6kasia333333
28.03.17, 21:06
Czy zaglądają tu mamy nastolatków (gimnazjalistów i starszych) ze zdiagnozowanym ZA? Bo widzę raczej same wątki na temat małych dzieci. Jeśli tak to napiszcie jak funkcjonują Wasze dzieci? Ja mam syna 16 lat 3 klasa gimnazjum, o aspergerze wiemy od ponad 11 lat, choć formalna diagnoza później. Chodzilismy oczywiście na wiele terapii, nawet teraz ma jeszcze zajęcia z psychologiem, ale niestety nie wszystko dało się wyprostować. W podstawówce miał orzeczenie o kształceniu specjalnym, klasa integracyjna. Było ok. Gimnazjum zwykłe, masowe, 30 osobowa klasa i niestety nie jest najlepiej. Teraz za chwilę szkoła średnia, syn idzie do LO, chociaż to raczej wybór "negatywny" - tzn. nie ma jakichś specjalnych zainteresowań, a poza tym do technikum nie nadaje się ze względu na słabą sprawność manualną. Uczy się przeciętnie, chociaż jest inteligentny, w ogóle bardzo mało czasu poświęca na naukę, ma wszystko gdzieś, najchętniej tylko by grał na komputerze lub konsoli :(. Kiedyś byłam pełna optymizmu i nadziei na przyszłość, a teraz... jakiś dół mnie dopadł.