Dodaj do ulubionych

terapia behawioralna

12.04.08, 18:52

czy ktoś zna młodzież po takiej terapii? tzn. osobę która od wieku 3
lat jest (była) poddawana terapii aba?
mojemu dziecku zaproponowano trening - spojrzy w oczy dostanie
wafelka
trochę mnie to przeraża, niby mówią, że to tak nie zostanie, ale mam
wrażenie, że jak coś dzieciakowi wdrukują to już tak na amen zostanie
dorosłemu też będę dawać nagrody?
a co jak mnie już nie będzie?????
Obserwuj wątek
    • n_nadia Re: terapia behawioralna 14.04.08, 09:35
      wafelka?
      terapia behawioralna jest trochę bardziej rozbudowana, niż wafelek za spojrzenie
      w oczy. sądzę, że to spore uproszczenie.
      jeżeli są to profesjonaliści od terapii, to bym im zaufała.
    • msc27 Re: terapia behawioralna 17.05.08, 17:02
      Takie są początki.
      Sukcesywnie taką formę się wycofuje a zastępuje pochwałami.
    • ma_dre Re: terapia behawioralna 19.05.08, 02:44
      he-nry, jesli niepokoi cie ta terapia, to po prostu sledz poczynania terapeutow,
      jesli czasowo mozesz oczywiscie, ja sterczalam przez pare miesiecy na
      spotkaniach mojego smyka z paniami terapeutkami i uwazam ze ta metoda w ich
      wykonaniu jest ok. No z tym ze nie dawaly mlodemu wafelkow w nagrode, a raczej
      pozwalaly sie bawic ulubionymi zabawkami... ale to tylko dlatego ze wafelki
      olewal :-)))
      Wogole to wszystkim moge polecic metode ABA. Warto tez pracowac wg niej z
      dzieckiem w domu. To otwiera mozliwosc lepszych kontaktow z dzieckem. Moj maly
      bardzo sie zmienil od kiedy chodzi do szkoly ABA... Nie moge cie zapewnic co do
      przyszlosci dziecka, bo moj zuch dopiero od 9 miesiecy jest poddawany tej
      terapii, ale z moich obserwacji wynika, ze to, jak dziecko sie rozwinie, zalezy
      od danych wyjsciowych... bo widze ze moj syn np po 9 miesiacach jakos tak
      normalnieje, robi sie z niego urwis, a z kolei sa dzieci, co po 3 latach pracy,
      co prawda mowia lepiej, ucza sie liczyc, rysowac, pisac... ale (jakby to
      powiedziec) dalej "nie radza sobie ze swiatem"
      Poza tym, faktem jest ze powoli wafelki powinny byc zastapione zabawkami, potem
      pochwalami, a na koncu dziecko pracuje dla osobistej satysfakcji ;-) czego i wam
      zycze :-)
      • ciania Re: terapia behawioralna 19.05.08, 16:50
        he-nry a ja myślę, że masz prawo mieć obawy,dlatego wyjaśnij wszystko dokładnie ze swoim (dziecka) terapeutą. Warunkiem t. beh. jest m.in że rodzice będą ją kontynułowac w domu dlatego warto byłoby zebys był w jakiś sposób do niej ustosunkowany. Myśle że w twojej sutyacji najsensowniej byłoby zgłosić się do terapeuty aby pokazał tobie dziecko przed terapią 3 -latka , w trakcie - np. 5 latka i mające 10 lat, uczęśzczające juz do szkoły. Terapeuci w większości przypadków rejestrują na kamerach poczynania swoje, robia superwizje, żeby zaobserwowac co moga jeszcze poprawić w tej terapii przez siebie prowadzonej. Myślę że jak porozmawiasz szczerze z terapeutą o swoich obawach on to zrozumie i jest na to przygotowany, nie jesteś jedyny z obawami.
    • kamgra Re: terapia behawioralna 19.05.08, 23:22
      Terapia behawioralna ? Ogladaj Supernianie .
      • na.ka Re: terapia behawioralna 29.05.08, 23:03
        upraszczasz... terapeuci behawioralni wcale nie popierają metod w superniani.
        Nagroda, pochwała, a nie karanie są w tej terapii ważne. Zresztą wiesz to
        wszystko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka