15.03.17, 19:06
Dziewczyny poradzcie. Pola ma 6 lat. W swojej grupie w predszkolu jest juz 3 rok.akceptowana i lubiana.dzieci nie zwracaja j8z uwagi na niewyrazna mowe i na zachowania typu przemowy do siebie .i mamy keszcze taki problem ze Pola jest natarczywa do aktualnie wybranej dziewczynki.nasladuje,sciska wszystkonchce robic razem. Nie myslalam zeby jando zerowki przenosic do szkoly inwyrywac ze znanego srodowiska. Ale dzis bylysmy w szkole na dniu oywartym i zerowka jest super przygotowana do opieki nad dziecmi z orzeczeniem.sa apecjalisci grupa integracyjna itd.no i czegos ucza bo w przedszkolu bardzo slabo realizowana jest podstawa programowa. Nie wiem co robic.jakie sa Wasze doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • holina Re: zerówka 15.03.17, 21:55
      Też miałam przez chwile taki dylemat. Jednak wybrałam zerówke ( masową ) w szkole, w której syn obecnie chodzi do pierwszej klasy. Dużo więcej się nauczył niż w przedszkolu. Faktycznie, podstawa programowa jest jednak lepiej realizowana ż szkolnych zerówkach. Poznawali literki, cyfry. Ogólnie było dużo nauki przez zabawę. W przedszkolu znacznie słabiej to wyglądało. Poza tym synkowi bardzo dobrze zrobiła taka zmiana otoczenia. U nas trochę sprawę adaptacji ułatwiło to, że kilku kolegów z przedszkola synka także trafiło do tej grupy. Syn świetnie czuł się w szkolnej zerówce, bardzo chętnie chodził. No i sam fakt, że jsk się ktoś zapytał ,, chodzisz do przedszkola ? ,,
      ,, nie ja juz chodzę do szkoły ,, zrobił swoje :) :)
      Myślę, że dla dziecka to taki nowy etap edukacji, zanim pójdzie do szkoły. No i co najważniejsze, to fakt ze praktycznie cała zerówka przeszła do pierwszej kłasy, która obecnie w większości składa się z kolegów zerówkowych :) to jest ogromny plus. Syn idąc do 1 kl pierwsze o co zapytał, to to czy będą z nim chodzić jego koledzy :) jeśli jeszcze macie grupę integracyjną, a co za tym idzie specjalistów / zajęcia dla dzieci z orzeczeniem, to faktycznie warte rozważenia. Córcia będzie miała możliwość jeszcze rok zaadaptować się w nowym otoczeniu, poznać nowe koleżanki itp. Myślę, że to ułatwi jej start w szkole, oczywiście mam tu na myśli to, że zamierzasz ja w tej szkole dalej kształcić.
      Musisz sama podjąć decyzję, znasz najlepiej swoje dziecko. Ja swojej nigdy nie zalowalam, ba uważam ze była to jedna z lepszych moich decyzji.
      Powodzenia :)
      • drop.s18 Re: zerówka 16.03.17, 09:33
        też miałam taki dylemat, ale jestem zadowolona z wyboru szkolnej zerówki. Do przedszkola chodził masowego więc wsparcia terapeutycznego nie miał. w szkole trafiła nam sie rewelacyjna wychowawczyni i pani nauczycielka wspomagajaca. choc wszystkie dzieci w klasie z orzeczeniami to Aspiki i 1 z autyzmem, ale fajnie sie zgrali. ja traktowałam zerówke jako okres przejściowy i uznałam ze lepiej żeby zapoznał sie z nowymi dziecmi i miejscem teraz niz w 1 klasie. Dowiedz sie bo jest różnie, u nas jest tak ze Pani która dostaje zerówkę prowadzi ja do końca 4 klasy. W niektórych szkolach inni nauczyciele prowadzą zerówke a inni starsze klasy. Uznałam, że lepiej zeby miał problemy z adaptacją w zerówce niz w 1 klasie gdzie od razu zagonia ich do nauki:)) Kazde dziecko jest inne i ty znasz córcię najlepiej.
        Ja od razu na pierwszym spotkaniu poprosiłam o informowaniu mnie na bierząco o problemach i jesli cos sie dzieje, dostaje maila lub smsa. mój bardzo niechetnie chodził do przedszkola, a z wychodzeniem do szkoły nie mamy problemów, a czesto nawet nie chce z niej wychodzić:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka