loolipop 10.02.10, 12:40 robicie jesli tak to jak? dajcie jakies magiczne przepisy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grave_digger Re: faworki, paczki... 10.02.10, 12:55 mój magiczny przepis to oponki z torebki hehe, ale dobre są odpisałam na maila Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: faworki, paczki... 10.02.10, 13:06 pączki 1 kg mąki 10 dag drozdzy 8 jaj w tym 2 całe 6 łyzek cukru 1/2 litra mleka 2 lyzki octu pol margaryny mleko zagrzac z cukrem (odlac troche do drozdzy) i wymieszac z 6 zoltkami i 2 calymi jajami, mąką, octem i rozpuszczona margaryna na koncu dodac drozdze wyrosnieter wymieszxac i odstawic do wyrosniecia , ponownie wyrobic i znow odstawic potem znow wyrobic i odstawic do wyrosniecia. sekret tkwi w wyrabianiu. Im dłużej trwa ostatnie wyrabianie ciasta tym lepsze, miększe i pulchniejsze. J a zawsze wyrabiam około 1-1,5h (az mi reka mdleje) Nadziewam marmoladą. Pączki sa takie mięciusie jak z cukierni. Przepis dostałam od mojej babci Odpowiedz Link
aniuta75 Re: faworki, paczki... 10.02.10, 13:08 Zuzu weź mnie nie dobijaj co? Podeślij w pudełku jak będziesz robiła . Odpowiedz Link
adkam77 Re: faworki, paczki... 10.02.10, 13:15 Ponieważ ani paczku ani faworków nie lubię, robię zazwyczaj donaty. Odpowiedz Link
buzka25 a ja faworki juz zrobilam 10.02.10, 13:22 3 blachy piecowe i 2 deski do krojenia bo juz nie mialam na czyk ukladac, teraz wieczorem tylko na olej rzuce, 20dg maki, 3 jajka, 3 lyzki smietany, 1 lyzka spyrytusu, lyzeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli i robilam z 3 porcji, uff Odpowiedz Link
beata985 Re: a ja faworki juz zrobilam 10.02.10, 13:26 przepraszam, czy tłusty czwartek to już jutro czy za tydzień dopiero???? jak jutro to się nieźle wkurzę bo w ogóle na żadne pieczenie nie jestem nastawiona-piorę sprzątam, do wyjazdu się szykuję i myslałam, że to na feriach sobie wszamię no nic, całe szczęście mam piekarnię, w której pyszne pączki pieką to skoczę oby tylko rózanego nadzienia nie dali.. Odpowiedz Link
doral2 Re: tłusty czwartek juz jutro! 10.02.10, 16:09 aż mię skóra cierpnie, ile też przez ten czwartek cholerny przytyję więc mój przepis na pączki jest taki,m żeby kupić w grzybkach 10 pączków i ani jednej sztuki więcej, co gwarantuje ze nie zeżrę więcej niż dwa. gdybym sama robiła, byłoby ich stanowczo dużo więcej i cały mój misterny plan odchudzania poszedł by się współżyć. Odpowiedz Link
grave_digger Re: faworki, paczki... 10.02.10, 13:23 adkam, ale donat (doughnut) to po polsku pączek Odpowiedz Link
adkam77 Re: faworki, paczki... 10.02.10, 13:41 No niby tak ale u nas tak nazywa się takie ciasta - pączki z dziurką. Inni na to mówią oponki. Odpowiedz Link
adkam77 Re: faworki, paczki... 10.02.10, 13:43 A i je robię bez drożdży. One są robione z twarogu. Odpowiedz Link
zuzia36 Re: faworki, paczki... 10.02.10, 20:59 Zuzu robiłam z twojego przepisu. Gniotłam i gniotłam i gniotła i sie nie chciało odlepic od reki. Musiałam dac wiecej maki ale wyszły super!!!!!!!!!! jutro pewnie rak nie podnise hehehehehe a co z białek, które zostały???? Odpowiedz Link
mariolka55 Re: faworki, paczki... 11.02.10, 09:42 robie paczki według przepisu Madame pluje sobie w brode,ze nie kupiłam ostatnio automatu do chleba w tesko Odpowiedz Link
zuzia36 Re: faworki, paczki... 11.02.10, 12:42 a coś innego niż bezy??? nie mam do nich talentu i cierpliwości Odpowiedz Link
loolipop mniam 10.02.10, 13:31 zuzu juz nie moge sie doczekać... moze ktos jeszcze poda przepis na faworki? Odpowiedz Link
zales239 Re: mniam 10.02.10, 16:30 koleżanka właśnie dała mi przepis na oponki z twarogu,jutro zrobię. Jutro mamy też aerobic i dziewczyny przyjdą wcześniej i każda ma prikaz cuś ukulać do wszamanianie wiem czy w zaistniałej sytuacji jeszcze będziemy ćwiczyć czy niekoniecznie A taki pączusio to 300 kalorii podobno Odpowiedz Link