pradwa
29.06.11, 13:46
Miło mi poinformować szaradzistów, iż w księgarniach ukazała się pozycja "Matemadziarstwo czyli krzyżówki i nie tylko", którą "popełniłem" wspólnie z moją żoną.
"Matemadziarstwo czyli krzyżówki i nie tylko", to książka łącząca matematykę z szaradziarstwem (MATEMAtyka+szarADZIARSTWO) - apropo - sądzę, że wyszedł całkiem zgrabny neologizm.
Matemadziarstwo, to nieszablonowe podejście do matematyki. Dla uczniów: sposób na utrwalenie wiedzy, dla nauczycieli: możliwość uatrakcyjnia lekcji.
Znajdziesz tam krzyżówki, pantropy, logogryfy, wykreślanki, zadania rysunkowe, formy słowne, zadania logiczne, szyfrogramy, syntezy, kombinagramy, arytmogryfy, ciągówki. Wszystko związane i oparte na słownictwie matematycznym, a ściślej mówiąc zasadniczo dwóch działach matematyki: zbiorach liczbowych oraz figurach płaskich.
Poziom zadań od podstawówki poprzez gimnazjum, technikum, zawodówkę, liceum. Także dorosły znajdzie coś dla siebie.
Więcej informacji, przykładowe zadania oraz recenzje na matemadziarstwo.rdkp.cba.pl
Zapraszam i czekam na opinie.