Dodaj do ulubionych

Przedszkole Warszawa

07.03.14, 13:54
Dzień dobry.

Jesteśmy jeszcze w trakcie diagnozy, ale ze wskazaniem na autyzm. Synek ma teraz 2 lat i 8 miesięcy, słabo mówi, korzysta z pieluszki, wymaga pomocy przy jedzeniu, słabo nawiązuje kontakt z dziećmi, w ich towarzystwie raczej zamyka się w sobie, nie naśladuje ich. Od września planujemy posłać go do przedszkola, wcześniej myśleliśmy o państwowym integracyjnym (ze względu na wcześniactwo- 24tc, mc ur. 630g), ale teraz już nie wiemy...

Widziałam, że ten wątek był kilkakrotnie poruszany, ale albo są to wypowiedzi sprzed kilku lat, albo nie znalazłam w nich konkretów...

Rozumiem, że opinie są podzielone- jedni uważają, że najlepiej posłać dziecko do p.terapeutycznego gdzie zajmą się nim specjaliści od autyzmu inni że do integracyjnego, żeby obcowało ze zdrowymi dziećmi. Oba te poglądy do mnie przemawiają... i nie wiem na co się zdecydować...

Chciałam się zapytać bardziej doświadczonych rodziców:

- jak jest w tych przedszkolach terapeutycznych- czy dzieci nie zamykają się w sobie jeszcze bardziej, czy nie naśladują nieprawidłowych zachowań innych dzieci? wiem o 2 w Warszawie- Synapsis i Promitis, czy są godne polecenia? Jaki jest koszt takiego przedszkola (na stronach www nie podają)? Czy ciężko się do nich dostać?

- czy są jakieś przedszkola integracyjne w których pracują osoby znające się na autyzmie? Interesuje mnie głównie mokotów, wilanów? czy to nie jest tak, że dziecko które ma tendencję do izolowania się będzie pozostawione samo sobie?
Obserwuj wątek
    • tataautika Re: Przedszkole Warszawa 03.06.14, 10:15
      Uważam, że jeśli zdecydujesz sie wybrać przedszkole przedszkole masowe lub integracyjne zapytaj co robią, jaki maja pomysł na terapię, czy jest to konkretna metoda czy wszystkiego po trochu (eklektyczne podejście nie bardzo się sprawdza u naszych dzieci). Ja zacząłbym od przedszkola specjalnego czy terapeutycznego tam gdzie pracują rzeczywiście specjaliści. Znam jedno przedszkole w Warszawie integracyjne które rzeczywiście wie co robi. Zaczynają od pracy indywidualnej później wprowadzają dziecko do grupy. Robią to genialnie nie ukrywają tego co robią. To przedszkole jest na wolumen 3. drugą genialna placówką jest przedszkole specjalne w wawa międzylesie Helenów jak tam pojedziesz zakochasz się w tym miejscu. Czujesz sie tam jak na wakacjach albo w sanatorium. Dowiedziałem się o tym miejscu na forum gazety. To trochę daleko ode mnie ale pojechałem sprawdzić pogadać. pojechaliśmy z naszym Sławkiem mieliśmy wpaść na rekonesans na godzinkę bo "przecież dłużej nie wytrzyma" ;) spędziliśmy tam cały dzień. Nie chciał wsiąść do samochodu. Tam jest kosmos. przedszkole, szkoła podstawowa, gimnazium, liceum, nrzoz, internat, klub absolwenta i jeszcze kilka placówek (wszystkich nie pamiętam) tam dzieciak ma wszystko. Przedszkole prowadzi terapeuta cały skład pracuje behawioralnie. Pozwalają obejrzeć zajęcia grupowe i indywidualne. Próbuje załatwić dowozy Sławka. Może się uda choć sa bliższe naszemu miejscu zamieszkania placówki. W wakacje będziemy tam chodzić na przygotowanie i adaptacje. Może sie spotkamy gdybyś sie zdecydowała? trzymam za was kciuki. A i jeszcze coś. Dziecko autystyczne zdrowością się od zdrowych dzieci nie zarazi. To tak nie działa. Jeśli myślisz że w placówce w której nie ma programu spójnego dla autysty to on przebywając w grupie zdrowych rówieśników zdrowym się nie stanie. Po prostu nie czarujmy się tym.
    • majaaleksandra Re: Przedszkole Warszawa 03.06.14, 10:33
      Hej,, ja podobne dylematy miałam rok temu jak wybierałam przedszkole dla syna.
      U nas wszelkie prywatne odpadły od ręki z racji kosztów.
      Wilanów i mokotów to biała plama w kształceniu specjalnym.
      Najlepsze,najbliższe i najsłynniejsze państwowe to "kombinat" przy ul.Teligi.
      Integracyjne i specjalne w jednym budynku, na prawo integracja na lewo jednostki specjalne :P
      Ze specjalnych dla autyzmu jest jeszcze Nowolipie i (chyba) Mińska na PRadze.
      Jednak jeżeli myślisz o dowożeniu przez urząd to Teligi jako nam najbliższe.
      Mały chodzi już tam od września i jestem zachwycona. Grupy dopasowane do dzieci, 4/6/8/10 dzieciaczków, 4os to specjalistyczna pod autyzm. Ludzie cudowni, żywo zaangażowani w pracę i wykonujący 300% z poświęceniem czasu i środków prywatnych a sam dyrektor to najbardziej kontaktowy i otwarty urzędnik jakiego znam.

Co masz wpisane w orzeczeniu o kształceniu?
      Zwykle PPP piszę tam czy zaleca integrację czy oddziały specjalne.
      Nie wiem czy każde takie przedszkole ale w Specjalnym na Teligi w trakcie rekrutacji są spotkania ze specjalistami którzy poznają dziecko i kierują do najlepszej dla niego grupy. Wtedy zapadają decyzje czy wymaga ścisłego nadzoru i specjalnych warunków w grupie 4 os czy sobie świetnie radzi i da radę w 8-10.

Jakbyś chciała pogadać lub zapytać o cokolwiek wal jak w dym do mnie, przeszłam całą drogę i chęętnie służę radą. majaaleksandra05&gmail.com
    • emka_waw Re: Przedszkole Warszawa 03.06.14, 11:26
      My właśnie przechodzimy z przedszkola specjalnego do integracyjnego. Specjalne jest prowadzone przez naszą poradnię autyzmu (na Tarchominie) i jest niejako w pakiecie razem w opieką poradni, co kosztuje nas 120 zł na miesiąc. Zaczynaliśmy z dzieckiem niekontaktowym, biernym i nieintegrującym się. Po dwóch latach bardzo intensywnej pracy doszliśmy do punktu, w którym w przedszkolu specjalnym niewiele więcej już da się dla niego zrobić (w tej chwili jest jednym z najlepiej funkcjonujących dzieci w całym przedszkolu) i przechodzimy do przedszkola integracyjnego (też na Tarchominie), ale takiego, które ma doświadczenie z dziećmi autystycznymi - wbrew pozorom jest to ważne. Przedszkola integracyjne mają różne "specjalizacje" (ustawowo wszystkie są uniwersalne, ale to się w praktyce po prostu nie sprawdza). Jesteśmy już po dwóch wizytach zapoznawczych, w planie mamy udział w pikniku integracyjnym organizowanym przez nowe przedszkole.

Być może dla was najlepsze byłoby zaczęcie od przedszkola specjalnego, a po roku lub dwóch, w zależności od rozwoju terapii, przejście do grupy integracyjnej. Może warto spytać psychologa o opinię, co na tym etapie będzie dla was lepsze.
      • kasiamamawitka Re: Przedszkole Warszawa 03.06.14, 17:01
        Dziękuję.
        Zdecydowaliśmy się na przedszkole terapeutyczne fundacji Synapsis. Mam nadzieję, że to dobry wybór i podobnie jak Wam uda nam się, za jakiś czas, przenieść do placówki integracyjnej.
        Gratuluję postępów i pozdrawiam :)
        • elipsa.22 Re: Przedszkole Warszawa 03.06.14, 18:42
          Bardzo dobra decyzja. Najgorszą byłoby przedszkole integracyjne i łudzenie się, że w kontakcie z dziećmi zdrowymi, autystyczne dziecko zacznie je naśladować i się "uzdrowi" . My to przerabialiśmy i kosztowało nas to 1,5 roku straconego czasu....
          • wroclawskispleen Re: Przedszkole Warszawa 05.06.14, 13:51
            > Bardzo dobra decyzja. Najgorszą byłoby przedszkole integracyjne i łudzenie się,
            > że w kontakcie z dziećmi zdrowymi, autystyczne dziecko zacznie je naśladować i
            > się "uzdrowi" . My to przerabialiśmy i kosztowało nas to 1,5 roku straconego
            > czasu....

Mhm.. a nam akurat przeniesienie dziecka z przedszkol dla utystow do integracyjnego (gdzie tylko dziecko nasze i jeszcze jedno miały autyzm) bardzo pomogło. I tak, od razu dziecko ruszyło. obecnie mija rok i niemówice koszmrnie zaburzone dziecko zaczyna powoli mówić zdaniami, śpiewa przedszkolne piosenki, wybiera ubrania podobne do rowiesnikow, bawi sie zabawkami jak zdrowe dziecko i je jak zdrowe dziecko. Oczywiscie,ze ma jeszcze wiele problemow typowych dla spektrum, ale p tym, jak porzucilismy zajecia stolikowe typowe dla autystow i grupe tylko z autystami widze, ze zostawienia dziecka w grupie specjalnej to dopiero bylby stracony czas. Nie uogolnialabym zatem tak pochopnie,ze dla autysty integracja nie jest uzyteczna. To wszystko zalezy od dziecka.
            Pozdrawiam
            • as_mama Re: Przedszkole Warszawa 05.06.14, 17:49
              wroclawskispleen napisała:

> To wszystko zalezy od dziecka.

Dokładnie. Dziecko może mieć opóźnioną względem rówieśników mowę, ale np. ma dobrze rozwinięte naśladownictwo i będzie korzystać z kontaktów z innymi dziećmi. Terapeuta prowadzący dziecko powinien zasugerować jakie jest dla niego najlepsze przedszkole.
              • emka_waw Re: Przedszkole Warszawa 06.06.14, 11:01
                Dlatego też nasza psycholog prowadząca stwierdziła, że nie należy się zbytnio przywiązywać do szkół i przedszkoli naszych dzieci, bo tak do końca nigdy nie wiadomo, jak dziecko będzie sobie tam radzić.
                • jo-anna84 Re: Przedszkole Warszawa 17.10.14, 13:27
                  Z naszego doświadczenia wynika, że najlepiej zacząć od przedszkola terapeutycznego, gdzie najczęściej grupy są mniej liczne i jest stały dostęp do specjalistów oraz różnych form terapii, a z biegiem czasu (i postępów w funkcjonowaniu dziecka) przejść do przedszkola integracyjnego. Szczerze nie polecam stosowania terapii behawioralnej (aczkolwiek dla każdego dziecka lepsze jest co innego), która w naszym przypadku bardziej zaszkodziła niż pomogła - stosując wzmocnienia pozytywne po każdym pożądanym zachowaniu u naszego syna doszliśmy do takiego etapu, że problemem było korzystanie z toalety czy też jedzenie bez późniejszej "nagrody" w postaci żetonu. Taki system prowadzono w pierwszym jego przedszkolu Scolar. Ze względu na więcej kłopotów niż pożytku szukaliśmy przedszkola, które nie stosowałoby tej metody i przyznam szczerze, że było ciężko, ponieważ jednak to podejście jest najczęściej stosowane w terapii dzieci autystycznych, ale udało nam się znaleźć Promitis. Syn, po długich bojach, został "wyprowadzony" z gospodarki żetonowej i wzmocnień, co bardzo sobie chwalimy - ale to dzięki dobrym specjalistom. Niestety tu nasza przygoda również nie trwała długo, gdyż okazało się że często dochodzi do zmiany kadry, dobrzy terapeuci nie są doceniani a na ich miejsce zatrudniani są studenci (tańsi w utrzymaniu). Od tego roku (a to już nasz ostatni rok w przedszkolu, gdyż czeka nas szkoła i to z dużym prawdopodobieństwem integracyjna) syn chodzi do przedszkola "Guzik z Pętelką", terapeutów już znamy z poprzednich miejsc, ich podejście również nam odpowiada. Zobaczymy co będzie dalej. W każdym razie pamiętajmy, że jako rodzice mamy prawo wiedzieć co się dzieje z naszymi dziećmi i jakie metody są stosowane w ich terapii, bo od tego zależy decyzja czy dana placówka nam odpowiada czy też nie, a przecież dla naszych dzieci chcemy jak najlepiej. Powodzenia w poszukiwaniach!
                  • ameliawaw [...] 01.12.14, 10:15
                    Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                    • emka_waw Re: Przedszkole Warszawa 02.12.14, 09:41
                      > Jestem niezadowolona z terapii behawioralnej gdyż w przypadku mojego syna przyn
                      > iosła więcej szkód niż pożytku. W przedszkolu stosowano metody awersyjne tzn pr
                      > zytrzymywanie gdy syn nie chciał się rozebrać itp. Teraz ma nerwice, natręctwa
                      > i tiki. Co robić ?

Przestać nazywać tzw. "terapię" holdingu terapią behawioralną... Przytrzymywanie jest stosowane właśnie w "terapii" holdingu, którą moje terapeutki odsądziły od czci i wiary.
                      • ameliawaw [...] 10.12.14, 21:03
                        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                        • emka_waw Re: Przedszkole Warszawa 11.12.14, 10:34
                          Jedyne integracyjne znane mi z autopsji, to to, do którego teraz syn chodzi. Chodzi tam bardzo chętnie, robi postępy, ma dużo fajnych zajęć, SI, logopedę, psychologa. Robi to, co inne dzieci, jest nauczyciel wspomagający w grupie, który ma pieczę na dziećmi z orzeczeniami. Stricte określonej terapii nie stosują, przy każdym dziecku bazują na IPET, dobierając metody działania do konkretnego dziecka. Przedszkole państwowe na Tarchominie.

Poprzednio byliśmy 2 lata w specjalnym, bazującym w dużej mierze na terapii behawioralnej, ale również ze zindywidualizowanym podejściem do dziecka. I chyba tylko takie podejście jest skuteczne w terapii autyzmu.
            • klamag Re: Przedszkole Warszawa 18.10.14, 17:29
              Mój syn ma 4 lata i 8 miesięcy. Od września chodzi do przedszkola prywatnego, jest w grupie 16-stu dzieci - on autysta i 15 zdrowych.
              Na razie syn jest szczęśliwy że tam chodzi, wstaje sam rano, ubiera się sam i pędzi do auta. To samo jest w przedszkolu, dosłownie frunie do sali.
              Jeśli chodzi o syna to widzę dużo zmian, jest bardziej kontaktowy, uspokoił się, zaczyna brać udział w przedszkolu w zabawach (np. pociąg), gdy dzieci śpiewają próbuje ruszać buzią (na razie nie mówi nic). W domu też wyrwało mu się parę razy mama oraz inne sylaby.
              Widzę że jest szczęśliwy.
              Od stycznia otwierają u nas przedszkole terapeutyczne dla autystów, troszkę mnie kusi, ale gdy widzę że młody w tamtym przedszkolu jest ok, to sama nie wiem.
              • ameliawaw Re: Przedszkole Warszawa 01.12.14, 10:16
                Kamag,
                a które to przedszkole ? Czy integracyjne ?
                • klamag Re: Przedszkole Warszawa 10.12.14, 21:18
                  Jest to zwykłe przedszkole ale prywatne.
                  Mija kolejny miesiąc młodemu zapał nie mija, nadal bardzo lubi to swoje przedszkole. Tam fakt - trochę "przeszkadza", panie mają z nim więcej pracy, ale naprawdę widzę w nim zmiany na dobre. Coraz częściej wydaje dźwięki, sylabizuje po swojemu. W przedszkolu słucha bajek jak panie czytają. Nawet dzieci go akceptują, jedna dziewczynka chodzi za nim i głaska go po buzi :)
                  • ameliawaw Re: Przedszkole Warszawa 24.12.14, 20:02
                    W warszawie ?
                    • mama_indywidualisty Re: Przedszkole Warszawa 02.01.15, 21:29
                      Witam,
                      Jestem mamą pięciolatka, który chodzi do państwowego przedszkola w Warszawie. Niestety syn nie radził sobie z emocjami i nawiązywaniem kontaktów z dziećmi. Zgłosiliśmy się do poradni na konsultacje i usłyszeliśmy, że syn ma całościowe zaburzenia rozwoju i powinien chodzić do przedszkola integracyjnego. Chciałabym znaleźć takie przedszkole jak najszybciej, ale w połowie roku jest to bardzo trudne. O publicznym to raczej nie mogę marzyć, nawet od września. Jestem gotowa zapłacić za przedszkole prywatne, ale boję się, że trafie na naciągaczy, którym będzie zależało tylko na pieniądzach. Czy mogliby Państwo polecić mi jakieś placówki? Podobno diagnoza u pięciolatka, to bardzo późno i nie mogę czekać do września aż zwolni się gdzieś miejsce.
                      • aniabgd Re: Przedszkole Warszawa 19.01.15, 22:55
                        Możesz spróbować małe kajtki na ochocie, podobno mają jeszcze miejsca
                      • roxette58 Re: Przedszkole Warszawa 01.02.15, 15:41
                        Polecam Zespół Leczenia Środowiskowego dla Osób z Autyzmem PRO AUTISM (mają kontrakt z NFZ). We wrześniu uruchamiaja przedszkole terapeutyczne na Woli. tel. 602787584

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka