reptar Re: homonim no... nie tego :-) 04.02.04, 19:48 Kicior, to jest nie do rozwiązania! Proszę o podpowiedź...     ;-) Odpowiedz Link
kicior99 wcielo posta, przepraszam 04.02.04, 19:50 Po kontroli -------/---! do Pola premier rzecze na czort namm autostrady, dobrze mysl czlowiecze wie to nauczyciel, dziecko nawet rolnik my mamy koryto, a narod ----------! Odpowiedz Link
jfalek Re: wcielo posta, przepraszam 04.02.04, 21:09 kicior99 napisał: > Po kontroli > > -------/---! do Pola premier rzecze > na czort namm autostrady, dobrze mysl czlowiecze > wie to nauczyciel, dziecko nawet rolnik > my mamy koryto, a narod ----------! > Pierdol/NIK - pierdolnik Hmmmmmm, ciekawe. :))) w słowniku J. Polskiego trudno znaleźć, ale istniej w "obiegu", więc? Jakby by co było o naruszaniu i obrażaniu uszu i oczu :)), to proszę o kasację posta i to by było na tyle. Mi to pasuje w świetle ostnich wydarzeń politycznych w kraju, ale co prawda to nie to forum. Pozdrawiam Jędrzej Odpowiedz Link
reptar O niedozwolonym słowie, które musiałem poprawić 04.02.04, 22:17 Pierdolnik (w znaczeniu "bałagan, nieporządek", z kwalifikatorami pot. i wulg.) jest już w "Uniwersalnym słowniku języka polskiego" pod red. St. Dubisza (PWN, 2003). Zaraz go sobie dopiszę do bazy ;-) Homonim jest uroczy treściowo, ale muszę się przyczepić, że niezbyt wysokich lotów pod względem sztuki szaradziarskiej - wszak cały temat wyrazu w jednym i drugim wykropkowanym miejscu jest ten sam, a więc bardziej to podpada pod powtórzenie niż pod homonimię. Ale i tak mi się podoba. I jeszcze jedno: chciałem ten post wysłać z tematem "O pierdolniku". Otrzymałem komunikat: "Temat zawiera niedozwolone słowo, musisz je poprawić albo przy wysłaniu zostanie wykropkowane". A zatem mamy jeszcze co najmniej jedno źródło, które ten wyraz odnotowuje   ;-) Odpowiedz Link
jfalek Re: O niedozwolonym słowie, które musiałem popraw 04.02.04, 22:32 reptar napisał: > Pierdolnik (w znaczeniu "bałagan, nieporządek", z kwalifikatorami pot. i > wulg.) jest już w "Uniwersalnym słowniku języka polskiego" pod red. > St. Dubisza (PWN, 2003). Zaraz go sobie dopiszę do bazy ;-) > > Homonim jest uroczy treściowo, ale muszę się przyczepić, że niezbyt wysokich > lotów pod względem sztuki szaradziarskiej - wszak cały temat wyrazu w jednym > i drugim wykropkowanym miejscu jest ten sam, a więc bardziej to podpada pod > powtórzenie niż pod homonimię. Ale i tak mi się podoba. > > > I jeszcze jedno: chciałem ten post wysłać z tematem "O pierdolniku". > Otrzymałem komunikat: "Temat zawiera niedozwolone słowo, musisz je poprawić > albo przy wysłaniu zostanie wykropkowane". A zatem mamy jeszcze co najmniej > jedno źródło, które ten wyraz odnotowuje ;-) Dzięki za cenną uwagę co źródła które takie słowa już odnotowuje. To w kontekście tego, że własnie "walczę" sam z sobą jakie słowniki kupić w ramach odnawiawia zbiorów. Czy trzytomowy "normalny", czy "Uniwersalny.....". Chyba ten argument przeważy tą na korzyśc tego drugiego. A może ktoś mi doradzi w tym względzie. :)) Który lepszy. Szaradziarsko oczywiście. A swoją drogą to ciekawe, w temacie słowo uzute i jest komunikat o "cenzurze, a w moim porzednim poście uzyte i cenzor łyknął je gładko :)) Jędrzej Odpowiedz Link
kicior99 Re: O niedozwolonym słowie, które musiałem popraw 05.02.04, 12:51 napisz w tytule slowo "podsluchuje" tez cie odesle w diably Odpowiedz Link
kicior99 Re: homonim no... nie tego :-) 04.02.04, 19:50 Po kontroli -------/---! do Pola premier rzecze na czort namm autostrady, dobrze mysl czlowiecze wie to nauczyciel, dziecko nawet rolnik my mamy koryto, a narod ----------! Odpowiedz Link
kicior99 dziwne rzeczy 04.02.04, 19:51 dzieja sie z ta poczta. Podwaja, obcina... Gazeta wybiorcza, posty tez wybiorczo traktuje Odpowiedz Link
jfalek Re: rebus anagramowy z aferzysta :-) 05.02.04, 10:52 kicior99 napisał: > ALOT I CZOLO OPLA LATO OZŁOCI POLA Zakładając że autor postu (kicior99) raczej nie używa w swoich postach literek "polskich", i z "CZOLO" zrobimy "CZOŁO". Nic innego nie przychodzi mi do głowy :))) Mam wątpliwości co do poprawności rozwiązania. Jędrzej Odpowiedz Link
kicior99 Re: rebus anagramowy z aferzysta :-) 05.02.04, 10:57 na tym cholernym terminalu nie ma polskich liter zgadles :-) Odpowiedz Link
jw1969 Anagram aktualny 05.02.04, 12:29 Na Woronicza strach blady - jakaż być może, no jaka Pierwsza decyzja _ _ _ _ _ _ _ prezesa Jana _ _ _ _ _ _ _ ? Odpowiedz Link
jfalek Re: Anagram aktualny 05.02.04, 14:50 jw1969 napisał: > Na Woronicza strach blady - jakaż być może, no jaka > Pierwsza decyzja _ _ _ _ _ _ _ prezesa Jana _ _ _ _ _ _ _ ? KADROWA / DWORAKA --------------------------------- Jędrzej Odpowiedz Link
jfalek Re: Anagram aktualny 2 05.02.04, 14:58 Nominacja na prezesa _ _ _ _ _, wybrano z P.O. _ _ _ _ _ _ Teraz się zaczną "niepartyjne" rządy _ _ _ _/_ _ _ _ _ _ _ :))) Jędrzej Odpowiedz Link
kicior99 metagram z homonimem 06.02.04, 11:00 M Najpierw mial tu swoich _ _ _ _ _ _ M teraz ma Danuta _ _ _ _ _ _ H tylko ludzie nie sa _ _ _ _ _ H kiedy owo cialo _ _ _ _ _ Odpowiedz Link
kicior99 Bald w tytule 06.02.04, 13:08 Prawidlowy brzmi zagadka z homonimem i metegramem Odpowiedz Link
jfalek Re: ROZWIĄZANIE - zagadka z homonimem i metagramem 06.02.04, 16:37 kicior99 napisał: > Prawidlowy brzmi > zagadka z homonimem i metegramem Zmieniam oznaczenia zgodnie sugestią, inna kolejność 1 - homonim 2 - metagram H Najpierw mial tu swoich _ _ _ _ _ _ / waniek H teraz ma Danuta _ _ _ _ _ _ / Waniek M tylko ludzie nie sa _ _ _ _ _ / ruscy M kiedy owo cialo _ _ _ _ _ / ruszy Hmmmmm, mam watpliwości co do poprawności, ale co mi tam :)) Jędrzej Odpowiedz Link
jfalek Re: ROZWIĄZANIE - zagadka z homonimem i metagrame 07.02.04, 21:36 jfalek napisał: > kicior99 napisał: > > > Prawidlowy brzmi > > zagadka z homonimem i metegramem > > Zmieniam oznaczenia zgodnie sugestią, inna kolejność > 1 - homonim > 2 - metagram > > H Najpierw mial tu swoich _ _ _ _ _ _ / waniek > H teraz ma Danuta _ _ _ _ _ _ / Waniek > M tylko ludzie nie sa _ _ _ _ _ / ruscy > M kiedy owo cialo _ _ _ _ _ / ruszy > > > Hmmmmm, mam watpliwości co do poprawności, ale co mi tam :)) >--------------------------------------------- zmienim więc jeszcze raz oznaczenia zgodnie z sugestią nr 2 :))) M Najpierw miał tu swoich _ _ _ _ _ _ / Maniek M teraz ma Danuta _ _ _ _ _ _ / Waniek H tylko ludzie nie są _ _ _ _ _ / nasze H kiedy owo ciało _ _ _ _ _ / wasze hehe, tym razem chyba dobrze, bo może jakiś trzeci wariancik M/H/M/H/ lu b H/M/H/M... :)) Jędrzej Odpowiedz Link
jfalek jestem skołowany :-)) 07.02.04, 16:02 Bardzo proszę o poprawną wersję. Sam już nie wiem w końcu co ma być pierwsze co drugie. :)) Zdarza się. Sprawdź dwa razy zanim wkleisz to do posta. Boję się już coś sam przestawiać :)) Pozdrowienia z Krajny Jędrzej Odpowiedz Link
megalomaniac Re: jestem skołowany :-)) 07.02.04, 16:15 rozumiem ze rzecz sie ma co ma byc pierwsze homonim czy metagram? p.s. Krajna to brzmi znajomo:-) Odpowiedz Link
jfalek Re: jestem skołowany :-)) 07.02.04, 16:19 megalomaniac napisał: > rozumiem ze rzecz sie ma co ma byc pierwsze homonim czy metagram? > dokładnie, wskazówek dwie (tak odebrałem z postów i tytułów), więc wole dmuchać na zimne... Niech autora sam to jeszcze raz ustawi. > p.s. > Krajna to brzmi znajomo:-) Dla mnie bardzo :))) Może dla innych też. Ciekawe czy dla Kiciora 99 też? Jędrzej Odpowiedz Link
megalomaniac Re: jestem skołowany :-)) 07.02.04, 16:28 podaleś ciekawe rozwiązanie, moze są alternatywne też równie ciekawe... p.s. czy to regiony sępólańskie;-) Odpowiedz Link
jfalek Re: jestem skołowany :-)) 07.02.04, 16:52 megalomaniac napisał: > podaleś ciekawe rozwiązanie, moze są alternatywne też równie ciekawe... nie szukałem, może i są; poczekamy co kicior 99 napisze w poptrawnej wersji (skołowany jestem) > p.s. > czy to regiony sępólańskie;-) > powiedzmy lekko na płd.-zachód od tego miejsca, ok 40 km. :))) Jędrzej Odpowiedz Link
megalomaniac Re: jestem skołowany :-)) 07.02.04, 16:57 poczekamy pewnie p.s. dziękuję za przybliżenie:-))) Odpowiedz Link
kicior99 Re: jestem skołowany :-)) 09.02.04, 11:51 rozumiem ze rzecz sie ma co ma byc pierwsze homonim czy metagram? METAGRAM sorki za nieporozumienie. Choc jestem urzeczony rozwiazaniem odwrotnym =) Odpowiedz Link
reptar po wyborach do sejmu 30.09.05, 10:29 Opozycja wytyka   _ _ _ _ _ _ :   _ _ _ _ _ _ (itd...)? Nie daję wierszyka, bo nie mam w tej chwili pomysłu, a chciałem tylko zwrócić uwagę na ciekawy homonim. Przyszło mi to do głowy, kiedy w takim artukule serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2943693.html znalazłem fragment "wytykała   _ _ _ _ _ _ ". I jeszcze jedno: czy ten pan da się wykorzystać do krzyżówki, w której zdrabnia się nazwisko, pozostawia imię i wychodzi ktoś inny? Ech, gdyby nie to C zamiast K... Odpowiedz Link
totet Re: po wyborach do sejmu 30.09.05, 19:55 A jakie ładne metagramy, Reptarze, pierwszoliterowe: C - G, H, K, M, N, P, R, T... Odpowiedz Link