Dodaj do ulubionych

poradźcie gdzie powinnam udać się z synem

15.12.05, 16:18
Weszłam na ten wątek z wątku opóźnienie mowy.
Widzę, że Wasza wiedza jest szeroka no i oczywiści macie dużo doświadczeń i
obserwacji. Bardzo martwi mnie mój syn ale nie b. wiem gdzie się udać. Nasz
pediatra wciąż to bagatelizuje, a trafić do byle kogo to też bym nie chciała.

Proszę Was zatem o radę.

Móje syn ma 3 lata (właśnie skończył). Mówi bardzo mało mama tata, baba
dziadzia nie ma tu tam cicia bambi (nowy ulubiony film) pa pa brum brum,
niewyraźnie choć, daj (a właściwie daw). Ale właściwe nie widzę postępów.
Jakim jest dzieckie raczej radosnym czasami marudnym. Nie unika z nami
kontaktu, lubi się z nami bawić, przytualć. Bardzo kocha swoich dziadków,
żadko ichwidzi ale jak przyjadą to b. się cieszy. Lubi kiey ktoś do nas
przychodzi, ale z powodów językowych długo stoi z boku. Później się raczej
bawi i chodzi z dziećmi za rączkę. Lubi malować, rysować, wycinać i bawić się
ciastoliną. Bardzo lubi układać puzzle (może traz trochę mniej), oglądać
bajki i wspólnie czytać książeczki. Ulubieni bohaterowie ocecnie to Hefalump,
Bambi i Kubuś. Ostatnio śpi z pluszowym Hefalumpem. Jest b. sprawny fizycnie,
uwielbia rower i samochodziki. Skacze i się bawi.
Rozmumie i wykonuje wszystkie czasem nawet skompliowane polecenia. Nie
sprzeciwia się temu robi to z przyjemnością. Stara się mnie zagadywać po
swojemu, albo pytać o coś w swoim języku.
Czasami nie chce wyjść z domu, ale jak już wyjdzie to nie chce mu się wracać.

Co mnie niepokoi:
- prawie nie mówi, ale ostatnio mówi na siebie 'ty', muszę go poprawiać
na 'ja' ale i tak się czasem zapomina;
- z żadka kręci się w kóło;
- jest walka o obicięcie paznokci, umycie zębów, obcięcie włosów, mycie głowy
czy wizyta u określonych lekarzy- niemłosierny płacz;
- nie lubi jeść warzyw, żadnych, i raczej jest niejadkiem.

Czy Waszym zdaniem powinnam się skontaktować z jakmś specjalistą, jak mam się
przygotować i czy macie ewentualnie jakieś dobre namiary w W-wie
Będę Wam b. wdzięczna ponieważ zupełnie nie wiem co jest normalnym
zachowaniem 3latka, a co już nie.
Z góry sedecznie dziękuję,
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 15.12.05, 17:54
      mysle ze zaczelabym od wizyty u logopedy - 3 latka to wiek, kiedy mozna juz
      wylapac pewne niepawidlowosci i dostac zestaw cwiczen do wykonywania w domu

z opisu wyglada mi, ze poza opoznieniem mowy nie ma wiekszych klopotow z rozwojem
      niechec do zabiegow toaletowych bywa u znacznej czesci dzieci

niestety nie moge Ci podpowiedziec adresow :(
      moze w przychodni cos podpowiedza
      • niewierzewam Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 15.12.05, 18:47
        można spróbować w OWI przy ul.Pilickiej 21 - terminy oczekiwania są długie ale
        jak się już zdecyduje i dostanie na terapię to jest to na kilka lat
        (logopedyczną też)
        • joanna9920 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 16.12.05, 08:10
          niewiem czy potrzebna terapia .mój syn zaczął mówić po 3 roku,teraz jest w
          zerówce i dopiero szkolny logopeda sprawił,że mówi prawidłowo.wcześniejsze
          wizyty i moje ćwiczenia niewiele dawały,bo nie chciał i koniec.myślę,że musiał
          dorosnąć.znajdż logopedę,którego dziecko polubi wtedy łatwiej będzie o efekty i
          nie stresuj się.nawet jeżeli teraz się nie uda ćwiczyć z dzieckiem to trzeba
          próbować,może przez zabawę.możesz skorzystać z pomocy w poradnii psych-ped.
          • niewierzewam Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 16.12.05, 12:48
            na Pilickiej też jest logopeda i zajęcia logopedyczne miałam na myśli właśnie,
            może się niejasno wyraziłam
    • galmire1 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 19.12.05, 10:23
      Serdeczne dzięki za Wasze słowa, jest mi trochę lżej.
      • ann10 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 02.01.06, 14:04
        Cześć!
        Mam syna który ma ten sam problem. Jego zachownie jest takie same jak u twojego syna. Pediatra wciąż bagatelizował to że nie mówi tak jak jego rówieśnicy. Po długim czasie zmieniłam lekarza, wtedy dopiero dostałam skierowianie do poradni psychologiczno-logopedycznej.Syn za parę dni kończy 4 tatka, od 6 miesięcy chodzi do logopedy i psychologa. Ma zalecienie uczęszczania do przedszkola z ośrodka ma także, przyznaną 1-dną godzinę tygodniowo na prace idnywidualną w przedszkolu. Teraz dostałam skierowanie do ośrodka rehabilitacyjnego, mam nadzieję, że zostanie skierowany na integrację sensoryczną. Oprócz tego od wiosny chcemy go zapisach na hipoterapię konną. Choć małymi kroczkami , ale jest poprawa, cieszymy się z każdego nowego słowa, tego nie możne opisać.
        Czeka nas wiele prac. Nie należy się poddawać i pukać w każde drzwi bo jak bym się nie upominała o swoje, to nikt inny by nie widział problemu.
        Pozdrawiam i życzę wytrwałośći.
        • galmire1 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 02.01.06, 16:20
          Cześć,
          Dzięki za odzew. Czy w takim razie postawiono juz diagnozę. Jakie są rokowania?
          Z jakiego jesteś miasta?
          pozdrawiam serdecznie,
    • mirella67 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 09.01.06, 09:27
      Na pewno udaj się do logopedy i psychologa i ja bym spróbowała na Twoim miejscu
      z terapią SI. Twój synek ma parę symptomów nadwrażliwości dotykowej i
      potrzebuje też stymulacji układu przedsionkowego (zaburzenia odbioru bodźców, a
      właściwie przetwarzania informacji o nich przez mózg), być może to tez poprawi
      u niego mowę. Mój syn też tak się zachowywał, ma obecnie 4 lata, zaczął mówić
      już więcej. Pozwala sobie obciąć włosy i paznokcie, przestał się kręcić i
      huśtać. Spróbuj podawać też tran.
      • galmire1 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 09.01.06, 13:48
        Dzięki.
        a swoją drogą to Twoje imię, bo jeśli tak to jesteśmy imienniczkami.
        • mirella67 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 09.01.06, 16:34
          Tak, ale drugie i zawsze wzbudza sensację.
      • asiabe5 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 13.02.06, 10:01
        jestem mamą 5 letniego Aleksandra, też kręci się wkoło, może masz jakieś zestawy ćwiczeń, które można wykonywać w domu, bardzo mi na tym zależy,moój adres poczty joannbogusz@op.pl gg 6500957. Pozrawiam
    • asiabe5 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 13.02.06, 09:56
      mam taki sam problem jakbym czytała o moim synku aleksander ma 5 lat, też mało mówi, nie je warzyw, i kręci się w koło mój nr gadu gadu 6500957, też za bardzo nie wiem jak mu pomóc, zapraszam do rozmowy joanna bogusz
      • roseanne Asiu 13.02.06, 23:42
        jak wygladaja kontakty twojego synka z rowiesnikami?, jak reagowal/ reaguje na
        nagle zmiany, swiatlo, dzwieki, rozne ubrania?
        • galmire1 Re: Asiu 01.03.06, 10:19
          Jeśli chodzi o kontakty z rówieśnikami to trudno mi powiedzieć, bo jeszcze nie
          chodzi do przedszkola. Ale na placu zabaw Kordian raczej lgnie do dzieci i jest
          zainteresowany kontaktem z nimi. Z dzwiękami bywa różnie, generalnie mu nie
          przeszkadają, ale głośne piosenki lub odkurzacz nie są jego ulubionymi
          doznaniami. Światło raczej nie stanowiło nigdy żadnego problemu no może tylko
          to, że chce spać przy lampce nocnej.
          pozdr
          • magdalenkaaa78 Galmire 29.03.06, 08:42
            Ja mam synka z podobnymi objawami, tyle że nie kręci się w kólko, a tak, bardzo
            podobny, niestety, ma zdiagnozowany autyzm ( w Scolarze ) do dziś nie wiem,
            skad ta diagnoza, potwierdzam ją jeszcze na Sobieskiego w warszawie w
            Instytucie psychiatrii, mam też diagnozę z Helenowa , pod kątem SI - syn ma
            trzy latka i diagnoza jest, że wszystkie zmysły i uklady ( pzredsionkowy i ten
            taki dziwny, prepo..zainteresowani mnie poprawią, bo nie pamiętam ) motoryka
            mala i duża dziala dobrze, aż mnie pytali w Helenowie, skąd diagonza "autyzm" :(
            Kuba wlasnie skończył 3 lata i chodzi na cały etat do żłobka, potrafi bawić się
            z dziećmi i lubi dzieci :)
      • niemowle3 Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 10.03.07, 19:34
        Jestem neurologopedą i terapeutą Si. Każdy niepokojący objaw z zakresu mowy
        powiniwn być skonsultownyu neurologopedya nie logopedy. Ponadto zaburzenia Si
        często łacza się z zaburzweniami mowy, ale nie muszą . Być może Twoje dziecko
        ma zaburzenia i w tej i w tej sferze, ale można to stwierdzić tylko po diagnzie.
        Z tego co wiem na Pilickiej wizyty u logopedy sa raz w miesiacu, więc jaki to
        ma sens? Pozdrawiam
        • mamamisiasia Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 11.03.07, 15:04
          taka reakcja na dzwieki moze swiadczyc o zaburzeniach SI. Tez czekalismy az
          zacznie mowic. Nie doczekalismy sie. Po 3 zajeciaciach z SI i pracy wlasnej w
          domu nastapilo "odkorkowanie" i zaczynanormalnie mowic. Wczesniej troche mowil,
          ale sie jakos nie kleilo. Najpierw warto zaczac od badania sluchu i wizyt u
          logopedy i psychologa. My wlasnie jestesmy pod opieka Pilickiej. Po 2
          miesiacach pracy nad dzieckiem zmienilo sie calkowicie.
        • biaemi Re: poradźcie gdzie powinnam udać się z synem 21.03.07, 01:53
          Czy mozesz mi podac namiary do siebie, jesli jestes z Warszawy? Na gazetowego
          maila. Bylabym zainteresowana, by ktos kompetentny poobserwowal synka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka