tigra_1 16.01.11, 21:28 Znacie może jeszcze jakieś tego typu nazwiska Dobrowolski [ satyryk ] - Wolski Poniedzielski - Niedzielski Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jw1969 Re: pytanie 17.01.11, 12:27 Waligórski (Andrzej) - Górski (Robert) Friedmann (Stefan, aktor i satyryk) - Mann (Wojciech, dziennikarz i satyryk) Takie 4 pary, o ile mnie pamięć nie myli, znalazły sie w mojej krzyzówce zamieszczonej "Rozrywce" parę lat temu. Jak odkopię, podam dokładne namiary. Była też taka z aktorami: Zamachowski-Machowski, Zborowski-Borowski itd Oczywiście można z tego amteriału zrobic coś nowego, zwłaszcza jeśli uda sie znaleźć więcej nazwisk. Odpowiedz Link
reptar Re: pytanie 24.03.11, 23:08 Spieczyńska (Aleksandra, Miss Polonia 1993) → Pieczyńska (Małgorzata, aktorka) Grydzewski (Mieczysław, redaktor "Skamandra") → Rydzewski (Ryszard, reżyser) A w Encyklopedii PWN można znaleźć nazwiska: Ossowski ← Bossowski, Klossowski, Kłossowski, Kossowski, Łossowski, Rokossowski, Rossowski. Odpowiedz Link
jw1969 Re: pytanie 26.03.11, 13:00 Ciekawe, czy to historia prawdziwa, a jeśli tak, to czy ktoś celowo nie zetknął jej bohaterów ze sobą? Pewnego razu udając się na przyjęcie do wspólnego – jak się później okazało – znajomego, spotkało się w windzie czterech panów. - Doktor Wałaszewski jestem – przedstawił się pierwszy. Popularny karykaturzysta uśmiechnął się. - Jestem Ałaszewski... Wtedy trzeci powiedział: - Panowie będą się śmiać, ale ja nazywam się Łaszewski... Kiedy czwarty pan, a był nim scenograf Jerzy Szewski, wymienił swoje nazwisko, niesłychanie ubawieni zadzwonili do drzwi swojego wspólnego przyjaciela. Wydaje się to mało prawdopodobne, to spotkanie w windzie w jednym momencie - i jeszcze przedstawianie się sobie, w dodatku w odpowiedniej kolejności. Odpowiedz Link
jw1969 Re: pytanie 26.03.11, 13:15 Eryk Lipiński - "Wesoło o malarzach" - to prawdopodobnie źródło tej historyjki, z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że wymyślonej przez autora, chociaż może wykorzystujacej autentyczne postaci. Odpowiedz Link
faouar W-A-Ła-Szewski 26.03.11, 15:14 O, taka czwórka do brydża to już jest coś. Poniedzielski-Niedzielski-Dzielski-Zielski Pajurek-Jurek-Rek-K. (Antek K., aktor) też mogliby zagrać www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/zielski.html Natomiast panowie Jaczyński i Czyński poszukują trzeciego do skata. www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/czy%25C5%2584ski.html Odpowiedz Link
megalomaniac Re: W-A-Ła-Szewski 26.03.11, 16:19 no i Franz K., kryptonim akcji wojskowej K. z II w.ś? kiedyś słyszałem o krzyżówce jednoliterowej poziomo i pionowo K, od Kreola :) Odpowiedz Link
jw1969 Re: W-A-Ła-Szewski 27.03.11, 23:25 W teleturniejowej krzyżówce Staszka Osydy pojawiła się para prowadzcych: Pijanowski (Wojciech) - Janowski (Robert). Do Jurka mogę dorzucić ciekawe nazwisko: Franciszek Małyjurek (biegacz narciarski). To nazwisko stosunkowo popularne na południu Polski. W skata, niestety, nie grywam. Tak sobie kiedyś myślałem, że ciekawy były tokszoł, do którego zapraszani byliby goście o nazwiskach dobranych według jakiegoś klucza. Np. Zenon Laskowik i Kazimierz Kowalski, Paweł Januszewski i Janusz Pawłowski, Andrzej Poniedzielski i Witold Sobociński, Austin Powers, Justin Timberlake i Dustin Hoffman... Odpowiedz Link
taddy001 Re: pytanie 28.03.11, 00:26 teraz ja Olejarczyk- gitarzysta rockowy KSU Olearczyk - kompozytor lub Jarczyk - piłkarz ... i ja Odpowiedz Link
taddy001 Re: pytanie 28.03.11, 00:34 Lejarczyk ma sklep sklep mięsno-warzywniczy w Warszawie przy ul. Walcowniczej Odpowiedz Link
junior36 Re: pytanie 28.03.11, 09:44 Nowosz - Nowoszewski Nowoszewski - Szewski Szewski - Staroszewski Nowosz Zenon - sprinter, medalista ME Nowoszewski Roman - prezes Towarzystwa Przyjaciół Błonia, Szewski Jerzy - scenograf Staroszewski Albert - eks ekscelencja, biskup chełmiński Odpowiedz Link
migni Re: pytanie 04.04.11, 21:52 Aktorzy: Prochyra i Chyra (niestety, na planie chyba się nie spotkali). Odpowiedz Link
migni Re: pytanie 07.04.11, 23:09 Nicholson (Jack, odtwórca głównej roli w horrorze "Wilk") - Nichols (Mike, reżyser tegoż) Odpowiedz Link
jw1969 Re: pytanie 10.04.11, 10:50 W filmie "Erratum" Marka Lechkiego, wchodzącym na nasze ekrany, rolę syn i ojca grają panowie Tomasz Kot i Ryszard Kotys. Może jakiś reżyser czyta nasze wpisy i weźmie je uwagę przy kompletowaniu obsady? Odpowiedz Link
jw1969 Re: pytanie 25.04.11, 14:14 Inne znane pary kompozytorów: Bach i Offenbach, Berg i Schönberg. Odpowiedz Link
ab-in Re: pytanie 25.04.11, 18:05 To teraz trochę z szaradzistów: Prydz (Eric, wykonawca muzyki elektronicznej - "Call On Me") - Rydz (Leszek, szaradzista) Drapacz (Andrzej, radny z Olkusza) - Rapacz (Barbara, szaradzistka z klubu "Sfinks") Para szaradzistów: Tadeusz GŁOWACKI - Hubert GŁOWA (z Jarosławia) NOWAKOWSKA (Dominika, siatkarka - są dwie takie siatkarki!) - NOWAK (Jerzy, z klubu "Edyp" Odpowiedz Link
reptar Re: pytanie 26.04.11, 09:03 ab-in napisał: > To teraz trochę z szaradzistów: (Elżbieta) SZUBA / (Marek) KASZUBA Odpowiedz Link
megalomaniac Re: pytanie 26.04.11, 13:41 ab-in napisał: > To teraz trochę z szaradzistów: Witold Kołodziej (wykładowca Politechniki Warszawskiej, autor podręczników z analizy matematycznej) - Henryk Kołodziejski - Zys :) Odpowiedz Link
nemosapiens Re: pytanie 26.04.11, 20:20 I jeszcze dwaj szaradziści: Kurowski (Zbigniew) z "Asa", Okurowski (Michał) z "Edypa". Odpowiedz Link
megalomaniac Re: pytanie 01.05.11, 15:57 megalomaniac napisał: > ab-in napisał: > > > To teraz trochę z szaradzistów: > > Witold Kołodziej (wykładowca Politechniki Warszawskiej, autor podręczników z an > alizy matematycznej) - Henryk Kołodziejski - Zys :) Oczywiście można i dodać tu Janusza Kołodzieja - żużlowca:) Odpowiedz Link
jw1969 Re: pytanie 26.04.11, 08:53 I jeszcze Krzysztof Meyer - i Giacomo Meyerbeer. Dorzucam parę kolarską (fonetyczną): Gustaw Adolf Schur - Ryszard Szurkowski. Odpowiedz Link
wacek2008 Re: pytanie 26.04.11, 18:05 Od siebie dodam: Justyna Pochanke ( dziennikarka TVN ) - Krzysztof Hanke ( znany satyryk ) Aktorki: Izabela Trojanowska i Alina janowska Odpowiedz Link
bylo-minelo Re: pytanie 26.04.11, 20:05 Majdaniec (Daniec)- piosenkarka i satyryk - także Brylska (Rylska)- aktorka i piosenkarka Odpowiedz Link
wujekjarek1 kopacze pilki noznej 04.05.11, 15:50 z naszej ekstraklasy z ostatnich lat - przynajmniej jeden mecz ligowy rozegrany Andrzej Niedzielan, Bartłomiej Niedziela Radosław Majdan, Krzysztof Majda Baran Krzysztof (Grzegorz, Arkadiusz), Bara Andy Danilov Vlado, Danilo Cirinho Deci Valdecir, Dec Janusz Dubiela Piotr, Dubiel Artur Gogol Mariusz, Gol Janusz Górak Rafał, Góral Dariusz, Góra Janusz (Jarosław, Waldemar) Kowala Jarosław, Kowal Marek Kuranty Jacek, Kurant Sławomir Latos Marcin, Lato Jarosław (ew. Grzegorz) Milar Claudio, Mila Sebastian Przybyło Jan, Przybył Leszek Smirnovs Maris, Smirnov Michail Wujek Marcin, Ujek Mariusz pozdrawiam Odpowiedz Link
wacek2008 Re: kopacze pilki noznej 21.01.12, 13:42 Rembrabdt - Brandt Koch - Kochanowski Trojanowska - Janowska Odpowiedz Link