zakupy_usa 26.03.08, 20:11 przy ZA? co powinien sprawdzić, zbadać?? poradźcie, bo nie wiem co mam odpowiedzieć lekarzowi, który mnie pyta czego od niego oczekuję? ;> Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agawa62 Re: po co gastrolog? 26.03.08, 21:13 Od polskiego - niewiele. Nie ma wiedzy , nie ma możliwości, nie ma chęci a przede wszystkim nie ma badań. Może zaproponować badania w kierunku celiakii i gastroskopię. Dziecko ,które ma problemy z układem pokarmowym potrzebuje dokładnych badań kału z immunologią z dokładną bakteriologią, mykologią, z markerami zapalenia z określeniem jakich bakterii probiotycznych mu brak (wtedy dopasowuje się probiotyk)itd. Warto zrobić poziom opiatów (gluten -kazeina)- USA, Anglia,Niemcy Tego nie robią polskie labolatoria, niestety. Takie badania robi się na zachodzie. W Poznaniu jest Instytut Mikroekologi (filia labol. w Niemczech), które wykonuje dobre badania kału. U nas jak nie zajrzą do "środka" - nic nie wiedzą. Odpowiedz Link
iwpal Re: po co gastrolog? 26.03.08, 21:52 >W Poznaniu jest Instytut Mikroekologi (filia labol. w > Niemczech), które wykonuje dobre badania kału.< Gdzie?? Adres, telefon - poproszę. Odpowiedz Link
agawa62 Re: po co gastrolog? 26.03.08, 22:04 Na Sielskiej 10 tel. nie mam przy sobie ale wystarczy wpisać w Google - "Instytut Mikroekologii". pozdrówka Odpowiedz Link
roggalique Re: po co gastrolog? 26.03.08, 23:08 zakupy_usa napisała: > przy ZA? co powinien sprawdzić, zbadać?? > > poradźcie, bo nie wiem co mam odpowiedzieć lekarzowi, który mnie pyta czego od > niego oczekuję? ;> Hej, najpierw poszłaś do lekarza, a dopiero potem zastanawiasz się po co?????!!!! :D pozdro Odpowiedz Link
zakupy_usa Re: po co gastrolog? 27.03.08, 08:38 no zastanawiam się, bo nie spodziewałam się, że lekarz będzie mnie pytał co ma robić :D nie poszłam byle gdzie- w IMIDZ byłam, w klinice gastrologii ;)a na moim skierowaniu było wyraźnie napisane "podejrzenie nietolerancji glutenu". niestety, lekarz kierujący dopisał również "zespół aspergera", co spowodowało, że pan doktor stracił chęć do rozmowy z nami. stwierdził, że takich pacjentów to mu nfz nie refunduje i skoro stosujemy dietę i widzimy efekty, to już nic więcej zrobić dla dziecka się nie da. i nie ma też co i po co na siłę udowadniać :/ grzyby badaliśmy, leczymy właśnie. opiaty i badanie chromatograficzne (tak to się nazywa?) moczu robiliśmy w uk a autism research unit- rzeczywiście- znalazło się conieco. ale jakoś nie mam przekonania, że to już wszystko co da się zrobić. dlatego spytałam. bo wciąż tu czytam o poradniach genetycznych, gastrologach, itp. a gdzie nie pójdę, tam mówią mi, że nic nie mogą dla mojego dziecka zrobić, bo "to nie ich działka" Odpowiedz Link
9-x-2 Re: po co gastrolog? 27.03.08, 12:39 Do dr Albrechta tez nie warto iść - miał reakcję podobną, chociaz byłam prywatnie za swoje :-). Szkodliwośc grzybów odrzucił mówiąc że wszyscy je mamy i t.d. Kazał jedynie dawać więcej olei do [posiłków i juz Odpowiedz Link
agnjan Re: po co gastrolog? 07.05.08, 16:44 W scolarze polecono nam "vegamedice" + tam mozna podobno zrobic badania alergologiczne z tymi opiatami i badanie wlosa na metale ciezkie. Jeszcze nie robilismy, ale dam znec jak cos wiecej bede wiedziec. Odpowiedz Link
ma_dre Re: po co gastrolog? 07.05.08, 23:41 jesli on niewie to ty zmien lekarza na takiego co bedzie wiedzial... innej rady nie ma, przeciez nie nauczysz go zawodu!? Odpowiedz Link