02.02.17, 20:17
Podawał ktoś dziecku?
Obserwuj wątek
    • jagoda280486 Re: Rispolept 02.02.17, 20:20
      ja dawałam ale bardzo był po nim senny nie mógł funkcjonować w szkole pozatym żadnych innych skutków nie widziałam
    • hedna Re: Rispolept 02.02.17, 20:40
      a w jakim wieku ma Pani dziecko i jaka to była dawka?
    • tijgertje Re: Rispolept 02.02.17, 22:12
      Dziecku nie, sama biorę ten lek ( pod inna nazwa). Pozwala mi lepiej spać bo główne działanie to zmniejszenie nadwrażliwości. Nie robi ze mnie zombi, w ciagu dnia nie jestem senna, ale różnica w odbiorze bodźców u mnie jest ogromna.
      • hedna Re: Rispolept 03.02.17, 08:41
        na czym polega?
        • dziwna4 Re: Rispolept 03.02.17, 11:10
          Hej hedna a czemi ma dziecko brać ten lek?przypuszczam że ma Autyzm?Mój syn bierze ten lek o nazwie Risperidon(ale to to samo)i jest o wiele lepiej,przede wszystkim się uspokoił i agresja zniknęła :-)...jesli chcesz coś więc wiedzieć,a nie chcesz tu pisać to pisz na emaila:dziwna4@gazeta.pl
          • dziwna4 Re: Rispolept 03.02.17, 11:11
            dziwna4 napisała:

> Hej hedna a czemu ma dziecko brać ten lek?przypuszczam że ma Autyzm?Mój syn bie
            > rze ten lek o nazwie Risperidon(ale to to samo)i jest o wiele lepiej,przede wsz
            > ystkim się uspokoił i agresja zniknęła :-)...jesli chcesz coś więc wiedzieć,a n
            > ie chcesz tu pisać to pisz na emaila:dziwna4@gazeta.pl
            >
            • dziwna4 Re: Rispolept 03.02.17, 11:12
              Sorry no dwa razy mi się pojawił wpis,a chciaŁam tylko błąd poprawić :-D
        • tijgertje Re: Rispolept 03.02.17, 11:55
          Nadwrażliwości sa znacznie mniejsze, dzieki czemu mogę duzo więcej i rano sie np na syna nie wkurzam jak rożne dziwaczne dźwięki wydaje. Bez leku były jak noże wbijane w mózg.
    • hedna Re: Rispolept 03.02.17, 12:06
      Mój synek ma autyzm i padaczkę. W ostatnim czasie nasiliły się znacznie różne zachowanie;jest pobudzony,głośny,niecierpliwy,bardzo szczypie,dokucza,pojawia się agresja.Neurolog wczoraj na wizycie zaproponował ten lek (jeszcze nie wykupiłam,chciałam najpierw poczytać,dowiedzieć się czegoś więcej), początkowo w dawce 2x 0,25ml, docelowo 2x 0,5 ml. Synek ma 6,5 roku,jest dużym jak na swój wiek chłopcem.
      • dziwna4 Re: Rispolept 03.02.17, 18:28
        rozumiem ja też się długo zastanawiałam aż doszło do tego że nie było innego wyjścia...tez wszędzie szukałam informacji,ale większość nawet tu to można się przerazić...ja jestem zadowolona bo wreszcie dziecko lepiej funkcjonuje...syn tez zaczynał od dawki 0,25ml-teraz jest przy rano 0,5ml i wieczorek 0,25ml...uważam że warto spróbować,bo zawsze mozna odstawić jak cos bedzie nie tak...mój syn nie ma padaczki,ryzyko jest większe przy padaczce ale wcale nie musi być?
        • jagoda280486 Re: Rispolept 04.02.17, 19:45
          rispolept zalecają właśnie przy epi z uwagi na to ze nie sprzyja napadom spróbuj u nas nie pomógł syn 10 lat autyzm z padaczka
          • dziwna4 Re: Rispolept 04.02.17, 20:35
            jagoda....nie prawda ten lek nie jest na padaczkę!nie wprowadzaj w błąd!mój syn bierze Risperidon i nie ma padaczki,lek pomógł mojemu synowi 10lat w zwalczeniu agresji....Na padaczkę to wiem ze jest lek depokine...
            Rispolept WSKAZANIA:
            Leczenie ostrych i przewlekłych psychoz schizofrenicznych oraz innych stanów psychotycznych z omamami, urojeniami, depresją i lękiem.wklejam link:
            www.janssen.com/poland/sites/www_janssen_com_poland/files/product/pdf/rispolept_tabl._udp_z_25.03.2016_rr_36_39.pdf
            • jagoda280486 Re: Rispolept 04.02.17, 21:51
              rispolept nie wywołuje napadów i dlatego nam go zlecają na uspokojenie i z leczeniem padaczki nie ma to nic wspólnego chociaż z tego co mi mówiła neurolog ma korzystny wpływ bo wytlumia bodźce
              • dziwna4 Re: Rispolept 05.02.17, 10:43
                jagoda...teraz znowu inaczej piszesz :-D...KAŻDY ZAINTERESOWANY MOŻE SOBIE W GOOGLE WYSZUKAĆ I PRZECZYTAĆ ULOTKĘ NA CO JEST STOSOWANY itd...
                • tijgertje Re: Rispolept 05.02.17, 17:29
                  Ulotka ulotka, u nas jest znany z tego, ze u autystów zmniejsza nadwrażliwości i jest to główny powód jego stosowania u autystów, którzy nie zawsze standardowo wg ulotki reagują.
                  • dziwna4 Re: Rispolept 06.02.17, 13:36
                    tijgerte zmniejsza nadwrażliwość być może-to zależy na co Ty masz przepisany?hedna tu pytała; czy ktoś dziecku podawał Rispolept...więc ja odpowiedziałam ze mój syn ma autyzm i dostał lek Risperidon z powodu agresji,i wielu natręctw,i ten lek synowi pomaga :-)
                    • tijgertje Re: Rispolept 06.02.17, 16:48
                      A nie przyszło ci do głowy, ze zmniejszenie agresji moze byc następstwem poprawy sensoryki? Ja zdecydowanie spokojniejsza jestem, jak mnie dźwięki i światło non stop nie irytują. Nawet maz zauważyl, ze rano sie na młodego mniej wkurzam, choc ogolnie agresywna w zasadzie nie jestem, to wczesnym rankiem miewam zapędy mordercze jak każdy dźwięk sprawia ból ;)
                      • dziwna4 Re: Rispolept 07.02.17, 12:23
                        tijgertje czy Ty masz Autyzm? Pozdrawiam :-)
                        • baba_za_kolkiem Re: Rispolept 07.02.17, 12:39
                          :D pytania retoryczne to zapewne specjalność Tijgertje.
                        • tijgertje Re: Rispolept 07.02.17, 14:14
                          Tak.
                          • dziwna4 Re: Rispolept 10.02.17, 17:01
                            tijgertje chciałabym Cię o coś zapytam,bo pomimo że syn Risperidon dobrze znosi i się uspokoił...to juz 3 dzień nie chce chodzić do szkoły!i zastanawiam się czy to może powodować ten lek?bo jak bus przyjeźdza po niego to ucieka,jakby się bał?a On sam nie potrafi powiedzieć czemu tak się zachowuje?boję się co będzie dalej?i zastanawiam czy to sprawa może tego leku,i co robić? :-(
                            • tijgertje Re: Rispolept 10.02.17, 23:50
                              Taka reakcja na lek? Watpię. Obstawiam raczej, ze cos sie stało w busie, czego on moze juz nawet nie kojarzyć. Mieliśmy podobne cyrki z młodym, zawsze była jakas przyczyna, tylko czasem kierowca choc sama wywołała problem ( np zmieniając trasę) nijak nie dawała sie przekonać, ze to ona jest winna awanturom w busie , przez ktore młody do niego nie chciał wsiadać. Powód moze byc czasem bardzo banalny, ale stanowić duży problem dla dziecka.
                              • dziwna4 Re: Rispolept 11.02.17, 06:55
                                tijgertje dzięki za odpis :-) a napisz mi co się stało że ten problem z busem minął?i jak długo to trwało?Myślisz że z czasem mu to przejdzie?przecież nie może tak być dłużej,że nie chodzi do szkoły!...u mnie kierowca to sam mi powiedział wczoraj,że może to przez to że jest za głośno w busie,z tyłu siedzi młodzież,co hałasuje-może to jest problemem,i tego się boi,lub to że jest za dużo dzieci,i sam mi zaproponował,że będzie syna wcześniej zabierał,jak bus jest jeszcze prawie pusty...mam nadzieję że to pomoże!?!
                                Wiesz syn już wcześniej zawsze pytał mnie,żebym powiedziała kierowcy,że chce siedzieć z przodu...nie zawsze było to możliwe...wcześniej czasem się zdarzało że nie chciał wsiadać,ale to jechaliśmy busem miejskim,lub na nogach nawet szliśmy,a teraz jak próbowałam to nijak nie chce do szkoły... :-(
                                • tijgertje Re: Rispolept 11.02.17, 12:06
                                  Z busem to mieliśmy rożne jazdy, raz problem dało sie rozwiązać szybciej, innym razem nie. Zmienili nam w jednym roku kierowcę i było duzo lepiej, jednak wtedy pojawił sie problem z chłopcem, grożącym innym śmiercią i busowa przygodę zakończyliśmy, bo młody strasznie panikował, a z gmina nijak nie szło sie dogadać. W końcu była to jedna z przyczyn zabrania młodego ze szkoły specjalnej.
                                  To, ze w busie jest głośno jak najbardziej moze dziecku przeszkadzać. Spróbuj kupić mu stopery albo słuchawki budowlane i zaznaczające razem w kalendarzu jak danego dnia było. Zwykle oswojenie strachów pomaga, a te słuchawki faktycznie dobrze tłumią. Wyglada na to, ze macie kumatego kierowcę, a to juz połowa sukcesu.
                                  • dziwna4 Re: Rispolept 12.02.17, 11:18
                                    tijgertje rozmawiałam z synem o tych słuchawkach,ale wątpię czy chciałby je założyć?pewnie kupie,zawsze warto spróbować-proponowałam mu nawet słuchawki co ma od takiego aparatu gdzie mógłby słuchać muzyki,ale nie chce :-\ ... no nic ciekawa jestem jaką jazdę jutro zrobi?Tobie jest zapewne dużo łatwiej zrozumieć syna,bo sama masz autyzm(czy Aspergera?)...to do jakiej szkoły chodzi teraz syn?Jeśli masz ochotę to napisz na mego emaila:dziwna4@gazeta.pl
                                    • tijgertje Re: Rispolept 12.02.17, 13:04
                                      Faktycznie syna rozumiem jak nikt inny :) oboje mamy autyzm, tyle, ze on do tego jeszcze rożne dodatki. Po powrocie do zwykłej szkoły nauczycielka dała mu niezły wycisk i o dziwo młody rozwinął skrzydła. Potrzebuje wyzwań, a w specjalnej równano do średniej autystycznej, młodego w pewnym momencie po prostu hamowali. Opuszczając tamta szkole zakładano, ze pójdzie do szkoły średniej bez matury. Nowa nauczycielka i szkoła średnia zaryzykowali, ze wyższy poziom byłby lepszy. W tej chwili jest w pierwszej klasie 6- letniej szkoły średniej o najwyższym, rozszerzonym poziomie. Po pierwszej klasie dzieła klasy, bo nie zawsze od razu udaje sie trafić z właściwym dla dziecka poziomem, zwłaszcza po rożnych podstawówkach, ale juz wiemy, ze młody zostanie na tym samym poziomie. Społecznie nadal kuleje, ale tez zrobił niewiarygodne postępy, sam dojeżdża autobusem do szkoły, jak jest ciepło, to na rowerze, 8km w jedna stronę. W klasie całkiem niezłe sie odnajduje, znalazł przyjaciela, nauczyciele go lubią. Planowanie kuleje, ale szkoła ma na niego oko, co tydzien melduje sie u pedagoga, ktory zawsze pogada i zda nam szczegółowa relacje, zarówno z nauki jak i problemów społecznych. W tej chwili nie możemy narzekać, Artek mnie tylko, ze młody nie rośnie, ale mam nadzieje, ze nadrobi. Właśnie skończył 13 lat, ma 145cm i wazy 32 kg.
                                      • jagoda280486 Re: Rispolept 12.02.17, 13:49
                                        u nas podobnie syn w ciągu 6 miesięcy schudł 10 kg narazie rośnie i mam nadzieję że będzie wszystkie badania w normie a nagły spadek wagi to działanie leków na ADHD i przeciwpadaczkowych które bierze od paru miesięcy
                                        • dziwna4 Re: Rispolept 13.02.17, 13:18
                                          mój syn przytył,i to sporo na szczęście zawsze był szczupły,więc jak na razie jest ok...słyszałam już że wiele dzieci się roztyło po tym leku!i to w krótkim czasie,przez co wiele rodziców zrezygnowało z podawania go...nie wiadomo co gorsze ;-)
                                      • dziwna4 Re: Rispolept 13.02.17, 12:02
                                        Tijgertje no to fajno że syn dobrze sobie radzi sobie w szkole :-)...mój syn ma autyzm wczesnodziecięcy z lekko obnizonym IQ,i w tej szkole co jest 4 rok jest Ok,to odpowiednie miejsce dla niego!Problem że nagle coś mu odbiło i nie chce jezdzić do szkoły.Dziś znowu powtórka z rozrywki!i już wiem że to nie o bus chodzi,bo pomimo że przyjechał wcześniej,to w ogóle nie chciał wyjść na niego,już w domu nie chciał się ubrać,gdyby nie pomoc opiekunki to znowu nie poszedł by do szkoły!Nic nie pomaga ani groźby,ani prośby,nagrody nic,zakazy...to że ja płaczę i widzi że to mnie tyle nerwów kosztuje,i wykańcza to ma to gdzieś-w stylu:Ja Autysta wszystko kręci się jak ja chcę'po trupach do celu'-brak uczuć...:-(
    • 1aiwa Re: Rispolept 07.02.17, 15:11
      Ja podaję. Syn ma 9 lat od 2 rispolept, początkowo 2 x 0,25 ml, potem raz dziennie 0,5 ml, 0,75 ml a teraz rano 1 ml wieczorem nie. U nas działa na uspokojenie, może być, że eliminuje nadwrażliwości co powoduje lepsze funkcjonowanie w szkole. Syn wysiedzi trochę w ławce, skupia się na ile może. Wcześniej "chodził po ścianach", był hiperaktywny . Agresja jest mniejsza ale jest. Senny nie jest absolutnie, w nocy za to spi ok mimo, że na noc nie dostaje.
      • tytus2011 Re: Rispolept 16.02.17, 20:26
        A ja mam pytanie podawałam swojemu dziecku, miał problem z trzymaniem moczu, odstawiłam, nie jest nad pibudliwy , ma dużo zachowań trudnych śmiech czasem nie nie do opanowania, bez powodu, nie umie do końca powiedzieć o co mu chodzi ma nie całe 6 lat czy można coś innego, podaje hydroksyzyn e ale jest gorzej bo jest tak placzliwg i senny po 3 ml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka