Dodaj do ulubionych

3 latek a przedszkole

17.12.16, 13:21
Witajcie. Jestem mamą 3,5 latka z lekkim autyzmem (największy deficyt -brak mowy) uczeszczajacego od września do prywatnego przedszkola integracyjnego. Posiadamy orzeczenie o Wwr, oraz o kształceniu specjalnym. Dziecko do chwili obecnej pieluchowane. Moim problemem (a może to tylko mi się tak wydaje) jest podejście nauczyciela do dziecka. Syn komunikuje się za pomocą obrazków pecs -nie jest to wykorzystywane, bo podobno świetnie pokazuje palcem co chce, brak jakichkolwiek prób treningu czystości itp Młody nie je nic z posiłków, bo podobno nie chce, w domu od razu upomina się o jedzenie. Odbieram go bezpośrednio po obiedzie, a już pod drzwiami w trakcie posiłku słyszę tylko jego płacz.
Czy waszym zdaniem przedszkole dobrze się wywiązuje ze swojej pracy? Dodam że jest jedynym niepełnosprawnym dzieckiem w 25 osobowej grupie. Myślę nad zabraniem go stamtąd i od września sposobem puścić do państwowego przedszkola integracyjnego.Jakie jest wasze zdanie? Za heity z góry podziękuję :-)
Obserwuj wątek
    • magda19877 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 13:57
      Jeżeli chodzi o jedzenie to mój też w przedszkolu nie je no chyba ze pani usiądzie nad nim i go przypilnuje. Zdarza się to rzadko bo są tez inne dzieci wiec od razu po powrocie do domu daje mu jesc. Ale czesto i tak musze nad nim stac i mu powtarAc ze ma jesc. Jak jest z jedzeniem w domu? Syn sam je czy go karmisz? Może tu jest problem? Jeżeli chodzi o pieluchy to u nas w przedszkolu jest jedno dziecko które nosi pieluchy i myślę że to jest bardziej zadanie dla rodziców zżeby się tym zająć. Wiem ze nie jest łatwo ale trzeba być konsekwentnym. My podchodzili do tego kilka razy ale ostatnim razem jak syn zobaczył ze nie odpuszczę od razu załapał wiec nie odpuszcza mu w domu i próbuj do skutku. Może spróbujz jjakąś nagroda?
      • magda19877 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 14:06
        Nie wiem czy przedszkola zajmują się odpieluchowaniem, wiem ze nasze się tym nie zajmuje. Jeżeli uważasz ze coś jest nie tak porozmawiaj z wychowawczynia może to coś wniesie. Mój tez jakiś czas płakał ale już mu to przeszło. Są różne dzieci jedne się szybciej przyzwyczaja inne potrzebują więcej czasu. Może jemu jest potrzebny ten czas? Sama musisz podjąć decyzję czy zmieniać przedszkole ale też nie wiesz jak będzie w innym. Czy syn nie będzie musiał od początku się przyzwyczajać do nowego miejsca.
      • astrominikleopoto5 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 14:54
        Niestety jeszcze go karmię. W przedszkolu musiało się coś wydarzyć, bo wcześniej trochę jadł a teraz gdy tylko wjeżdża wózek jest płacz. Mam wrażenie, że młody jakby tylko przeszkadzał paniom -jest szybko "wystawiany" za drzwi.
        • ellenai1 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 15:02
          Moje osobiste zdanie jest takie, że jeżeli dziecko nie komunikuje się za dobrze, to w ogóle nie powinno iść na dłużej do przedszkola, jeżeli już w ogóle musi. Przecież on i tak najpierw próbuje się pewnie komunikować z rodziną, to nie jest tak, że widząc dzieci/ciocice dziecko autystyczne nabywa pęd do komunikacji- wręcz przeciwnie, może go to 'przytłoczyć'. Mi się wydaje, że wskazywanie palcem- które tak panie w przedszkolu chwalą-nie oznacza, że rezygnujemy z komuniacji alternatywnej/ wspomagającej. Nie wszystko da się pokazać palcem (!!!!!!), a może syn chciałby więcej przekazać.
          Ja swojego puściłam do przedszkola gdy już potrafił chociaż podstawowe komunikaty nadać (np. "Gdzie mama?", "Chce pić" w wieku prawie 4 lat... mimo że wszyscy radzili wcześniej, bo tam niby miał się "rozgadać". Jakby to było takie łatwe w przypadku naszych dzieci :)
          • koraba30 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 15:32
            Moja znajoma puściła tez za wcześnie i dziecko jeszcze bardziej się zamknęlo w sobie. Poza tym bolał to brzuch chyba że stresu i Panie dzwoniła zeby to odbierać. Chyba dla nich to też tak z wygody . Zabierze A one mają problem z głowy... to było w publicznym nie prywatnym.
        • magda19877 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 15:32
          Q jak się w domu komunikujecie? Synek mówi cokolwiek? Ja bym przede wszystkim próbowała go trochę usamodzielnic. Poza tym jeżeli masz takie wrażenie o przedszkolu to dowiedz się czegoś więcej. I tak jak napisała Elena przede wszystkim pracuj z dzieckiem w domu bo w przedszkolu może czuć się jeszcze gorzej.
    • koraba30 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 14:50
      Czy mogę napisać na maila do Ciebie? Chciałabym zadać kilka pytań.
      • koraba30 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 14:51
        To do autorki wątku. Jeśli możesz podaj maila lub jak wolisz ja podam.
      • astrominikleopoto5 Re: 3 latek a przedszkole 17.12.16, 16:52
        Tak.moj mail
        monika.dm@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka