Dodaj do ulubionych

zaburzenia sprzężone

26.03.16, 20:58
Pytanie dotyczy tego z czym Wasze dzieci jeszcze się mierzą oprócz zaburzeń ze spektrum autyzmu?
A może dziecko początkowo dostało diagnozę ZA/CZR/autyzm a potem się okazało, że to jednak inne zaburzenia/choroba? Chodzi mi o schorzenia o podobnym obrazie a innej przyczynie z zakresu psychiatrii i neurologii.
Pytam, bo u mojego syna było wiadomo od początku, że spełnia kryteria ZA ale wykracza daleko poza nie. Teraz, gdy ma blisko 11 lat zaczynamy diagnozę niemal od początku,ponieważ dynamika i tempo niekorzystnych zmian zwiększyła się. I możliwości jest wiele.
Obserwuj wątek
    • 1.wetta Re: zaburzenia sprzężone 27.03.16, 09:12
      U nas, a raczej u mojego syna ( tez za chwile 11 lat) to jest ataksja o nieznanej przyczynie. We wczesnym dziecinstwie ta choroba dominowala i od tych objawow zaczela sie diagnostyka. Po krotkim czasie ZA wysunelo sie na pierwsze miejsce i nie daje sie zepchnac z podium.
    • katenig Re: zaburzenia sprzężone 27.03.16, 16:07
      U nas diagnoza pomiedzy ZA a zaburzenami lekowymi. Nadal trwa obserwacja.
    • rosen.rot Re: zaburzenia sprzężone 27.03.16, 23:19
      Autyzm+

1. Zespół aktywacji mastocytów
      2. Hipogammaglobulinemia IgM
      3. Migrena, podejrzenie kanałopatii neuronalnej

1+3 w połączeniu z trudnościami w komunikacji związanymi z autyzmem było przyczyną "trudnych zachowań" ocenionych pierwotnie jako współistniejące z ASD zaburzenia nastroju, jednak okazało się, że te zachowania mają podłoże chorobowe i można je leczyć, co poskutkowało ich ustąpieniem.

1.wetta mam pytanie, czy w związku z ataksją Twój syn miał jakieś badania genetyczne?
      • 1.wetta Re: zaburzenia sprzężone 28.03.16, 18:21
        rosen.rot napisała:
        >
        > 1.wetta mam pytanie, czy w związku z ataksją Twój syn miał jakieś badania genet
        >

Nie, tylko badanie MRI. Neurolog, ktora wowczas diagnozowala stwierdzila, ze nie ma sensu robic wiecej badan, poniewaz moja i meza rodzina jest zdrowa oraz inne nasze dzieci rowniez urodzily sie zdrowe bez jakichkolwiek objawow zarowno ze spektrum jak i neurologicznych.
        • rosen.rot Re: zaburzenia sprzężone 29.03.16, 00:52
          Dzięki za info. U nas też rodzeństwo i rodzice zdrowi, ale migrena u syna podejrzewana jest o tło genetyczne - nie dziedziczne. Innym zespołem, który zdarza się przy tym rodzaju zaburzenia genetycznego jest napadowa ataksja, dlatego ciekawa byłam, czy proponowano nam takie badanie. Nam neurolog proponował, ale poradni genetycznej nie stać.
          • 1.wetta Re: zaburzenia sprzężone 29.03.16, 09:15
            U nas tez chodzilo o koszty. Poza tym postanowilismy nie drazyc tematu, bo w tym wypadku tylko terapia mozna poprawic funkcjonowanie. Mial przez kilka lat tzw ergoterapie, teraz juz wlasciwie nic. Jakis wielkich postepow nie bylo, ale w zasadzie radzi sobie niezle, oprocz skutkow ubocznych w postaci tluczonej zastawy stolowej, kilka sztuk tygodniowo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka