kontakt z dziećmi, w ich towarzystwie raczej zamyka się w sobie, nie naśladuje ich. Od września planujemy posłać go do przedszkola, wcześniej myśleliśmy o państwowym integracyjnym (ze względu na wcześniactwo- 24tc, mc ur. 630g), ale teraz już nie wiemy...
Widziałam, że ten wątek był kilkakrotnie poruszany, ale albo są to wypowiedzi sprzed kilku lat, albo nie znalazłam w nich konkretów...
Rozumiem, że opinie są podzielone- jedni uważają, że najlepiej posłać dziecko do p.terapeutycznego gdzie zajmą się nim specjaliści od autyzmu inni że do integracyjnego, żeby obcowało ze zdrowymi dziećmi. Oba te poglądy do mnie przemawiają... i nie wiem na co się zdecydować...
Chciałam się zapytać bardziej doświadczonych rodziców:
- jak jest w tych przedszkolach terapeutycznych- czy dzieci nie zamykają się w sobie jeszcze bardziej, czy nie naśladują nieprawidłowych zachowań innych dzieci? wiem o 2 w Warszawie- Synapsis i Promitis, czy są godne polecenia? Jaki jest koszt takiego przedszkola (na stronach www nie podają)? Czy ciężko się do nich dostać?
- czy są jakieś przedszkola integracyjne w których pracują osoby znające się na autyzmie? Interesuje mnie głównie mokotów, wilanów? czy to nie jest tak, że dziecko które ma tendencję do izolowania się będzie pozostawione samo sobie?