Dodaj do ulubionych

badania metaboliczne

13.08.09, 10:40
Dziewczyny, za pare dni mam umowiona wizyte w poradni metabolicznej ze - u
synka jeszcze nie zdiagnozowane zaburzenia rozwojowe ze spektrum. Czego
powinnam oczekiwac po takiej wizycie, jakie badania powinnien mi zlecic
lekarz? Pytam, bo wiem, ze niektorzy lekarze zwlaszcza tacy, ktorzy nie mieli
wczesniej za duzo do czynienia z zaburzeniami rozwojowymi u dzieci nie za
bardzo wiedza o co chodzi...
zdieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: badania metaboliczne 13.08.09, 20:30
      Ja jestem po pierwszej wizycie. Niestety z przyczyn obiektywnych
      przebiegała w bardzo nerwowej atmosferze, więc nie wiem czy była
      standardowa;) Ale póki nikt inny nie odpisze to podzielę się
      refleksjami:)

Lekarz spytał mnie o badania genetyczne oraz opinię psychologa.
      także o badania na celiaklię i tolerancję glutenu. Pytał o reakcje
      dziecka na terapię. Powiedział, że pełne badania metaboliczne
      zostaną zrobione po przyjęciu Miśka na oddział szpitalny ( w
      pażdzierniku). Wizyta trwała jakieś 15 min.
      • iska2009 Re: badania metaboliczne 13.08.09, 22:21
        Marychna, dzieki za odpowiedz :) badania na tolerancje glutenu to rozumiem, ze
        zlecic powinien alergolog, chodzi o testy z krwi?
        A z jakiego jestes miasta?
        • marychna31 Re: badania metaboliczne 14.08.09, 10:58
          Isko, jestem z Poznania:) Jesli wybierasz się do poradni metabolizmu
          właśnie tu, to daj znać, coś Ci na jej temat napiszę (innym forumkom
          zainteresowanym oczywiście też!). NIestety moje dziecko nie miało
          tych badań (co lekarza b. zdziwiło) i będzie je miało robione jak
          zostanie przyjete do szpitala ale mam sama o nie poprosić.
          • aagawek Re: badania metaboliczne 18.08.09, 07:46
            Możesz napisać coś więcej o tej poradni i czy trzeba mieć do niej skierowanie?
            • iska2009 Re: badania metaboliczne 20.08.09, 07:31
              Marychna, dzieki :) Ja nie jestem z Poznania niestety :((( Jestem z warszawy i
              tak cos mi sie kojarzy ze w IMIDz mozna cos takiego zrobic, tzn. przyjmuja na
              oddzial i robi sie badania metaboliczne i genetyczne, ale nie moge odszukac tego
              watku. Dziewczyny moze ktoras z Was kojarzy?
              • oleczek555 Re: badania metaboliczne 20.08.09, 15:01
                moja córka miała robione badania w CZD w warszawie.nie była na oddziale tylko w poradni.zanieśliśmy mocz do laboratorium i wyniki były po ok miesiącu
                • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: badania metaboliczne 24.08.09, 11:21
                  W IMiD badania metaboliczne mozna zrobic albo w ramach poradni, albo (i tu z
                  tego, co wiem jest znacznie szybciej)pobytu na Oddziale jednego dnia. My
                  wybralismy te druga opcje, bo oczekiwanie na miejsce w szpitalu to poltora
                  miesiaca, a w poradni ponad pol roku. Niestety z badaniem genetycznym juz sie
                  tak nie udaje, bo mozna je zrobic tylko w ramach Poradni genetycznej.
                  Te dwie poranie sa tez w CZD, ale tam jest tak dziwnie, ze trzeba wyslac
                  skierowanie listem i oni przesylaja tez listem powiadomienie o terminie wizyty,
                  wczesniej nie chciali mi powiedziec ile bede czekac.
                  • iska2009 Re: badania metaboliczne 25.08.09, 15:35
                    Bardzo dziekuje za odpowiedz
                  • mama_ali Re: badania metaboliczne 01.09.09, 21:27
                    Proszę napisz jak dostać się na oddział jednego dnia w ImiD, żeby
                    zrobić badania metaboliczne. Jakie ma być skierowanie, czy ma tam
                    być wskazane jaki rodzaj badań wykonać? Napisz dokładnie jak to było
                    u was, proszę.
                    • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: badania metaboliczne 02.09.09, 00:38
                      Skierowanie moze byc od lekarza prywatnego rowniez (my tak mielismy, choc chyba
                      mniej przychylnie taki pacjent jest odbierany, bo nawet jesli cos mogliby zrobic
                      dodatkowo, to zakladaja, ze nie ma po co skoro pacjent ma obsluge w prywatnej
                      przychodni), na naszym skierowaniu lekarz napisal, jakie badania maja byc
                      wykonane, ale to bylo na moja prosbe, ja po prostu podyktowalam, jakie badania
                      zalecila psychiatra przed postawieniem ostatecznej diagnozy).Potem zadzwonilam
                      na oddzial i umowilam pobyt - pierwszy dostepny termin byl za okolo 1,5
                      miesiaca), dziecko akurat zachorowalo w trym terminie, wiec musielismy
                      przesunac, ale wtedy juz nie czekalam tyle tylko jakies 2 tygodnie chyba.
    • esti75 a powiedzcie mi...bo nie wiem 03.09.09, 21:41
      bo niby neurolog stwierdziła całościowe zaburzenia rozwoju, i
      jrsteśmy w trakcie diagnozowania na ZA o co konkretnie chodzi z tymi
      badaniami metabolicznymi i kto na to kieruje?czy mogę sama lekarzowi
      podsunąć propozycję tych badań bo narazie to dreptam w kółko i nie
      wiem co z tym moim synem począć
      • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: a powiedzcie mi...bo nie wiem 04.09.09, 11:06
        Z mojej wiedzy, to neurolog nie moze postawic takiej diagnozy, moze tylko cos
        zasugerowac, ale diagnoze ostateczna stawia psychiatra, najlepiej we wspolpracy
        z psychologiem, ewentualnie jeszcze pedagogiem.
        U nas bylo tak, ze psychiatra nie byla pewna diagnozy Za, zwlaszcza, ze dziecko
        mialo wtedy 2,5 roku tylko i dla swojej pewnosci, spokoju sumienia i pewnie,
        zeby proces wydluzyc ;-) zlecila nam te badania, jako, ze defekty metaboliczne
        czy choroby genetyczne daja czasami podobne objawy.
        Druga psychiatra z kolei juz nie byla taka zachowawcza i od razu podpisala sie
        pod diagnoza, ale zaznaczyla, ze badania warto zrobic.
        Wiec nie jest to standard, bardziej od lekarza zalezy. U nas byly tez inne chyba
        wskazania dodatkowe: cukrzyca w ciazy i nadcisnienie, hipotrofia urodzeniowa
        oraz wada wzroku i serca.
        • gomado Re: a powiedzcie mi...bo nie wiem 29.09.09, 05:10
          Nie wiem jak to sie stalo ale do tej pory nie mielismy robionych
          badan metabolicznych. Ja tez mialam cukrzycę ciazową, dziecko
          hipotrofie, jest wada wzroku, podejrzenie calosciówki lub autyzmu
          atypowego. Teraz bede zalatwiac te badania.
          • gomado Re: a powiedzcie mi...bo nie wiem 29.09.09, 05:13
            Czy to tylko diagnostyka jak w rezonansie, czy mozna jakos dziecku
            pomoc przy zlych wynikach?
            • oleczek555 Re: a powiedzcie mi...bo nie wiem 29.09.09, 10:12
              chodzi ci o wady mateabolicznde? jeśli tak, to w większości to tylko diagnostyka, tak jak w genetycznych np zespół downa.
              • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: a powiedzcie mi...bo nie wiem 29.09.09, 11:39
                No to zalezy, zaburzen metabolicznych jest multum, przy niektorych mozna dziecku
                pomoc np. dieta odpowiednia.
            • marychna31 Re: a powiedzcie mi...bo nie wiem 29.09.09, 20:10
              Oczywiście, że można pomóc-dietą. Badania są własnie po to robione::)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka