anenka1 17.09.08, 09:32 Czy ktoś ma doświadczenia jak wygląda kształcenie specjalne w przedszkolu? Naczym polega? Mój syn dostał takie kształcenie w zwykły mprzedszkolu, ale jeszcze się ni rozpoczeło i nie wiem jak to wyglda. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bkt Re: kształcenie specjalne 17.09.08, 11:12 do mojego synka przychodzą panie i ma indyw. zajęcia ale oczywiście resztę wszystko w grupie. Odpowiedz Link
anenka1 Re: kształcenie specjalne 17.09.08, 11:56 Ile godzin tygodniowo? czy to jest zależne od rodzaju niepełnosprawności? Co to za panie? Odpowiedz Link
bkt Re: kształcenie specjalne 21.09.08, 13:45 Ja dostałam 4 godz w tygodniu, to bardzo dużo. Panie to pedagożki specjalne. Trzeba się samemu za takimi paniami zakręcić. Zależy co napiszą w orzeczeniu. Jeśli będą robić schody w poradni to warto im uświadomić że nie płacą za to one tylko wydział edukacji. Na autyzm dostaniesz bez problemu, na ZA czy inne diagnozy może być problem. To absurd, ale lekarze orzekający powinni o tym pamiętać. W każdym województwie jest jedna przynajmniej poradnia która specjalizuje się w autyźmie, orzekaniu etc. Możesz zapytać w Synapsis która jest u ciebie. We Wrocławiu orzekają na Czajkowskiego 28 tel 71 325 48 50. Odpowiedz Link
agawa62 Re: kształcenie specjalne 23.09.08, 23:52 Orzeczenie o kształceniu specjalnym daje możliwości prowadzenia z dzieckiem tzw. godzin rewalidacyjnych. Może je prowadzić tylko oligofrenopedagog (po studiach z Oligo lub po rocznym kursie kwalifikacyjnym). Może to być osoba z przedszkola a jeżeli żadna nie spełnia takich kryteriów - dyrektor powinien zatrudnić kogoś z zewnątrz. Pozdrówka Odpowiedz Link
anenka1 Re: kształcenie specjalne 24.09.08, 10:11 Mamy juz orzeczenie i czekamy. Ale panieopiekunki w przedszkolu powiedziły mi że nie mają czasu zajmować się Miłoszem, więc na razie siedzi cobie w kątku i bawi się sam. ( ma autyzm i unika dzieci)Mam nadzieję że z czasem panie zaczną go zachecać do wspólnych zajęć. Odpowiedz Link
n_nadia Re: kształcenie specjalne 24.09.08, 15:34 anenka1 napisała: > Mamy juz orzeczenie i czekamy. Ale panieopiekunki w przedszkolu > powiedziły mi że nie mają czasu zajmować się > Miłoszem, więc na razie siedzi cobie w kątku i bawi się sam. ( ma > autyzm i unika dzieci) naprawdę świetne podejście. aż płakać się chce. może sama poszukaj pań, które mogłyby przychodzić do przedszkola na kilka godzin tygodniowo? poszukaj wśród studentów/studentek pedagogiki, czy psychologii. możesz rozwiesić na uczelniach ogłoszenie. w ramach praktyk na pewno ktoś się zgłosi, a często takie osoby maja już doświadczenie w pracy z dziećmi. Odpowiedz Link
bkt Re: kształcenie specjalne 24.09.08, 17:44 Jak nie mają uprawnień, czyli tytułu, to dyrektor nie może ich zatrudnić. Przerabiałam to. Dziwne podejście pań. Odpowiedz Link
n_nadia Re: kształcenie specjalne 24.09.08, 20:23 ale po co ma je zatrudniać? przychodzą panie, które są "cieniem" dziecka, pomagają mu w kontakcie z rówieśnikami itd. sama je znajdujesz, a zatrudniać nikt nie musi. są prywatne ośrodki terapeutyczne, do których można się zgłosić z pytaniem, czy nie wynajęliby (oczywiście tutaj już za odpowiednią opłatą) pomocy dla dziecka na kilka godzin w tygodniu. trzeba próbować. posadzenie dziecka w kącie i czekanie na łaskawe panie przedszkolanki, niewiele pomoże. Odpowiedz Link
anenka1 Re: kształcenie specjalne 25.09.08, 11:59 Mam nadzieje że to pocz atek roku, więc na razie poznaja dzieci i może z czasem będzie lepiej. Ale prawda jest taka że mój synek nikomu nie przeszkadza, siedzi cicho w kątku godzinami, jak mu sie na to pozwoli więc pewnie tak paniom wygodnie. Dowiem sie jaki sa możliwości, liczę jeszce na to kształcenie specjalne, które jeszcze sie nie rozpoczeło. Odpowiedz Link